2014-06-04








Sajtos-borsós marhahús- 
pirított burgonya nudlival...













Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert szomszédaim
kertészkedő emberek, akik gyakorta megosztják
 velünk "többlet" termésük egy részét. 
Hol egy kis eper, hol egy kis zöldség, friss hagyma...
Frissen szedett zsenge borsó is így került az ételbe :D
Amit kicsi fiam, kedveskedésből önállóan fejtett 
ki nekem, hogy "főzzek belőle finomat"
Együtt készítettük el ezt az ételt, így 
dupla boldogság járta át a szívem :D










Hozzávalók...
4 főre


500 g darált marhahús
2 ek olaj
150 g sajtkrém
150 g zöldborsó
1 db pritamin vagy kápia paprika
1 fej lila hagyma
só, őrölt fekete bors
1 tk kakukkfű

burgonya nudlihoz...

4 db közepes burgonya
kb 100-150 g liszt
frissen reszelt szerecsendió

150 g reszelt sajt
(tetejére olvasztani, de enélkül
 is finom ropogós lesz)








Elkészítés...


A megmosott burgonyákat, héjastól, sós vízben
 megfőzzük és megtisztítva krumplinyomón áttörjük.
Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük 
és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy ne 
ragadjon a kezünkhöz a tészta.
! felé vágjuk és egyenként hengerrés sodorjuk, 
majd kis nudlikat vágva, tenyerünk között
 kissé megsodorjuk-lisztezett tálcára félre tesszük.
Sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A raguhoz kevéske olajon az apró kockákra
 vágott hagymát üvegesre pároljuk.
Marha húst hozzá téve tovább pároljuk, 
ízlés szerint fűszerezzük. Frissen fejtett
 zsenge borsóval, kockára vágott pritamin paprikával
 és sajtkrémmel dúsítjuk.
A ragut egy tűzálló tálba öntjük,
tetejére rárakosgatjuk a nudlikat.
Forró sütőbe tolva, addig sütjük amíg
 aranybarna színt nem kapnak(kb 20 perc), ekkor 
reszelt sajttal szórjuk és pár percre még
visszatoljuk a sütőbe, hogy a sajt is 
rápiruljon az ételünkre.
Leírni a receptet, sokkal tovább tartott,
 mint elkészíteni az ételt :D
Mindent összevetve kb 50 perc alatt 
laktató és látványos egytálételt varázsolhatunk 
az asztalra szeretteink elé :D
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!









































Túrócsigák...





















Szinte nincs is olyan blogger az "ismeretségemben", 
akinél ne fordultak volna meg ezek a kelesztés nélküli,
 pihe-puha csigácskák :D ...ezen ok miatt,
 bocsánatot kérek a kitalálótól,
 hogy nem tudom megnevezni,
 de ami bizonyos, a recept az SZUPER JÓ ! :D 
... Éva, Gizi-receptjei blogjáról jegyzeteltem 
ki az összetevőket . 
 Egyedüli különbség, csak az ízesítésekben tér el. 
Maradtam a klasszikus kakaós vonalnál :D
Hipp-hopp kész valóban! 
Tekercseljetek ti is!







Hozzávalók...
(20 db csigához)

250 g túró
250 g liszt
csipet só
100 g cukor
1 tk vanília esszencia
5 ek vaj/vagy olaj
1 tk sütőpor


töltelékhez...

50 g olvasztott vaj + cukrozott kakaópor
vagy amit csak szeretnél...














...nálam meggy lekvárral is tekeredett pár darab :D











Elkészítés...


Igazából úgy gondoltam,hogy ha ilyen sokan 
elkészítették és csak dicsérő szavakkal illeti 
mindenki...nosza indítsunk egyből dupla adaggal...
Az egyik adag kakaósan, a másik pedig jó sűrű meggy 
lekvárral készült, pici fahéjjal fűszerezve :D
Mindkét verzió maximális pontszámmal végzett nálunk!
.
.
.

Sütőt előmelegítjük 180 fokra(villany sütő)
tepsit sütőpapírral fedjük.
Egy tálba lisztet szitálunk a sütőporral együtt.
...másik tálban  -túró -cukor -só -vanília mixerrel 
összekever, majd olajat is hozzá csorgatjuk. A lisztet 
a túrós masszába szórva, kézzel alaposan átgyúrjuk.
Enyhén lisztezett felületen 2-3 mm vastagságú téglalap
alakra nyújtjuk, olvasztott vajjal vékonyan lekenjük 
és kakaóporral beszórjuk...hosszabb oldalától
kezdve, szorosan feltekerjük és éles késsel 1,5 cm 
széles korongokat vágunk. 
Sütőpapíros lemezre fektetve, forró sütőben 
20-25 perc alatt készre sütjük.
Rácsra téve hűtjük és porcukorral hintve tálaljuk.
Nagyon eteti magát ... én szóltam! :D
































2014-06-01







Kakaós-diós lepény...








A receptre Web Cukrászda oldalán találtam rá, 
amit Andi az oldal háziasszonya, nagy szeretettel 
ajánlott. Egyszerű süti, kevés hozzávalóból.
A végeredmény...hmmm...valóban kihagyhatatlan!
Igazi "nagymamás" sütemény!(mondta párom tele
 tömött szájjal)
 A régies, nem túlcicomázott ízvilág...
puha, omlós tésztába zárva :D 









Hozzávalók...
(20 X 30 cm-s tepsihez)

tészta...

220 g liszt
180 g vaj
csipet só
3-4 ek tej


töltelék...

5 db tojás
150 g cukor
150 g darált dió
3 ek Holland kakaópor
2 tk rum/rumaroma
3 ek savanykás lekvár






Elkészítés...


A tészta hozzávalóiból, nagyon könnyen gyúrható,
 rugalmas tésztát kapunk, amit 2 részre vágunk.
Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Töltelékhez a tojásokat külön választjuk, ahol 
is a sárgájához keverjük a cukor felét, kihabosítjuk.
Darált diót, kakaóport és rumot keverünk hozzá,
 majd a megmaradt cukorral habbá vert fehérjét,
 apránként adagolva, hozzá forgatjuk.
A tészta egyik felét, enyhén lisztezett sütőpapíron 
vékonyra nyújtjuk, majd lekvárral lekenjük.
 Erre halmozzuk a diós-habos masszát. Mindezt
a szintén vékonyra kinyújtott tészta másik felével 
befedjük és több helyen megszurkáljuk, majd 
a forró sütőbe tolva, 20-22 perc alatt 
készre sütjük. Porcukorral hintve tálaljuk.
...nálunk az elfogyasztása is,
 pont ennyi időbe tellett...über finom!
Szívből ajánlom elkészítését!






























Túrós-epres
 rakott palacsinta...












Egyszerű és kiadós csemege a palacsinta
Szerintem minden korosztály számára kedves 
desszert :D
Amiben egy kicsit más az általam készített, 
talán a tésztája, ugyanis arra törekedtem,
 hogy vaskosabb és kicsit ízesebb tésztákat 
töltsek meg a hagyományos ízvilágú túró 
töltelékkel. Ami pedig az egész koronája, 
az az EPER!
Csupa-csupa nagy betűvel :D 
Szezonja van és a sok belőle, sosem elég!
Ismeritek azt az érzést, amikor elkészül egy-egy 
látványában finomnak ítélt étel, kiosonsz vele 
a szabadba,a jó fényviszonyok reményében,
  villámgyors kattintgatások sora, aztán megjelenik
 az éhes sisere had...kis mancsoktól hemzsegő képek...
vigyázat forró!!! felkiáltások...és balga anyuka 
rá se pillant a közben önálló életre kelt 
fényképező masina kijelzőjére, aki simán 
kattog a maga kis stilizált stílusában :P
Este képek feltöltése és szembesülés...wááááá
Szóval bocsi a fura fotókért ! 










Hozzávalók...

400 g búza liszt
100 g rozsliszt
50 g kukorica liszt
5 db tojás
1 kk szódabikarbóna
csipet só
400 ml tej
kb 400 ml víz


töltelék...

500 g túró
2 tojás
csipet só
2 ek búzadara(opciós)
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
0,5 citrom reszelt héja
200 g eper


tetejére...

300 ml eper joghurt
100 ml tejföl
1 tojás
eper szeletek






Elkészítés...


A hozzávalókból palacsinta tésztát keverünk 
és 20 percig pihentetjük(Amennyiben túl sűrű lenne,
 vízzel hígítsuk rajta)Egy nagyobbacska, kendermagos 
tepsit kivajaztam és zsemlemorzsával hintetem...
(20 X 30 cm)Eper szemeket kis kockákra vágjuk,
 egy pár szemet tegyünk el a díszítéshez :D
Elkészítjük a tölteléket a palacsinták sütögetése
 közben... A túrót előzőleg érdemes átpasszírozni vagy 
mixelni, így lágyabb és krémesebb lesz az állaga. 
A tojások sárgáját, vaníliás cukrot, búzadarát
a túróval össze keverjük, tojások fehérjéből és cukorból
 pedig, félkemény habot verünk, amit óvatosan
a túrós masszához forgatunk. Palacsintákat megtöltjük a 
krémtúróval és egymás mellé sorakoztatjuk a tepsiben.
Joghurt-tejföl-tojás máz keverék felével lekenjük 
az első sort, gazdagon megszórjuk eper darabkákkal 
és következik egy újabb sor töltött palacsinta...
a maradék joghurt öntetet elkenjük a tetején és 
eper szeletekkel díszítve előmelegített 200 fokos 
sütőbe toljuk. kb 20-25 perc készre sütjük.
Azon melegében tálalhatjuk, de hidegen is nagyon finom!
Kötényeket felkötni! Palacsintázzunk! :D
  







...így a bejegyzés legvégére, egészen
 megbarátkoztam a képekkel is :D










































2014-05-31









Fahéjas-ropogós
 leveles...















...ötletelek, ismét leveles tésztából...
egyszerűen imádom ezt a tésztát! 
A variációknak se szeri se száma! Csemetéim 
egy pillanat alatt befalták, szinte 
az egész felhozatalt, ezért is döntöttem 
a megosztásuk mellett :D Kétféle módon kombináltam, 
válaszd ki a neked szimpatikusat
ééés... Ropogtassunk együtt ! 









Hozzávalók...
~ 40 db-hoz


500 g fagyasztott leveles tészta
1 tojás a kenéshez
2 ek kristálycukor
1 kk őrölt fahéj

1 kisebb savanykás alma

vagy
.
.
.

karamellízalt gyümölcs feltét...

2 db banán
5-6 szem eper
3 ek virágméz
2 ek tejszín
1 ek vaj
tálaláshoz bazsalikom levelek






Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 200 fokra, 2 nagy tepsit 
sütőpapírral bélelünk.
Mindkét "gyümölcsös verzió" ízlett a csemetéknek,
ezért rád bízom melyiket próbálod ki...
Karamellízalt gyümölcsökhöz egy serpenyőben
 mézet és -vajat hevítünk, erre a már buborékot
 vető egyvelegre  tesszük rá a banán és 
eper szeleteket. A gyümölcsök mindkét oldalát
 hagytam párolódni a forró szirupban, majd 
tejszínt hozzá keverve, egészen sűrű, 
illatos gyümölcs mártás kerekedett belőle-
félre tettem felhasználásig :D 
(Tálalásnál a friss bazsalikom levélkék mennyei 
ízt kölcsönöznek minden egyes falatnak !)









Leveles tésztát "félig" kiolvasztjuk és éles késsel
2-3 mm széles szeleteket vágunk belőle, 
amit egymástól egy kissé távolabb elhelyezve,
 tepsibe sorakoztatjuk. Felvert tojással lekenjük és 
fahéjas cukorral hintve 6-8 perc alatt ropogósra és
 aranybarnára sütjük.






vagy
.
.
.
A tészta szeleteket, szintén tojással kenjük,
 majd almából vékony szeleteket vágunk, fahéjas cukorba mártjuk és a tészta szeletekre fektetjük. 
10-12 perc sütés után, illatos és csillogó süteményeket ropogtathatunk :D











Amennyiben tetszik, ajánlom mindkét 
verzió kipróbálását, sőőőt tovább fejlesztését,
 mert igen kevés idő ráfordítással, 
csábító finomságokat varázsolhatsz te is! :D