2014-04-17







Tökmag"lisztes" rolád
-Gouda sajtos krémmel...















Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell 
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra 
fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani 
a "webes étert":D
.
.
.

Harmadik nap ... Tökmag őrlemény ...








Hozzávalók...

tésztához...

6 db tojás
120 g tökmagliszt
1 tk sütőpor
1 tk só
3 ek vaj
2-3 ek víz



krémhez...

350 ml tejszín
3 ek vaj
2 púpozott ek liszt
100 g Gouda sajt(reszelve)
só 
1 mk őrölt fehér bors
1 mk frissen reszelt szerecsendió
1 mk fokhagyma por
1 tk mustár
1 csokor petrezselyem
1 szál sárgarépa(opcionális)
200 g krémmargarin
1 tk sütőpor









Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, nagy tepsit,
 sütésálló papírral fedjük, félre tesszük.
 Lisztet sütőporral elkeverjük.
Tojásokat szétválasztjuk, fehérjét csipet sóval habbá verjük, majd a sárgáját vajjal kihabosítjuk. A lisztet a sárga masszához keverjük és 2-3 evőkanálnyi vízzel lazítjuk. A felvert tojásfehérjével óvatosan egybe telepítjük és a sütőpapírozott lemezre simítjuk, mint egy piskóta rolád készítésénél tennénk.
Forró sütőbe tolva, 10-12 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki, mert töredezni fog a rolád lapunk feltekerésnél!










Amíg sül a tésztánk, elkészítjük a krém alapját.
 Lábasban a vajon lisztet pirítunk és a tejszínnel 
felöntve, folytonos kevergetés mellett besűrítjük. 
Reszelt Gouda sajttal(vagy ízlésünknek megfelelővel) 
dúsítjuk. Sóval, őrölt fehér borssal és frissen reszelt 
szerecsen dióval fűszerezzük. Amikor kellően besűrűsödött, 
félre tesszük, lehűtjük. Krémmargarin hozzá adásával 
kihabosítjuk és apróra vágott petrezselymet, 
mustárt és kockákra vágott főtt répát keverünk hozzá, felhasználásig hűtőben tároljuk.
Az időközben kisült tésztánkat lisztezett felületre 
borítjuk és a papírt óvatosan lehúzva róla, szorosan feltekerjük, kihűlésig vissza csomagoljuk .
Szép zöld tésztánkon, egyenletesen elkenjük
 a sajtos krémet -(amiből elcsenünk egy keveset a díszítéshez)- és rövidebb oldalától kezdve, szorosan feltekerjük. 
Ismét papírba csomagoljuk és dermedésig hűtőbe tesszük.
 1-2 órás pihentetés után a félre tett krémet 
nyomózsákba töltjük és kedvünk szerint
 feldíszítjük  roládunkat. 
Kis csinosítás után, a húsvéti ünnepi asztalra is 
jó szívvel ajánlanám elkészítését.
Kötényeket felkötni! Jó alkotást!
















"A zsír szegényített tökmagőrlemény a zsíros tökmagból hagyományos sajtolással, kiváló teljesítményű őrlőgépekkel megőrölt formája.Csökkenti a keringési betegségek, magas vérnyomás és érelmeszesedési folyamat kialakulásának esélyét.Kiemelt élettani szerepe miatt az energiaszegényebb, de foszforban, magnéziumban és káliumban gazdagabb tökmagliszt ajánlható „erőkenyerek”, magasabb protein- és nyomelemtartalmú pékáruk, pástétomok, fasírtok otthoni készítéséhez, illetve levesekbe, főzelékekbe, készételbe, pépes állagú élelmi anyagokhoz keverve, a beltartalmi érték fokozása érdekében.Felhasználható sportolók, gyermekek, fizikai munkát végző férfiak, várandós- és szoptatós anyukák megnövekedett fehérje és ásványi anyag igényének fedezésére is.Zsír szegényített formájából adódóan alkalmazható szív- és érrendszeri problémák, bélbetegségek esetén is. 
forrás: Bartha porta"

























2014-04-16






Dió"lisztes"-málnás pite...













Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell 
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra 
fakanalat ragadni és finomságokkal 
elárasztani a "webes étert":D

Második nap ... Dió-málna magőrlemény ...







Hozzávalók...
12 db pitéhez

1.tészta...

80 g Batha-Porta dió-málna magőrlemény
40 g teljes kiőrlésű rozsliszt
100 g margarin
50 g barna cukor(porrá őrölve)
1 mk sütőpor
csipet só

töltelék...

300 g málna dzsem
1 csomag vaníliás cukor
1 mk frissen reszelt gyömbér(opcionális)
2 csapott tk étkezési keményítő

2. tészta-morzsolt...

25 g zabpehely
50 g Batha-Porta dió-málna magőrlemény
50 g margarin
1 evőkanálnyi barna cukor

öntet...

3 dl 20%-os tejfölben elkevertem 
1 csomag vaníliás cukrot és
1 evőkanálnyi málna dzsemet :)






Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Muffin sütő mélyedéseit, olvasztott vajjal kikenjük, félre tesszük.
A 1.tészta hozzávalóiból, gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk.
 12 egyenlő darabra vágjuk és kézzel bele nyomkodjuk a muffin sütő mélyedéseibe.
Málna dzsemet(nálam házi van, ami, eléggé folyós)lábasba kanalazzuk, reszelt gyömbérrel és vaníliás cukorral
 ízesítve, 2 csapott teáskanálnyi kukorica keményítővel, 
kis lángon krémmé főzzük, majd a tészta kosárkákba halmozzuk. 











Elkészítjük a 2.-morzsolt tésztát, aminek hozzávalóit 
nem gyúrjuk, csupán csak elmorzsoljuk a margarint. 
Ezzel az eleggyel megszórjuk a kis kör pitéink tetejét
 és forró sütőbe tolva, kb 20 perc alatt készre sütjük.
Kicsit még lágynak tűnhet a tészta, de nem sületlen! :D 
Vigyázzunk ne égjen meg, mert határozottan keserű lesz!
 (1-2 darab így járt nálam :( 
Ez a másik ok, amiért nem mertem csak a diólisztet használni.
 Nagyon finom, de túl intenzív ízű, ami más irányba 
terelte volna a sütemény élvezeti értékét :D











Fontos, hogy a süteményeket csak teljes kihűlés
 után tudjuk szépen kiemelni a formából!
(előzőleg késsel körbe kanyarítottam a szélüknél)
A kihűlt mini pitéket tejfölös öntettel és
 málna szemekkel díszítve tálaltam ...
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D







"A dióbélből hagyományos sajtolással készült olaj zsír szegényített 
diópogácsájának őrölt formája a dióliszt.
Kiváló alapanyag, süteményekben és kenyerekben visszahozza 
a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér ízvilágát.
Szintén lehet palacsinta tésztákhoz, lazacos
  halételekhez,joghurtokba,müzlikhez fogyasztani."
(forrás: Batha-Porta)



























Citromkrémes-
diós szívecskék...















Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell 
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra
 fakanalat ragadni és finomságokkal 
elárasztani a "webes étert":D

Második nap ... Dió-málna magőrlemény ...





Hozzávalók...
25 db-hoz

tészta...

150 g Batha-Porta dió-málna magőrlemény
350 g búza finomliszt
2,5-3 dl tej
25 g friss élesztő
1 tk barna cukor
80 g olvasztott vaj
2 tojás sárgája
egy csipet só 


citromkrém...

2 tojás
75 g porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
50 g vaj

díszítés...

50 g fehér csokoládé
2 ek tejszín

+ 1 tojás a kenéshez
50 g fehér csokoládé
2 ek tejszín






Elkészítés...

Liszteket össze keverjük egy csipetnyi sóval.
 Tejet meglangyosítjuk, ebből 1 dl-ben feloldjuk 
a cukrot, élesztőt, kevéske lisztet- kovászt készítünk.
Majd a liszthez keverjük az olvasztott vaj és szintén kevéske tejben elkevert tojás sárgákat is. 
Jól kidolgozható, nem ragacsos tésztát kell kapjunk! 
Túl száraznak ítéljük, langyos tejjel lazítsunk rajta. 
Gyúró táblára téve, legalább 5 percig dagasszuk :D 
...meleg helyen(40 fokra állított sütőben),
 letakarva 20 perc alatt kelesztjük.
Eközben elkészítjük a citrom krémet. 
Egy hőálló tálban elkeverjük a hozzávalókat és
 gyöngyöző vízgőz felett, állandóan kevergetve, 
besűrítjük amíg a kanálra nem ragad a krém :D 
Félre téve, langyosra hűtjük.







Sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 tepsit 
sütésálló papírral borítunk. 
A duplájára kelt, diótól illatozó tésztánkat 
2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és formákat szúrunk
 belőle(10 cm-es szívecskét használtam)ügyelve arra,
 hogy páros létszám legyen! :D 







Mindezt addig folytatjuk, amíg a tésztánk tart.
A fele társaságot vékonyan lekenjük tojással, 
közepükbe kanalazunk a citromkrémből és befedjük 
a forma párjával. Süteményes villával körbe nyomkodjuk a széleket, nehogy kiszökjön a töltelék, tetején 
pedig parányi lyukat ejtünk a gőzöknek utat engedve. 
Tojással lekenjük, 10 percet pihentetjük, ezután újból lekenjük és forró sütőbe tolva 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor lehűltek a sütemények, vízgőz felett 
olvasztott csokoládé és tejszín keverékkel csíkoztam őket. 








Pihe puha, könnyed sütemények lettek, amiben a dió íz 
nem túlságosan domináns, így teret ad a többi 
hozzávaló érvényesülésének is :D
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D











"A dióbélből hagyományos sajtolással készült olaj zsír szegényített 
diópogácsájának őrölt formája a dióliszt.
Kiváló alapanyag, süteményekben és kenyerekben visszahozza 
a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér ízvilágát.
Szintén lehet palacsinta tésztákhoz, lazacos
  halételekhez,joghurtokba,müzlikhez fogyasztani."
(forrás: Batha-Porta)




















2014-04-15





Tagliatelle,
paradicsomos-laska gombával...








Gyorsan finomat elv érvényesült a mai ebédünknél ...
azaz ötletelés tésztás verzióra...
Vigyétek és készítsétek el :D





Hozzávalók...
6 személyre


300 g laska gomba
400 ml egész/hámozott paradicsom-
 konzerv pürésítve
2 ek ketchup
2 ek olíva olaj
2 ek vaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
só, őrölt bors
friss bazsalikom levelek(10-15)
1 tk barna cukor(opcionális)
500 g Tagliatelle
(széles metélt)







Elkészítés...


Nagy edényben vizet forralunk pici sóval és 1 ek olíva olajjal.
Serpenyőben az olvasztott vajon és olíva olajon üvegesre 
pároljuk a kis kockára vágott vöröshagymát. 
Laska gombát vékony csíkokra szeleteljük és a vöröshagymához adjuk. Paradicsom pürével felöntjük és ízlés szerint fűszerezzük. Sok-sok bazsalikom levelet használtam,
 mert abból a kevés sosem elég! :D 
Amikor a mártás szépen besűrűsödött, és időközben kifőtt Tagliatelle tésztánk, arra halmozva, bazsalikom levelekkel megszórva, azon melegében tálaljuk.
Jó étvágyat!























Mogyoró"lisztes"-capuccino torta...




 





Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell 
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani a "webes étert":D
Első napi lisztelés... Mogyoró magőrlemény ... 
Nálunk "Ő" a tuti befutó, ha rangsorolnom kellene ! 
Pille könnyű tortával, és nagy siker élménnyel könyveltem 
az első "szűzies" magőrlemény nekifutást :D











Egy kis okosság, innen-onnan...Paleolit diéta
(napjainkban trendi étrend irányzat)"lisztjei" 
a hidegen sajtolt magőrlemények, más néven pelletek. 
Alig tartalmaznak szénhidrátot, azt is emészthetetlen
 rostok formájában.15-20% zsírtartalommal bírnak a normál lisztek(búza)5%-al szemben. 
Sok, az egészségre jó hatással bíró tulajdonságuk van!
Érdemes többféle ételt, süteményt, pékárút...
 kipróbálni belőlük :D









Hozzávalók...
22 cm-es torta karikához

piskóta...

6 db tojás
14 dkg mogyoró magőrlemény
16 dkg kristály cukor
1 tk sütőpor
1 tk vanília aroma
csipet só


krém...

5 dl növényi habtejszín
2 ek capuccino por 
2 ek mogyoró likőr(opcionális:)


díszítéshez...

10 dkg darált mogyoró







Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Sütőpapírra,
 5 db,egyenként, 22 cm-es  köröket rajzolunk,
 papírokat elvágva, sütőlemezekre helyezzük . 
Lisztet a sütőporral elkeverjük, félre tesszük.
Tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket 3/4 cukorral, 
csipet sóval félkemény habbá verjük. Majd a megmaradt 1/4
cukorral a sárgákat is fehéredésig kihabosítjuk.
 A két masszát óvatos, alulról felfelé irányuló forgó mozdulatokkal egybe telepítjük, ezután apránként 
hozzá szórjuk a mogyoró liszt keverékünket, szintén vigyázva, hogy keverés közben a légbuborékokat ne keverjük ki.
 Illatozó, könnyed tészta alapot kapunk, amit 
az előkészített, sütőpapírra rajzolt körökben 
elosztunk, vékony torta lappá kenve mindet. 
Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsülnek.









Kis pihentetés után, egy éles hosszú késsel
 a tészta korongok alá vágunk, vigyázva, mert törhetnek!
 A kissé ragacsos felszín természetes! Nem hiba ! :D 
A lapokat, sütőpapíron megfordítjuk és 
teljes kihűlésig egymásra téve(papírostól) tároljuk.
Tejszínhabot a capuccino porral, félkemény 
habbá verjük, ha szeretnénk itt adjuk hozzá 
a mogyoró likőrt,
majd tovább habosítunk és betöltjük vele a lapokat.
 A torta oldalát és tetejét is vékonyan lekenjük, 
hogy a darált mogyoróval be tudjuk panírozni.
Ízlé szerint díszítjük és legalább 1 órán át hagyjuk 
össze érni az ízeket :D 
Nagyon könnyed és légies tortácska a jutalmunk, 
aminek nagyon különleges ízvilágot kölcsönöz 
az intenzíven mogyorós piskóta aromája. 
Nagyon egyszerű, de annál látványosabb 
tortánk kerekedik!
Kötényeket felkötni! Kísérletezésre fel :D 








A török mogyoró liszt készítése során a mogyoróból  hagyományos préseléssel kisajtoljuk az olajat és finomra őröljük. Ezzel az eljárással nemcsak a török mogyoró liszt olajtartalmát csökkentjük, hanem az Omega-6 zsírtartalmát is, ezáltal a lisztet biztonsággal használhatjuk sütésre is, mert nem szabadulnak fel sütés közben káros anyagok.Kiváló konyhai alapanyag, édes, mogyoró ízt ad a vele készült ételnek, ha a receptekben szereplő liszt egy részét török mogyoró liszttel helyettesítjük ( akár 1/3-át).
(forrás-Bartha-porta)