Pozsonyi kifli ...
"Pozsonyba sok-sok német és osztrák származású cukrász
érkezett a századok során, ahogy Budára, Pestre és a
monarchia országainak más részeibe is.A német sütőmesterek
hozták magukkal a bejgli (Beugel) készítésének tudományát
és hagyományát, a diós és mákos karácsonyi süteményt.
Ennek az ajándékozható, és gyerekeknek is adható kicsi
formája lett a pozsonyi patkó a 18-19. században, amit
szintén dióval (C betű alakú) és mákkal (patkó alakú)
töltött formában készítettek.A külhonból Pozsonyba érkezett
mesterek között voltak a bécsi Wendler család leszármazottai
is, akiknek egyik későbbi utódja, Wendler Gusztáv sütötte
a 19. század végén az egyik legfinomabb pozsonyi patkót
(Magyar Elek – Ínyesmester – tőle hozta mindig, ha
Pozsonyban járt). A másik híres süteménynek, a pozsonyi kétszersültnek is kitűnő készítője volt.
Ő volt az első, aki bécsi, budapesti, sőt, párizsi
megrendelésre is gyorsan szállította a gondosan
csomagolt dobozos patkókat – napi frissességgel.(forrás: hvg.sutemenyek_hungarikumok)
érkezett a századok során, ahogy Budára, Pestre és a
monarchia országainak más részeibe is.A német sütőmesterek
hozták magukkal a bejgli (Beugel) készítésének tudományát
és hagyományát, a diós és mákos karácsonyi süteményt.
Ennek az ajándékozható, és gyerekeknek is adható kicsi
formája lett a pozsonyi patkó a 18-19. században, amit
szintén dióval (C betű alakú) és mákkal (patkó alakú)
töltött formában készítettek.A külhonból Pozsonyba érkezett
mesterek között voltak a bécsi Wendler család leszármazottai
is, akiknek egyik későbbi utódja, Wendler Gusztáv sütötte
a 19. század végén az egyik legfinomabb pozsonyi patkót
(Magyar Elek – Ínyesmester – tőle hozta mindig, ha
Pozsonyban járt). A másik híres süteménynek, a pozsonyi kétszersültnek is kitűnő készítője volt.
Ő volt az első, aki bécsi, budapesti, sőt, párizsi
megrendelésre is gyorsan szállította a gondosan
csomagolt dobozos patkókat – napi frissességgel.(forrás: hvg.sutemenyek_hungarikumok)
Hozzávalók ...
~22-24 db kiflihez
tésztához...
50 dkg liszt
23 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 kk só
1,5 dkg élesztő
1 tojás sárgája
13 dkg tej
50 dkg liszt
23 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 kk só
1,5 dkg élesztő
1 tojás sárgája
13 dkg tej
töltelékhez...
-mákos
15 dkg darált mák
10 dkg édes morzsa(darált keksz)
0,5 - 0,5 narancs és citrom reszelt héja
5 dkg mazsola(narancslébe áztatva)
1 cs vaníliás cukor
1 közepes alma(reszelve)
15 dkg kristálycukor
0,5 dl víz
-gesztenyés
25 dkg natúr gesztenye massza
5 dkg édes morzsa(keksz morzsa)
2 tk rumaroma(vagy sütőrum ;)
porcukor ízlés szerint
1 kk fahéj
narancslé
(ha túl száraznak értékelnénk az állagot :)
1 db tojás
Elkészítés ...
Mák töltelék ... Mazsolát narancslébe áztatjuk,
majd a száraz anyagokat egy tálban elkeverjük ->
vízből és cukorból forró szirupot készítünk, és a
száraz anyagokra öntjük(forrázzuk)Alaposan elkeverjük és
citrusok reszelt héjával, fahéjjal és a lecsepegtetett
mazsolával ízesítjük, valamint a finomra reszelt,
kicsavart almát is bele dolgozzuk, félretesszük ...
Gesztenyét krumplinyomón átnyomjuk ,édes morzsával
dúsítjuk és rumaromával -cukorral ízesítjük.
Formázható állag eléréséhez kevés narancslét öntünk
hozzá(a mazsola "áztató levét" használtam fel ;)
Tésztához... lisztet és a porcukrot külön tálba
átszitáljuk, margarint elmorzsoljuk velük együtt.
A pontosan kimért hideg tej
felében morzsoljuk az élesztőt, kevéske porcukor
társaságában. A maradék tejben pedig elkeverjük a
tojás sárgáját, sót és a többi cukrot.Mindkét tejes
elegyet a liszthez keverjük és alaposan kidolgozzuk!
Ügyeljünk rá, hogy ne használjunk több
lisztet! Ha mindent pontosan mértünk pont a kellő
tészta állagot kell kapjuk !!! Kidolgozott tésztánkat
nejlonba csomagolva hűtőbe tesszük felhasználásig.
Megformáljuk a töltelékeket ... egyenlő méretű,
kb 3 dkg súlyú, hosszúkás henger alakokat sodrunk
mindkét töltelékből, felhasználásig letakarjuk.
A tésztát hosszú henger alakra sodorjuk kezünkkel és 4 dkg-os darabokra vágjuk.
Kis gombócokat formálunk, tenyerünkkel ellapítjuk,
majd nyújtófával fel-le irányba ovális alakot formálunk.
Tölteléket az ovális szélére helyezzük , két
végét kissé elkeskenyítjük és szorosan feltekerjük
szivar alakban. Kissé sodrunk még a tésztán és vágott
felével az alján formázzuk kedvünk szerinti alakra.
majd a száraz anyagokat egy tálban elkeverjük ->
vízből és cukorból forró szirupot készítünk, és a
száraz anyagokra öntjük(forrázzuk)Alaposan elkeverjük és
citrusok reszelt héjával, fahéjjal és a lecsepegtetett
mazsolával ízesítjük, valamint a finomra reszelt,
kicsavart almát is bele dolgozzuk, félretesszük ...
Gesztenyét krumplinyomón átnyomjuk ,édes morzsával
dúsítjuk és rumaromával -cukorral ízesítjük.
Formázható állag eléréséhez kevés narancslét öntünk
hozzá(a mazsola "áztató levét" használtam fel ;)
Tésztához... lisztet és a porcukrot külön tálba
átszitáljuk, margarint elmorzsoljuk velük együtt.
A pontosan kimért hideg tej
felében morzsoljuk az élesztőt, kevéske porcukor
társaságában. A maradék tejben pedig elkeverjük a
tojás sárgáját, sót és a többi cukrot.Mindkét tejes
elegyet a liszthez keverjük és alaposan kidolgozzuk!
Ügyeljünk rá, hogy ne használjunk több
lisztet! Ha mindent pontosan mértünk pont a kellő
tészta állagot kell kapjuk !!! Kidolgozott tésztánkat
nejlonba csomagolva hűtőbe tesszük felhasználásig.
Megformáljuk a töltelékeket ... egyenlő méretű,
kb 3 dkg súlyú, hosszúkás henger alakokat sodrunk
mindkét töltelékből, felhasználásig letakarjuk.
A tésztát hosszú henger alakra sodorjuk kezünkkel és 4 dkg-os darabokra vágjuk.
Kis gombócokat formálunk, tenyerünkkel ellapítjuk,
majd nyújtófával fel-le irányba ovális alakot formálunk.
Tölteléket az ovális szélére helyezzük , két
végét kissé elkeskenyítjük és szorosan feltekerjük
szivar alakban. Kissé sodrunk még a tésztán és vágott
felével az alján formázzuk kedvünk szerinti alakra.
Mák töltelékest patkó-, a gesztenyést pedig
kifli alakúra formáztam.
Sütőpapíros lemezre téve a kifliket vékonyan
lekenjük felvert tojással és hideg helyre tesszük
amíg megszárad rajta a máz!
lekenjük felvert tojással és hideg helyre tesszük
amíg megszárad rajta a máz!
Ismételt kenés következik (vékonyan), ezúttal már
meleg helyen kelesztve a kifliket...ahogy nő a
tészta térfogata szép márvány minta rajzolódik
ki rajtuk :)Előmelegített 180 fokos sütőben 15-18 perc
alatt szép fényes, aranybarnára sülnek :))) Bejgli
tésztája is ugyan ez csak a tészta-töltelék aránya
változik.
meleg helyen kelesztve a kifliket...ahogy nő a
tészta térfogata szép márvány minta rajzolódik
ki rajtuk :)Előmelegített 180 fokos sütőben 15-18 perc
alatt szép fényes, aranybarnára sülnek :))) Bejgli
tésztája is ugyan ez csak a tészta-töltelék aránya
változik.
Jó kísérletezést kívánok a töltelékek összeállításához
---nem biztos,hogy mindig a szokványos ízek a nyerők ;)
---nem biztos,hogy mindig a szokványos ízek a nyerők ;)
Vidám készülődést és ...
Szeretetteljes Ünnepeket Kívánok !
Szeretetteljes Ünnepeket Kívánok !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése