2014-04-04





Balzsamecet & Olíva








Egy nagyobb áruházlánc polcán fedeztem fel 
különféle ízesítéssel készült olíva olajokat.
 Az áruk nem éppen a mindennapos konyhai használathoz 
van igazítva, de ezzel nincs is semmi gond, 
hiszen Delux kategória :D 
Igazából számtalan kísérletet tettem már olaj
ízesítés ügyben, amik nagyon finomak és hasznosak. 
Legalább kettő, de inkább több az egyben... 
a balzsamecetes verzió valahogy ez eddig kimaradt... pótoltam!
Hozzávalóknál, érdemes jó minőségű alapanyagokat használni, 
hiszen így is ártöredéke a végtermék a bolti verziónak... 
Tehát... végy egy csinos kis jól zárható 2 dl-es üveget, 
kis tölcséren keresztül csorgass bele 3 evőkanálnyi 
Modena-i balzsam ecetet és jó minőségű, extra szűz
 olíva olajjal, nemes egyszerűséggel öntsd nyakon :)



Kezdetekkor, szépen elkülönül az olaj és az ecet...






... majd jön a varázslat ...
"Használat előtt felrázandó!" utasításra,
 kedvünk szerint, locsoljuk meg salátánkat! 
Egyszerű és nagyszerű nem?





Vacsora fogyasztása közben elmélyülten nézegettem 
a szép lassan aláhulló ecet cseppeket az olajban :D
Mint egy tavaszi "olaj"gömb ...


Konklúzió... finom tavaszi saláta legegyszerűbb ízfokozója, mindössze egy üvegre redukálódott az eddigi 2 flaskából
( szerény személyemnél :D
"Rázzátok" bele ti is !





"Modena-i balzsamecet...Kizárólag Észak-Olaszország
 Modena  tartományban honos szőlőfajtákból készül, 
a befőzést pedig szabad ég alatt, üstökben végzik.
Végül különböző fahordókba kerül (tölgy,gesztenye,
szeder,akác,cseresznye, boróka)majd 2 évig érlelik."






2014-04-03





Banános ropogós...









Gondoltam egy picit merészet! Ami a tengerentúlon
 megszokott és általános harapni való :D
Mi lenne ha banános pirítós lenne a reggeli? 
... mogyoró krémmel tutira működik!!!
... ezúttal  Donum Terrae Diókrém 
kenődik a puha banánkarikák alá :D
Bevállalósnak tűnik, de nem is az!!!
Nézd csak...






Hozzávalók...

-szeletelt teljes kiőrlésű kenyér
-érett banán(nem barna! :)
-agávé szirup, vagy méz (nálam pitypang szirup)
-durva szemű tengeri só


Elkészítés...

Kenyereket pirítóban ropogósra sütjük, azon melegében 
Donum Terrae Diókrémmel kenjük, banán karikákkal borítjuk,
mézet vagy szirupot csorgatunk rá, és egy csipetnyi 
durva szemű tengeri sóval hintjük...nyammm
Mogyoró krémmel már bevált ötlet, hááát dióval sem utolsó :D
Látom ám a sok fintorgó nózit!!! Egyszer kell csak kipróbálni
és többször is el fogod készíteni meglásd! :D
Kenyérpirítókat izzítani!














2014-04-02





Pikáns májpástétom,
citrusos gyümölcs aszpikkal...













Tóth-Nacsa Ági, a Boldog Kukta blog háziasszonya,
 egy nagyon izgalmas játékra invitált, ahol is, 
a Donum Terrae manufaktúra termékeinek egyikéből 
kell ebben a fordulóban, előételt kreálni.
 A termék akkor még titkos volt, így nagyon izgatottan 
vártam, milyen finomságot sorsolt nekem "Fortuna" 
azaz Danyi Éva a cég ügyvezető igazgatója.
Tadaaaaam...éppen répás sütiket készítettem mikor is,
 csengetett a postás... no és mit hozott?
Egy kanálkával rögvest a sütibe bele vele!
24 blogger társammal együtt, 3 héten keresztül, 
különféle ételek elkészítésével próbáljuk 
felhívni a figyelmeteket,
 ezekre a finomságos termékekre!
 Ajánlom szíves figyelmetekbe http://donumterrae.hu/




Hozzávalók...
(6 személyre)


Pácoláshoz...

200 ml tej
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk majoránna


Pástétomhoz...

500 g sertésmáj
1-1 ek zsír és vaj
1 db közepes lila hagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk friss majoránna
tengeri só, színes borskeverék
2-3 friss zsálya levélke
(vagy 1 kk szárított)
30 g aszalt sárgabarack



Gyümölcsös aszpikhoz...

2 db narancs
30 g aszalt sárgabarack
1 tk citromlé
3 ek barna cukor
zselatin 
( a gyümölcspép mennyiségéhez igazítva)



Elkészítés...

A sertésmájat vékony csíkokra vágjuk és egy éjszakára, 
tej-fokhagyma -majoránna páclében áztatva, hűtőszekrényben tároljuk.
Másnap a májat szűrőbe téve lecsepegtetjük és serpenyőben 
vaj/zsír keveréket olvasztunk, amiben üvegesre pároljuk
 az apró kockákra vágott lila hagymát. Enyhén sózzuk és a 
csíkokra vágott májat is rátesszük. Fűszerezzük friss majoránna
 és zsálya levelekkel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
És itt jön a csavar! :D 
2 csapott evőkanálnyi Donum Terrae Diókrém is bele kerül.
Készre főzzük a pástétom alapunkat és botmixer segítségével
 krémes állagúra pürésítjük. 
Aszalt sárgabarackot kis kockákra vágva hozzá keverjük.

Miközben fő a pástétom alap, addig elkészítjük 
a gyümölcsös aszpikot. Egyik narancs héját lereszeljük
 és lábasba tesszük. A nagyobbacska narancsoknak,
 késsel levágjuk a héját és a gyümölcs húst darabokra vágva,
szintén a lábasba tesszük. Aszalt barackokat is feldaraboljuk a narancsok mellé és meglocsoljuk egy kevéske citromlével, valamint barna cukorral édesíthetünk rajta, ízlés szerint.
Közepes lángon 10-15 percig fedő alatt pároljuk, 
majd mérőedénybe öntve, botmixerrel pürésítjük. 
Minden dl gyümölcspéphez egy teáskanálnyi zselatint számolva, 
vissza tesszük melegedni a tűzhelyre, 
majd szilikon muffin formákba elosztva, hűtőbe téve,
 dermedni hagyjuk.Erre a gyümölcsös aszpikra kanalazzuk
 a langyosra hűlt pástétomot és frissen tartó 
fóliával letakarva 1-2 órára,fagyasztó szekrénybe tesszük. 
Szilikon forma helyett adagolhatjuk tetszésünknek megfelelő tárolóba is, de nekem ez bizonyult a legmegfelelőbbnek, mivel így kis adagokban  bármikor elővehető egy-két adagnyi pástétom "korong". Fagyasztóból kivéve, forró vízbe mártott késsel szépen szeletelhető. Ropogós pirítóssal és a karakteres, diós ízű Rukkola salátával kínáltam. Fehér száraz bort ajánlanék mellé "kísérőként"
A nem túl édes citrusos zselé lágyított 
a máj természet adta, enyhén kesernyés ízén. 
Kötényeket felkötni! Főzzetek finomakat :D








Natúr magkrémek - kisokos

A változatos ízeknek köszönhetően mind a gyerekek, mind a felnőttek találhatnak valami ínyükre valót natúr krémeink között. Csupán néhány kanál ezekből a krémekből fedezi a napi szükségletünket legalább egy esszenciális zsírsav csoportból. A Donum Terrae natúrkrémek gazdagok ásványi anyagokban és számos vitaminban is, valamint nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, tartósítószert, sem adalékanyagot, így glutén-, kazein- és koleszterinmentesek.
Kiváló minőségű dióból készült krém, ami nagyszerűen alkalmazható süteményekben, palacsintában vagy akár salátákhoz, öntetekhez. A dió az egyik leggazdagabb Omega 3 forrás, és igen jótékony hatása van az egészségre.(forrás-http://donumterrae.hu/)














2014-04-01





Arany Chiffon torta ...















 Süss-Alkoss-Díszíts játék, immáron 23. fordulójához ért! 
Nagyon szeretem az ilyen "virtuális blogger találkákat",
 mert a sok-sok finom recepten és képen felül, egy picinykét betekinthetünk egymás fantáziadús ötleteibe :)
Ezúttal Niki a Be Sweet blog házi asszonya vezényli az ötletparádét!
  "Kókusz Pókusz" (varázslatos)elnevezéssel várja a finomságok sorát...
 Chiffon, azaz tojásfehérje habjával burkolt
 kókuszos tortát hozok a virtuális asztalkára.








Hozzávalók...
(22 cm-es tortakarikához)


tészta ...

320 g liszt(átszitálva)
180 g kristály cukor
2 tk sütőpor
csipet só
125 ml olaj
1 tk vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
6 db tojás
(Házi, tanyasi tojást használtam!
A méretet kérlek így kalkuláld!
Boltiból inkább legye 7 db)
180 ml víz



"cukormáz" ...

2 tojás fehérje
300 g kristály cukor
1 csapott tk étkezési keményítő
80 ml víz
csipet só
1 tk vanília kivonat
4-5 csepp sárga ételfesték
(opcionális)



"panír" ...

150 g kókusz reszelék
(sütőben aranybarnára pirítva)






Elkészítés...

Előmelegített 180 fokos sütőben, sütésálló papírral borított tepsiben, 12-15 perc alatt, aranybarnára pirítjuk a kókusz reszeléket. Nem árt többször ránézni és átkeverni a kókuszt, nehogy megégjen! Félre tesszük hűlni, ez lesz a torta panírunk :D

A sütőt hagyjuk bekapcsolva! 22 cm-es tortakarika alját
 sütésálló papírral béleljük és oldalát enyhén kivajazzuk.
Lisztet a sütőporral és sóval együtt átszitáljuk, 
félre tesszük. Tojásokat szétválasztjuk. 
Fehérjéből a cukor 3/4 részével félkemény habot verünk. 
Sárgájához a megmaradt cukorral, citrom héjával és vaníliával 
habos masszát keverünk. Vizet és olajat hozzá csorgatjuk,
 majd a lisztes keverékkel dúsítjuk, kézi mixer segítségével alaposan össze dolgozzuk. Majd a felvert tojás fehérjét egybe telepítjük a sárga masszával. 
Óvatos O alakú mozdulatokkal "forgatjuk" bele a cukros fehérjét, hogy levegős és lágy maradjon a tészta!
 Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt 
készre sütjük, amit tűpróbával ellenőrzünk! 
Lisztezett felületre borítjuk a tortalap felszínére,
 így hagyjuk pihenni, amíg langyosra nem hűl. Majd a tortakarikát leemelve, rácsra téve teljesen lehűtjük.

Cukormázhoz...vízgőz felett, a vanília kivételével, fényes sűrű habot verünk. Először alacsony fokozaton, majd magas fokozaton
(kb 8 perc) Vigyázzunk nehogy túlfőzzük, mert akkor 
nem tudunk vele burkolni! Amikor felverődött a habunk, 
levesszük a vízgőzről és hozzá keverjük a vaníliát is.
Ezzel a cukormázzal burkoljuk jó vastagon,
 puha piskóta tortánkat, majd tenyérbe véve
 az aranysárga süteményt, pirított kókusszal 
alaposan megszórjuk/panírozzuk az egész felületet.

Nem tökéletes, de finom tortácska kerekedett belőle, 
ami akár a Húsvéti asztalon is megállná a helyét :D
Kötényeket felkötni! Keverjetek finomságokat!




















2014-03-31





Epres párnácskák ...














Változott az eredetileg elképzelt ebéd program, 
újratervezés indul... a kiolvadt vajas leveles tésztával.
 Hűtőbe kukk, eper! pultra kukk, csoki!... tehát a "villám" kombináció végeredményeként, elégedett, 
csupa csokis-tejszínhabos szájú családtag :D
Igazad van! Ez nem recept!...de, annál finomabb ötlet!







Hozzávalók...
(18 db-hoz)

500 g vajas leveles tészta(kiolvasztva)
4-5 szem eper 
2 tábla csokoládé
1 tojás

tálaláshoz...

porcukor
tejszínhab



Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 200 fokra,
 tepsit sütésálló papírral fedjük. 
Tésztát vékony, nagy téglalap alakúra nyújtjuk. 
Képzeletbeli felezővonalat húzunk a közepére, 
majd kb egyenlő távolságokra egy-egy kocka csokit fektetünk, 
amit egy-egy szelet eper karikával takarunk le.
 A csoki-eper mini tornyok körül, vékonyan tojással lekenjük a tésztát(ez a ragasztó!)A nagy téglalapunk üres felét ráhajtjuk
 a töltelékkel megpakoltra és finoman ujjunkkal körbe nyomkodjuk, hogy a csoki ne tudjon kifolyni sülés közben! 
Pizza/vagy derelye vágóval négyzetekre osztjuk, 
tetejüket tojással kenjük, és előmelegített sütőben 
10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.









Szerintünk, langyosan a legfinomabb, 
de igazából a teljesen kihűlt állapotról...hmmm
 nem is tudnék nyilatkozni !:D
 Gyerekek ötlete a tejszínes korona a porcukorral hintett
párnácskák tetején, határozottan jónak ítéltetett! :D
Felnőtt verziónál az eper szeleteket Citrom likőrbe 
pár órára "bepácolhatjuk" :D
Gyors és finom édesség, 
szinte minimális előkészületekkel.
Kötényeket felkötni...hopp már kész is!












2014-03-26





Avokádós pohárkrém...








Ééés eljött az idő, amikor "büntetlenül" kanalazhatunk 
valami nagyon finomat! :D 
Krémesen lágy alap textúra, aminek hátteréből
 narancs és kávé aromája érződik, 
mindezt a fanyar csokoládé íze fogja össze egységesen.
A tejszín pedig lágyítani hivatott ezt az erőteljes ízorgiát :D
Amolyan, barátnős locsi-fecsi alkalmakra ajánlanám...
mivel a csajok állandóan fogyóznak! :DDD
 ... hmmm ki ne hagyjátok!!! :D 





Hozzávalók...
(2 személyre)

1 db jó érett avokádó
0,5 narancs reszelt héja 
és kifacsart leve
1 csapott ek Holland kakaópor
1 ek édesítőszer(ízlés szerint)
2 kk nescafe por
( vagy 2 ek expresso kávé)
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
növényi habtejszín 

díszítéshez...

 szárított narancs héjat 
és csokoládéval bevont babkávét használtam







Elkészítés...

A botmixer mérő poharába kanalazzuk az avokádó puha belsejét, 
ízesítjük a többi hozzávalóval és mindezt krémesre mixeljük.
Poharakba rétegezzük növényi tejszínnel felváltva és azonnal tálalhatjuk.
Mosolygós, beszélgetős kanalazást kívánok mellé!


ui...party pohárkrémnél, pár cseppnyi narancs likőrrel 
is megbolondíthatjuk...














Kapros-Sárgarépa 
tészta köntösben...










Krisztina húsvéti játékot hirdetett, illeskriszkonyhaja.blogján, ahol is vendégváró ételeket, italokat szeretne az ünnepi asztalon látni :D Egy gyorsan elkészülő finomságot viszek, ami kicsit zöldség...kicsit tészta...egy falatnyi sósság nem csak nyusziknak.
Annyira egyszerű és finom! Az aranysárga zöldségek csak úgy ragyognak az ételben. Gyors vendégváró falatka, amitől még  vegetáriánus barátaink is el lesznek bűvölve pikáns.
Finom fűszeres szószba mártogatva,
 remek előételként is funkcionálhat.




Hozzávalók...
(24 db-hoz)

50 dkg leveles tészta
6 szál sárgarépa
1 csokor friss kapor
2 ek mogyoró olaj
citrombors
tengeri só
1 tojás a kenéshez 
+ magvak a szóráshoz(opcionális)





Elkészítés...


Sárgarépákat tisztítjuk és enyhén sós vízben puhára pároljuk.
Lehűtjük és egyenlő hosszúságú darabokra, valamint hosszanti irányban félbe vágjuk.
Serpenyőben mogyoró olajon aranybarnára pirítjuk, sózzuk,-borsozzuk,  -apróra metélt kaporral hintjük.







Sütőt előmelegítjük 200 fokra, tepsit sütésálló papírral béleljük.
Leveles tésztát lisztezett gyúrótáblán téglalap alakúra nyújtjuk
 és pizzavágó segítségével, 24 db négyzet alakot vágjuk.
Egyenként egy-egy darab fűszeres répát helyezünk rá,
 amivel, mintegy köntösbe bugyoláljuk az illatozó répákat :)
Tojással lekenjük és maggal szórhatjuk a rolók felszínét(opcionális)
Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
 Melegen és hidegen is kínálhatjuk. 
Egy pikánsan fűszerezett joghurtos mártásba " tunkolva" 
  tavaszi ízeket varázsolunk a szánkban :)
Kötényeket felkötni! Kellemes vendégvárást!