Citromos
Hattyú keksz...
Hattyú keksz...
Nemrégen családi hajókázást tartottunk a Kis-Duna
csodás adottságú folyamán. A kicsik segítettek
papának a kormányzásban, mi meg csak élveztük a
szép csendes vizet és a naplementét :) Itt
a Ráckeve-i ágon sok kis szigettel és holt ággal
tarkított a folyó, remek fészkelő és élő helyet
biztosítanak a vadkacsáknak,szárcsáknak,hattyúknak
és számtalan vízi állatnak egyaránt.
papának a kormányzásban, mi meg csak élveztük a
szép csendes vizet és a naplementét :) Itt
a Ráckeve-i ágon sok kis szigettel és holt ággal
tarkított a folyó, remek fészkelő és élő helyet
biztosítanak a vadkacsáknak,szárcsáknak,hattyúknak
és számtalan vízi állatnak egyaránt.
Több hattyú családot is volt alkalmunk megfigyelni...
ők jutottak eszembe kekszes doboz feltöltésének
gondolata közben :)
gondolata közben :)
Hozzávalók...
(32 db-hoz)
300 g liszt
80 g vaj
60 g porcukor
1 tojás sárgája
1/2 csomag sütőpor
1 (kisebb)citrom reszelt héja
és leve
szükség esetén...1-2 ek tejföl
tetejére díszítésnek...
2 cs vaníliás cukor
tojás fehérje
pár szem fekete szezámmag
Elkészítés...
A tészta hozzávalóiból, jól formázható
tésztát gyúrunk. Nálam 1,5 evőkanálnyi tejfölt
felvett a tészta a kellő állag eléréséig :)
Fóliába csomagolva 1 órácska pihenőre tegyük
a frigóba... Enyhén lisztezett gyúrótáblán
3-4 mm vékonyra nyújtjuk és 8 cm-es pogácsa
szaggatóval köröket szúrunk ki, majd
a lentebb található képen kaptok
"vizuális információt" is a tovább folyamatokról :)
1. Körök kiszúrása
2. Tojás fehérjével lekenni és félbe hajtani
3. Ismét kenés következik, majd cukorba
mártás
4. Éles késsel bemetszünk és kézzel kicsit
formálunk madarunk fizimiskáján :)
5. pici mélyedést készítünk a szemnek
aminek egy szezámmaggal hangsúlyt is adhatunk :P
6. Előmelegített 200°C-os sütőben 10-12 perc
alatt világosra sütjük
Nem állítom,hogy nem volt egy pepecselős folyamat,
de a gyerkőcök vidám pofikája felcsillant
a keksz láttán...nos...megérte!
A kekszes doboz viszont, újfent üresen maradt :P
...és néhány esti kép a hajókázásról...
A tészta hozzávalóiból, jól formázható
tésztát gyúrunk. Nálam 1,5 evőkanálnyi tejfölt
felvett a tészta a kellő állag eléréséig :)
Fóliába csomagolva 1 órácska pihenőre tegyük
a frigóba... Enyhén lisztezett gyúrótáblán
3-4 mm vékonyra nyújtjuk és 8 cm-es pogácsa
szaggatóval köröket szúrunk ki, majd
a lentebb található képen kaptok
"vizuális információt" is a tovább folyamatokról :)
1. Körök kiszúrása
2. Tojás fehérjével lekenni és félbe hajtani
3. Ismét kenés következik, majd cukorba
mártás
4. Éles késsel bemetszünk és kézzel kicsit
formálunk madarunk fizimiskáján :)
5. pici mélyedést készítünk a szemnek
aminek egy szezámmaggal hangsúlyt is adhatunk :P
6. Előmelegített 200°C-os sütőben 10-12 perc
alatt világosra sütjük
Nem állítom,hogy nem volt egy pepecselős folyamat,
de a gyerkőcök vidám pofikája felcsillant
a keksz láttán...nos...megérte!
A kekszes doboz viszont, újfent üresen maradt :P
...és néhány esti kép a hajókázásról...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése