2014-07-04








Levendulás kajszi turmix...
















Kissé túlérett kajszi barackok birtokába jutottam,
 így mihamarabb cselekedni kellett mielőtt
 az enyészeté lennének ezek az aranysárga
 zamatos gyümölcsök. Tízóraihoz közeledve, kézen
 fekvő volt a megoldás...turmixoljunk!
Kajszi a levendulával szerintem páratlan párost
alkotnak, így belőle is csempésztem
néhány virágmorzsányit hűsítő italunkba...






Hozzávalók...
(2 személyre)


6 db kajszi barack
150 ml natúr joghurt
1 tk levendula virágmorzsa
1 ek virágméz
pár csepp citromlé
ásványvíz









Elkészítés...


Barackok gyümölcs húsát egy magas falú 
edénybe kanalazzuk, kevés citromlét csorgatunk rá.
Levendula virággal és mézzel ízesítve, a 
joghurttal és némi ásványvízzel együtt,
selymes állagúra mixeljük...ha túlságosan
sűrűnek ítéljük a turmix állagát,
ásványvízzel tovább hígíthatunk rajta.
Jól behűtve kínáljuk :D

























Tejszínes-kajszis pite...




 











Az örök szlogen...egyszerű és nagyszerű :D
És valóban az! Kovács Lázár, egy az újságban 
látott szilvás pite receptjét adoptáltam át
 a mi szánk ízére...(azaz teljesen átreformáltam :)
Izgultam, mert nagyon finomat szerettem volna 
kihozni a kombinációból. Nagy -nagy örömömre 
olyan jól sikeredett, hogy a két kicsi gyerkőcöm,
a fél pitét befalta, mire a két munkás legényünk
 délután hazaért :D ...jaaa és a levendulás porcukrot
is el kellett oroznom előlük, mert különben,
abból sem maradt volna egy porszem sem :D








Hozzávalók...
(28 cm-s piteformához)


pite tészta...

4 ek búzaliszt
2 ek kukoricaliszt
300 ml főzőtejszín
4 tojás
4 ek cukor
1 tk sütőpor
egy csipet só



feltét...

8-10 szem kajszibarack gyümölcshúsa
egy nagy maréknyi magozott cseresznye
2 ek virágméz
2 tk kukorica keményítő








Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, piteformát 
vékonyan kivajazzuk,lisztezzük.
A kétféle lisztet sütőporral átszitáljuk,
 félre tesszük.
Barackok gyümölcshúsát mézzel ízesítve 
botmixerrel pürésítjük.Csomómentesen hozzá
keverjük a kukorica keményítőt.Egy erős
műanyag zacskóba töltjük,aminek végét bekötjük
és felhasználásig félre tesszük.
Tojásokat csipet sóval és a cukorral kihabosítjuk,
 tejszínt csorgatunk hozzá, majd a
 liszt keverékkel együtt simára mixeljük.
A folyós tészta alapot piteformába öntjük,
barackos pürét tartalmazó zacskó egyik végén
kis lyukat vágunk és spirál alakban aranyló
sárga mintát rajzolunk a tészta tetejére.
Cseresznye darabokkal díszítjük és forró 
sütőbe tolva, 35-40 perc alatt készre sütjük.
Az utolsó 10 percben sütőpapírral fedtem 
a pite tetejét, nehogy megégjen.
A formában hagytam kihűlni, amikor már 
langyos volt,levendulás porcukorral 
hintettem a tetejét.
Nagyon kellemes zamatos sütemény, 
amivel a levendula íze tökéletes harmóniában van.
No és a kétféle aranysárga szín találkozása,
látványnak sem utolsó!
Kötényeket felkötni...süssetek finomakat!




































Levendulás porcukor...








Nem recept,csak egy egyszerű ötlet... üvegbe zárt 
cseppnyi nyárelő, annak egyik legősibb 
virágával fűszerezve...Elkészítésében 
bizonyosan nem vagyok úttörő,
de az biztos, hogy ezentúl minden
 évben elkészítek majd egy üvegre valót belőle!
Levendula-vanília-porcukor csodás találkája ez.
Hozzávalók aránya...amit én 
alkalmaztam az a 200 g kristálycukorhoz
1 szál levendula virágmorzsája. 100 g -hoz
adagolva is kipróbáltam, de túlzottan illatos,
már-már szappanos jelleget öltött, így maradtam 
a dupla cukor 1 szál virág aránynál :D
Elkészítése...nagyon egyszerű.
A kimért kristálycukorban elkeverjük a levendula
 virágmorzsát és egy-két cseppnyi vanília esszenciát.
Kávédarálóba adagolva porrá őröljük, és már kész is!
Jól záródó üvegbe töltjük, rabul ejtve az aromákat.
Sütemények, kekszek tetejére hintve, valami felséges
kulináris pluszt tud nyújtani!
Gyerekeimnek oly annyira tetszett ez az édes 
kombináció, hogy a kajszis pite mellé
kiskanállal ették volna,
ha az a volna, pont ott nem volna :D
Kellemessen-illatos kísérletezést !


































 Karfiol lepénykék...
olaszos ízvilággal


















Egyik nagy kedvencem a karfiol- sokféle formában 
elkészítettem már, de így tényleg ütős lett :D
Mi is lehetne rossz benne? ...hiszen 
közkedvelt, friss fűszernövényeket és 
a paradicsomot hívtam segítségül.
Mindezt, simulékonyságáról híres mozzarella 
sajttal fogtam össze...nos érdekel? Olvass tovább!







Hozzávalók...
4 személyre



lepénykékhez...


1 közepes fej karfiol
friss oregánó levélkék
(a szárított is megteszi :)
1 tojás
nagy csipetnyi só
frissen őrölt bors
50 g reszelt mozzarella sajt



töltelék...

6-8 db friss bazsalikom levélke
2 evőkanálnyi paradicsom püré/vagy ketchup
50 g reszelt mozzarella sajt








Elkészítés...


Karfiolt rózsáira szétszedve, sós forró vízben 
puhára pároljuk, majd szűrőbe téve lecsepegtetjük.
Sütőt előmelegít 220 fokra,tepsit sütőfóliával bélelünk.
Egy villával szétnyomkodjuk a puhára főtt zöldséget
 és a benne maradt nedvességet a lehető 
legalaposabban kinyomkodjuk.
Az így kapott karfiol pépet sózzuk és fűszerezzük,
tojás és reszelt mozzarella sajtot keverünk hozzá.
Egy kanál segítségével 4 db lepényként 
alakítunk ki a sütőpapírozott tepsin.












10 percre az előmelegített sütőbe tolva elősütjük,
kivesszük és tetejüket megkenjük
paradicsom pürével/ketchuppel, reszelt sajttal hintjük
és vékonyra metélt bazsalikomot szórunk rájuk.











Újbóli 6-8 perces sütés következik.
Sütőből kivéve egy húslapáttal félbe hajtjuk 
és azon melegében friss kevert salátával
kínáljuk. Akár köretként is el tudom képzelni...
Kissé macerásnak tűnik az elkészítés(pedig nem az ! :)
Bátran fogjatok hozzá, mert megéri!


























2014-07-03








    Csokoládé torta
     cappuccino habbal...









Megtisztelő felkérésnek tettem eleget ezzel 
a csokis tortával, ami egy kamasz leányzónak
 készült. Ízben az igazán klasszikus
sémát kellett követnem,mert bánatomra
 a hölgyemény, nem szereti a gyümölcsös
 süteményeket, hiába tobzódunk az évszak 
által bennük :( A csokoládés torta számomra
konzervatív és nem túldíszített formációra
utal, így lett minimalista és semmi "csicsa"
a díszítés. Ez a krém igazán markánsan csokoládés
amit szerettem volna egy picit finomítani...
szerencsére Luca a kávé ízt is szereti,
 így a torta közepére csempésztem belőle
 "meglepetésként"








Hozzávalók...
(24 cm-s torta karikához)


tortalap...


8 db tojás
180 g liszt
160 g kristálycukor
csipet só




csokoládé(párizsi)krém...


500 g kristály cukor
180 g Holland kakaópor
300 ml habtejszín




cappucino krém...

300 ml (növényi)habtejszín
1 ek cappucino por
porcukor ízlés szerint



torta oldalára...


egyéni ízlésednek megfelelően, csoki reszelék...
darált olajos magvak...mandula forgács...
pirított kókusz reszelék...
amire éppen gusztusod támad :D











Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tortakarika
alját sütőpaparral béleljük,oldalát
enyhén vajazzuk-félre tesszük.
Tojásokat szétválasztjuk, fehérjét csipet sóval
és a fele cukor mennyiséggel, nem túl 
kemény habbá verjük. Sárgáját a cukor másik 
felével, fehéredésig habosítjuk. A két masszát
óvatos mozdulatokkal egybe telepítjük, 
majd apránként, vigyázva,hogy a habot ne törjük
hozzá szitáljuk a lisztet és elkeverjük 
a tojásos masszában. Formába töltjük és
 20-25 perc alatt készre sütjük. 
Párizsi krém(csokoládé krém) készítése...
Keverő tálba kimérjük a krémmargarin 1/3-d részét
és a kakaóport, félre tesszük.
Egy edénybe öntjük a kristálycukrot
amit elkeverünk 3 dl tejszínnel. 
Gázlángon,folytonos keverés mellett melegítjük,
 amíg a cukorszemcsék teljesen el nem olvadnak,
 és két ujjunk közé téve a szirupból, vékony
 cukorszál nem húzódik(ez a szálpróba)








Ezt a forró szirupot ráöntjük a kakaós alapra
és egy habverő segítségével simára keverjük.
A kapott kakaós masszát lehűtjük, majd a 
krémmargarin 2/3-t hozzá adagolva 
robotgép segítségével, légiesen könnyű
krémmé dolgozzuk ki. 3-4 evőkanálnyi
mennyiséget nyomózsákba félre tehetünk
 a torta tetejének dekorálásához(opcionális:)

A tortalapot 3 részre vágtam. A középső
és legfelső lap közepét egy nagyobbacska,
 kör alakú kiszúróval kivágtam félre tettem.
 A nagy lapokat megtöltöttem a párizsi 
krémmel és a torta külső felszínét 
is beborítottam vele.










 Tejszínhab, cappuccino és kevéske
 porcukorból, kemény habot vertem 
amit a torta közepében maradt mélyedésbe
 halmoztam. Egy (az előzőleg kivágott részből)
 vékony piskóta réteggel fedtem 
a habot amit, párizsi krémmel "álcázva" 
lekentem. A torta oldalát, sütőben enyhén
 megpirított kókusz reszelékkel "paníroztam"
tetejét recés habkártyával "fésültem" és 
a félretett csoki krémből-csillagcsővel
 mintát nyomva koronáztam meg...





















Mivel nem saját részre készült a torta így a 
belsejéről nem készült kép :D
Az ünnepelt azonban szemfüles volt és küldött
nekem pár fotót kedves sorokkal fűszerezve! 
Köszönöm csajok!(a már többszöri bizalmat is :D































2014-07-01









Töltött burgonya...










Egyszerűség(no meg a gyorsaság)jegyében készültek,
ezek a ropogósra sült,zamatos töltött burgonyák.
 Az alap ötlet a Törökországban eltöltött 
nyaralásokból származik, ahol is nagy kultusza van 
a töltött zöldségeknek(nem is kérdés, hogy miért :)
Sokszor kerülnek ilyen egyszerű ételek az asztalunkra,
 hiszen itt nem megy a "minőség" rovására a gyorsaság :)))
 ... szeretni való még ebben a töltelékes azaz "töltött"
 feeling-ben, hogy bármit bele gondolhatsz, 
amit csak szemed-szád kíván...




Hozzávalók...
(5 főre)


5 db nagyobbacska burgonya
150 g feta sajt
100 g bacon szalonna
1 nagy maréknyi bébi spenót
só,bors
frissen reszelt szerecsen dió
1 tojás







Elkészítés...

Burgonyákat alapos síkállkefés mosásnak vetjük alá,
majd enyhén sós vízben, héjastól megfőzzük.
Félbe vágjuk és karalábé vájó segítségével
 kiszedjük a puha burgonya belsejét. 









Ezeket a kis félgömböket villával áttörjük,
sózzuk,borsozzuk,szerecsendiót reszelünk rá. 
Feta sajtot kezünkkel a töltelékbe morzsoljuk,
friss bébi spenótot és zöldhagymát metélünk
 bele és egy tojással mindezt össze "ragasztva" 
vissza töltjük a felezett burgonyákba. 
Reszelt mozzarella sajttal hintjük és
 előmelegített, 200 °C-os forró
 sütőben, grill fokozaton, aranybarnára sütjük.
Jól behűtött kovászolt uborkával fogyasztottuk :D
Jó étvágyat!



































Kefires kevert Kuglóf...
sós karamell öntettel
















Minden családban van egy jól bevált "bögrés"
 recept, ami generációkon keresztül elkísér.
Van hogy az ízében variálunk, van hogy 
teszünk bele friss idény gyümölcsöt,
van hogy csak úgy "magában" egy nagy 
bögre kakaóval fogyasztjuk. Szeretem, 
mert csak össze kavarom és már
 mehet is a sütőbe :D Ezúttal sós karamell 
öntetet kapott, pirított mogyoróval szórva...
szeressétek...vegyétek...vigyétek...








Hozzávalók...
(8 személyre-22 cm-es formához)
Szinte mindent a kefires pohárral 
mérünk ki!


kuglófhoz...


2 pohár kefir
3 pohár cukor
4 pohár liszt
1 pohár olaj
1 tasak sütőpor
1 ek Holland kakaópor
4 db tojás
csipet só


öntethez...

100 g kristálycukor
6 ek tejszín
60 g vaj
csipet só

gorombára tört mogyoró a szóráshoz










Elkészítés...


Formát kivajazzuk,lisztezzük...sütőt
előmelegítjük 180 °C-ra.
Először a "nedves" hozzávalókat keverjük össze,
 majd a kakaópor kivételével a sütőporral 
elkevert lisztet is hozzá adjuk és selymes 
enyhén folyós masszát kapunk. Kb a massza 
felét az előkészített formába öntjük,
a megmaradt részben pedig elkeverjük a kakaóport.
A kakaós tésztát is a formába öntjük
és ujjunkkal kissé össze kavarjuk a két 
színt és forró sütőbe tolva 30-35 perc 
alatt készre sütjük. Sütés után pár percig
még a formában hagyjuk pihenni, majd rácsra
 téve hűtjük.
Karamell öntethez, egy (száraz, tiszta)
edényben kristálycukrot olvasztunk
(karamellt készítünk), majd a már 
borostyán színű cukorhoz óvatosan vajat 
és tejszínt keverünk.Csipet sóval ízesítjük
és selymes állagúra olvasztjuk össze.
Ezzel az öntettel locsoljuk kuglófunkat,
amit még egy kis maréknyi, gorombára tört 
mogyoróval tehetünk ropogósabbá.

Ehhez a sütihez nem kell KonyhaTündérnek lenni ;D
biztosan sikerül!
Másnap sem kell aggódnunk, hogy kiszárad 
a sütemény,mert nagyon szaftos,zamatos 
marad az állaga!
Kötényeket felkötni! 
Jó étvágyat :D