2014-04-16









Citromkrémes-
diós szívecskék...















Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell 
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra
 fakanalat ragadni és finomságokkal 
elárasztani a "webes étert":D

Második nap ... Dió-málna magőrlemény ...





Hozzávalók...
25 db-hoz

tészta...

150 g Batha-Porta dió-málna magőrlemény
350 g búza finomliszt
2,5-3 dl tej
25 g friss élesztő
1 tk barna cukor
80 g olvasztott vaj
2 tojás sárgája
egy csipet só 


citromkrém...

2 tojás
75 g porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
50 g vaj

díszítés...

50 g fehér csokoládé
2 ek tejszín

+ 1 tojás a kenéshez
50 g fehér csokoládé
2 ek tejszín






Elkészítés...

Liszteket össze keverjük egy csipetnyi sóval.
 Tejet meglangyosítjuk, ebből 1 dl-ben feloldjuk 
a cukrot, élesztőt, kevéske lisztet- kovászt készítünk.
Majd a liszthez keverjük az olvasztott vaj és szintén kevéske tejben elkevert tojás sárgákat is. 
Jól kidolgozható, nem ragacsos tésztát kell kapjunk! 
Túl száraznak ítéljük, langyos tejjel lazítsunk rajta. 
Gyúró táblára téve, legalább 5 percig dagasszuk :D 
...meleg helyen(40 fokra állított sütőben),
 letakarva 20 perc alatt kelesztjük.
Eközben elkészítjük a citrom krémet. 
Egy hőálló tálban elkeverjük a hozzávalókat és
 gyöngyöző vízgőz felett, állandóan kevergetve, 
besűrítjük amíg a kanálra nem ragad a krém :D 
Félre téve, langyosra hűtjük.







Sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 tepsit 
sütésálló papírral borítunk. 
A duplájára kelt, diótól illatozó tésztánkat 
2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és formákat szúrunk
 belőle(10 cm-es szívecskét használtam)ügyelve arra,
 hogy páros létszám legyen! :D 







Mindezt addig folytatjuk, amíg a tésztánk tart.
A fele társaságot vékonyan lekenjük tojással, 
közepükbe kanalazunk a citromkrémből és befedjük 
a forma párjával. Süteményes villával körbe nyomkodjuk a széleket, nehogy kiszökjön a töltelék, tetején 
pedig parányi lyukat ejtünk a gőzöknek utat engedve. 
Tojással lekenjük, 10 percet pihentetjük, ezután újból lekenjük és forró sütőbe tolva 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor lehűltek a sütemények, vízgőz felett 
olvasztott csokoládé és tejszín keverékkel csíkoztam őket. 








Pihe puha, könnyed sütemények lettek, amiben a dió íz 
nem túlságosan domináns, így teret ad a többi 
hozzávaló érvényesülésének is :D
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D











"A dióbélből hagyományos sajtolással készült olaj zsír szegényített 
diópogácsájának őrölt formája a dióliszt.
Kiváló alapanyag, süteményekben és kenyerekben visszahozza 
a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér ízvilágát.
Szintén lehet palacsinta tésztákhoz, lazacos
  halételekhez,joghurtokba,müzlikhez fogyasztani."
(forrás: Batha-Porta)




















2014-04-15





Tagliatelle,
paradicsomos-laska gombával...








Gyorsan finomat elv érvényesült a mai ebédünknél ...
azaz ötletelés tésztás verzióra...
Vigyétek és készítsétek el :D





Hozzávalók...
6 személyre


300 g laska gomba
400 ml egész/hámozott paradicsom-
 konzerv pürésítve
2 ek ketchup
2 ek olíva olaj
2 ek vaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
só, őrölt bors
friss bazsalikom levelek(10-15)
1 tk barna cukor(opcionális)
500 g Tagliatelle
(széles metélt)







Elkészítés...


Nagy edényben vizet forralunk pici sóval és 1 ek olíva olajjal.
Serpenyőben az olvasztott vajon és olíva olajon üvegesre 
pároljuk a kis kockára vágott vöröshagymát. 
Laska gombát vékony csíkokra szeleteljük és a vöröshagymához adjuk. Paradicsom pürével felöntjük és ízlés szerint fűszerezzük. Sok-sok bazsalikom levelet használtam,
 mert abból a kevés sosem elég! :D 
Amikor a mártás szépen besűrűsödött, és időközben kifőtt Tagliatelle tésztánk, arra halmozva, bazsalikom levelekkel megszórva, azon melegében tálaljuk.
Jó étvágyat!























Mogyoró"lisztes"-capuccino torta...




 





Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell 
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani a "webes étert":D
Első napi lisztelés... Mogyoró magőrlemény ... 
Nálunk "Ő" a tuti befutó, ha rangsorolnom kellene ! 
Pille könnyű tortával, és nagy siker élménnyel könyveltem 
az első "szűzies" magőrlemény nekifutást :D











Egy kis okosság, innen-onnan...Paleolit diéta
(napjainkban trendi étrend irányzat)"lisztjei" 
a hidegen sajtolt magőrlemények, más néven pelletek. 
Alig tartalmaznak szénhidrátot, azt is emészthetetlen
 rostok formájában.15-20% zsírtartalommal bírnak a normál lisztek(búza)5%-al szemben. 
Sok, az egészségre jó hatással bíró tulajdonságuk van!
Érdemes többféle ételt, süteményt, pékárút...
 kipróbálni belőlük :D









Hozzávalók...
22 cm-es torta karikához

piskóta...

6 db tojás
14 dkg mogyoró magőrlemény
16 dkg kristály cukor
1 tk sütőpor
1 tk vanília aroma
csipet só


krém...

5 dl növényi habtejszín
2 ek capuccino por 
2 ek mogyoró likőr(opcionális:)


díszítéshez...

10 dkg darált mogyoró







Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Sütőpapírra,
 5 db,egyenként, 22 cm-es  köröket rajzolunk,
 papírokat elvágva, sütőlemezekre helyezzük . 
Lisztet a sütőporral elkeverjük, félre tesszük.
Tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket 3/4 cukorral, 
csipet sóval félkemény habbá verjük. Majd a megmaradt 1/4
cukorral a sárgákat is fehéredésig kihabosítjuk.
 A két masszát óvatos, alulról felfelé irányuló forgó mozdulatokkal egybe telepítjük, ezután apránként 
hozzá szórjuk a mogyoró liszt keverékünket, szintén vigyázva, hogy keverés közben a légbuborékokat ne keverjük ki.
 Illatozó, könnyed tészta alapot kapunk, amit 
az előkészített, sütőpapírra rajzolt körökben 
elosztunk, vékony torta lappá kenve mindet. 
Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsülnek.









Kis pihentetés után, egy éles hosszú késsel
 a tészta korongok alá vágunk, vigyázva, mert törhetnek!
 A kissé ragacsos felszín természetes! Nem hiba ! :D 
A lapokat, sütőpapíron megfordítjuk és 
teljes kihűlésig egymásra téve(papírostól) tároljuk.
Tejszínhabot a capuccino porral, félkemény 
habbá verjük, ha szeretnénk itt adjuk hozzá 
a mogyoró likőrt,
majd tovább habosítunk és betöltjük vele a lapokat.
 A torta oldalát és tetejét is vékonyan lekenjük, 
hogy a darált mogyoróval be tudjuk panírozni.
Ízlé szerint díszítjük és legalább 1 órán át hagyjuk 
össze érni az ízeket :D 
Nagyon könnyed és légies tortácska a jutalmunk, 
aminek nagyon különleges ízvilágot kölcsönöz 
az intenzíven mogyorós piskóta aromája. 
Nagyon egyszerű, de annál látványosabb 
tortánk kerekedik!
Kötényeket felkötni! Kísérletezésre fel :D 








A török mogyoró liszt készítése során a mogyoróból  hagyományos préseléssel kisajtoljuk az olajat és finomra őröljük. Ezzel az eljárással nemcsak a török mogyoró liszt olajtartalmát csökkentjük, hanem az Omega-6 zsírtartalmát is, ezáltal a lisztet biztonsággal használhatjuk sütésre is, mert nem szabadulnak fel sütés közben káros anyagok.Kiváló konyhai alapanyag, édes, mogyoró ízt ad a vele készült ételnek, ha a receptekben szereplő liszt egy részét török mogyoró liszttel helyettesítjük ( akár 1/3-át).
(forrás-Bartha-porta)

















Mogyoró & Zab palacsinta...








Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában, 
játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell 
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni, 
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani a "webes étert":D
Első napi lisztelés... Mogyoró magőrlemény ... 
Nálunk "Ő" a tuti befutó, ha rangsorolnom kellene ! 

Reggeli ajánlatom, sokszor készített zab palacsintából
 indul ki, amit megbolondíthatunk például...
mogyoró magőrleménnyel...









Hozzávalók...
10 db kis palacsintához


100 g Batha-porta mogyoró magőrlemény
100 g zabliszt(zabpehely porrá őrölve)
2 db tojás
1 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek olvasztott vaj
1 mk sütőpor
csipet só
3 dl tej
2-3 dl víz
olaj a sütéshez




Elkészítés...

Hozzávalókból kicsit "sűrűbb" palacsinta tésztát keverünk, 
majd 10-15 percig hűtőbe tesszük. Amennyiben túlságosan besűrűsödne vízzel hígítsunk rajta egy picit :D
Felforrósított, olajozott, teflon serpenyőben, 
egyenként kisütjük a kis palacsintákat. 


Töltelék tipp...

2 dl mascarpone krémsajt
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
2 banán szeletelve
méz


Egyszerű és tápláló reggeli, amit bármilyen más töltelékkel variálhatsz... biztos siker a gyerekek körében :D


















2014-04-11





Túrós-epres rétes szivarok ...










Gyorsan elkészülő desszertek és sütemények a kedvenceim,
 hiszen annyi mindent bele gondolhatunk egy-egy finomságba,
 és annak elkészítésébe... már csak meg kell valósítani!
 Sokszor van, hogy felhalmozódnak a hűtőben az alap anyagok
 és mentő akcióként villám sütik, ételek születnek...
ez az eper-túró csúcstalálkozó, pont egy ilyen eset volt :D






Hozzávalók...
(6 személyre)

1 csomag réteslap
250 g túró
1 tojás
1 ek búzadara
1/2 citrom reszelt héja
50 g kristály cukor
1/2 tk Bourbon vaníliás cukor
300 g eper 
80 g olvasztott vaj







Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Sütő edényt 
olvasztott vajjal kikenjük.
Túrót szitán átpasszírozzuk, Bourbon vaníliás cukorral 
és citrom reszelt héjával ízesítjük. Tojás sárgáját 
és búza darát is hozzá keverjük, majd a tojás fehérjét 
a kristály cukorral, csipet só fényes habbá verjük és 
óvatosan a túrós masszába forgatjuk.
Eper szemeket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és 
pár szem kivételével,amit díszítéshez fogunk 
felhasználni, kis darabokra vágjuk.
Természetesen bármilyen, nekünk tetsző idény gyümölcsöt,
 vagy akár lecsepegtetett befőttet 
is használhatunk a töltelékbe. 








Egy konyharuhát kissé benedvesítünk, erre tesszük a kész
rétes lapokat. Olvasztott vajjal lekenünk egy lapot és a túró töltelék egy részéből megkenjük, úgy, hogy a két szélén üres sávot hagyjunk, hiszen itt fogjuk majd össze a tésztát. Eper darabokkal szórjuk, óvatosan feltekerjük, majd a tűzálló sütőtálba helyezzük. Így járunk el minden egyes rétes lappal egészen addig amíg a túró kitart :D - ebből az adagból nekem 6 db szivar alak sikeredett.
Tészta rudak tetejét olvasztott vajjal kenjük és forró sütőbe
 tolva, ropogósra sütjük. Porcukorral szórjuk, eper szeletekkel díszítjük. Tejszínhabot, vanília fagyit, vanília sodót is kínálhatunk mellé... 
Kötényeket felkötni! Alkossatok finomakat :D





















2014-04-04




Sütőben sült fűszeres burgonya, 
-diókrémes mártogatóssal,
-tavaszi salátával ...








Tegnap esti vacsoránk elkészítését, meleg szívvel 
ajánlanám az ízlelőbimbók beindítására mindenkinek :D
Húsmentes menü, de akár kiegészülhet egy roston
sült natúr hússal is a repertoár.
 Tavasszal "kinyílik a világ" a tányérunkon, frissen,
 helyi termelőktől beszerzett termékekkel vagyunk elhalmozva.
Csupa szín-íz-vitamin dömping a téli időszakban kiéhezett szervezetnek :D







Hozzávalók...
(4 személyre)


Fűszeres burgonyához...

8 db közepes burgonya
2 ek zsemlemorzsa
1 ek a kedvenc fűszerkeverékünkből
(nálam Görög BBQ keverék)
 tengeri só
1 kk őrölt édes nemes fűszerpaprika
1 tk fokhagyma por 
3 ek olíva olaj


Diókrémes mártogatóshoz...

2,5 dl 20 %-os tejföl
1 kk só
frissen őrölt bors
1 kk mustár
1 kk méz


Tavaszi salátához...

1 nagyobb csomag Rukkola saláta
Feta sajt kockára vágva 
 eper
(ízlés szerinti mennyiségben)
Balzsamecetes olíva olaj az öntet








Elkészítés...




Sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy mélyebb tepsit 
sütőpapírral bélelünk.
Burgonyákat héját rajta hagyva, alaposan megmossuk 
és nyolc gerezdbe vágjuk.
 Egy nagy tálba pakolva olíva olajjal locsoljuk,
 ami a ragasztója lesz fűszeres morzsánknak. 
A száraz anyagokat egy tálkába össze keverjük 
és a burgonya gerezdekre szórva, alaposan átrázogatjuk,
 mindenhol egyenletesen fedje a gerezdeket.







Forró sütőbe tolva, 40-45 perc alatt készre sütjük.
 Amíg a burgonyák barnulnak, bőven marad időnk a 
mártogató szósz és saláta elkészítésére is.








Mártogatós dip-hez...

A jó sűrű tejfölben vagy Görög joghurtban elkeverjük
 a diókrémet és a fűszereket, darált dióval díszíthetjük
és felhasználásig hűtőben tároljuk.









Salátához... a rukkolát megmossuk, alaposan lecsepegtetjük,
 tálba rendezve kockára vágott eperrel és feta sajttal gazdagítjuk.
Ízfokozónak Modena-i balzsamecetes olajat használtam,
de bármilyen szívünkhöz közelálló öntet is megfelel. 
Akár a diós dip is jó választás lehet rá csorgatva :D








Gyors és tápláló, ebéd...vacsora...egészségesen! 
Jó étvágyat!