2014-03-18





"Orzotto" vajas-barna csiperkével...







Hántolt árpa-árpagyöngy-gersli-

A "gersli" rendkívül sokoldalúan felhasználható gabona féle.  Hántolt és méret szerint osztályozott árpa.
"A honfoglalás kori magyar konyha egyik kedvelt tápláléka volt.Elsősorban köret, leves vagy kása formájában fogyasztották. Lisztjéből lepényszerű kenyeret készítettek, amit olyan keményre sütöttek, hogy tányérként is használták. Kínában Krisztus előtti idők óta, megbecsült eledel. A régi Egyiptomban szintúgy. Hippokratész gyógyító ételként fogyasztotta, a római gladiátoroknál nem telt el úgy nap, hogy ne fogyasztották volna kásaként… A sörgyártás alapanyaga, de kávépótlóként és édesítőszerként is ismert és használt alapanyag. Az askenázi zsidó konyhában például a sólet egyik fontos alkotóeleme. Marokkóban sütemény alapanyag, Japánban szépészeti szereket gyártanak belőle. Tibet nemzeti eledele, a „campa”  pirított árpalisztből készül. Az árpát napjainkban a zabhoz hasonlóan, pelyva nélkül termesztik. Rendkívüli rosttartalma miatt kedvezően befolyásolja a bélműködést, valamint vizelethajtó hatású. Ajánlott, fokozott stressznek kitett és  kimerültségtől szenvedő egyéneknek, valamint a betegségből  lábadozóknak. Alacsony a foszfor tartalma. Rengeteg B-vitamint (1,2,6), E vitamint,  valamint vasat, cinket, kalciumot, káliumot tartalmaz.


ennyi sok-sok betű folyam olvasása után, következzen maga a recept...







Hozzávalók ...
4 személyre

25 dkg hántolt árpa(gersli)
2 ek olíva olaj
25 dkg barna csiperke
1 nagy fej vöröshagyma
10 dkg bacon szalonna
1,2 l zöldség alaplé
Só, őrölt bors
10 dkg juhtúró
egy csokor petrezselyem 
5 dkg vaj 









Elkészítés ...


Az árpa gyöngyöt alaposan megmossuk,lecsepegtetjük.
 Olíva olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát. 
Bacon szalonnát vékony csíkokra vágjuk, 
a gomba 3/4 részét felszeleteljük és a hagymás alaphoz
 keverjük. Gerslit is hozzá öntjük és a meleg zöldség 
alapléből 1-2 merőkanálnyit hozzá merünk. 
Szép lassan, időnként megkeverve, 
megvárjuk amíg elfő az alaplé, 
majd fokozatosan adagolva merítünk belőle még az ételhez, 
amíg el nem fogy. 
Az utolsó merőkanálnyi alaplé után
 bele morzsoljuk a juhtúrót is, 
amivel megadjuk a kellő krémes állagot. 
Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk az elkészült ételt. Mindeközben a félretett gombát felszeleteljük és egy serpenyőben felhevített vajon kissé megpároljuk és apróra vágott petrezselyemmel szórjuk.
 Tálalásnál az elkészült étel tetejére halmozzuk, és azon melegében fogyasztjuk. 
A gersli nagy előnye a rizottó rizzsel ellentétben, hogy nem tudjuk szétfőzni :D
Nagyon ízletes, letisztult étel a gomba földes jegyeivel bolondítva. 
Rendkívül tápláló étel, csak ajánlani tudom kipróbálását.
Kötényeket felkötni! Alkossatok finomakat :D


























Aszalt gyümölcsös-csokicseppes
 puszedli ...










Gyönyörű tavaszi meleg időjárást jósolnak egész hétre.
 Végre alkalom nyílik a nagy kiránduló helyek felfedezéséhez!
 A "túlélő csomag" megtöltéséhez ajánlom szeretettel ezt a finom
 és tápláló puszedli halmot :D
Irány ki a természetbe!!!










Hozzávalók...
(30 db puszedlihoz)

80 g puha vaj
120 g porcukor
1 db tojás
1 tk vanília esszencia
180 g liszt
fél tk sütőpor
50 g mazsola
50 g aszalt sárgabarack
50 g csokilencse
csipet só







Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit sütőpapírral bélelünk.
Lisztet a sütőporral átszitáljuk. Aszalt gyümölcsöket apró darabokra vágjuk, a csokilencsét (apró darabokra vágott táblás csoki is tökéletes:)is a gyümölcsökhöz mérjük. Túl keménynek ítéljük a mazsolát/aszalt barackot, akkor sütés előtt egy órával érdemes egy kis langyos vízbe beáztatni őket, majd alaposan lecsepegtetve felhasználni.
Puha vajat a cukorral krémesre keverjük, hozzá adjuk a tojás- vanília keveréket és tovább mixeljük a robotgéppel. Sütőporos lisztet hozzá adagolom, majd a gyümölcs-csoki darabokat is fakanál segítségével bele vegyítem. Két teáskanállal kis gömböket formálunk és a sütőpapíros lemezre helyezve kissé ellapítjuk. Ügyeljünk a kellő távolságra, mert picit megnőnek a puszedlik. Előmelegített sütőbe tolva 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hűtés után jól záródó dobozban több hétig is eláll(na) ha nem falná fel pillanatok alatt az itthoni kis sisere had :D
Kötényeket felkötni! Alkossatok szépeket :D













Tulipán keksz ...







"Kiürült a kekszes doboz!!!" hallatszott kisfiam szomorú mondata... "Anya mire hazaérek az oviból megtöltöd?"... Nos töltődjünk :D
Minimál hozzávalókból, gyümölcsös ropogtatni való ... 
és még tojás sem kell hozzá!















Hozzávalók...
(24 db -hoz)

150 g liszt
30 g kukorica liszt
100 g margarin
1 kisebb narancs
50 g porcukor
6 centis kiszúró forma






Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit sütőpapírral fedjük.
Átszitált liszt és porcukor keverékét a margarinnal elmorzsoljuk,
 reszelt narancs héjjal és fél narancs kifacsart levével ízesítjük. Selymes puha tésztát kapunk, amit enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra nyújtunk és tetszőleges formákat szúrunk belőle, ütőpapíros lemezre helyezzük. A megmaradt tészta részeket  összegyúrjuk- kinyújtjuk- újabb kekszeket szúrunk, egészen addig amíg a tésztánk tart. A kekszek szélein villával kis lyukakat pöttyentünk, hogy ne keletkezzenek a tészta felszínén kis buborékok. Előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük és rácsra téve hűlni hagyjuk a nap-sárga kis tulipánokat :)
Kötényeket felkötni! Alkossatok szépeket! :D

















2014-03-17





Juhtúrós "óriás" csigák ...







Kelt tésztából készült a szombati reggelink. 
Illatos, omlós, letekerős, pikánsan érett,
juhtúrós-vajas "csiguszokkal" 
Gyümölcs teát kortyoltunk hozzá ... hmmm, kiadósra sikeredett :D





Hozzávalók...
(8 db nagy csigához)

60 dkg liszt
10 dkg olvasztott vaj
1 egész tojás
1 kk cukor
só-ízlés szerint
2 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
10 dkg juhtúró
+ 5 dkg olvasztott vaj
+ 1 tojás a kenéshez(opcionális)





Elkészítés...

Nagy tálba lisztet szitálunk, s keverünk bele-,
 langyos tejben feloldjuk a cukrot és bele morzsoljuk az élesztőt, letakarva várjuk a kovász éledését-,
 a szépen felhabosodott kovászt hozzáöntjük
 a liszthez, tojást, olvasztott vajat és a juhtúrót is bele adagoljuk, majd gyúródeszkán alaposan kidolgozzuk a tésztát.
 Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. 
Sütőt előmelegítjük 200 fokra, tepsit sütőpapírral béleljük.
A szépen meghízott tésztánkat kézzel kilapogatjuk egy nagyobb téglalap alakra, olvasztott vajjal kenjük és rövidebb oldalától felhengerítjük. 3 ujjnyi vastag csigákat vágunk( nálam 8 db jól megtermett csiga sikeredett ebből az adagból)
 amit a sütőpapírozott tepsibe fektetünk egymás mellé. 
Felvert tojással megkenjük és a forró sütőbe tolva, 
12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kedvünk szerint szórhatjuk magokkal, vagy akár sajttal is! 
Az általam készített "natúr" változatban, hagytam érvényesülni a juhtúró markáns ízét :D
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!

















2014-03-16





Túrós lepény ...






Pite vagy lepény? Minden tájegységnél más más a meghatározása ... az ami a lényeg, hogy édesen vagy sósan elkészítve, egyaránt közkedvelt finomság szerte a világban! :D
Egy egyszerű, édes túrós változatát ajánlanám figyelmetekbe elkészítésre.







Hozzávalók ...
28 szelthez

tészta...

40 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1-2 ek tejföl
1 kk sütőpor
csipet só

töltelékhez...

50 dkg túró(áttörve)
1 tojás sárgája
2 tojás fehérje
10 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
2-3 ek búzadara
2 ek 20 %-os tejföl
1/2 citrom reszelt héja
2-3 ek sárgabarack lekvár





Elkészítés ...

Lisztet, porcukrot, sót a sütőporral együtt átszitáljuk, majd a kockákra vágott zsiradékkal elmorzsoljuk. 1 tojás sárgájával és annyi tejföllel dúsítjuk, hogy könnyen kezelhető, rugalmas tésztát kapjunk. Lehetőleg gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a kezünk melegétől, ne olvadjon meg a margarin.
 Frissen tartó fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. 
Töltelékhez a túrót szitán áttörjük, búzadarát és a vaníliás cukrot belekeverjük, majd egy tojás sárgájával összefogjuk a masszát. Én két kanál tejföllel tovább lágyítottam az állagon és reszelt citrom héjával ízesítettem. Akik kedvelik, mazsolát is tehetnek a töltelékbe. A tésztából megmaradt és a túrós masszához adott tojásból a fehérjét kristálycukorral, félkemény, fényes habnak felverjük és óvatosan a masszához forgatjuk.
Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Tésztát, sütőpapíron a kívánt nagyságúra nyújtjuk, papírostól tepsibe helyezzük, majd egy villával több helyen megszurkáljuk. 2-3 evőkanálnyi sárgabarack lekvárt kenünk rá, megelőzve, hogy a túró töltelék eláztassa azt(opcionális)
Előmelegített sütőbe tolva,alsó rácson, 30 perc alatt készre sütjük(amikor már nem nagyon "recegős" a túró )
Kis pihentetés után tetszőleges alakra szeljük és porcukorral hintve kínáljuk.
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!




















Paradicsomos csípős csirkeszárnyak ...









Ki szereti a csontos csirke husikat? Kedvelitek vagy mellőzitek?
 Gyorsan elkészül, ezért  is nagyon kedveljük  :D
No meg ami paradicsomos, nagy előnnyel landol a tányérunkon :) 
Köretként friss citrusos, balzsam ecetes salátával,  párolt rizzsel ... kínálva
  nagyon ízletes fogás ebédre vagy akár vacsorára is egyaránt.




Hozzávalók ...
(6 személyre)

1 kg tisztított csirkeszárny

paradicsomos páchoz...

2 dl paradicsom püré
(nálam házilag készített ketchup)
1 ág kakukkfű
chili paprika (ízlés szerint)
őrölt fehér bors
2 ek szójaszósz
2 ek méz
friss bazsalikom levélkék
2 ek olíva olaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
snidling apróra vágva a kész étel tetejére szórni


Elkészítés ...

A pác hozzávalóit egy nagyobb tálban összekeverjük.
A szárnyakat alaposan megmossuk, és az előzőleg elkészített páclében megforgatjuk, 
majd sütőedénybe téve lefóliázzuk és 200 fokon 20-25 perc alatt puhára pároljuk.
 Amennyiben időnk engedi a pácban hagyjuk pihenni egy-két órát a húsokat,
 de ellenkező esetben, villám megoldásként azonnal sütve is ízletes lesz a végeredmény :D
 Fóliát levéve még pár percet pirítjuk a a húsok  felületét.
 Friss salátával és  párolt rizzsel kínáltam ... Kötényeket felkötni ! Jó étvágyat! 














2014-03-13




Juhtúrós - medvehagymás 
dübbencs ...








Magával a "dübbencs" fogalmával  a múlt hétvégén 

                          BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai ...

kiállításon szembesültem először, ahol is tündéri 
Hajdúböszörményből érkezett nagyik, szép népviseletbe öltözve ,
csodásabbnál csodásabb tészták elkészítésével ismertették meg 
a kíváncsi szemlélődőket. A recept pontos összetételére nem derült fény :)
Az bizonyos, hogy túró és sok kapor volt a töltelékében...
no meg nem kevés, tiszta disznózsííír  :)
 Egyébként is ahány ház annyi szokás alapján készítik a mai napig is .
Egyéni és idényre vonatkozó verzió amit hozok nektek,de remélem ízletesnek találjátok majd :)
Figyelem!!! Nem egy fogyókúrás opció :D




Hozzávalók...
(12 db-hoz)

tésztához...

50 dkg liszt
2 dkg élesztő
2,5 dl langyos víz
csipetnyi cukor
2 evőkanálnyi olíva olaj


töltelékhez...

20 dkg juhtúró
2-3 medvehagyma levél
apróra vágva
pár cseppnyi olíva olaj


olvasztott zsír a kenéshez


Elkészítés...

A tésztához egy edénybe lisztet szitálunk, elkeverjük benne a sót.
 Langyos vízbe csipetnyi cukrot teszünk, az élesztőt bele morzsoljuk, 
megvárjuk amíg hatásuk kifejtődik. 
A felhabosodott kovászt a liszthez öntjük és két evőkanálnyi olajjal együtt, 
sima, jól gyúrható tésztát kapunk. Célszerű gyúrótáblán dolgozni,
 mert így egyenletesebben ki tudjuk dagasztani a tésztát.
 (Mindig kézzel végzem a dagasztást, ez eddig nem volt panasz :) 
Túl lágy lenne, kevés liszttel javíthatunk az állagán, ellenkező esetben pedig kevés vízzel. 
Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. 

tipp...
Sütőt max. 40 fokra állítjuk és nejlonnal letakart tésztánk, 20 percen belül gyönyörű levegős lesz.

Sütőt előmelegítjük 200 fokra, sütőlemezt vékonyan zsírral kenjük.
Medvehagyma leveleket megmossuk, leszárítjuk és apróra vagdaljuk,
 majd a juhtúróban alaposan elkeverjük. 
Pár csepp citromlét és olíva olajat is tehetünk a masszába (opcionális)
Megkelt tésztánkból kidolgozzuk a felesleges gázokat  és nyújtódeszkán, 
lisztezett felületen nagy téglalapot nyújtunk, amiből
12 téglalapot vágunk ki. Vékonyan, olvasztott zsírral kenjük, amikre  egyenként
 ráhalmozzuk a juhtúrós masszát.
Mindkét hosszanti oldalát közép vonalig behajtjuk és az egészet feltekerve
 a tepsire helyezzük, egymástól kissé távolabb. Tetejüket  olvasztott zsírral lekenjük.





Előmelegített forró sütőbe tolva 15-20 perc alatt világosra sütjük.
Forró krémleves mellé fogyasztottuk. 
Kötényeket felkötni...Jó étvágyat :)



















2014-03-11




Kakaós tészta-szegfűszeggel...
sós mogyoróval 







Friss vagy maradék főtt tészta "újra töltve" ...
most éppen egy -édes, -fűszeres, -illatos verzióban :D
Kicsit különc, de nagyon finom! Kicsiknek és nagyoknak is egyaránt csemege lehet...






Hozzávalók...
(3 személyre)


30 dkg főtt tészta(bármilyen alakú :D
5 dkg vajon pirított zsemlemorzsa
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek vaj
2 tojás fehérje
10 dkg kristály cukor
csipet só
késhegynyi őrölt szegfűszeg
5 dkg sós mogyoró durvára vagdalva


Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy kisebb tűzálló edényt kivajazunk.
Zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, bele keverjük az őrölt  szegfűszeget, kakaót, félre tesszük. Főtt tésztán mikróban, megolvasztjuk a vajat, és bele keverjük a kakaós-szegfűszeges morzsát. Tojás fehérjéből és a kristály cukorból kemény, fényes habot verünk, amibe bele forgatjuk a tésztát. Kivajazott sütőedénybe tesszük és az aprított sós mogyoróval szórva, sütőbe toljuk. 10-12 perc után kivéve, azon melegében kínáljuk. Tejszínhabbal  díszíthetjük :)
Kötényeket felkötni...alkotásra fel :D








2014-03-10






Lencseleves-gazdagon ...







Ízekben bővelkedő, gazdagon zöldségezett leves, 
tápláló és szívet melengető egyben, ebben a télutót idéző didergős hangulatban.
Füstölt csülök felvágása pedig a tavaszt hozza közelebb, 
böjti időszak ide-vagy oda :D 





Hozzávalók...

20 dkg barna lencse(beáztatva)
10 dkg füstölt csülök(kockákra vágva)
2 ek olaj
 kis fej vöröshagyma
1 vékony szelet füstölt szalonna
3-4 db babérlevél
füstölt kolbász karikák
szegfűbors,szemes bors,só
édes nemes pirospaprika
3 db sárgarépa
2 db fehér répa
2 db kisebb burgonya
1 db angol zellerszál
2 ek mustár
2 gerezd fokhagyma
1 l húsleves alaplé




Elkészítés...

Egy nagy leveses fazékban, kevés olajon kockára vágott
 szalonnát pirítunk, majd a kétféle hagymát üvegesre pároljuk. Megtisztított, felaprított zöldségeket és a füstölt csülök kockákat fedő alatt félkeményre pároljuk. 
Ezután az előzőleg legalább 1 órával beáztatott lencsét
 az áztató lével együtt a zöldség alaphoz öntjük
 és ízlésünknek megfelelően fűszerezzük. 
Tea tojásba fekete és szegfűborsot téve,
 szintén a levesbe lógatjuk. Pirospaprikát szórunk rá és alaplével felöntve, csendes lángon puhára főzzük
 a zöldségeket és húsokat is egyaránt. 
Az elkészült sűrű tartalmas lencse levest, 
tejföllel, friss ropogós kenyérrel és igény szerint erős paprikával tálaljuk :D
Kötényeket felkötni...Jó átvágyat!