2013-07-08





Omlós kenyérke
könnyen és gyorsan ...









Családban nagy sikere van az egyszerű és gyors 
volta miatt ennek a gyors kelesztésű kenyérkének.
 Nagy fiam is gond nélkül elkészíti :)
 Tömör, de mégis omlós, szépen szelhető!
Nem kell hozzá Konyhatündérnek lenned,
hogy elkészítsd! :)





 Hozzávalók ...





45 dkg. liszt8BL55 vagy BL80) 

5 dkg. kukoricaliszt
2 dkg élesztő
1 dl. langyos tej
1 tk.cukor
 1 tk. só
 1 mk. aszkorbin (C-vitamin por)
1,5-2 dl langyos víz
3 dkg puha margarin





Elkészítés ...





 Élesztőt felfuttatom + majd a többi hozzávalóval együtt
 tésztát gyúrok. 30 perc pihentetés/kelesztés. 
Átgyúrom majd kilisztezett kenyérformába helyezem.

Újabb 20 perc pihentetés.
180 fokra előmelegített sütőben, alsó rácson,
vízgőz felett kb 30 percet sütöm.

 Akkor jó ha megkocogtatva kong a kenyérke alja 

Kisült kenyérkét pár percre letakarom konyharuhával. 
Amikor kihűlt szépen szeletelhető...
másnap is finom omlós!
Jó étvágyat hozzá!


































Sóóós perec-stangli . . .




Hozzávalók  . . . 



70 ml. olaj

2,5 dl. tej
50 dkg. liszt
1 ek. cukor
1/2 ek. só
2,5 dkg. élesztő



 sós máz...



2 ek. liszt 

1 ek. só 

annyi víz, hogy palacsintasűrűségű masszát kapjunk 


Elkészítés . . .

A hozzávalókból tésztát dagasztunk, kelesztjük kb. 40 percig.
Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, 20 egyenlő nagyságú darabra vágjuk. 
A darabokból ujjnyi-kisujjnyi vékony hosszú hurkákat sodrunk, négyesével egymás mellé pakoljuk a sütőpapírral borított tepsibe.
Lekenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
Közben a sós kence hozzávalóit összekeverjük. 
Azon forrón, ahogy kivettük a pereceket a sütőből, kanállal rácsurgatjuk a sós lisztet, így "ráköt" a tetejére







Görög joghurt , karamellás sárgabarackkal




"Reggelizz úgy mint egy király!" na de nem a mennyiségre értendő ez a kijelentés, csak a minőségre vonatkozik :)
Ez egy végtelenül egyszerű de nagyon ízletes reggeli. A kedvencem benne, ahogy a karamell felolvad és örvényszerű rajzolatot ad minden falatnál a kanálon . . . hm  . . .



Hozzávalók . . . 1 személyre

1 kis pohár görög joghurt
2 db  sárgabarack
4 ek barnacukor+ 1 ek vaj
1 tk aprított dió, cornflakes, zabpehely


Elkészítés . . . 

Nemes egyszerűséggel  joghurtot kanalazunk a poharunkba az elkészített karamellel rétegezve, majd tetejére a felszeletelt gyümölcs és az ízlésünknek megfelelő olajos magvak durvára vágva és cornflaks morzsával meghintve.




Tipp . . . 

Amennyiben nincs otthon görög joghurtunk, akkor előző este normál joghurtot sűrű lyukú szitába öntünk és hűtőben tárolva a savót kicsepegtetjük. Krémes állagú, sűrű tejterméket  kapunk :) Levendula virággal megbolondíthatjuk az ízvilágot!
Szép napot !


2013-06-12


Amerikai palacsintaaa . . .


Palalalalacsinta . . .Aprónép és mi Nagyok is bármikor, bármennyit  el tudunk tüntetni egy szempillantás alatt ! Nem kihívás  ; )))




Hozzávalók  . . . 4 főre

25 dkg liszt
2 egész tojás
1 tk sütőpor vagy szódabikarbóna
1 cs vaníliás cukor
csipet só
2 dl tej
1 ek olaj
ivóvíz vagy szóda (amennyit felvesz,hogy sűrű, de még folyós massza legyen)





 Elkészítés . .  .

Hozzávalókat alaposan csomómentesre kikeverjük. Állaga a normál palacsintáénál sűrűbb kell hogy legyen! Felforrosított serpenyőben, kevés olajon, kis méretű  merőkanállal tenyérnyi kört formázunk. Gyorsan nőni kezd a sülő massza, szép magas lesz :)
Spatulával megfordítom és másik felét is aranybarnára sütöm. 
Csokiszósz, lekvár, gyümölcs öntetek, puding, joghurt ... sorolni sem tudom mi is finomabb hozzá . . . 
Döntsenek a gyerkőcök :)))




2013-06-11



Tejfölös puha kiflik . . .




Finom puha és omlós kiflik, amikből nem is érzed mikor elég ;)
Reggeli---tízórai---bármely napszakban megállja a helyét.


Hozzávalók . . .

50 dkg liszt

2 dl tej ( fele főzőtejszínnel készítettem)

3 ek. tejföl

2 ek. burgonyapehely

2 tk.só,1 tk. cukor

 2,5dkg élesztő

4 ek.olaj


Elkészítés . . .

Élesztőt felfuttatom a tejben,tésztát bedagasztom,pihentetem 30 percet,8 db 

cipóra osztom a tésztát és kedvem szerint formálom( kifli,zsömi...)tetejét tejjel

lekenem és még 20 perc pihi :)180 fokra előmelegített sütőben,alsó rácson gőz 

felett sütöm...nekem kb 15 perc kellett :)))Gyerekeim azon melegében befalták :)





Cukkinis omlett
 & 
ropogós zöldség körettel . . .




Omlett  . . . változatos elkészíthetősége miatt gyakran kerül a reggeliző  asztalra kis családomban :)
Kivétel nélkül mindenki kedvence és így elkészítve, még a zöldségeket is megeszik gyerkőceim ; )))

Hozzávalók . . . 

omletthez --- személyenként 2 db tojás
                        pici só
                        3-4 vékony szelet cukkini (krumplihámozóval szeltem)
                        1 ek olívaolaj
                        sajt a szóráshoz

ropogós zöldségekhez--- 
                         személyenként 1 szál újhagyma
                         1/2 szál sárgarépa, vörös káposzta csíkok
                         kevés Lucullus sült krumpli fűszerkeverék
                         1 tk vaj

 Először a zöldségeket készítem el. Teflon serpenyőben vajat olvasztok és a csíkokra vágott zöldségeket 
 a fűszerkeverékkel megszórva roppanósra sütöm(félreteszem)       
Személyenként 2 friss tojást készítek. Serpenyőben olíva olajat hevítek , majd a vékony cukkini csíkokkal kibélelem  . . . sózom borsozom és nyakon öntöm a felvert 2 tojival. 1-2 perc múlva spatulával átfordítom és másik felét is megpirítom (aki rezgősen szereti előbb húzza félre a  tűzről :)
 Előmelegített tányéron feltekerem mint a palacsintát és a pirított zöldségekkel körítve tálalom sajttal meghintve, kiadós és rostokban gazdag villás reggeli.
Jó étvágyat :)






2013-06-10


Lángos . . .




Egyszerű és finom.Az ősrégi, a megunhatatlan és persze variációiknak se szeri se száma .
 A nyarak  slágere  strandokon, az én konyhámban pedig bármikor  :)

Hozzávalók . . . 4 személyre

50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
csipet só
1 tk cukor
2 dl tej
2 dl langyos víz

Elkészítés . . .

Kevés cukrozott langyos tejben élesztőt felfuttatom. A többi hozzávalóval együtt nokedli sűrűségnél keményebb tésztát kapok.Duplájára kelesztem, majd olajos kézzel kis halmokat vágok belőle. Majd forró olajban kezünkkel korongot formálva aranybarnára sütöm mindkét oldalát.
Papírtörlőre szedve lecsöpögtetem a felesleges zsiradékot
Ízlésünknek megfelelő feltéttel kínálom :).




Tálaláshoz

 fokhagyma, só, tejföl, sajt . . .














Tejbedara -
epres, gyömbéres, citromos öntettel








Aki szereti a tejbedarát, szíve csücske lesz ez a sütés nélküli finomság...


Hozzávalók . . . 
6 személyre

tejbe darához  -

1 l tej
20 dkg búzadara
csipet só
4 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja


Öntethez -

20 dkg eper(akár dzsem is lehet)
1 kk őrölt gyömbér
1/2 citrom leve és reszelt héja
10 dkg cukor



Elkészítés . . .

Hideg vízzel átöblített edényben tejet melegítek, majd pici só , kétféle  cukrot  és a dara hozzáadásával sűrű,ragacsos  pépet készítek. Fél citrom héját reszelem bele. 
Jelen esetben, 6 lyukú szilikon muffin sütőt használtam alapformának (de bármi más forma is megteszi),amibe beletöltöttem a pépet és hűlni hagytam. Majd hűtőszekrénybe téve tovább dermesztettem.

Eközben elkészítettem az öntetet.
A friss epret megmosom és villával alaposan összetöröm,citromlével és reszelt héjával ízesítem,majd kis lángon hevítve hozzá adom a cukrot és a fűszereket. 
Amennyiben dzsemet használtok,cukor hozzáadásával csak óvatosan!
Éppen csak felforralom az  öntetet  a tűzhelyen és már kész is :)
Akár melegen vagy hidegen a tejbe dara korongokhoz kínálom  . . . 
Ízlés szerint tálalom.
































Paradicsomos Fusilli sonkával . . .









Gyengéim a tészta ételek :)  Gyors és nagyon változatos ízvilágot 
kreálhatunk belőlük. Gyermekeim elsősorban a "szaftos" formációkat
 részesítik előnyben, de igazából édes és sós is egyaránt jöhet bármikor :)




Hozzávalók...
   4 személyre



500 gr száraztészta
(személyenként kb 15 dkg-t számolunk :)
4 db közepes hámozott paradicsom
 (konzerv is jó :)
2 ek sűrített paradicsom
1/2 fej vöröshagyma
2 dl zöldség alaplé
2 db szárzeller szál
1 db közepes sárgarépa
1 ágacska kakukkfű
20 dkg füstölt sonka
1 gerezd fokhagyma
1 kk oreganó
só,bors
1 kk cukor
reszelt sajt . . . a tálaláshoz




Elkészítés...




Vöröshagymát apró kockákra vágjuk/reszeljük, 
olívaolajon üvegesre pároljuk, majd a szintén kis
 kockákra vágott sonkánk következik a hámozott paradicsom és 
angol zellerszárral együtt. Fűszerekkel együtt puhára pároljuk.
Eközben sós/pár cseppnyi olajos/ lobogó forró vízben 
roppanósra főzzük a fussilinkat (a szaft és a gőz még
 puhít rajta, ezért érdemes roppanósra hagyni )
Szaft és tészta összeforgatása következik . . . 
egy nagy adag reszelt sajttal hintve tálaljuk,
ami azon melegében ráolvad illatozó tésztánkra .
Kötényeket felkötni! Jó átvágyat :)