2013-04-24




Hókifli . . .
-mákkal és török mogyoróval töltve








Sokféle hókifli receptet kipróbáltam már, de valahogy még mindig ez a változat a "befutó".
A régi ,sokszor hallott sztori, hogy a nagymami megsárgult receptjei közül került elő . . . és valóban. Tudtak valamit a régi öregek :) Töltelék nem adott, választható ízlés szerint.
Most én mákos és mogyorós töltelékkel készítettem.


Hozzávalók:
kb 80 db kis kiflihez
6 cm átmérőjű pogácsa szaggató





Tésztához:

200 g zsír
1 - 1,5 dl tejföl
1 egész tojás
1 cs. sütőpor
10 dkg porcukor
~50 dkg liszt

Töltelékhez:

10 dkg mák vagy mogyoró...(dió,mandula...)
10 dkg porcukor
0,5 dl tej
citromhéj, rum, baracklekvár

Hempergetéshez:
15 dkg porcukor






Elkészítés:

Adott hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. (először a száraz összetevőket alaposan elkeverjük egy tálban, majd a nedves hozzávalókat tesszük bele)Cipóvá formáljuk, befóliázzuk és hűtőben pihentetjük legalább egy órát. (még szerencsésebb ha előző este begyúrjuk alap tésztánkat)
Másodszor -elkészítjük a tölteléket. Én most kétféle ízűt csináltam, így a hozzávaló arányok értelem szerűen megfeleződtek töltelékenként.
A mákot vagy durvára őrölt mogyorót lábosba tesszük, porcukorral,rummal, citromhéjjal, 1 ek. lekvárral ízesítve elkeverjük, hozzá öntjük a tejet és kis lángon főzni kezdjük. Amikor már felforrósodott levesszük a tűzről és fedővel letakarva hagyjuk gőz alatt párolódni.(Vigyázzunk mert könnyen lekap a tűzön!)
Sütőt 180°C-ra előmelegítjük.Tésztánkat előzőleg kivesszük,hogy szobahőn kissé megpuhuljon,majd lisztezett deszkán kb 3 mm vastagra nyújtjuk.6 cm-es pogácsa szaggatóval köröket szúrunk és izlés szerinti mennyiséggel töltjük. Félbe hajtjuk, vigyázva,hogy a töltelék ki ne jöjjön  ,ujjunkkal összenyomkodjuk a tészta széleit. Sütőpapíros tepsibe téve 12 perc alatt világosra sütjük. Ne barnuljon meg a tésztánk, mert kiszárad  a sütemény. Még forrón porcukorba hempergetjük és nyitott fém dobozban téve lehűtjük. Abban az esetben ha van esélyük, a kis kifliknek, hosszú ideig tárolhatók dobozba zárva . Nálunk ez a lehetőség kizárva, maximum két nap az "eltarthatóság"-ugyanis nagy kedvenc bármilyen ízben :)













Tündérsüti . . .
nem csak Konyha tündéreknek :)











Régóta szimpatizáltam egy recepttel, és most
 elérkezett a megvalósítás ideje. 
 . . . puncsos ízre vágytam , így ez volt a kiindulópont. 
A család  elégedett volt a végeredménnyel,
 ami egy habkönnyű, nagyon finom süti lett :D









Hozzávalók ...

 kb. 24 x 38 cm-es tepsihez:


Tésztához...   

25 dkg puha margarin
20 dkg porcukor
5 tojás sárgája
csipet só
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor

Töltelékhez...
2 csomag puncs ízű pudingpor
8 csapott evőkanál kristálycukor
5 dl tej
450 g tejföl
5 tojás fehérje
1/2  citrom reszelt héja
1 tk rum /vagy rumaroma

  Porcukor a sütemény hintéshez...










Elkészítés...


Először a  szokott módon sűrű pudingot főzünk
 ( lábasban cukrot és pudingporokat  tejjel csomómentesre 
kikeverjük, rumaroma és citromhéj hozzáadásával)
 Még forrón hozzákeverjük a tejfölt!
 A tojások fehérjéből kemény habot verünk és a tejfölös pudinghoz adjuk,
 óvatos  átforgató mozdulatokkal, vigyázva ne törjön  össze a hab.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (Alsó-felső sütésre)
A tésztához gépi habverővel elkeverjük a margarint a cukorral, 
majd egyesével hozzáadjuk  a tojássárgákat is. 
A sütőporral elkevert lisztet belekeverjük  a  tojásos masszába 
és a továbbiakban kézi erőre váltva,  tésztát gyúrunk. 
 A  tészta lágy, nagyon könnyen formázható...ha úgy érezzük, 
még pici  lisztet dolgozhatunk bele.
60 - 40 % arányban két részre osztjuk. A nagyobbik tésztacipót 
 sütőpapíron ellapítjuk lisztezett nyújtófa segítségével, tepsink méretére, 
majd átemeljük papírostól a tepsibe. 
Erre kerül a töltelék. A kisebbik tésztacipóból rudakat sodrunk, 
amit  rácsos alakzatban elhelyezve a töltelékre rakosgatunk. 
Kb 30 perc sülés után kukkantsunk be a sütőbe, nehogy megégjenek 
a tészta rácsok a sütemény tetején. Takarjuk le sütőpapírral a biztonság kedvéért :) 
Összessen 40 perc sütés után a habos rész még kicsit  rezegős  lehet ,
 de nem baj, mert  miközben hűl szépen megszilárdul .
A  lehűlt süteményünket porcukorral hintjük és
 tetszőleges formára  szeleteljük.  Másnap a legfinomabb  :)))



                     




















Mini zserbó korongok . . .








Darált dióból és mogyoróból  el lettünk látva kedves szomszéd asszonyom által. Egyszerű és gyors finomságot kutatva akadtam Piszke receptjére, aminek tökéletes ízvilága, családom minden tagját  levette a lábáról.  A tésztában  nincs tojás ezért  omlósabb állagú. 

Erősen közelít a zserbó-élményhez, mégis más . . . dió- falatnyi boldogság :)



Hozzávalók: 
(40- 45 db-hoz)
         
             
-tésztához:

20 dkg vaj
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 kk. vaníliakivonat
 fél csapott kk. só

-a töltelékhez:

7 dkg darált  dió
 két evőkanál sárgabarack lekvár
 étcsokoládé a tetejére (opcionális)



Elkészítés:



A vajat és a lisztet hidegen elmorzsoltam , majd  hozzáadtam a porcukrot, sót és a vaníliakivonatot   Két rudat sodortam belőle és  hűtőbe raktam. ( minimum 1 órára)
A hűtőből kivéve a rudakat kb. 1 centis szeletekre vágtam és golyóvá formáztam( kb dió nagyságúra)



     



 A tésztát hagyni kell szobahőn felmelegedni , mert különben repedezni fog, amikor a golyók közepét lyukasztjuk.

A golyók közepébe mély lyukat nyomtam egy gömbölyű végű fakanál végével, megtöltöttem a sűrű állagú dió-lekvár keverékkel. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem. Kicsit még puhák a kekszek, de tovább sütni nem kell.Rácsra téve hűtöttem ki.
A csokimáz opcionálisan kerülhet rá. A töltelékben nincs cukor,mert a tésztában van elegendő mennyiség.



      



Nagyon élvezetes ízélmény! Kár kihagyni!











Mogyorós-Csokis Bomba
ronda és finom . . .




Ezennel elérkezett a húsvéti csokik ideje . . .gyerekekkel nagy felszámolást kezdeményeztünk a csokinyulak és tojások  ügyében . . .


Hozzávalók:
24 db- os Mini muffin sütő forma
24 db kapszli

10 nagy evőkanál csokis gabonagolyó
10 nagy evőkanál natúr kukoricapehely
10 dkg darált mogyoró (dió vagy mandula)
30 dkg csokoládé
6 dkg vaj

Elkészítése:

 Egy nagyobb tálkába tördeljük a csokoládét,hozzá adjuk a felkockázott
vajat , és mikróban (fokozatosan, nehogy a csokink megégjen ) megolvasztjuk, simára keverjük.
Belekanalazzuk a pelyheket, összekeverjük, majd az előzőleg  durvára darált török mogyorót is masszánkhoz adjuk (bármilyen csonthéjas megfelel)




Muffin sütőformánkat kibéleljük a kapszlikkal és nemes egyszerűséggel belekanalazzuk a masszát.(Megőriztem a húsvéti csokitojások tálcáját , így megspóroltam egy mosogatást ! )
Akár sütőpapírra halmozva  egy kiskanál segítségével is tökéletes a siker!
Hűtőbe vele . . . 20 perc múlva ropogtathatjuk is gabona bombáinkat . . .
A golyók és pelyhek nem olvadnak meg,így állagát tekintve ropogós marad.
Gyerekeimnél mindig bombasztikus a siker, és az elkészítése is bomba jó móka :) 
Kölyök zsúrra is gyorsan és könnyen kivitelezhető egészséges roppanós desszert.















2013-04-22



Banán chips házilag . . .



 A zöldségesnél vásárolt jóképű banánokból elcsentem 3 db-ot kísérletezni :) Nagyon szeretjük a banán chipset, miért ne próbálnánk  ki itthon is az elkészítését? Mindenféle kemikália mentesen! Lelkes kis kuktáim ismét segítségemre voltak, főleg a banánkarikák szeleteinek gyors éltüntetésében...

Hozzávalók:

3 banán
1 citrom leve

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 100 fokra.
1. Vágd vékony szeletekre a banánt
2. Tedd őket a sütőpapírra úgy, hogy ne érjenek egymáshoz
3. Kend be a karikákat citromlével és tedd a tepsit a sütőbe
4. Süsd 1-1,5 órán keresztül attól függően, mennyire szeretnéd ropogósra
5. Ha kész, vedd ki és hagy kihűlni a banán chipset






Kandírozott Narancshéj . . .





Türelem , türelem és még egy kis türelem, finom édességet terem ! Nagy kedvencem és gyengém :)
Egyedüli hátulütője abban rejlik, hogy 6 napot vesz igénybe elkészítése . . . de  a végeredmény kárpótolja fáradozásunkat!

A narancsokat éles késsel négy cikkre hámozzuk meg. 
Vágjuk kis kockákra, vagy szúrjuk ki apró formákkal.

Áztassuk vízben 3 napig, naponként cseréljük  ki rajta a vizet.

Majd öntsük le a vizet, mérjük meg a héj súlyát, 

és egy edénybe tegyünk pont annyi dkg cukrot, mint a lemért narancs.
Újból öntsük fel annyi vízzel, ami pont ellepi narancs csíkjainkat.
3 napon keresztül minden nap 10 percig forraljuk 
A vizet már nem kell leönteni róla! Hatodik napon, szép cukros  bevonat képződik a narancshéjakon







.
 Az utolsó forralás után szűrkanál segítségével tegyük  sütőpapírra.
Hagyjuk fél napig szikkadni, néha rázogassuk meg, hogy ne tapadjanak össze.
Szórhatunk  még rá pluszban kristálycukrot is, de ami tuti befutó, az a keserű csokoládéba való mártogatás:)

Majd tegyük jól záródó üvegbe, dobozba és 
hónapokig felhasználható lesz.
Süteményekbe apróra vágva, vagy dekorálására is kiváló! 







2013-04-20





Bazsalikomos paradicsomleves 
gyufatésztával . . .







Gyakori vendég konyhánkban ez az üde savanykás leves...egyszerűen csak azért ,mert szeretjük :)
Édesen és sósan is  . . .

  

Hozzávalók . . . 


  • 1,5 l zöldséges alaplé
  • 90 dkg paradicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 ág friss bazsalikom
  • 1 ág zellerzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só,bors

Elkészítés . . . 


Az olajat forrósítsd fel, és az apróra vágott vöröshagymát dinszteld meg. Keverd hozzá a zúzott fokhagymát, a felkockázott paradicsomot, a paradicsompürét, a zöldséglevest, és ízesítsd borssal. Tedd bele a zeller zöldet. Forrald össze, majd botmixerrel mixeld össze a levest.Mixelés előtt vedd ki a zellert :)
Főzz bele általad kedvelt leves tésztádból egy maréknyit.
Szórd bele a bazsalikomot, és hagyd lehűlni.

Tipp . . .

Grissinit ropogtatni mellé igazán klassz ötlet...elkészítéséért lapozzatok vissza a blogban :)











Sósak



 Sós Ropi...





Egyszerűen , megunhatatlan és abbahagyhatatlan egyszerre . . . sose kezdj neki  fél adagnak !!!

Hozzávalók . . .

25 dkg liszt
13 dkg vaj
1 dl natúr joghurt
10 dkg finomra reszelt füstölt sajt
só, bors


Tetejére . . .
1 tojás sárgája
szezámmag (opcionális)





Elkészítés . . .




A lisztet összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a finomra reszelt sajtot, a joghurtot, sózzuk, borsozzuk .30 percre betesszük pihenni a hűtőbe.4 részre vágjuk a tésztát, sütőpapíron egyenként kb 3 mm vastagra nyújtjuk. Igyekezzünk téglalap alakúra nyújtani, utána könnyebb lesz vele dolgozni. Déditől örökölt metéltvágó hengeremmel mintegy végigsiklottam a tésztán csíkozás gyanánt, ezután pizzaszeletelővel kb 20 cm-es pálcikákat szabtam. Egyébként jön a vonalzó: ráfektetjük a észtára, s mellette lisztezett éles késsel vagy pizzaszeletelővel vékony csíkokra vágjuk Kicsit szellősebbre igazítjuk a csíkokat, nehogy összesüljenek. Tetejét lekenjük tojással, szezámmaggal hinthetjük és előmelegített 180 fokos sütőben aranyszínűre sütjük 10-12 perc alatt.




Domi és Dorci felváltva osontak a pulthoz, csak a mancsokat  láttam  tapogatózva felnyúlni és  elcsenni a frissen sült ropogós pálcikákat :)
Nagyobbacska  családtagoknak úgy kellet "kimenteni pár szál kóstolót, mert "valahogy elpárolgott "mire a következő adag kisült ...természetesen ártatlan vagyok ! :)))









2013-04-19



Barackos-túrós pite, habsipkával...




Megláttam TücsökBogárnál nagyon guszta , habos Rákóczi túrós lepényét http://tucsokbogar.blogspot.hu/2010/08/rakoczi-turos-lepeny.html és nekiláttam forma bontani . . . 
Aztán valami merőben más született :) Kiadós . . . amolyan "egy szelettől  tele a pocak " típusú süti. Kicsit savanykás a baracktól-, és nem túl édes a habsipka ellenére sem .

Hozzávalók:  (24 cm-es tortaformához)

Tésztához . . . 

15 dkg finomliszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás sárgája
1 cs vaníliás cukor
1 teáskanál keserű kakaópor
csipet só

Töltelékhez . . . 

40 dkg túró                              1 nagy doboz őszibarack konzerv
10 dkg porcukor                       1 evőkanál méz
1 db tojás sárgája                     1 cs vaníliás pudingpor
1 citrom reszelt héja
1 db  zsömle belseje

Tetejére- tojáshabhoz . . .

2 db tojás fehérje
0,25 dl víz
12,5 dkg cukor


Elkészítés:
  • tészta hozzávalóit összegyúrom , 30 percet  nejlonba csomagolva hűtőben pihentetem Sütőt előmelegítem 180 °C -ra. Sütőpapíron körberajzoljuk a tortaformát és ehhez a körhöz igazodva kinyújtjuk a tésztánkat  és körbevágjuk és formába helyezzük. Villával jól megszurkáljuk. Félig megsütöm ez, kb 8 -10 perc (nekem villany sütőm van ,alsó-felső sütésen és légkeverésen sütöttem ) Vigyázzunk ne piruljon meg a teteje!




  • amíg tésztánk sül elkészítjük a következő réteget. Ehhez a nagy doboz őszibarack konzervünkből kiveszünk 2-3 db barackot, félretesszük. A többi gyümölcsöt botmixer segítségével pürésítjük. Lábasban, kevéske vízzel simára keverjük a vaníliás pudingport , mézet és a gyümölcs pürét hozzáadva sűrűre főzzük.
  • a túrót villával áttörjük, hozzáadom a porcukrot, tojássárgát, zsömle felkockázott  belsejét,citrom reszelt héját  - alaposan összekeverem, majd a félretett barackokat apró kockákra vágom és a masszába forgatom
  • a félig átsült tésztánkat kivéve, a sütőt 150 °C -ra állítom. Barna tésztánkra halmozzuk a gyümölcsös- pudingos masszánkat, elegyengetjük 




  • majd ezután a túrós réteg következik, elsimítjuk és vissza tesszük sülni kb 15 -20 percre.
  • végül, előkészítjük a legfelső tojáshabos réteget. Ehhez a cukorból és vízből szirupot főzünk. A megmaradt 2 tojás fehérjéből félig kemény habot verünk. A langyosra hűtött szirupot lassan hozzácsorgatva kemény habbá dolgozzuk. A cukorsziruptól tartósabb lesz a fehérjénk.
  • kivesszük félkész piténket, sütőt 130 °C - ra állítjuk vissza. Cukros tojáshabunkkal megkoronázzuk a pite tetejét. Akár habzsákba töltve tetszőlegesen mintázhatjuk . . . vagy egyszerűbb módját választva csak simán ráhalmozzuk  és kiskanál segítségével " tarajos hullámokat" képezünk . . . kinek kénye kedve szerint :)
  • habsipka kb 15-20 perc múlva lett szép. Szárítom, nem pirítom a habot!
  • elkészült piténk lehűtve szépen szelhető  . . .




Senkit ne riasszon el a sok felhalmozott betű látványa ! 
Elkészíteni sokkal egyszerűbb , mint leírni :)