2013-04-20

Sósak



 Sós Ropi...





Egyszerűen , megunhatatlan és abbahagyhatatlan egyszerre . . . sose kezdj neki  fél adagnak !!!

Hozzávalók . . .

25 dkg liszt
13 dkg vaj
1 dl natúr joghurt
10 dkg finomra reszelt füstölt sajt
só, bors


Tetejére . . .
1 tojás sárgája
szezámmag (opcionális)





Elkészítés . . .




A lisztet összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a finomra reszelt sajtot, a joghurtot, sózzuk, borsozzuk .30 percre betesszük pihenni a hűtőbe.4 részre vágjuk a tésztát, sütőpapíron egyenként kb 3 mm vastagra nyújtjuk. Igyekezzünk téglalap alakúra nyújtani, utána könnyebb lesz vele dolgozni. Déditől örökölt metéltvágó hengeremmel mintegy végigsiklottam a tésztán csíkozás gyanánt, ezután pizzaszeletelővel kb 20 cm-es pálcikákat szabtam. Egyébként jön a vonalzó: ráfektetjük a észtára, s mellette lisztezett éles késsel vagy pizzaszeletelővel vékony csíkokra vágjuk Kicsit szellősebbre igazítjuk a csíkokat, nehogy összesüljenek. Tetejét lekenjük tojással, szezámmaggal hinthetjük és előmelegített 180 fokos sütőben aranyszínűre sütjük 10-12 perc alatt.




Domi és Dorci felváltva osontak a pulthoz, csak a mancsokat  láttam  tapogatózva felnyúlni és  elcsenni a frissen sült ropogós pálcikákat :)
Nagyobbacska  családtagoknak úgy kellet "kimenteni pár szál kóstolót, mert "valahogy elpárolgott "mire a következő adag kisült ...természetesen ártatlan vagyok ! :)))









2013-04-19



Barackos-túrós pite, habsipkával...




Megláttam TücsökBogárnál nagyon guszta , habos Rákóczi túrós lepényét http://tucsokbogar.blogspot.hu/2010/08/rakoczi-turos-lepeny.html és nekiláttam forma bontani . . . 
Aztán valami merőben más született :) Kiadós . . . amolyan "egy szelettől  tele a pocak " típusú süti. Kicsit savanykás a baracktól-, és nem túl édes a habsipka ellenére sem .

Hozzávalók:  (24 cm-es tortaformához)

Tésztához . . . 

15 dkg finomliszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás sárgája
1 cs vaníliás cukor
1 teáskanál keserű kakaópor
csipet só

Töltelékhez . . . 

40 dkg túró                              1 nagy doboz őszibarack konzerv
10 dkg porcukor                       1 evőkanál méz
1 db tojás sárgája                     1 cs vaníliás pudingpor
1 citrom reszelt héja
1 db  zsömle belseje

Tetejére- tojáshabhoz . . .

2 db tojás fehérje
0,25 dl víz
12,5 dkg cukor


Elkészítés:
  • tészta hozzávalóit összegyúrom , 30 percet  nejlonba csomagolva hűtőben pihentetem Sütőt előmelegítem 180 °C -ra. Sütőpapíron körberajzoljuk a tortaformát és ehhez a körhöz igazodva kinyújtjuk a tésztánkat  és körbevágjuk és formába helyezzük. Villával jól megszurkáljuk. Félig megsütöm ez, kb 8 -10 perc (nekem villany sütőm van ,alsó-felső sütésen és légkeverésen sütöttem ) Vigyázzunk ne piruljon meg a teteje!




  • amíg tésztánk sül elkészítjük a következő réteget. Ehhez a nagy doboz őszibarack konzervünkből kiveszünk 2-3 db barackot, félretesszük. A többi gyümölcsöt botmixer segítségével pürésítjük. Lábasban, kevéske vízzel simára keverjük a vaníliás pudingport , mézet és a gyümölcs pürét hozzáadva sűrűre főzzük.
  • a túrót villával áttörjük, hozzáadom a porcukrot, tojássárgát, zsömle felkockázott  belsejét,citrom reszelt héját  - alaposan összekeverem, majd a félretett barackokat apró kockákra vágom és a masszába forgatom
  • a félig átsült tésztánkat kivéve, a sütőt 150 °C -ra állítom. Barna tésztánkra halmozzuk a gyümölcsös- pudingos masszánkat, elegyengetjük 




  • majd ezután a túrós réteg következik, elsimítjuk és vissza tesszük sülni kb 15 -20 percre.
  • végül, előkészítjük a legfelső tojáshabos réteget. Ehhez a cukorból és vízből szirupot főzünk. A megmaradt 2 tojás fehérjéből félig kemény habot verünk. A langyosra hűtött szirupot lassan hozzácsorgatva kemény habbá dolgozzuk. A cukorsziruptól tartósabb lesz a fehérjénk.
  • kivesszük félkész piténket, sütőt 130 °C - ra állítjuk vissza. Cukros tojáshabunkkal megkoronázzuk a pite tetejét. Akár habzsákba töltve tetszőlegesen mintázhatjuk . . . vagy egyszerűbb módját választva csak simán ráhalmozzuk  és kiskanál segítségével " tarajos hullámokat" képezünk . . . kinek kénye kedve szerint :)
  • habsipka kb 15-20 perc múlva lett szép. Szárítom, nem pirítom a habot!
  • elkészült piténk lehűtve szépen szelhető  . . .




Senkit ne riasszon el a sok felhalmozott betű látványa ! 
Elkészíteni sokkal egyszerűbb , mint leírni :)







2013-04-18




Variációk - Medvehagymára ...









Medvehagyma invázióóóó van ! Minden évben tavasszal, Orfűn Medvehagyma fesztivál zajlik. Gyermekkori barátnőm olyan mázlista, hogy ott lakik !!! Neki köszönhetem, hogy mi is megkóstolhattuk ezt a zöldhagyma- és fokhagymaíz  keverékére emlékeztető  növénykét! 
Köszi Mini <3 i="">
Hogyan is csempésszem sok-sok mindenbe és tartósítsam mielőtt lejár a szezonja ? Számtalan szebbnél szebb képekkel illusztrált ötlet kering a világhálón, csak győzz választani !
Reggel pirítósra kenve a finom krémes házi "Mascarpone", megszórva gazdagon frissen vágott macihagymával  ... nyamm !!!

Az illatozó omlós pogácsa...a rizottó...a nyáron majd grill husikra halmozható pesto, sorolni sem tudom...


Amit viszont Jó tudni  !!! . . . 


- A medvehagyma vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.
- Csökkenti a vérzsír szintet, a benne található C vitaminnak köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét.
- Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.









Egyszerű medvehagyma pesto...







Elkészítése végtelenül egyszerű feladat és sem külön mértékeket sem megadott receptet sem igényel...
Egyszerűen csak végy egy általad kigondolt mennyiségű macihagyma csokrot, mosd meg alaposan, szárogasd le a levélkéket, aprítsd fel késsel, tedd robotgépbe, kicsi tengeri só , hozzá annyi olíva olaj hogy kellemesen krémes masszát kapjál...üvegbe téve - a pesto tetejét még érdemes egy kicsi olajjal lelocsolni, hogy légmentesen zárja ... ugye milyen egyszerű?
Nyáron hús sütögetésnél, milyen klassz lesz elővenni a titkos hozzávalót és gyönyörű zöld masszával borítani a husikat  :)
...vagy egyszerűen kend a pirítósodra...süss vele valamilyen pékárút, töltelékekbe is kiváló.
Gnoccit is készítettem vele, vagy a krémes zöldséges rizottót is nagyon feldobta :)
Fantáziádra bízom!!!



  






                                                  




Sertés lapocka - 
medvehagymás sajtmártásban...
spagettivel







Gyerkőceim csak úgy falták . . . könnyű volt a csel, sajt és tészta mindig jöhet,
 pláne ha husi is van benne :)


Hozzávalók
4 személyre


500g kockára vágott disznó lapocka
20 g kenő, vagy tömlős sajt (nálam mascarpone)
1 kis fej vöröshagyma
Só, őrölt fehér bors 
1 gerezd fokhagyma préselve
kb 3 dl csirke alaplé
olívaolaj
1 tk étkezési keményítő
1 tk medvehagyma pesto 
(helyette akár snidling, zeller zöld, petrezselyem is lehet)
500 g spagetti


Elkészítés:

Olívaolajon  apróra vágott hagymánkat üvegesre pároljuk, majd az alaposan megmosott, kockára vágott lapocka húsokat rátesszük. Átforgatjuk az olajos hagymában, amíg a hús felülete ki nem fehéredik. Ezután ízesítjük a fent említett fűszerekkel (medvehagymát kivéve) és  felöntjük az alaplével. Fedő alatt  a húskockákat  puhára pároljuk majd hozzá adjuk a sajtkrémet és a medvehagyma pestot. Pár kanál vízben feloldjuk a keményítőt és elkeverjük ételünkben.
Egyszerű és viszonylag gyors étel . . .




                                           




Medvehagymás gnocchi... 
Tejföllel &  pirított szalonna pörccel







Elkészült a gyönyörű méregzöld színű krémes pesto...
közben megfőtt a burgonyám is...végeredmény hmmm...Isteni ízkavalkád :)


Hozzávalók:
4 személyre

1 kg burgonya
30-40 dkg finomliszt
2 tojás sárgája (elhagyható)
3-4  ek medvehagyma pesto 
(vagy frissen apróra vágott macihagyma is tökéletes)
só ízlés szerint







Elkészítés:

A burgonyát sós vízben puhára főzöm. Amikor kicsit kihűt krumplinyomot átnyomom.
keverőtálba teszem, hozzáadok sót, 3-4 púpos kanál medvehagyma pesztót, két tojás sárgáját (ez el is hagyható) és 30-40 dkg lisztet  összegyúrom kézzel.
Ha kell adhatok még hozzá lisztet közben. A gnocchi tésztája akkor jó, ha még lágy, de elválik az edény falától. 
Egy alaposan belisztezett deszkára teszem és átgyúrom.
Kisebb, maréknyi adagokat csípek le belőle amit ujjnyi vastag hengerré gyúrok, majd késsel  kétujjnyi darabokra vágom.
Villával megnyomom a gnocchi darabkákat, szép csíkosak lesznek, valamint jobban hozzájuk tapad  a rájuk szánt szósz . 
Az elkészült gnocchikat elterítem, hogy ne érjenek egymáshoz , meghintem egy kevés liszttel.
Ha van időnk 30 percet hagyjuk száradni, én azon nyomban kifőztem ! 
Bőséges, lobogó sós forró vízben főzzük ... Akkor jó, amikor feljönnek a víz tetejére.
Így hagyjuk még egy-két percig főni. Szűrőkanállal egy edénybe felforrósított vajra dobjuk,
 pár pillanatig pirítjuk.
Tejföllel meglocsoltam, pirított szalonnával megszórtam(természetesen zsírjából is tettem rá :)
 reszelt sajttal megkoronáztam .
Többféle szósz is illik hozzá... paradicsomos, tejszínes, sajtos...
 köretként is nagyon finom szaftos húsokhoz.
















Mascarpone...

avagy krémsajt macihagymával








Utalnék az előzőekben már leírt házi krémsajtra 
( ... vagy még egyszerűbben, 4,5 dl 20%-os tejfölt sűrű szövésű rongyba téve,
 egy éjszakán át hagyjuk kicsepegni, amiből egy nagyon jól variálható natúr alapot kapunk)
amihez vegyítettem egy  nagy csokor frissen apróra vágott medvehagymát 
és kevés tengeri sót. Alaposan összekevertem...
 Kiváló szendvicsalap, de akár - kevés tejszínnel hígítva, mártogatósnak  is 
el tudom képzelni idény zöldségek mellé :)










Medvehagyma olajban 
friss citromlével... 









Hozzávalók:

  nagy csokor medvehagyma
frissen facsart citromlé
  olívaolaj/napraforgó olaj



Elkészítés:
  • A medvehagymát megmosom, lecsepegtetem, finomra aprítom. Egy közepes méretű üvegbe teszem. Citromlével ízesítem, majd felöntöm - egyenlő arányban - annyi olíva-, és napraforgó olajjal, amennyi éppen ellepi. (Még pluszban csempésztem bele 2 fokhagyma gerezdet ) 
    Jól lezárom. Felbontás nélkül hónapokig eláll.
    Nagyon kellemes ízvilágot vihetünk egy tavaszi salátához keverve, vagy akár egy tésztát leöntve igen pikáns izgalmas ízek jönnek elő :)








Spagetti medvehagymásan...






Éppen csak tippnek említeném, ezt a végtelenül egyszerű, gyors ebédet...
Egy csomag spagettit kifőztem lobogó sós vízben a csomagoláson feltüntetett  idő alatt, 
leszűrtem és felmelegített olívaolajra tettem. Átforgattam a frissen apróra vagdalt medvehagymával, sóval és kevés citromlével ízesítettem. 
Mascarpone pöttyintésekkel finomítottam az ízeken. 
Amennyiben elkészítetted a macihagyma olajos-citromos verzióját, akkor csak annyi a dolgod, hogy ízlés szerint rákanalazz a tésztádra egy adaggal :)))
Főételnek, de köretnek is gyors ötlet !






Medvehagymás rizottó füstölt kecskesajttal-
rántott csirkemell szelettel...






... vitaminos...üde  tavasz a tányéron :)


Hozzávalók...
 (4 főre)

40 dkg rizotto rizs
1 l zöldség alaplé
2 dl főzőtejszín
2 ek. olaj
6 ek. vaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
gerezd fokhagyma
egy nagy marék apróra vágott medvehagyma
7-8 ek borsó (friss vagy fagyasztott)
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A borsót kevés olajon megpároljuk. A hagymát  apróra vágom az összezúzott fokhagymával 2 ek. olaj és 4 ek. margarin keverékén megfonnyasztjuk. Utána hozzáadjuk a rizst és pár percig így kevergetjük, amíg a szemek kicsit üvegesek lesznek. A rizshez hozzáadunk egy merőkanálnyi (meleg) alaplét és addig kevergetjük, amíg a rizs "elnyeli" a folyadékot. Ugyanígy, fokozatosan, állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a maradék alaplét és a tejszínt is. Amikor az utolsó kanál alaplét is felvette a rizs, hozzákeverünk még két ek. vajat, az apróra vágott medvehagymát és a korábban megpárolt borsót. A rizsszemeket ízlésünknek megfelelő keménységűre főzzük és azon melegében tálaljuk.











Medvehagymás, túrós-sajtos pogi...
   




Intenzív hagyma - fokhagyma  íz , omlós puha  leveles kelt tésztába zárva...



Hozzávalók: 
kb 50 db pogihoz

250 g  tehéntúró
1 dl tej
1 tk. méz
40 g friss élesztő
1 dl tejföl
2  ek. tengeri só
600g finomliszt
250 g vaj
200 g reszelt sajt (füstölt még jobb :)
nagy csokor medvehagyma felaprítva



Elkészítés:

A tejet meglangyosítom, elkeverem a mézzel és az élesztővel, felfuttatom. A tejfölben simára keverem 2 tojássárgáját és a sót. A lisztet tálba szitálom, a vajat  elmorzsolom benne. 
Hozzáadom az előzőleg villával áttört  túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt, összegyúrom. 
Lágy tésztát fogunk kapni. Cipót formálva, konyharuhával letakarom, és meleg helyen  30 percet kelesztem. A sajtot lereszelem, negyedét félreteszem a pogik tetejére. 
A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalapra nyújtom, megszórom reszelt sajttal, medvehagymával ( pestot itt is használható) majd hosszanti oldalánál feléig behajtom , aztán ráhajtom a másik felét is. Majd az így kapott tésztánk mindkét végét felhajtom( takaros kis többszintes négyzetet kapunk ) Letakarom, meleg helyen ismét kelesztem kb 30 percet.






 A sütőt előmelegítem 200°C-ra, aljára beteszek egy meleg vízzel teli lábaskát gőzképzőnek :) Két tepsit kibélelek sütőpapírral ( én sütő szilikont használok...ajánlom szívből) A tésztát kétujjnyi vastagra nyújtom.
A tetejét megkenem tojásfehérjével, megszórom reszelt sajttal, és 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrom. Újra összegyúrt tésztadarabkákat szintén hajtogassuk,hogy újból szép leveles tésztát kapjunk.
Tepsibe rakosgatom a pogácsákat távolabb egymástól gondolva a növekedésükre :)
20-25 percig sütöm ,amíg a sajt aranybarna színt kap.











Natúr házi krémsajt . . .

" Mascarpone" készítés egyszerűen








Lágy... jól kenhető... semleges ízű... egyszerűen csak finom :)
 Nagyon egyszerű és sokféle módon használható a végeredmény, akár édes, akár sós ételekhez is.
Csak 20 %-os, vagy annál zsírosabb tejfölt használjunk hozzá. 


Hozzávalók:

  450 g 20 %-os tejföl
450 g natúr joghurt

csepegtetéshez - textil pelenka vagy géz anyag

Elkészítés:

Tejfölt és joghurtot fakanállal összekeverjük egy nagy tálban, majd  textilbe öntjük a masszánkat. 
 A textil négy sarkát átellenben csomózzuk és egy éjszakát fellógatva , csepegtetjük ki belőle a savót.
 Én ezt egy fakanál és vállfa segítségével a mosogató felé lógatva oldottam meg :)
 Hűvös helyen lecsurogni a savót belőle. Ez 3-4 óra alatt megtörténik, de hagyhatjuk tovább is még,betéve a hűtőbe egy műanyag szűrőben, magas lábas felé téve .
A kicsepegő savót feltétlen őrizzük meg, hiszen fel tudjuk használni  pékárú sütésénél!
Ha előre tudjuk, hogy sós dolgokhoz lesz rá szükség,akkor a tejfölbe keverhetünk 2 dobozonként fél teáskanál sót kicsurgatás előtt.
450 g tejfölből kb. 250 g krémsajtot kapunk
Krémünket ízesíthetjük tetszés szerint fűszerekkel, friss fűszernövényekkel, édes és sós változatban egyaránt finom és egészséges :)
Amennyiben "keményebb" krémet szeretnénk úgy 2 x 450 g 20%-os tejföllel tegyük ugyanezt.







2013-04-16




Krémes...
nemcsak szkeptikusoknak :)







Napok óta szemeztem a hűtőmben lapuló tojás fehérjékkel, mikor is jött a sugallat TraRita  közösségi  oldalon történt bejegyzése láttán ...- édes - habos - kívánatos bűnbeesés egy gyönyörű formás négyzetbe zárva!!! Krémes!...

Nagyon régen csináltam már, így nosza... Recept olvasása közben azonban előbújt szkeptikus énem...
Nem igazán volt még olyan alkalom, hogy ne változtassak az alap koncepción legalább minimálisan, de itt bevallom nem mertem...lesz ami lesz kipróbálom...víz, pudingpor, tojás fehérje cukor...hm...legyen!

Hozzávalók ...
20 db-hoz


Tészta:


500 g bolti leveles tészta (vagy házilag készített)




Krém:


1, 2 l víz
4 cs. vaníliás pudingpor
2 x 15 dkg porcukor
7 - 8 tojásfehérje (nálam csak 6 )
4 cs. vaníliás cukor  vagy 2 tk. vanília aroma


Elkészítés:


Tésztából két lapot sütünk. Kicsit legyen nagyobb a tepsinél, mint amekkorára szeretnénk, mert "összemegy" süléskor. Egy villával több helyen szurkáljuk meg, hogy ne legyen hólyagos-púpos a lapunk! A másik lapot  felvágjuk annyi darabra, ahány krémest szeretnénk és sütőpapíros tepsire téve világos barnára sütjük. Tepsi mérete : 36 X 26 cm-es
Egy liter vizet felteszünk forrni. Belerakunk 15 dkg cukrot (ez lehet kristálycukor).2 dl vízben csomómentesen elkeverjük a pudingporokat.

Közben a fehérjékből jó kemény habot készítünk , majd apránként a másik 15 dkg cukrot ( porcukrot használtam) is hozzá adjuk. Szép fényesre verjük.
Amikor a víz felforrt belefőzzük a pudingot. Levesszük a tűzről és a cukros fehérje habot szép fokozatosan hozzákeverjük- a fehérje a magas hőfoktól azonnal megfő.

Az egyik lapot  tepsibe tesszük , ráöntjük a krémet, elsimítjuk. Krémre sorban ráhelyezzük a négyzet alakú tésztáinkat. Hagyjuk hűlni a krémet, majd hűtőbe tesszük.

Pár óra múlva szépen szeletelhető a tészta négyzetek mentén. Porcukorral hintjük  tálalás előtt.
Ebből az adagból 20 db szép, termetes krémes lett . Kicsit púpos, kicsit suta , de a mienk! Nem  mértani habos kockák :) Az ízük feledtette a tökéletességre törő külalakot...:)))