2013-03-29



Kanelbullar ...

- Svéd fahéjas csiga...

(ma egy picit másként :)








Beni  nagy fiamnak sütögetni támadt kedve :)Jól bevált receptje mellett döntött-Kanelbullar lesz! Minden flottul is ment , a tészta gyönyörűen megkelt, óriási tésztahalom...egészen odáig nem is volt gond, amíg a töltelék picit hígabbra nem  sikeredett :( Hm ...sebaj...tegyük tortaformába, legyen kalács belőle,úgyis Húsvét van :)










Tészta volt bőven,így egy pár húsvéti hangulatú kalácska is készülhetett-a kicsik nagy örömére! Délutáni alvás után rögtön farok és fültelenített nyúlfik sorakoztak a kis mancsokban :)







A végeredmény...nagyon finom kalácskák :) Reggel is jól jött egy bögre forró kakaó mellé! A tésztája omlós maradt, és nem száradt ki!


Hozzávalók...


    Tésztához...

90 dkg liszt
 12 dkg porcukor
 5 dl tej 
12.5 dkg vaj
5 dkg élesztő
  1 tk őrölt kardamon 
        csipet só        

          töltelékhez...       
       
   12,5 dkg puha vaj   
12 dkg porított barna cukor
                   2 púpozott tk őrölt fahéj                
                                 
                                    
                    tetejére...               
                                   
                       1 egész tojás                   
                  jégcukor              
    

                                   
                                   
                                                                
                                 









Elkészítés... 



  Élesztőből, kevéske tejből, és élesztőből kovászt készítünk. Olvasztott vaj  társaságában,
   a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk,
amit letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztünk.
  Amíg kel a tésztánk ,elkészítjük a tölteléket.
  Barna cukrot ledaráljuk, vajjal, fahéjjal 
együtt habosra keverjük.
Sütőt előmelegítjük 220 fokra, tepsit sütőpapírral bélelünk.
 A megkelt tésztát 2 részre osztjuk,
kinyújtjuk kb ujjnyi vastagságúra.
 Töltelékkel egyenletesen lekenjük és feltekerjük,
majd 2 ujjnyi vastag szeleteket vágunk.
 A csigákat tepsiben pihentetjük 

  Kb 20 percig, majd lekenjük tojással és 
 ízlés szerint jégcukorral szórjuk.

 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük :)))

Ez a recept nagy adag...25-30 kicsi kalácsra elegendő,
 kérlek így számolj sütés előtt! :D


 Az "óriás csigában" feltekert kalácsunknak 30 perc sülés kellett, 200°C fokon.
  (A tészta  tetejét több helyen éles késsel bevagdostuk)
A kis állatkák ezen a hőmérsékleten, 
15 perc alatt készre sültek . 

                
                 
                   
         
           



























2010-03-06


"Néhány sündisznó roppant fázik egy téli éjszakán. Összebújnak hát, hogy egymást melegítve védekezzenek a hideg ellen. De mennél jobban összebújnak, annál jobban érzik egymás tüskéit, annál jobban szúrnak. Próbálnak hát távolodni. Csakhogy akkor ismét dideregnek. Valahogy így van ez az emberrel is. Ha eltávolodik társaitól, minden kihűl körülötte, rideg lesz az élete. Ha közelít hozzájuk, némely szúrást, esetleg akaratlan tüskét el kell viselnie. De még mindig jobb szeretteink tüskés kedvét eltűrni, mint belefagyni az egyedüllétbe. Elvégre nekünk is vannak tüskéink, amelyeket a hozzánk ragaszkodók kénytelenek eltűrni. S ha él bennünk megértés, szeretet, e tüskepárbaj sosem okoz veszélyes sérüléseket."
(Kun Erzsébet)