2013-12-21





Pasticciotto...








Citromos sütemény, ami egy tradicionális Olasz édesség. Az első recept 1745 -ben Galatina kisvárosában született,ahol még mindig ugyan így készítik ezt a nagy hagyományoknak örvendő, eredetileg ovális formában sütött süteményt. Olyan szimbólum ez Olaszországban, mint a Franciáknál a croissant. Cukrászdákban, bárokban éttermekben... az étlapokon mindenhol megtalálható! - Joggal :)))
forrás: http://foodloversodyssey.typepad.com/my_weblog/2012/05/pasticciotto-from-puglia.html










Nagy fiam Beni készítette ezeket a finomságos 
sütiket egy iskolai rendezvényre ... 
ez alkalommal csak a fotós szerepe jutott nekem
de igazából nem bántam, sőőőt :)
Nagyon büszke vagyok rá! 









Hozzávalók ...
36 db kosárka formához
(eredetileg ovális alakú formákban sütik,
nekünk ilyen sajna nincs, 
így maradt a kosárka forma :)


Omlós tészta (Pasta frolla)

50 dkg liszt
25 dkg margarin/zsír(szobahő)
25 dkg kristály cukor
5 tojás sárgája
1 tk sütőpor
csipet só

Citromos krém( Pasta Cream)

7,5 dl tej
2 citrom reszelt héja
8 tojás sárgája
16 dkg cukor
5 dkg kukorica keményítő
2,5 dkg liszt

-Formák kenéséhez olvasztott vaj ...








Elkészítése ...



Tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk 
és becsomagolva hűtőbe tesszük.
Krémhez a tejet, benne a citrom héjával felforraljuk 
és a lángot elzárva lefedve pár percig pihentetjük. 
Cukrot a tojások sárgájával kikeverjük és 
a liszttel elkevert keményítőt hozzá adagoljuk,
 majd csomómentesre keverjük és újból bekapcsoljuk 
a lángot a tej alatt, tojásos masszát bele csorgatva 
sűrű illatos krémet főzünk. Frissen tartó fóliával
 letakarva közvetlen a felületét kihűtjük a krémet.
Sütőt előmelegítjük 190 fokra, formákat ecset 
segítségével olvasztott vajjal kikenjük ...
Tésztát 2 részre vágjuk. Az egyik fél tésztából
 3-4mm vastag diónyi mennyiségeket nyomkodunk a
formákba, úgy, hogy egészen a pereméig felérjen. 
Közepükbe kávéskanálnyi mennyiségű krémet halmozunk.
 Enyhén lisztezett felületen a tészta másik felét
 kinyújtjuk és a formánk felső peremének megfelelő 
átmérőjű köröket szúrunk ki, ezzel fedjük a 
töltött kosárkák tetejét és tenyerünkkel enyhén 
rányomunk a peremnél, hogy tökéletesen szigetelve 
legyen a töltelék. Minden süteménnyel így 
járunk el ... a tészta eléggé ragacsos,
 de a lehető legkevesebb lisztet használjunk,
mert megváltozik a tésztánk porhanyós-omlós állaga! :(







Nem tartozik az "olcsó sütemény" kategóriába
 a sok tojás miatt, de higgyétek el megéri a munkálkodást!!
(tojás fehérjék most jól jönnek habcsók készítésekor
 - vagy irány a fagyasztó szekrény egy jó kis Pavlovához ;)
A töltelékkel pedig érdemes új variánsokat kipróbálni ... csokoládés változata is nagyon népszerű :)
Kötényt felkötni! Süssetek finomakat!






2013-12-16








Pozsonyi kifli ...









"Pozsonyba sok-sok német és osztrák származású cukrász
 érkezett a századok során, ahogy Budára, Pestre és a 
monarchia országainak más részeibe is.A német sütőmesterek
 hozták magukkal a bejgli (Beugel) készítésének tudományát
 és hagyományát, a diós és mákos karácsonyi süteményt. 
Ennek az ajándékozható, és gyerekeknek is adható kicsi 
formája lett a pozsonyi patkó a 18-19. században, amit
 szintén dióval (C betű alakú) és mákkal (patkó alakú) 
töltött formában készítettek.A külhonból Pozsonyba érkezett 
mesterek között voltak a bécsi Wendler család leszármazottai
 is, akiknek egyik  későbbi utódja, Wendler Gusztáv sütötte 
a 19. század végén az egyik legfinomabb pozsonyi patkót 
(Magyar Elek – Ínyesmester – tőle hozta mindig, ha 
Pozsonyban járt). A másik híres süteménynek, a pozsonyi kétszersültnek is kitűnő készítője volt.
 Ő volt az első, aki bécsi, budapesti, sőt, párizsi 
megrendelésre is gyorsan szállította a gondosan 
csomagolt dobozos patkókat – napi frissességgel.(forrás: hvg.sutemenyek_hungarikumok)











Hozzávalók ...
~22-24 db kiflihez

tésztához...

50 dkg liszt
23 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 kk só
1,5 dkg élesztő
1 tojás sárgája
13 dkg tej


töltelékhez...

-mákos

15 dkg darált mák
10 dkg édes morzsa(darált keksz)
0,5 - 0,5 narancs és citrom reszelt héja
5 dkg mazsola(narancslébe áztatva)
1 cs vaníliás cukor
1 közepes alma(reszelve)
15 dkg kristálycukor
0,5 dl víz


-gesztenyés

25 dkg natúr gesztenye massza
5 dkg édes morzsa(keksz morzsa)
2 tk rumaroma(vagy sütőrum ;)
porcukor ízlés szerint
1 kk fahéj
narancslé
(ha túl száraznak értékelnénk az állagot :)


kenéshez...
 1 db tojás 










Elkészítés ...


 Mák töltelék ... Mazsolát narancslébe áztatjuk,
 majd a száraz anyagokat egy tálban elkeverjük -> 
vízből és cukorból forró szirupot készítünk, és a 
száraz anyagokra öntjük(forrázzuk)Alaposan elkeverjük és
  citrusok reszelt héjával, fahéjjal és a lecsepegtetett
 mazsolával ízesítjük, valamint a finomra reszelt, 
kicsavart almát is bele dolgozzuk, félretesszük ...
Gesztenyét krumplinyomón átnyomjuk ,édes morzsával 
dúsítjuk és rumaromával -cukorral ízesítjük. 
Formázható állag eléréséhez kevés narancslét öntünk 
hozzá(a mazsola "áztató levét" használtam fel ;)

Tésztához... lisztet és a porcukrot külön tálba 
átszitáljuk, margarint elmorzsoljuk velük együtt.
 A pontosan kimért hideg tej 
felében morzsoljuk az élesztőt, kevéske porcukor 
társaságában. A maradék tejben pedig elkeverjük a
 tojás sárgáját, sót és a többi cukrot.Mindkét tejes
 elegyet a liszthez keverjük és alaposan kidolgozzuk! 
Ügyeljünk rá, hogy ne használjunk több 
lisztet! Ha mindent pontosan mértünk pont a kellő 
tészta állagot kell kapjuk !!! Kidolgozott tésztánkat 
nejlonba csomagolva hűtőbe tesszük felhasználásig.

Megformáljuk a töltelékeket ... egyenlő méretű, 
kb 3 dkg súlyú, hosszúkás henger alakokat sodrunk 
mindkét töltelékből, felhasználásig letakarjuk.











A tésztát hosszú henger alakra sodorjuk kezünkkel és 4 dkg-os darabokra vágjuk. 











Kis gombócokat formálunk, tenyerünkkel ellapítjuk,
 majd nyújtófával fel-le irányba ovális alakot formálunk.
Tölteléket az ovális szélére helyezzük , két 
végét kissé elkeskenyítjük és szorosan feltekerjük 
szivar alakban. Kissé sodrunk még a tésztán és vágott
 felével az alján formázzuk kedvünk szerinti alakra.













Mák töltelékest patkó-, a gesztenyést pedig 
kifli alakúra formáztam.










Sütőpapíros lemezre téve a kifliket vékonyan 
lekenjük felvert tojással és hideg helyre tesszük 
amíg megszárad rajta a máz!
Ismételt kenés következik (vékonyan), ezúttal már
 meleg helyen kelesztve a kifliket...ahogy nő a 
tészta térfogata szép márvány minta rajzolódik 
ki rajtuk :)Előmelegített 180 fokos sütőben 15-18 perc 
alatt szép fényes, aranybarnára sülnek :))) Bejgli
 tésztája is ugyan ez csak a tészta-töltelék aránya 
változik.
Jó kísérletezést kívánok a töltelékek összeállításához
---nem biztos,hogy mindig a szokványos ízek a nyerők ;)

Vidám készülődést és ... 
Szeretetteljes Ünnepeket Kívánok !

































2013-12-11






Vajas - sajtos 
háromszögek...










Babgulyás vacsink mellé kerestem "kísérő" gyanánt 
sós-pékárút.I
hletet valamelyik általam kedvelt gasztro 
oldal képeinek nézegetésétől vártam ... Nagy kukucskálás közepette rábukkantam eddig még felfedezetlen
zsuzsifinomsagai blogra, ahol Zsuzsi "háziasszony",
 játékra invitálja  a sütni - főzni szerető publikumot. 
Minimális változtatásokat eszközöltem, 
család ízléséhez igazítva az eredeti receptet.
Remélem emiatt nem lesz harag ;) ÉÉÉs ... 
Ráadásként még ajándék is vár a szerencsés 
konyhatündérre... nosza, próba szerencse ! :)







Hozzávalók ...
18 db óriás háromszöghöz

tésztához...

80 dkg liszt
1 ek só
4 dkg élesztő
1 kk cukor
1 egész tojás
2,5 dl tej(langyos)
2,5 dl víz(langyos)
1 dl olaj

töltelékhez...

25 dkg margarin
2 tojás sárgája
 15 dkg füstölt sajt(reszelve)

kenéshez 1 egész tojás
  "rávaló"- lenmag, szezámmag, zabpehely,sajt...







Elkészítés ...



2 dl cukros-langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt 
és egy kevéske lisztet, megvárjuk amíg duplájára 
dagad a folyadék... Egy nagy tálba szitáljuk a 
lisztet, hozzá keverjük a sót és az elkészült kovászt. 
A maradék langyos tejjel és vízzel, valamint az egész 
tojással, olajjal lazítunk a tészta állagán. Alaposan
 elkeverjük és munkalapra borítva legalább 
10 percen át kidolgozzuk. Tészta tetejét bevagdossuk 
és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük(30 perc)
Majd újból átdolgozzuk a tésztát kinyomkodva belőle 
a felesleges levegő/gázbuborékokat. Ismét pihentetés 
következik, kb 15 perc. Ezalatt elkészítjük a
 tölteléket, ami a kissé megolvasztott margarin 
és tojások sárgájának elegyítéséből áll, 
felhasználásig félre tesszük.Sütőt előmelegítjük 
180 fokra, 2 nagy tepsit kibélelünk sütésálló
 papírral. Egész tojást felverünk egy tálkában,
 sajtot reszelünk ...









Tésztánkat nagy téglalappá nyújtjuk és megkenjük 
tojásos vajjal, füstölt sajttal szórjuk.
Hosszanti oldalától szorosan feltekerjük és éles késsel háromszögeket vágunk, amiket egyből a 
tepsibe csücsültetünk. Vékonyan lekenjük felvert 
tojással,majd pár perc száradás után ismét. 
Ekkor megszórjuk ízlésünknek kedves magokkal, 
vagy amivel szeretnénk :)
Forró sütőbe tolva aranybarnára sütjük nálam 
kb 15 percbe telt légkeverésen.
Némelyik háromszög igencsak "billegálisnak"
 bizonyult és megborult sülés közben...
de ez a tény semmit sem rontott az ízükön! 










A végeredmény egy pillekönnyű, vaj és sajt
 kombinációtól illatozó pihe-puhaság ... 
Nagy kár lett volna kihagyni ! 
Egyből kedvenccé avanzsálódott apró 
és nagyobbacska családtagjaim között 
Köszi Zsuzsi ! 



















2013-12-10





Narancsos Oreo keksz csillagok ...










VKF 60. forduló --gesztenye-bonbonmania -- által szervezett fordulóban a csokis/kakaós kekszeké a főszerep. Először merészkedem játszani ebben a játékban, remélem olyan szeretettel fogadnak amilyen szeretettel én készítettem narancsos/kakaós csillagjaimat...









Hozzávalók ...

30 csillag párhoz
1 csésze=250 ml

Oreo keksz tészta...

1 1/4 csésze liszt
1/2 csésze Holland kakaópor

1 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
csipet só
1/2 csésze porcukor
1/2 csésze puha margarin
1 db tojás

Narancsos keksz tészta...

10 dkg puha margarin
5 dkg porcukor
1 narancs leve + reszelt héja
1 db tojás
2 ek őrölt mandula(opcionális)
22 dkg finomliszt
2 ek kukoricaliszt

Narancsos töltelékhez...

5 dkg puha margarin
10 dkg porcukor
2 dkg étkezési keményítő
(vagy főzés nélküli vanília pudingpor)
1 ek narancslé
2 ek tejszín
1 narancs reszelt héja







 Elkészítés ...

Először a krémet készítsük el - a hozzávalókat egy kézi mixer segítségével habosra keverjük és felhasználásig hűtőbe tesszük. Amennyiben túl lágynak találnánk tegyünk hozzá porcukrot, ha pedig "kenhetetlen" lenne kevéske tejszínnel lágyítsunk az állagán.
 Töredelmesen bevallom nehéz volt megtalálnom az arany középutat:)
Vaj-cukor kikeverés, majd hozzá a felvert tojás narancs héjjal és narancs lével keverve. Lisztes keverékkel össze gyúrni(ha nem használunk őrölt mandulát, akkor + 2 ek lisztet adjunk a masszához)... 
Oreo keksznél - puha vaj-cukor-tojás kikever, majd kakaóporos lisztes-sütőporos keverékkel össze gyúrjujk...
Mindkét keksz megadott hozzávalóiból, külön-külön, jól gyúrható tésztát kapunk, amit fóliába csomagolva hűtőben pihentessünk 30 percet.
 Kukás zsákot félbe vágtam és azon dolgoztam a kekszek nyújtásánál és kiszúrásánál is egyaránt - nem akartam feleslegesen több lisztet a  tésztához dolgozni :) Mindkét ízesítésű tésztát kb 3 mm vastagságúra nyújtottam és csillag kiszúróval kivágtam a mintákat. Kb 30-30 csillag sikeredett. Előmelegített 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt kisülnek a csillagok... Rácsra téve hűtjük , majd krémet kenve közepükre narancs-oreo párosítással össze ragasztgatjuk őket. Elfogult vagyok a narancsos íz terén,azért titkon remélem a ti tetszéseteket is elnyerik töltött kekszecskéim...


















2013-12-09






Almás - mazsolás palacsinta ...
fahéjas öntettel






Nem recept...csak "ötlet kategóriában" futó palacsintákat osztanék meg veletek :) Alma rajongók előnyben !





Hozzávalók ...


20 dkg liszt
2 tojás
2,5 dl tej
2-3 dl szódavíz
1 kk szódabikarbóna
csipet só
2 alma -reszelve
1 mk fahéj
6 dkg olvasztott vaj
2 maréknyi mazsola(opcionális)


öntethez...

4 dl tej
2 ek cukor(ízlés szerint)
1 tk őrölt fahéj
0,5 csomag vanília pudingpor




Elkészítés ...

Amennyiben szereted a mazsolát, akkor beáztatjuk langyos vízbe,
majd amint megpuhult szűrőbe téve lecsepegtetjük.
Öntethez a tejben elkeverjük a vanília pudingport és a fahéjas cukrot majd enyhén sűrű krémet forralunk belőle.Tálalásig hűvösre tesszük, közvetlen a felszínét frissen tartó fóliával borítva,hogy ne "bőrösödjön" meg.
Lisztből-tojásból-sóból-tejből-szódavízből palacsinta masszát keverünk, majd hozzá adjuk a finomra reszelt almát, fahéjat, szódaport és selymesen folyós tésztát kapunk.Ha túl sűrűnek találnánk a tésztát szódavízzel hígítsuk tovább. Mazsolát elkeverjük a masszában és felforrósított palacsinta sütőnkbe, kevés olvasztott vajra kanalazva a tésztát szép aranybarna palacsintákat sütünk. Vastagabb és kiadósabb lesz a natúr változatnál, de ez benne a legjobb rész ;D Meg amikor alma-fahéj illat lengi be a konyhát :)A kicsik ilyenkor már ott toporognak mellettem, hogy mikor leszek már készen ?! ...Az öntet megfelel nekik majd a palacsinta után, nagykanállal kanalazva :)
Jó sok öntettel körítve a legfincsibb!!!
Jó étvágyat











 Red Velvet Whoppie...
(süti szendvicsek)







Az ünnepi hangulat szele felgyorsítja az eseményeket, 
na persze sűríti is jócskán... ismét játék...ismét SAD! "Gasztroajándék" a téma megjelölése... 
Ezúttal Ági, a konyhaninnenkertentul.blogspot.
 házi asszonya bonyolítja le a szervezést és
 minden egyéb feladatot :)
Játékra fel!!!










Hozzávalók ...
~ 25 szendvicshez

csésze méret=250 ml

0,5 cs porcukor
3/4 cs mandulaliszt
(finomliszttel is működik a recept)
1 ek kakaópor
2 tojás fehérje
piros ételfesték
(por vagy nálam gél alapú Wilton)
2 tk kristálycukor











töltelék...

4 dkg mascarpone krém
2 ek vaj
0,5 tk vanília kivonat
3/4 cs porcukor











Elkészítés ...



Sütőlemezt befedjük sütésálló papírral, félre tesszük. 
Egy nagy keverő tálban lisztet-porcukrot-kakaóport-sót 
elegyítünk. Másik tálban félkeményre verjük a tojás
 fehérjét, majd folytonos habverés közben adjuk hozzá
 az ételfestéket valamint a kristálycukrot. 
Amennyiben por alakú festéket használunk,azt előtte 
a porcukorral vegyítsük :D Keményre és 
fényesre mixeljük az élénken pirosló habot. Keverőlapát
 segítségével óvatosan a tojáshabhoz forgatjuk lisztes 
keverékünket. Nyomózsákba töltjük és 1 cm-es távolságot
 hagyva korongokat nyomunk(kb 3 cm átmérőjű körök) 
20 percet pihentetjük szobahőmérsékleten.
Eközben a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
Egy másik tálban krémet készítünk a töltelék
 hozzávalóit kihabosítjuk és nyomózsákba halmozzuk,
 valamint felhasználásig hűtőben pihentetjük.
Piros szendvics korongokat az előmelegített sütőben 
10-15 percig sütjük, ellenőrizve,hogy ne legyenek
 túlságosan kiszárítva. Sütés után rácsra téve hűtjük,
majd krémet nyomunk két szendvics közé és azonnal tálalhatjuk...egyébként(szerintem) nem árt neki 
a hűsítő pihenés egy éjszakára a kamra polcán ;D 
Szép dobozkában, csinos selyempapírok közé 
csücsültetve gasztronómiai ajándéknak is jó lehet...