2013-09-24





Csokis - banános Cupcakes . . . 
fehér csokis mousse koronával










Bár már egy 1700-as évekből származó amerikai szakácskönyv is megemlíti, a cupcake a 19. században indult el hódító útjára, és forradalminak számított, mivel az akkori süteményekhez képest villámgyorsan elkészült. Ez különösen előnyös volt az időt és energiát megspórolni kívánó háziasszonyoknak. Ami a név kialakulását illeti, két teória létezik: az első szerint a sütiket eredetileg csészében (cup) sütötték, a második szerint a hozzávalókat mérték ki csészével. 
A cupcake tulajdonképpen egy mini torta, amit mindig az alkalomhoz illően díszítenek, mázzal, krémmel, marcipánnal. Nem kell szeletelni, nem morzsálódik, és nem kell hozzá tányér sem. Csak megkaparintod, és egészben a tiéd. Senki sem eszegeti le a marcipánt a tortádtól, és a süti mérete nem a házigazda jóindulatán múlik.  (forrás:cuppcake.blog.hu)


Hozzávalók . . . 12 db muffinhoz

1 nagyobb banán
2,5 dl tej
1 tojás
6 dkg olvasztott margarin
20 dkg liszt
0.5 csomag sütőpor
12 dkg cukor
12 dkg sütésálló csokicsepp vagy étcsoki apróra vágva








Krémhez . . . 

10 dkg fehér csokoládé
6 ek tejszín
2 dl habtejszín - keményre felverve( pl.Hulala)







Elkészítés . . . 


A sütőt előmelegítjük  180 fokra. A muffin formákat kenjük ki vajjal, vagy béleljük papírkapszlikkal.
Egy tálban a banánt villával összetörjük, és hozzá keverjük a tejet, a tojást és az olvasztott margarint. A lisztet, sütőport a banános keverékhez szitáljuk. Hozzá adjuk a cukrot, simára keverjük. Végül óvatosan  bele forgatjuk a csokit. A formákat a tésztával kétharmad részig töltjük, legyen helyük megnőni ;)
A muffinokat 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.(tűpróbát azért végezzünk ! :)

A krémhez a tejszínt felmelegítjük (nem forraljuk!!!) bele tördeljük a fehér csokoládét, egészen addig kevergetjük a tűzhelyen amíg teljesen egynemű nem lesz. Az így kapott Ganache krémünket langyosra hűtjük és a félig felvert tejszínhabba óvatosan beleforgatjuk, majd  a csokis elegyet keményre felverjük. Habzsákba töltjük  és kedvünk szerint díszítjük a muffin tortácskáinkat :)





























Csokis bécsi puffancsok . . . 





Egy  receptes könyvben találta Domi ezeket a helyes kis puffancsokat.A tésztája linzer , amit ő a legjobban szeret :) Nekiláttunk és együtt gombócoztunk  :)
Ganache krém maga , az a finomság amit csak úgy magában is szívesen elfogyaszt a csoki falókhoz tartozó ember . . .Ez a klasszikus párizsi krém, csupán tejszín és csokoládé keveréke.





Hozzávalók . . . 24 db -hoz


18 dkg puha vaj
4 dkg porcukor
1 tk vanília aroma
18 dkg  liszt
4 dkg kukoricaliszt
csipet só

krém...

Franciák ganache-nak(gánázs) nevezik ezt a tejszínes krémet 

10 dkg ét- vagy tejcsokoládé
1 ek Holland kakaópor(opcionális)
6 ek tejszín




Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 190 fokra.Egy nagyobb tepsit sütőpapírral bélelünk.
A vajat a cukorral simára keverjük, vanília aromával ízesítjük. 
A kétféle lisztet elvegyítjük és a vajas masszához kavarjuk, vigyázva ne legyen csomós :)
A tésztát 4 felé vágjuk és mindegyik halmocskából 6-6 kis gombócot formázunk. Sütőpapírra sorakoztatva enyhén megnyomjuk, hogy ne guruljanak el, legyen pici "talpuk". 
12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.Pár percig pihentetjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Ganache krémhez, egy kisebb nyeles lábasban tejszínt melegítünk és hozzá tördeljük a csokoládét. Amikor a csoki teljesen elolvadt kakaóport is bele keverjük. Tűzről levéve kihűtjük és hűtőbe tesszük pár órára ,amíg a krém állaga vajszerű nem lesz. 
Puffancsokat óvatosan félbe vágjuk és a csokis krémmel töltjük...Nem kell félbe vágnia tészta golyót, akár 2 db-ot is össze ragaszthatunk a fincsi ganache krémünkkel..
Azonnal fogyasztható , jól záródó dobozban hűtőben ( tejszín miatt) több napig is tárolható.
Nagyon-nagyon finom, ezért legközelebb minimum dupla adaggal indítunk :)











2013-09-23





Túrós - Paprikás  Pulyka rolád . . . 
párolt rizzsel








Túró kedvelőknek és húsimádóknak ajánlom ezt a szaftos , látványos töltött roládot.
 Lehűtve hidegtálakhoz, de akár szendvics feltétnek is jó megoldás lehet...


Hozzávalók . . .

50 dkg darált pulyka hús
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma préselve
só, fehér bors
1 ek paradicsompüré
1-1 kk oregáno és kakukkfű
1 ek olíva olaj
1 szikkadt zsemle 
1 kisebb tojás

töltelékhez...

25 dkg túró
1 kisebb tojás
só, fehér bors
 1 ek finomra vágott petrezselyem
1 ek tejföl
1 ek búzadara
1 kisebb pritaminpaprika felkockázva








Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 180 fokra.Egy nagyobb tepsit előkészítünk, ne kelljen majd maszatos kezünkkel ügyetlenkednünk ;)
Szikkadt zsemlét vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodva a darált húshoz keverjük.Apró kockára vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával és fűszerekkel ízesítjük. Olívaolajat is bele dolgozzuk. Kevés zsemlemorzsát tehetünk hozzá, hogy a masszánk szépen összeálljon.
Töltelékhez a túrót egy villával átnyomkodjuk, sózzuk borsozzuk és a kis kockákra vágott pritamin paprikával dúsítjuk.Tejföllel finomíthatunk állagán (ez a túró nedvesség tartalmától függ), de ne legyen túl laza, mert kifolyik sütés közben a húsból. Tojást és búzadarát adunk hozzá kötőanyag gyanánt. Jól dolgozzuk át kezünkkel. Frissen vágott petrezselyemmel színesítjük a látványt :)
Húsos masszát egy sütőpapíron egyenletesen elterítjük és rákanalazzuk a tölteléket, amit szintén óvatosan elsimítunk rajta. A Sütőpapír segítségével felgöngyöljük rolád alakban és átemeljük papírostól az előkészített tepsinkre. 180 fokon 30 -35 perc alatt jól átsül a roládunk.









Tipp . . .

Sütés után kicsit pihentessük a hús roládot, hogy szépen fel tudjuk szeletelni.
Párolt rizs remekül illik hozzá.
 Másnap szendvicsbe téve is megállja a helyét :)

















Chilis Süllő kockák . . . 
serpenyőben sütve






Ismét Hal a tányéron ... Könnyű és nagyon gyorsan elkészíthető, ebéd,vagy akár - vacsora  is lehet ezekből az ízletes hozzávalókból.



Hozzávalók . . . 4 személyre


2 nagy süllő filé (bármilyen édesvízi halfiléből lehet)
só, bors, fél citrom leve, grill fűszerkeverék, csili pehely, olíva olaj, friss kakukkfű

körethez...
2 szelet bacon csíkokra vágva
1 szál sárgarépa
4 levél kelkáposzta
só,bors
olíva olaj



Elkészítés . . . 

Először a köretet készítem el. Kelkáposzta leveleket vékony csíkokra vágjuk,sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük,
Felforrósított serpenyőben kevés olíva olajon a vékonyra szeletelt bacont megpirítjuk, majd a reszelt sárgarépát és szeletelt kelkáposztát is hozzá adjuk. Sózzuk,borsozzuk és roppanósra sütjük.
Halfilét felkockázzuk és egy másik serpenyőben felhevített 1-1 ek olaj-vaj keverékre  tesszük. Sózzuk, borsozzuk és csili pehellyel szórjuk ízlésünk szerint.
 Rácsavarjuk  fél citrom levét és pár perc alatt puhára sütjük. 
Serpenyőben grillezett zöldségekre halmozva tálaljuk.











Sütőpapírban sült Süllő . . . 
grillezett paprikával










Kedvenc édesvízi halam a Süllő. Gyönyörű fehér a húsa, ami szinte szálka mentes. 
Szerencsémre párom nagyon szeret horgászni, és hébe -hóba horogra akad egy-egy példány :)
Finoman  fűszerezhető, nagyon kellemes harmonikus ízű halfaj.


Hozzávalók . . . 2 személyre

1db közepes süllő filézve (2-2 szelet)
páchoz... 
fél citrom leve és héja
só, frissen őrölt citrom bors
olívaolaj
grill fűszerkeverék
1 -1 ág kakukkfű, rozmaring

személyenként 2-2 db vastag húsú paprika



Elkészítés . . . 

A hal tisztítása szerencsémre, nem az én feladatom :) konyhakészen, tisztítva kapom kézhez .
A filézés nem ördöngös feladat, csak egy jó éles kés kell hozzá! Filmes segítséget itt találtok....
2 evőkanálnyi olíva olajba reszeljük a fél citrom héját és belecsavarjuk levét. Sózzuk borsozzuk, grill fűszert keverünk hozzá és egy kenőecset segítségével, az előkészített hal szeletekre egyenletesen felkenjük. Hűtőbe pihentetjük 1/2 órát legalább.
Széles sütőpapír csíkokat vágunk és erre helyezzük a halfilé szeleteket, kevés olíva olajjal még meglocsolhatjuk, tépkedjünk rá rozmaring és kakukkfű levélkéket.Papír szélét mindkét oldalon boríték szerűen behajtjuk, a filére hajtjuk és a forró serpenyőbe csúsztatjuk.








.2-3 percnyi sütés után megfordítjuk papírostól és újabb 2-3 perc alatt készre sütjük.
Eközben egy másik serpenyőben pár csepp olíva olajon paprika szeleteket pirítunk.
Citromkarikákkal, friss paradicsommal, tartár mártással kínálhatjuk.
























2013-09-21





Kukorica fasírt - kapros joghurttal . . .

petrezselymes burgonyával






Hozzávalók . . . 12 db-hoz
4 személyre



1 doboz kukorica konzerv(330 g)
1/2 fej lila hagyma
2 db közepes nagyságú  répa
2-3 szelet szikkadt zsőmle
1 tojás
3 ek főtt rizs ( opcionális)
1 ek friss petrezselyem
só, bors, szerecsendió
Olaj a sütéshez . . .

Öntethez...
csipet só
1 ek friss kapor


Elkészítés . . . 



Sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Szikkadt zsömlét vagy kenyeret  vízbe áztatunk mint más fasírtnál. Átázott,kenyerünkből kinyomkodjuk a vizet és egy tálba rakjuk. Hozzá adjuk a lecsepegtetett  kukoricát, apró kockára vágott lila hagymát, frissen préselt fokhagymát, petrezselymet, tojást, és a fűszereket. A reszelt sárgarépát is az alap masszához adjuk. Összegyúrjuk, 12 darabra gombócozzuk és forró olajban kisütjük.
Miközben sülnek a fasírtok a joghurtba belekeverjük a finomra vágott kaprot és egy csipet sót adunk hozzá. 


Tipp . . . 


 Ha a fasírt összegyúrásnál túl lágy akkor egy kis zsemle morzsát szórjunk bele.
Petrezselymes vajas burgonyával tálalhatjuk.





2013-09-17




Mogyorós-kakaós  pite...











Ősz van, itt a mogyoró szezonja. Rendre potyognak a mogyoró szemek a bokrokról. Nálunk az ovi előtt is van néhány példány, a gyerekek nagy örömére :) Ilyenkor gyakran hazakerül a zsebekben egy pár szem ropogtatni való . . .
Kis mókusok- és nagy mókusok ,készítsétek el  roppant jó .)







Hozzávalók  . . . 
(26 cm átmérőjű pite formához)



 tésztához . . . 




10 dkg hideg vaj
20 dkg finomliszt
1 ek porcukor
1 tojás sárgája
2 evőkanál jéghideg víz
csipet só


töltelékhez . . . 


   sárgabarack lekvár 
20 dkg durvára darált mogyoró
2 egész tojás + 1 tésztából megmaradt fehérje
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg cukor
2 ek  keserű Holland kakaópor
1 dl tejföl vagy joghurt
0,5 csomag sütőpor
5 dkg finomliszt
1 tk rumaroma
0,5 narancs reszelt héja

                                          



Elkészítés . . .

Tésztához a hideg kockákra vágott vajat  gyors mozdulatokkal elmorzsoltam az átszitált liszttel, majd  összegyúrtam a porcukorral, a tojássárgával és a hideg vízzel.A piteformát kivajaztam, a tésztát  kör alakúra nyújtottam, majd a formába helyeztem. Hűtőbe tettem fél órára.
Közben a töltelékhez zsiradék nélkül megpirítottam a durvára darált mogyorót.Tálcára öntöttem és kihűlni. Liszttel és sütőporral elkevertem a pirított mogyorót, félre tettem.
A tojássárgákat a kétféle cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a kakaóport és a tejfölt. Majd ebbe a masszába beleforgattam a lisztes -mogyorós keveréket és rum aromával, narancs héjjal tovább fokoztam az ízeket.
A tojások fehérjéből kemény habot vertem, óvatosan a mogyorós masszába forgattam. A lehűlt tésztát villával megszurkáltam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. negyedóráig sütöttem.A sütőből kivéve megkentem a lekvárral, ráöntöttem az illatos tölteléket, a sütőbe visszatéve még kb. 20 percig sütöttem.


Tipp . . . 

Amikor kihűlt a pite, gőz felett megolvasztott csoki -olaj  keverékével vontam be, majd mikor dermedni kezdett, hullámokat  fújtam a csokimázba.
 A pite étcsokoládés tetejét, fehér csokis gabonagolyókkal díszítettem.
Az alap ötletért nagy köszönet Hankka blogjának!














Fehér-csokis kukorica golyók








Eredetileg a mogyorós pite díszítéséhez készült, de srácaim megállapították, hogy
 fincsi nasi is lehet akár... így került a receptek közé ... 
 Kapásból dupla adagot kellet görgetnünk kis kuktáimmal,
hogy a pite díszítéshez is maradjon belőlük :)






Hozzávalók . . . 

10 dkg fehér csokoládé
1 ek vaj
natúr kukorica pehely összetörve


Elkészítés . . .


3- maréknyi kukoricapelyhet kis tálban kanál segítségével durvára törünk.
Vízgőz felett megolvasztjuk a fehér csokit és a vajat, majd gőzről levéve hozzá tesszük a pehely darabokat.Az arányok akkor jók, ha vizes kézzel szép kis gombócokat tudunk hempergetni ;)
Sütőpapírra téve hűtőbe tesszük amíg a csoki teljesen megköt...és hammmmm
A dermedt csokis gömbökből egy párat összetörtem, szintén a pite díszítéséhez.
















Cukros Gomb keksz . . . 









Cukros-omlós falatnyi  teasüti ... kávé süti ... kínálós ... vagy aminek szeretnéd :)



Hozzávalók  ~30 db-hoz


20 dkg finomliszt
5 dkg kukorica liszt
1 ek cukor
1 tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
csipet só
1/2 citrom leve
18 dkg margarin








Elkészítés . . . 

A kétféle lisztet sütőporral és csipet sóval elkeverem. A tojást sárgáját a puha margarinnal és cukorral habosra kavarom, majd hozzá gyúrom a lisztes keveréket. Jól formázható masszát kapunk, amit folpack fóliába csomagolva hűtőbe teszünk pihenni fél órára. Erősen lisztezett deszkán 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk tésztákat és 4 cm-es kör kiszúróval köröket szaggatunk. Egy kisebb átmérőjű pogácsa szaggatóval lenyomatot képezünk vigyázva nehogy teljesen átnyomjuk a tésztát, és fogpiszkálóval gomblyukakat szúrunk  a körök közepébe ;)
Citrom levével lekenjük a gombokat és óvatosan vaníliás cukorba mártjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt világosra sütjük. Ne szárítsuk ki, mert nem lesz omlós :)