2013-07-08


Joghurtos kevert -  idény gyümölccsel





Gyors - egyszerű - kiadós - napokig omlós! 

Hirtelen vendégseregnél is nagy sikert arathatunk vele !




Hozzávalók ... 


 2 bögre(2,5 dl 1 bögre) gyümölcs joghurt(natúr joghurt is jó 

1 bögre cukor
4 bögre liszt
1 cs. sütőpor
1 bögre olaj vagy olvasztott vaj
2 egész tojás
csipet só
1 ek cukrozatlan kakaópor
20dkg gyümölcs a tetejére




Elkészítés ... 


Hozzávalókat csomómentesen kikeverem és lisztezett tepsibe (20X40 cm) simítom a massza kb felét. A tálba maradt tésztához hozzá keverem a kakaóport és ráöntöm a fehér tésztára. Mutatóujjal :) széles örvényeket rajzolok a masszába( ez a legjobb rész igaz? )

A masszaörvény tetejét megszórom gyümölccsel ...175 fokon -légkeverésen 30 percig sütöm (tűpróba! ;)



Tipp ...

Muffin formában sütve 12 db lesz belőle.
Bármilyen általunk kedvelt gyümölccsel feldobhatjuk az ízeket!








Omlós kenyérke
könnyen és gyorsan ...









Családban nagy sikere van az egyszerű és gyors 
volta miatt ennek a gyors kelesztésű kenyérkének.
 Nagy fiam is gond nélkül elkészíti :)
 Tömör, de mégis omlós, szépen szelhető!
Nem kell hozzá Konyhatündérnek lenned,
hogy elkészítsd! :)





 Hozzávalók ...





45 dkg. liszt8BL55 vagy BL80) 

5 dkg. kukoricaliszt
2 dkg élesztő
1 dl. langyos tej
1 tk.cukor
 1 tk. só
 1 mk. aszkorbin (C-vitamin por)
1,5-2 dl langyos víz
3 dkg puha margarin





Elkészítés ...





 Élesztőt felfuttatom + majd a többi hozzávalóval együtt
 tésztát gyúrok. 30 perc pihentetés/kelesztés. 
Átgyúrom majd kilisztezett kenyérformába helyezem.

Újabb 20 perc pihentetés.
180 fokra előmelegített sütőben, alsó rácson,
vízgőz felett kb 30 percet sütöm.

 Akkor jó ha megkocogtatva kong a kenyérke alja 

Kisült kenyérkét pár percre letakarom konyharuhával. 
Amikor kihűlt szépen szeletelhető...
másnap is finom omlós!
Jó étvágyat hozzá!


































Sóóós perec-stangli . . .




Hozzávalók  . . . 



70 ml. olaj

2,5 dl. tej
50 dkg. liszt
1 ek. cukor
1/2 ek. só
2,5 dkg. élesztő



 sós máz...



2 ek. liszt 

1 ek. só 

annyi víz, hogy palacsintasűrűségű masszát kapjunk 


Elkészítés . . .

A hozzávalókból tésztát dagasztunk, kelesztjük kb. 40 percig.
Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, 20 egyenlő nagyságú darabra vágjuk. 
A darabokból ujjnyi-kisujjnyi vékony hosszú hurkákat sodrunk, négyesével egymás mellé pakoljuk a sütőpapírral borított tepsibe.
Lekenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
Közben a sós kence hozzávalóit összekeverjük. 
Azon forrón, ahogy kivettük a pereceket a sütőből, kanállal rácsurgatjuk a sós lisztet, így "ráköt" a tetejére







Görög joghurt , karamellás sárgabarackkal




"Reggelizz úgy mint egy király!" na de nem a mennyiségre értendő ez a kijelentés, csak a minőségre vonatkozik :)
Ez egy végtelenül egyszerű de nagyon ízletes reggeli. A kedvencem benne, ahogy a karamell felolvad és örvényszerű rajzolatot ad minden falatnál a kanálon . . . hm  . . .



Hozzávalók . . . 1 személyre

1 kis pohár görög joghurt
2 db  sárgabarack
4 ek barnacukor+ 1 ek vaj
1 tk aprított dió, cornflakes, zabpehely


Elkészítés . . . 

Nemes egyszerűséggel  joghurtot kanalazunk a poharunkba az elkészített karamellel rétegezve, majd tetejére a felszeletelt gyümölcs és az ízlésünknek megfelelő olajos magvak durvára vágva és cornflaks morzsával meghintve.




Tipp . . . 

Amennyiben nincs otthon görög joghurtunk, akkor előző este normál joghurtot sűrű lyukú szitába öntünk és hűtőben tárolva a savót kicsepegtetjük. Krémes állagú, sűrű tejterméket  kapunk :) Levendula virággal megbolondíthatjuk az ízvilágot!
Szép napot !


2013-06-12


Amerikai palacsintaaa . . .


Palalalalacsinta . . .Aprónép és mi Nagyok is bármikor, bármennyit  el tudunk tüntetni egy szempillantás alatt ! Nem kihívás  ; )))




Hozzávalók  . . . 4 főre

25 dkg liszt
2 egész tojás
1 tk sütőpor vagy szódabikarbóna
1 cs vaníliás cukor
csipet só
2 dl tej
1 ek olaj
ivóvíz vagy szóda (amennyit felvesz,hogy sűrű, de még folyós massza legyen)





 Elkészítés . .  .

Hozzávalókat alaposan csomómentesre kikeverjük. Állaga a normál palacsintáénál sűrűbb kell hogy legyen! Felforrosított serpenyőben, kevés olajon, kis méretű  merőkanállal tenyérnyi kört formázunk. Gyorsan nőni kezd a sülő massza, szép magas lesz :)
Spatulával megfordítom és másik felét is aranybarnára sütöm. 
Csokiszósz, lekvár, gyümölcs öntetek, puding, joghurt ... sorolni sem tudom mi is finomabb hozzá . . . 
Döntsenek a gyerkőcök :)))




2013-06-11



Tejfölös puha kiflik . . .




Finom puha és omlós kiflik, amikből nem is érzed mikor elég ;)
Reggeli---tízórai---bármely napszakban megállja a helyét.


Hozzávalók . . .

50 dkg liszt

2 dl tej ( fele főzőtejszínnel készítettem)

3 ek. tejföl

2 ek. burgonyapehely

2 tk.só,1 tk. cukor

 2,5dkg élesztő

4 ek.olaj


Elkészítés . . .

Élesztőt felfuttatom a tejben,tésztát bedagasztom,pihentetem 30 percet,8 db 

cipóra osztom a tésztát és kedvem szerint formálom( kifli,zsömi...)tetejét tejjel

lekenem és még 20 perc pihi :)180 fokra előmelegített sütőben,alsó rácson gőz 

felett sütöm...nekem kb 15 perc kellett :)))Gyerekeim azon melegében befalták :)





Cukkinis omlett
 & 
ropogós zöldség körettel . . .




Omlett  . . . változatos elkészíthetősége miatt gyakran kerül a reggeliző  asztalra kis családomban :)
Kivétel nélkül mindenki kedvence és így elkészítve, még a zöldségeket is megeszik gyerkőceim ; )))

Hozzávalók . . . 

omletthez --- személyenként 2 db tojás
                        pici só
                        3-4 vékony szelet cukkini (krumplihámozóval szeltem)
                        1 ek olívaolaj
                        sajt a szóráshoz

ropogós zöldségekhez--- 
                         személyenként 1 szál újhagyma
                         1/2 szál sárgarépa, vörös káposzta csíkok
                         kevés Lucullus sült krumpli fűszerkeverék
                         1 tk vaj

 Először a zöldségeket készítem el. Teflon serpenyőben vajat olvasztok és a csíkokra vágott zöldségeket 
 a fűszerkeverékkel megszórva roppanósra sütöm(félreteszem)       
Személyenként 2 friss tojást készítek. Serpenyőben olíva olajat hevítek , majd a vékony cukkini csíkokkal kibélelem  . . . sózom borsozom és nyakon öntöm a felvert 2 tojival. 1-2 perc múlva spatulával átfordítom és másik felét is megpirítom (aki rezgősen szereti előbb húzza félre a  tűzről :)
 Előmelegített tányéron feltekerem mint a palacsintát és a pirított zöldségekkel körítve tálalom sajttal meghintve, kiadós és rostokban gazdag villás reggeli.
Jó étvágyat :)






2013-06-10


Lángos . . .




Egyszerű és finom.Az ősrégi, a megunhatatlan és persze variációiknak se szeri se száma .
 A nyarak  slágere  strandokon, az én konyhámban pedig bármikor  :)

Hozzávalók . . . 4 személyre

50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
csipet só
1 tk cukor
2 dl tej
2 dl langyos víz

Elkészítés . . .

Kevés cukrozott langyos tejben élesztőt felfuttatom. A többi hozzávalóval együtt nokedli sűrűségnél keményebb tésztát kapok.Duplájára kelesztem, majd olajos kézzel kis halmokat vágok belőle. Majd forró olajban kezünkkel korongot formálva aranybarnára sütöm mindkét oldalát.
Papírtörlőre szedve lecsöpögtetem a felesleges zsiradékot
Ízlésünknek megfelelő feltéttel kínálom :).




Tálaláshoz

 fokhagyma, só, tejföl, sajt . . .














Tejbedara -
epres, gyömbéres, citromos öntettel








Aki szereti a tejbedarát, szíve csücske lesz ez a sütés nélküli finomság...


Hozzávalók . . . 
6 személyre

tejbe darához  -

1 l tej
20 dkg búzadara
csipet só
4 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja


Öntethez -

20 dkg eper(akár dzsem is lehet)
1 kk őrölt gyömbér
1/2 citrom leve és reszelt héja
10 dkg cukor



Elkészítés . . .

Hideg vízzel átöblített edényben tejet melegítek, majd pici só , kétféle  cukrot  és a dara hozzáadásával sűrű,ragacsos  pépet készítek. Fél citrom héját reszelem bele. 
Jelen esetben, 6 lyukú szilikon muffin sütőt használtam alapformának (de bármi más forma is megteszi),amibe beletöltöttem a pépet és hűlni hagytam. Majd hűtőszekrénybe téve tovább dermesztettem.

Eközben elkészítettem az öntetet.
A friss epret megmosom és villával alaposan összetöröm,citromlével és reszelt héjával ízesítem,majd kis lángon hevítve hozzá adom a cukrot és a fűszereket. 
Amennyiben dzsemet használtok,cukor hozzáadásával csak óvatosan!
Éppen csak felforralom az  öntetet  a tűzhelyen és már kész is :)
Akár melegen vagy hidegen a tejbe dara korongokhoz kínálom  . . . 
Ízlés szerint tálalom.