2014-10-07









"Őszi" dzsem...


















Ízek, illatok, színek üvegbe zárása folytatódik...
már nem is tudom hányadik variánsban.
Ezúttal csupa őszi csemegét házasítottam
össze egy üvegbe...



Hozzávalók...


2 kg körte 
2 kg füge
6 db szilva
6 db őszi barack
80 dkg nádcukor
1 citrom leve
1 tk őrölt szegfűszeg
kevéske friss gyömbér,
éppen csak az aroma kedvéért :D
1 cs 2:1 gyümölcs zselésítő






Elkészítés...



Gyümölcsöket alaposan megmosva, megtisztítva, 
darabolva feltesszük főni egy nagy edényben,
ízlésünknek megfelelően citrom levével, frissen
 reszelt gyömbérrel és szegfűszeggel fűszerezve.
Amikor puhára párolódtak a gyümölcsök, kézi mixerrel 
pürésítünk és cukorral tovább ízesítünk.
A zselésítőt a megadott módon és ideg 
főzzük az illatozó mályva színű dzsemünkkel.
csíramentes, száraz üvegekbe töltve, lezárva fejre
 állítjuk,majd a kamra polcra rendezgetve várjuk 
az üveg bontás és kóstolás pillanatát!










Pirítós,rukkola, friss füge szeletek, pirítótt
 idei dió, mozzarella sajt...
 a meleg napsugarakat élvezve kenegettem a 
dzsemet minden egyes sós falatra...
mit mondjak...mennyei élmény...




















"Sárga" dzsem...








A folytonos kísérletezés és próbálkozás megléte, ami
megédesíti egy-egy napomat. No most szó szerint édesíti, 
ugyanis dzsemeket készítek, kis üvegcsékbe próbálom 
bezárvni az elmúlt "Nyár" és a jelen "Ősz" aromáit...
Végtelen egyszerű az elkészítésük és télen milyen
üdítő lesz palacsintára, süteményekbe vagy akár 
vadhúsokhoz kínálva is.



Hozzávalók...

1 közepes sárgadinnye
2 db körte
1 nagyobbacska cukkini
(tisztítva,reszelve)
1 citrom leve
egy darabka frissen reszelt gyömbér
6 db savanykás alma
(tisztítva, reszelve)
1 cs 3:1 gyümölcs zselésítő




Elkészítés...



Cukkinit és az almákat meghámozzuk, lereszeljük
és citrom levével meglocsolva nagy edénybe tesszük.
Körtéket és a sárgadinnye húsát apró kockákra vágva
hozzá adjuk, majd ízlés szerint gyömbért reszelünk bele.
Az egyveleget puhára főzzük és kézi mixer segíztségével
 pürésítjük, a cukorral alaposan átforraljuk.
 Majd egy kevés cukorhoz keverjük a 
zselésítő anyagunkat és a gyümölcs pépben elkeverve 
az előírt ideig forraljuk, csíramentes üvegekbe
mérve 10 percre fejre állítjuk mielőtt a kamra polcára sorakoztatnánk őket.
Pikáns és pimasz...ez a két szó jutott róla eszembe.
Ami szívderítő volt, hogy Dorka az edényben maradt 
dzsemet elmélyülten kanalazva hümmögte...Ez fini anya!!!





















Pisztáciás puszedli...















Szuper áron vettünk friss pisztáciát, így nem is volt
 kérdés, hogy 1-2...3 finomság alappilére legyen :D
Sósan, édesen, pirítva, fűszeresen, bundásan...
amolyan Gombóc Artúr "szindrómám" van olajos
 magvakat illetően(is) Ez egy végtelenül egyszerű, 
de annál finomabb pihe -puha omlós puszedli...
szeressétek, vigyétek!








Hozzávalók...
(~ 40 db)

170 g búza finom liszt
70 g darás liszt
70 g vaj
50 g tejpor
30 g őrölt pisztácia
80 g porcukor
1 tojás
1 kk sütőpor
csipetnyi só


díszítéshez...

pisztácia, mogyoró, mandula,kesudió szemek







Elkészítés...



Sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, tepsit sütőpapírral fedünk.
A tészta hozzávalóiból, lágy tésztát keverünk,majd
vizes kézzel zöld diónyi gombócokat formálunk.
Minden gombóc közepébe 1-1 szem olajos magvat nyomunk
és a forró sütőbe tolva 8-10 perc alatt készre sütjük.
Sütőlemezen hagyjuk hűlni, majd jól záródó dobozba
téve, hosszabb ideig eltartható.





























Serpenyős gyümölcs lepény...















Az ősz színei varázslatosak.Főleg ha ilyen szépen
 zajlik a "vénasszonyok" nyara :D Pár tőkényi szőlönk
sajnos nem adott szép termést,de a füge bokrunk 
immáron másodszor is bővelkedett a mézédes 
lilás héjú gyümölcsöktől. Nos ezeket a szépségeket
egy ételbe házasítottam...és milyen jól tettem!









Hozzávalók...
(2 személyre)

1 ek vaj
2 ek nádcukor
nagy csipetnyi fahéj
150 ml natúr joghurt
2 db tojás
4 ek liszt
csipet só
1/1 kk sütőpor


feltétként...ízlésünknek megfelelő gyümölcsök,
nálam 3 (kis)szem szilva, 2 füge,
5-6 szem szőlő (kimagozva)
tálaláshoz...vanília fagylalt, csipetnyi fahéjjal









Elkészítés...

A tészta hozzávalóit csomómentesen összekeverjük.
...vegyünk két kisebb serpenyőt...az egyikben vajat
 olvasztunk és a gyümölcsöket nádcukorral, csipetnyi 
fahéjjal együtt karamellizáljuk. Majd az előkészített 
tésztát rásímítjuk és kb 3 percig sütjük. Eközben a 
másik serpenyőt is felhevítjük és egy határozott 
mozdulattal átfordítjuk bele a félig már megsült 
lepényünket. Pár perc alatt készre sütjük és 
egy tányérra csúsztatjuk, akár egy omlettet :D
A forró karamellizálódott gyümölcsökre
vanília fagylaltot kanalazunk, fahéjjal hintjük.
Jó étvágyat!!!





















2014-10-06






Mogyoróvajas avokádó mártogatós...







Rendszeresen vásárolok avokádót, ami általában kökeményen csücsül 
az üzletek polcain...hamar a kamrába kerül az almák tetejére és
 pár nap múlva krémes állagot ölt és máris készülhetnek belőle 
üde zöld krémek, vaaaaaaagy egy kis trükköt alkalmazva édesség! :D
 Illatos-zamatos őszi gyümölcsöket még csábítóbbá varázsolhatjuk
ezzel az  -avokádó mártogatóssal. Pillanatok alatt elkészül
és még a gyümölcsöt félre toló gyermek is kapható lesz  eképpen
a vitamin majszolására  :P
Palacsintába kenve és a sütőtökös muffinhoz kanalazva
 is jól működött a csalafintaságom!
Vegyétek-vigyétek és kenjétek !




















Hozzávalók...

1 db érett avokádó
2 ek mogyoróvaj
2 ek méz
1 ek cukrozatlan kakakópor
1 kk instant kávé
1-2 ek tejszín
egy csipetnyi  fahéj








Elkészítés...

A puha avokádót egy magas falú mérő hengerbe kanalaztam,
 majd a többi hozzávalóval együtt, botmixer segítségével krémesre mixeltem. 
A hozzávalók csak egyéni ízlés szüleményei...mndenki alakítsa kedvére, 
de a mártogatós krém kipróbálása nagy szívvel javasolt ! :D
Gyerkőceimnek fel sem tűnt, miféle "zöldségbe" mártogatják a gyümölcsöket!
Már korábban is "kavartam" avokádó alappal pohár krémet,
amit itt találtok...







































2014-10-05









Sütőtökös metélt
pirított mákkal . . .
















Hozzávalók . . .

tésztához...

15 dkg sütőtök püré
(azaz,sült tök turmixolva)
2 egész tojás
~40 dkg liszt
csipet só

150 g darált mák
ízlés szerint porcukor
20 g vaj
















Elkészítés . . . 


Liszthez adjuk a tojásokat , sót és a turmixolt sütőtök pürét.
Rugalmas, jól nyújtható  tésztát kell  kapjunk.
Ha túl kemény lenne kevés vízzel lágyíthatjuk, 
ha pedig túl lágy akkor  lisztet adagolhatunk hozzá.
Kis pihenő után henger alakba sodorjuk, majd szeletekre vágjuk a tésztát,
 majd  nyújtó gép 5 -ös , azután 3 -as fokozatán is átgördítjük...a széles metélt
 vágón végig engedve, üde, sárga tökös tésztánk pompázik az asztalon :D
Hintsünk lisztet készítés közben, nehogy összetapadjanak a tészta csíkok.
Enyhén lisztezett tiszta terítőn szárítjuk, majd papírdobozba téve
 kamrában tárolhatjuk...
Az elkészült "mű" egy részéből, zubogó sós vízben 2 perc alatt kifőzve,
vajon pirított -mákkal szórva, ízletes tészta varázsolódott az asztalra ...
Vigyázzunk a mákot nehogy megégessük a vajas serpenyőben , 
éppen csak hevítsük fel, amíg illatozni nem kezdenek a mák szemek,
majd amikor kihűlt,adjuk hozzá a porcukrot és hintsük a tésztára...!
Jó étvágyat hozzá!

























2014-09-27








Kávészem 
kekszecskék...




















Reggel-délben-este és tulajdonképpen bármely napszakban
 a kávé illata bármikor képes elcsábítani...főleg,ha
ilyen cuki kis kekszecskéket is majszolhatok a gőzölgő
forró nedű mellé. Napokban láttam meg Az otthon ízei
háziasszonyánál, Neánál ezeket a falatnyi csábító
 kekszeket :D Picit változtattam csak a recepten,
remélve nem rontom el az összhatást...
Igaz nem lett tökéletes(főleg a színe miatt)de a mienk! :D
Nagyfiam símán "lekavicsozta" a megérkezéséig átlátszó
 üvegben tartott produktumot,párom második tippre
nevezte kávészem-nek :P ... az ízével azért
 szerencsére mindenki elégedett volt :D







Hozzávalók...
(50 db-hoz)


200 g liszt
1 ek cukrozatlan kakaópor
60 g vaj
80 g nádcukor
néhány csepp vanília esszencia
2 ek expresszo kávé
2 ek tejszín
csipet só






Elkészítés...


A vajat,cukrot,vaníliát habosra kevertem, 
majd a lisztet hozzá adagolva símára mixeltem,
frissen főzött kávéval és némi tejszínnel 
lazítottam az állagán, amíg jól formázható
 nem lett... 4 felé vágtam a tésztát, amiből 
rudakat sodortam, majd kis darabokat szeltem belőle.
Tenyér közti kis sodrás, tompa késsel mintázás
és már mehettek is a 200°C-ra előmelegített
sütőbe kinél-kinél (sütőfüggően) 8-10 percre :)
Hóka szín ellenére nagyon finom, kivül enyhén 
kopogós, belül omlós keszecskék születtek...
Jó beszélgető társat a finom kávé mellé
kínált mini kekszekhez !




















2014-09-10







Citromos
Hattyú keksz...












Nemrégen családi hajókázást tartottunk a Kis-Duna
csodás adottságú folyamán. A kicsik segítettek 
papának a kormányzásban, mi meg csak élveztük a 
szép csendes vizet és a naplementét :) Itt 
a Ráckeve-i ágon sok kis szigettel és holt ággal
tarkított a folyó, remek fészkelő és élő helyet
 biztosítanak a vadkacsáknak,szárcsáknak,hattyúknak
 és számtalan vízi állatnak egyaránt.
Több hattyú családot is volt alkalmunk megfigyelni...
ők jutottak eszembe kekszes doboz feltöltésének 
gondolata közben :)








Hozzávalók...
(32 db-hoz)

300 g liszt
80 g vaj
60 g porcukor
1 tojás sárgája
1/2 csomag sütőpor
1 (kisebb)citrom reszelt héja
és leve
szükség esetén...1-2 ek tejföl


tetejére díszítésnek...

2 cs vaníliás cukor
tojás fehérje
pár szem fekete szezámmag









Elkészítés...


A tészta hozzávalóiból, jól formázható 
tésztát gyúrunk. Nálam 1,5 evőkanálnyi tejfölt
felvett a tészta a kellő állag eléréséig :)
Fóliába csomagolva 1 órácska pihenőre tegyük
a frigóba... Enyhén lisztezett gyúrótáblán 
3-4 mm vékonyra nyújtjuk és 8 cm-es pogácsa 
szaggatóval köröket szúrunk ki, majd
 a lentebb található képen kaptok 
"vizuális információt" is a tovább folyamatokról :)










1. Körök kiszúrása
2. Tojás fehérjével lekenni és félbe hajtani
3. Ismét kenés következik, majd cukorba 
mártás
4. Éles késsel bemetszünk és kézzel kicsit
formálunk madarunk fizimiskáján :)
5. pici mélyedést készítünk a szemnek 
aminek egy szezámmaggal hangsúlyt is adhatunk :P
6. Előmelegített 200°C-os sütőben 10-12 perc 
alatt világosra sütjük











Nem állítom,hogy nem volt egy pepecselős folyamat,
de a gyerkőcök vidám pofikája felcsillant 
a keksz láttán...nos...megérte!
A kekszes doboz viszont, újfent üresen maradt :P


















...és néhány esti kép a hajókázásról...