2014-10-07










Serpenyős gyümölcs lepény...















Az ősz színei varázslatosak.Főleg ha ilyen szépen
 zajlik a "vénasszonyok" nyara :D Pár tőkényi szőlönk
sajnos nem adott szép termést,de a füge bokrunk 
immáron másodszor is bővelkedett a mézédes 
lilás héjú gyümölcsöktől. Nos ezeket a szépségeket
egy ételbe házasítottam...és milyen jól tettem!









Hozzávalók...
(2 személyre)

1 ek vaj
2 ek nádcukor
nagy csipetnyi fahéj
150 ml natúr joghurt
2 db tojás
4 ek liszt
csipet só
1/1 kk sütőpor


feltétként...ízlésünknek megfelelő gyümölcsök,
nálam 3 (kis)szem szilva, 2 füge,
5-6 szem szőlő (kimagozva)
tálaláshoz...vanília fagylalt, csipetnyi fahéjjal









Elkészítés...

A tészta hozzávalóit csomómentesen összekeverjük.
...vegyünk két kisebb serpenyőt...az egyikben vajat
 olvasztunk és a gyümölcsöket nádcukorral, csipetnyi 
fahéjjal együtt karamellizáljuk. Majd az előkészített 
tésztát rásímítjuk és kb 3 percig sütjük. Eközben a 
másik serpenyőt is felhevítjük és egy határozott 
mozdulattal átfordítjuk bele a félig már megsült 
lepényünket. Pár perc alatt készre sütjük és 
egy tányérra csúsztatjuk, akár egy omlettet :D
A forró karamellizálódott gyümölcsökre
vanília fagylaltot kanalazunk, fahéjjal hintjük.
Jó étvágyat!!!





















2014-10-06






Mogyoróvajas avokádó mártogatós...







Rendszeresen vásárolok avokádót, ami általában kökeményen csücsül 
az üzletek polcain...hamar a kamrába kerül az almák tetejére és
 pár nap múlva krémes állagot ölt és máris készülhetnek belőle 
üde zöld krémek, vaaaaaaagy egy kis trükköt alkalmazva édesség! :D
 Illatos-zamatos őszi gyümölcsöket még csábítóbbá varázsolhatjuk
ezzel az  -avokádó mártogatóssal. Pillanatok alatt elkészül
és még a gyümölcsöt félre toló gyermek is kapható lesz  eképpen
a vitamin majszolására  :P
Palacsintába kenve és a sütőtökös muffinhoz kanalazva
 is jól működött a csalafintaságom!
Vegyétek-vigyétek és kenjétek !




















Hozzávalók...

1 db érett avokádó
2 ek mogyoróvaj
2 ek méz
1 ek cukrozatlan kakakópor
1 kk instant kávé
1-2 ek tejszín
egy csipetnyi  fahéj








Elkészítés...

A puha avokádót egy magas falú mérő hengerbe kanalaztam,
 majd a többi hozzávalóval együtt, botmixer segítségével krémesre mixeltem. 
A hozzávalók csak egyéni ízlés szüleményei...mndenki alakítsa kedvére, 
de a mártogatós krém kipróbálása nagy szívvel javasolt ! :D
Gyerkőceimnek fel sem tűnt, miféle "zöldségbe" mártogatják a gyümölcsöket!
Már korábban is "kavartam" avokádó alappal pohár krémet,
amit itt találtok...







































2014-10-05









Sütőtökös metélt
pirított mákkal . . .
















Hozzávalók . . .

tésztához...

15 dkg sütőtök püré
(azaz,sült tök turmixolva)
2 egész tojás
~40 dkg liszt
csipet só

150 g darált mák
ízlés szerint porcukor
20 g vaj
















Elkészítés . . . 


Liszthez adjuk a tojásokat , sót és a turmixolt sütőtök pürét.
Rugalmas, jól nyújtható  tésztát kell  kapjunk.
Ha túl kemény lenne kevés vízzel lágyíthatjuk, 
ha pedig túl lágy akkor  lisztet adagolhatunk hozzá.
Kis pihenő után henger alakba sodorjuk, majd szeletekre vágjuk a tésztát,
 majd  nyújtó gép 5 -ös , azután 3 -as fokozatán is átgördítjük...a széles metélt
 vágón végig engedve, üde, sárga tökös tésztánk pompázik az asztalon :D
Hintsünk lisztet készítés közben, nehogy összetapadjanak a tészta csíkok.
Enyhén lisztezett tiszta terítőn szárítjuk, majd papírdobozba téve
 kamrában tárolhatjuk...
Az elkészült "mű" egy részéből, zubogó sós vízben 2 perc alatt kifőzve,
vajon pirított -mákkal szórva, ízletes tészta varázsolódott az asztalra ...
Vigyázzunk a mákot nehogy megégessük a vajas serpenyőben , 
éppen csak hevítsük fel, amíg illatozni nem kezdenek a mák szemek,
majd amikor kihűlt,adjuk hozzá a porcukrot és hintsük a tésztára...!
Jó étvágyat hozzá!

























2014-09-27








Kávészem 
kekszecskék...




















Reggel-délben-este és tulajdonképpen bármely napszakban
 a kávé illata bármikor képes elcsábítani...főleg,ha
ilyen cuki kis kekszecskéket is majszolhatok a gőzölgő
forró nedű mellé. Napokban láttam meg Az otthon ízei
háziasszonyánál, Neánál ezeket a falatnyi csábító
 kekszeket :D Picit változtattam csak a recepten,
remélve nem rontom el az összhatást...
Igaz nem lett tökéletes(főleg a színe miatt)de a mienk! :D
Nagyfiam símán "lekavicsozta" a megérkezéséig átlátszó
 üvegben tartott produktumot,párom második tippre
nevezte kávészem-nek :P ... az ízével azért
 szerencsére mindenki elégedett volt :D







Hozzávalók...
(50 db-hoz)


200 g liszt
1 ek cukrozatlan kakaópor
60 g vaj
80 g nádcukor
néhány csepp vanília esszencia
2 ek expresszo kávé
2 ek tejszín
csipet só






Elkészítés...


A vajat,cukrot,vaníliát habosra kevertem, 
majd a lisztet hozzá adagolva símára mixeltem,
frissen főzött kávéval és némi tejszínnel 
lazítottam az állagán, amíg jól formázható
 nem lett... 4 felé vágtam a tésztát, amiből 
rudakat sodortam, majd kis darabokat szeltem belőle.
Tenyér közti kis sodrás, tompa késsel mintázás
és már mehettek is a 200°C-ra előmelegített
sütőbe kinél-kinél (sütőfüggően) 8-10 percre :)
Hóka szín ellenére nagyon finom, kivül enyhén 
kopogós, belül omlós keszecskék születtek...
Jó beszélgető társat a finom kávé mellé
kínált mini kekszekhez !




















2014-09-10







Citromos
Hattyú keksz...












Nemrégen családi hajókázást tartottunk a Kis-Duna
csodás adottságú folyamán. A kicsik segítettek 
papának a kormányzásban, mi meg csak élveztük a 
szép csendes vizet és a naplementét :) Itt 
a Ráckeve-i ágon sok kis szigettel és holt ággal
tarkított a folyó, remek fészkelő és élő helyet
 biztosítanak a vadkacsáknak,szárcsáknak,hattyúknak
 és számtalan vízi állatnak egyaránt.
Több hattyú családot is volt alkalmunk megfigyelni...
ők jutottak eszembe kekszes doboz feltöltésének 
gondolata közben :)








Hozzávalók...
(32 db-hoz)

300 g liszt
80 g vaj
60 g porcukor
1 tojás sárgája
1/2 csomag sütőpor
1 (kisebb)citrom reszelt héja
és leve
szükség esetén...1-2 ek tejföl


tetejére díszítésnek...

2 cs vaníliás cukor
tojás fehérje
pár szem fekete szezámmag









Elkészítés...


A tészta hozzávalóiból, jól formázható 
tésztát gyúrunk. Nálam 1,5 evőkanálnyi tejfölt
felvett a tészta a kellő állag eléréséig :)
Fóliába csomagolva 1 órácska pihenőre tegyük
a frigóba... Enyhén lisztezett gyúrótáblán 
3-4 mm vékonyra nyújtjuk és 8 cm-es pogácsa 
szaggatóval köröket szúrunk ki, majd
 a lentebb található képen kaptok 
"vizuális információt" is a tovább folyamatokról :)










1. Körök kiszúrása
2. Tojás fehérjével lekenni és félbe hajtani
3. Ismét kenés következik, majd cukorba 
mártás
4. Éles késsel bemetszünk és kézzel kicsit
formálunk madarunk fizimiskáján :)
5. pici mélyedést készítünk a szemnek 
aminek egy szezámmaggal hangsúlyt is adhatunk :P
6. Előmelegített 200°C-os sütőben 10-12 perc 
alatt világosra sütjük











Nem állítom,hogy nem volt egy pepecselős folyamat,
de a gyerkőcök vidám pofikája felcsillant 
a keksz láttán...nos...megérte!
A kekszes doboz viszont, újfent üresen maradt :P


















...és néhány esti kép a hajókázásról...















































2014-08-22








Krémes-mákos sütemény...











Szomszéd asszonykámmal történt beszélgetésünk
 alkalmával eszembe jutatta az általam olyan
 régen készített meggyes -mákos süteményt...
ezúttal a meggyet, habos-angol krémre cserélve 
avattam fel az unoka hugimtól kapott, 
meglepi virágos tortatálat :D
Kiadós adagról van szó, így a kevés
létszámmal rendelkező családoknak, elegendő lehet 
akár fél adag is...bááááár... Döntsétek el inkább ti!











Hozzávalók...
24 X 34 cm-s tepsihez

tésztához...

250 g mák(400 ml)
400 ml kristály cukor
400 ml tej
csipetnyi só és őrölt fahéj
4 tojás
400 ml liszt
5 ek olaj
1 csomag sütőpor(7 g)



krémhez ...


3 tojás sárgája
80 g cukor
300 ml tej
5 csapott tk zselatin
1 tk vanília esszencia
350 ml habtejszín









Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180°C-ra, tepsit sütőpapírral
 béleljük(érdemes a papírt kissé meggyűrkészni előtte,
így mindenhol szépen el tudjuk igazítani a tepsiben :)
A mákot és cukrot ledaráljuk... többi száraz hozzávalóval
elkeverjük, majd következnek a nedves hozzávalókkal
való közös kavarás...tepsibe vele és betoljuk kb    percre
az előmelegített sütőbe.Tűpróbával ellenőrizzük a
tészta állagot! Papírostól kiemeljük és hűtjük...
A krémhez...vízgőz felett össze melegítjük a tojások
 sárgáját, cukrot,vaníliát, zselatin és a tejet.
Vigyázat! Nehogy rántottát készítsünk :D
Állandó kavargatás mellett, legyünk résen!
A tojástól kissé besűrűsödik a krém alapunk,
azaz az "angol krémünk" alapja. Langyosra hütjük
és óvatosan a felvert tejszínhabhoz forgatjuk.
Lehűlt mákos tésztánk széleit levágjuk(félre tesszük!
nem megesszük! :)Habos krémet egyenletesen elsímítjuk
rajta és a (félre tett)tészta szélek morzsájával
 díszítve, pár órára hűtőbe tesszük dermedni.
Könnyed, kiadós, habos sütike, amiből a meggy most 
nem is hiányzott(annyira)!
Kötényeket felkötni! Alkossatok finomakat :D
















2014-08-21







Ringló-alma 
mini cobbler...
















Utolsó ringló szilvákat szüreteltem le a fánkról, 
no meg pár árválkodó zöld alma a spejzban, amiből
gyors és laktató édesség készült az "éhes" apró népnek 
... A coblerrel sosem fogunk mellé, hiszen bármilyen 
gyümölcsöt tehetünk a rakoncátlan tészta hupplik
 alá! A fagyi, amit mellé kanalazunk, már csak
 a sütikénk megkoronázása :D










Hozzávalók...
12 muffin formához


tésztához...

250 g liszt
50 g kristálycukor
1/2 csomag sütőpor
1 mk fahéj(opciós:)
100 g vaj
100 ml tejszín
csipet só


tetejére...

2 ek kristálycukor
1 mk őrölt fahéj
1 maréknyi pörkölt pisztácia
50 g fehér csokoládé



gyümölcsös alaphoz...


 mézédes ringló úgy 5-600 grammnyi
és 2 db zöld alma
őrölt fahéjjal és szegfűszeggel
ízesítettem, pluszban édesítésre 
nem volt szükség :)
2 csapott evőkanálnyi kukorica keményítő






Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180°C-ra, aluminium kapszlikat 
vékonyan olvasztott vajjal kikenjük.
Ringlót kis darabokra vágtam, almát nagyjukú
reszelőn lereszeltem, kevéske citromlét  
locsoltam a gyümölcsökre. Őrölt fahéjjal és 
szegfűszeggel ízesítettem, majd elkevertem 
a kukorica keményítővel.
 Hozzávalók össze dolgozásából, lágy, ragacsos
 szerkezetű tésztát kapunk...
Muffin méretű, aluminium kapszlikban elosztottam 
a fűszeres gyümölcs keveréket, amire lisztezett kézzel 
tészta darabokat tépkedtem. Fahéjas cukorral és 
durvára vágott pisztáciával szórtam, valamint
minden mini cobbler közepébe 1 kockányi 
fehér csokit nyomtam. 
Egy nagy tepsire rakosgattam a kapszlikat és kb
 15-20 perc alatt, aranybarnára karamellizálódott 
a felszínük...már csak annyi a dolgunk, hogy
kiskanalat ragadjunk és vigyázzunk, hogy a forró 
gyümölcsös töltelék meg ne égesse a szánkat!
Másnap is nagyon finom, mint egy kis pitét ki 
tudjuk csúszatatni a formából... 
Fagylalttal, mascarpone krémmel, vagy akár vaníliás 
joghurttal is kínálhatjuk.
Jó étvágyat hozzá! :)