2014-07-15








"Puffancs"
avagy
 Hamburger zsemle...

















Grill szezon egyik elengedhetetlen "alap" darabja...
mármint a "hamburger fanoknak" :)))
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de gyerekkorom 
óta nagy rajongója vagyok, eme édesen foszlós
kalács szerű puffancsoknak.Sok-sok recept 
kipróbálása és kombinálása után, most éppen 
Ő az aktuális favorit :D 
Nem túl édes! Kiadós, masszív de mégsem 
tolakodóan sűrű/tömör :P Hagyja érvényesülni
a beléje töltött finomságokat. Gyerkőcök 
vacsorára, vajjal kenve is szívesen fogyasztották.
Szánjatok rá ti is egy kis időt, mert megéri !







Hozzávalók...
(8 db jól megtermett példányhoz)



700 g liszt
30 g friss élesztő
350 ml langyos tej
50 g porcukor
3 tojás sárgája
70 g olvasztott vaj
 csipetnyi só
+ 1 tojás a kenéshez
szezám mag a szóráshoz(opciós)









Elkészítés...


Lisztet egy tálba szitáljuk, csipet sót
és a porcukor felét elkeverjük benne.
kb 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt 
és a porcukrot is bele keverjük-megvárjuk
amíg sűrű habot vet, majd a lisztes keverékhez 
öntjük. Olvasztott vajjal lazítjuk a tésztát,
amit dagasztani kezdünk. Apránként adagolva hozzá a 
langyos tejet(hiszen a lisztünk minősége fogja
 meghatározni mennyi folyadékot vesz fel :D
nálam bekortyolta a 3,5 dl-t)
Alapos gyúrást követően, nejlonnal letakarva,
duplájára kelesztjük. Itt kihasználtam a Nap
 melengető sugarait és 20 perc elteltével,
 gyönyörű púpos levegős tésztahalom keletkezett.
Átdolgoztam,azaz átgyúrtam(szellőztetés) és újból,
gondosan betakargatva, napsugár oltalmára bíztam 
had keljen meg újból...(20 perc elegendő volt :)
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Enyhén lisztezett gyúrótáblán 8 egyenlő részre
osztottam a tésztát, amiket egyenként gömb
 alakúra formázva, sütőpapíros tepsire csücsültettem.
Tetejüket vékonyan tojással kentem és 15 perc pihenő
után (amikor már szinte megszáradt)megismételtem.
(amennyiben szeretnéd,a szezám magos szórás itt
 történjen:) 
A sütőtér aljába spricceltem(öntöttem) kb 1 dl vizet
és gyorsan betoltam tepsistől a puffancsokat is! 
12-15 perc után gyönyörű fénylő, dagi bucik
mosolyogtak ki a sütőből.
(Villany sütőm van,aminél az alsó-felső sütést
 +légkeverést választottam...tehát a sütés idejével
kérlek így kalkulálj !)
Megéri a "fáradtságot"!
Jó étvágyat és persze jó mulatást ! :D































2014-07-09






Túrós pogácsa...
 (megmaradt étel újra gondolva)













Kinél nem fordult még elő, hogy egy elköltött 
finom ebéd után, bizony dobozba is kerül 
kevéske maradék? No én így jártam a túrós
tésztával :D Nem nevezném receptnek, csak 
egyszerű és praktikus újra hasznosításnak :D
 Pogácsa rajongó kisfiam kedvében
szerettem volna járni , így hamar begyúrtam
belőle egy finom pogácsát...a sikerem Dominál
most sem maradt el! Jelenleg is pogácsát rágcsál
némi sonkával ,mini szendvicsnek álcázva...
 Ilyenkor mindig újra töltődnek a boldogság  raktáraim :D
Végre, eszik a gyerek!!! 







Hozzávalók...
(50 db pogácsához)

600 g túrós tészta
(előző napi ebédből maradt :)
2 ek tejföl
1 tojás
100 ml langyos tej
20 g friss élesztő
1 csipetnyi cukor
1 tk só
80 g vaj
~600 g búzaliszt

kenéshez... 1 db tojás
szezám mag a szóráshoz









Elkészítés...

Sütőt előmelegítettem 50 °C-ra a tészta kelesztéséhez...
Az előző napról megmaradt túrós tésztát egy
burgonyatörővel átnyomkodtam ,hogy a nagyobb
tészta darabokat „eltüntessem”
Olvasztott vajat, és a tojást hozzá kevertem.
Langyos cukros tejben elkeverve
az élesztőt megvártam amíg az felhabosodik,
túrós masszához adagoltam a liszttel együtt,
egészen addig, amíg jól gyúrható pogácsa tésztát
nem kaptam(ez nálam kb 600 g volt)
Alaposan kidolgoztam a tésztát és letakarva
az előmelegített sütőben kb 20 perc alatt
duplájára kelesztettem. Lisztezett gyúrótáblán
kézzel ujjnyi vastagra ellapogattam,majd feltekertem
mint egy szőnyeget és újból ellapogattam.
6 cm-s pogácsa szaggatóval kiszúrtam a formákat
és sütőpapíros tepsire sorakoztattam őket.
Felvert tojással vékonyan lekentem, amit 15 perc
pihentetés követett. Újból tojásos lekenés következett
és kétféle szezámaggal csinosítottam a tetejét.
200 fokra melegített sütőbe tolva 10-12 perc alatt
aranybarnára sütöttem...
Újrahasznosítás indul!
Jó kikapcsolódást készítés közben :D


















2014-07-05





Liebster Award Díj
stafétája az OlajBogyón...









A "vándor díj" hozzám is elérkezett.
Köszönöm a bizalmat a két szívemnek nagyon
 kedves bloggerinának - Reginának a HahóPihe blog
 írójának(akivel szinte földik vagyunk)egy dinamikus
és ötletekből kifogyhatatlan hölgyemény,
csupa-csupa izgalmas recepttel.
Valamint Kristinának, azaz Cheffeleségnek, aki egy 
Olasz mentalitással fűszerezett, izgalmas blogot vezet.
Mediterrán ízek és életvitel nagy rajongója vagyok
így bukkantam rá szuper ötleteket tartalmazó blogjára,
ugyanis Kristinke nemhogy a "talján világ" szerencsés
 lakója, de még ráadásul egy profi séf szerető
 társa is :D Igaz csak virtuálisan,
de annál nagyobb szeretettel követem nyomon 
ténykedésüket :D
Ez a díj egy egyfajta staféta, ami végig söpör
szinte mindenkinél aki gastro blogot vezet... 
amivel nincs is semmi gond...sőőőőt, 
csak egyszerűen rövid időn belül
 megszakad a lánc. Ezért akinek és tovább adom
a "stafétát" az nézze el nekem, ha már más
 is gondolt rá kérdéseivel rajtam kívül :D

Egyik kérés, többek között, hogy kérdéseket kiötölve
arra választ reméljünk és kapjunk is...Hú!...na itt voltam 
bajban igazán, hiszen akiknél rendszeres "virtuális"
vendég vagyok, merőben eltérő személyiségek, 
különféle főzési praktikákat-technikákat-irányzatokat alkalmaznak, ami ugye örökös kíváncsiságot 
szül a kis buksinkban. Többek között, 
ettől is érdekes a gasztro-blogot írók
 színes-ízes világa :D mindenkitől más és más dolgot
 kérdeznék, ám maradjunk a feladatnál :D
.
.
.

1- Mi az ami megmozgatja a fantáziád? Mi inspirál a
receptek megvalósításához vezető "ízes" úton?

2-ha lehetőséged adódna, mely ország ételeivel 
ismerkednél meg behatóban? Hol lennél kukta 
a nagy világban?

3-Van kedvenc fűszered, fűszer-növényed, amit 
semmiképp sem hagynál ki, szinte egy ételből sem? :D

4- Előfordult már veled az a gondolat, hogy feladod
a blog írást?...ha igen mi/ki volt a mozgató
 rugó,hogy semmiképp sem tedd meg? :D

5-Hétköznapi vagy inkább a multi kulturális 
irányvonalat képviseled ételeiddel,süteményeiddel?

6- ha...tartanánk egy össznépi blogger workshopot, te
mivel/miben tudnál hozzá tenni a többiek
sikeres,élménydús blogolásához?

7-Szívesen veszel részt játékokban, vagy csak 
inkább a háttérből drukkolsz a többieknek?


akiknek pedig tovább vándoroltatnám a "díjat",
természetesen a teljesség igénye nélkül! :D



Ági - Boldog Kukta
Helga - Hekvanc
Edina - Dina világa
Ildi - IldiKokki

Reménykedem benne,hogy kérdéseimre legalább itt
 a blogon választ kapok, ha nem, az is teljesen érthető
és elfogadható lesz :D

.
.
.
...a másik feladat pedig a válaszadás...


Regina kérdései sorrendben...

Sütni vagy főzni?

Mindkettő verzió a szívem csücske, nem tudnék
választani közülük :D A főzés után, heti rendszerességgel
minimum 3 alkalommal is készül valamilyen sütemény...

Adni vagy kapni?

Lehet,hogy közhely, de inkább adni :D 
Amikor édesanyává válik egy nő, 
onnantól kezdve mindennek felülírhatatlanul 
más és más értékrendje lesz :D Ejnye no, 
azért csak nőci vagyok a kisördög bennem
 is bujkál...ki ne szeretne piciny meglepkéket 
kapni néha??? :D

Hotel vagy sátor?

Hihihihi ... beletrafáltál-régen, az ősidőkben
vízi túrázó révén, számtalanszor állítottam sátrat
egy külön világ volt az, ami örökre szívem csücske marad!
Dunai lány révén, párommal is sokáig sátort húztunk,
egészen a gyerkőcök érkezéséig, ma már kényelmes vagyok
és szálloda párti lettem!
(megmozgattad a fantáziám bevallom...sátort
állítok a kertben...kell a feeling ;)

Tenger vagy tó?

Teljesen mindegy, csak vízpart legyen!!!!!

Kedvenc blogbejegyzésed?

Ilyen nincs...mindig a legújabb a nagy "szerelem"

Mi késztetett a blogolásra?

Itthon a skacokkal kellett valami hobbi,
ami csak az enyém, ami kikapcsol, feltölt :D
 meg hát a sok-sok cetli
amire jegyzeteltem, folyton elkallódtak :(
A családi és baráti biztatására össze foglaltam
a röpke facebok bejegyzéseket egy "élhetőbb"
albumba, amit a gyerkőcök is bármikor elő hívhatnak
a virtuális világ hasábjairól :D Külön öröm
no meg persze doppingszer, ha mást
 is érdekel amit csinálok !!!

Miért ez lett a blogod neve?

ÓÓÓ ez egyszerű! Mert imádom ezeknek a bogyóknak
minden fajtáját...amolyan "Gombóc Artúr"
effektus... no meg a mediterrán
mentalitás! Valamelyik tenger partján 
élve szeretnék megöregedni ! :D

 Nézed a foci VB-t? Kinek drukkolsz?

Nem igazán köt le a futball nézése, 
az inkább a fiúkáim reszortja :D


Kristina kérdéseire a válaszok...


1. Miért kezdtél blogot írni?
Erre a válasz, föntebb megtalálható! :D

2. Mi a specialitásod, amit bármilyen vendég fut is be, előkapsz?

Specialitásom nincs :D A spontán dolgokat
szeretem, szinte sosem tervezek előre!
A stressz pedig kimondottan doppingol,
abszolút új helyzeteket,ízvilágot teremt :D

3. Recept után vagy kreativitásodból táplálkozva készíted az ételeket?

A kedvenc "lazítós" elfoglaltságom,hogy külföldi
oldalak gasztro fotóit nézegetem,
onnan gyűjtve inspirációkat. Az izgalmasabb
szép képeknél a receptbe is bele-bele olvasok.
Előfordul,hogy jegyzetelek, de úgyis meg
 fogom változtatni, saját szájízre igazítani...
így vicces teret nyer a jegyzetelés maga :D
Kreatív lennék? ezt döntsék el akik olvassák
 a blogom...inkább spontánnak titulálnám magam :D

4. Szereted-e, ha más főz neked, kritizálod-e (magadban) az ételt és aztán otthon nekifutsz-e, hogy tökéletesítsd?

SZERETEM más főztjét élvezni :D Sosem kritizálok,
hiszen attól különleges, hogy ő maga készítette,
 szeretetből és rákészüléssel! A jó barátok 
társasága még a kevésbé ízletes étel is 
profivá varázsolja :D
Az éttermi ételeknél, már kritikusabb vagyok,
ha nem ízlik, egyszerűen ott hagyom!
...de sosem jutott még eszembe, hogy
tökéletesítsem azok hiányosságait :DDD


Köszönöm lányok a díjat,azaz a bizalmi stafétát!
Igazán jól esett a lelkemnek, hogy gondoltatok rám(is)!



Puszi Ani















2014-07-04








Levendulás kajszi turmix...
















Kissé túlérett kajszi barackok birtokába jutottam,
 így mihamarabb cselekedni kellett mielőtt
 az enyészeté lennének ezek az aranysárga
 zamatos gyümölcsök. Tízóraihoz közeledve, kézen
 fekvő volt a megoldás...turmixoljunk!
Kajszi a levendulával szerintem páratlan párost
alkotnak, így belőle is csempésztem
néhány virágmorzsányit hűsítő italunkba...






Hozzávalók...
(2 személyre)


6 db kajszi barack
150 ml natúr joghurt
1 tk levendula virágmorzsa
1 ek virágméz
pár csepp citromlé
ásványvíz









Elkészítés...


Barackok gyümölcs húsát egy magas falú 
edénybe kanalazzuk, kevés citromlét csorgatunk rá.
Levendula virággal és mézzel ízesítve, a 
joghurttal és némi ásványvízzel együtt,
selymes állagúra mixeljük...ha túlságosan
sűrűnek ítéljük a turmix állagát,
ásványvízzel tovább hígíthatunk rajta.
Jól behűtve kínáljuk :D

























Tejszínes-kajszis pite...




 











Az örök szlogen...egyszerű és nagyszerű :D
És valóban az! Kovács Lázár, egy az újságban 
látott szilvás pite receptjét adoptáltam át
 a mi szánk ízére...(azaz teljesen átreformáltam :)
Izgultam, mert nagyon finomat szerettem volna 
kihozni a kombinációból. Nagy -nagy örömömre 
olyan jól sikeredett, hogy a két kicsi gyerkőcöm,
a fél pitét befalta, mire a két munkás legényünk
 délután hazaért :D ...jaaa és a levendulás porcukrot
is el kellett oroznom előlük, mert különben,
abból sem maradt volna egy porszem sem :D








Hozzávalók...
(28 cm-s piteformához)


pite tészta...

4 ek búzaliszt
2 ek kukoricaliszt
300 ml főzőtejszín
4 tojás
4 ek cukor
1 tk sütőpor
egy csipet só



feltét...

8-10 szem kajszibarack gyümölcshúsa
egy nagy maréknyi magozott cseresznye
2 ek virágméz
2 tk kukorica keményítő








Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, piteformát 
vékonyan kivajazzuk,lisztezzük.
A kétféle lisztet sütőporral átszitáljuk,
 félre tesszük.
Barackok gyümölcshúsát mézzel ízesítve 
botmixerrel pürésítjük.Csomómentesen hozzá
keverjük a kukorica keményítőt.Egy erős
műanyag zacskóba töltjük,aminek végét bekötjük
és felhasználásig félre tesszük.
Tojásokat csipet sóval és a cukorral kihabosítjuk,
 tejszínt csorgatunk hozzá, majd a
 liszt keverékkel együtt simára mixeljük.
A folyós tészta alapot piteformába öntjük,
barackos pürét tartalmazó zacskó egyik végén
kis lyukat vágunk és spirál alakban aranyló
sárga mintát rajzolunk a tészta tetejére.
Cseresznye darabokkal díszítjük és forró 
sütőbe tolva, 35-40 perc alatt készre sütjük.
Az utolsó 10 percben sütőpapírral fedtem 
a pite tetejét, nehogy megégjen.
A formában hagytam kihűlni, amikor már 
langyos volt,levendulás porcukorral 
hintettem a tetejét.
Nagyon kellemes zamatos sütemény, 
amivel a levendula íze tökéletes harmóniában van.
No és a kétféle aranysárga szín találkozása,
látványnak sem utolsó!
Kötényeket felkötni...süssetek finomakat!




































Levendulás porcukor...








Nem recept,csak egy egyszerű ötlet... üvegbe zárt 
cseppnyi nyárelő, annak egyik legősibb 
virágával fűszerezve...Elkészítésében 
bizonyosan nem vagyok úttörő,
de az biztos, hogy ezentúl minden
 évben elkészítek majd egy üvegre valót belőle!
Levendula-vanília-porcukor csodás találkája ez.
Hozzávalók aránya...amit én 
alkalmaztam az a 200 g kristálycukorhoz
1 szál levendula virágmorzsája. 100 g -hoz
adagolva is kipróbáltam, de túlzottan illatos,
már-már szappanos jelleget öltött, így maradtam 
a dupla cukor 1 szál virág aránynál :D
Elkészítése...nagyon egyszerű.
A kimért kristálycukorban elkeverjük a levendula
 virágmorzsát és egy-két cseppnyi vanília esszenciát.
Kávédarálóba adagolva porrá őröljük, és már kész is!
Jól záródó üvegbe töltjük, rabul ejtve az aromákat.
Sütemények, kekszek tetejére hintve, valami felséges
kulináris pluszt tud nyújtani!
Gyerekeimnek oly annyira tetszett ez az édes 
kombináció, hogy a kajszis pite mellé
kiskanállal ették volna,
ha az a volna, pont ott nem volna :D
Kellemessen-illatos kísérletezést !