2014-02-10






Gyömbéres-kakaós kalács ...






Gyömbér és kakaó izgalmas párosa , új szintre emeli a reggeli kakaózás hangulatát :)
 Puha vaj és narancs dzsem pedig igazi korona lehet a csíkos kalács szeleteken!
 Készítés közben, a sütőből áradó illatokról már ne is beszéljek...





Hozzávalók ...
22 cm-s gyümölcskenyér-sütőformához

50 dkg liszt
1 tojás
2 dl langyos tej
2 ek porcukor
2 dkg élesztő
1 tk vanília aroma
1 tk frissen reszelt gyömbér/gyömbérpor
2 ek cukrozatlan kakaópor
6 dkg olvasztott vaj
egy csipet só







Elkészítés ...


Egy nagy tálba lisztet szitálunk, közepébe mélyedést készítünk és ide morzsoljuk a friss élesztőt. Langyos tejben elkeverjük a cukrot, vanília aromát és az élesztőre öntjük. 
Amikor megéledt a kovászunk elkezdjük alaposan kidolgozni, felvert tojást,sót és olvasztott vajat adva hozzá szép simára gyúrjuk. Szépen kidolgozott tésztánkat megfelezzük.
 Egyik felébe- 1 ek langyos tejben elkevert kakaóport, másikba-  finomra reszelt gyömbért/gyömbérport dolgozunk el. Nejlonnal letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük mindkét cipócskánkat. (40 fokos, gőzös sütőtérben szoktam ebben a hűvös időszakokban)
Enyhén lisztezett felületen mindkét tésztát kb egyenlő nagyságú téglalappá nyújtjuk,majd egymásra helyezve rövidebb oldaluktól kezdve, rolád szerűen feltekerjük és a sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér sütőformába tesszük. Újabb 20 percnyi langymeleg pihenő után 180 fokra előmelegített, gőzös sütőtérben, kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sütés után pár perc formában való várakozás után, rácsra téve hűtjük. 
Vajjal vagy kedvenc dzsemünkkel kínálva nagyon finom, 
gyömbértől illatozó kalácsot "varázsolhatunk" szeretteink elé :)
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!































2014-02-08






Duplán csokis Kókuszkocka...









Régen a suli bulik asztaláról nem hiányozhattak ezek a csokiban és kókuszban dőzsölő kockák. Igazi retro hangulat kerít hatalmába, ahányszor csak elkészítem! 
Szerencsére a mai idők gyerekei is rajonganak értük! :)
Ahány ház ... annyiféle kókusz kocka :D








Hozzávalók...
(20 X 30 cm tepsihez)

-tésztához-

3 db tojás
3 dl tejföl
1 dl olaj
30 dkg liszt
20 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk sütőpor
10 dkg sütés álló csokicsepp 
vagy darabolt csokoládé
egy csipet só


-mártó öntethez-

2,5 dl tej
10 dkg csokoládé
4 ek cukrozott kakaópor
1 ek rum/rumaroma
5 dkg vaj

-hempergetéshez-

10 dkg kókuszreszelék








Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit kibéleljük sütőpappírral, vagy vajazzuk és enyhén lisztezzük. Ötlet! Egy nagy sütőpapírt összegyűrünk és széthajtogatva tesszük a tepsibe, így mindenhol egyenletesen fedi a felületet, még a sarkokban is - és nem utolsó sorban a mosogatást is megspóroljuk!!! :)
Lisztet és sütőport átszitáljuk, félre tesszük.
Tojásokat a kétféle cukorral és sóval habosra keverjük.
Tejfölt és olajat is hozzá mixeljük, majd keverőlapát segítségével bele forgatjuk a sütőporos lisztet. A masszát simára keverve, csokoládé darabokkal tovább "tuningoljuk". 
Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük (tűpróba!)
Kókuszreszelékkel megszórt felületre borítjuk és hűtjük.
Mikróban tejet és vajat össze melegítjük, majd csokoládét tördelünk bele és cukrozott kakaóporral, rum aromával csomómentesre keverjük. 
Vigyázat gyerekmentes övezetben végezendő feladat! :D
 Mire a mártogatáshoz kezdtem volna, új csokis szószt kellett csinálnom :)))
A tejfölös-piskóta tésztát ízlésünknek megfelelő nagyságú kockákra vágjuk - egy villa segítségével csokoládés szószba mártjuk, majd kókuszreszelékbe hempergetjük.
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat :)














2014-02-05




Mogyoró - ropogós ...








Jelenleg nálunk ez a top 1 nassss :)
 Alapötlet Ágitól a Boldog kukta blog asszonykájától ered, aki darált diót használt ehhez a finomsághoz (boldogkukta.blogspot.hu)
nálam  ezúttal török mogyoróból készültek ...
Legközelebb pisztácia és mandula őrleménnyel is próbálkozni fogok:)







Hozzávalók ...

10 dkg darált török mogyoró
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg cukor
5 dkg liszt
1 narancs reszelt héja, és felének a leve

Díszítésnek tejszínhab, vagy olvasztott csokoládé



Elkészítés ...

Hozzávalókból, sima krémes masszát kavarunk, amit fél órára hűtőbe teszünk " ízek összeérése " célzattal ;)
Nem fog megszilárdulni, sűrű krémszerű állaga van ... 
Sütőt előmelegítjük 180 fokra és nagy tepsikre sütésálló papírt helyezünk. Egy teáskanál segítségével kb 5-6 cm-s köröket maszatolunk vékonyan a sütőpapírra. 





Előmelegített sütőben 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük. 
Ennél a résznél  varázslatos az illatorgia:) 
Vigyázzunk! Nagyon könnyen megég és akkor képtelenség lesz papírostól feltekerni! Kárba vész a munkánk!
Sütőből kivéve várunk egy keveset, és határozott mozdulatokkal, kezünket nem megégetve közben, rolóvá tekerjük a papírt az illatozó korongokkal együtt. Így megadva a jellegzetes formát mogyorós chipseknek :)
Amikor kihűlt, óvatosan, a papírt letekerve leszedegetjük a csinos kis billegő chipseket.
 Igazából azért nem írtam pontos darab számot, mert az első sütőpléh termése, gyakorlatilag a pocakomba landolt, ugyanis túl sütöttem és iszonyat mód össze törődtek :(
Kb azért 40 db körül számolhattok a végeredménnyel.
Falatozás előtt közvetlen, tejszínhab csíkot nyomtunk a közepükre és apró mogyoró darabkákkal szórtuk. Hmmm ... habosság és robogósság! Királyság! 
Olvasztott csokoládéba mártogatva is nagyon finom! 
Fantáziádra bízva a tálalás :)
Amennyiben a vendégeidnek elkészíted
tuti favorit leszel "ropogós finomság" ügyileg!
Kötényeket felkötni! Ügyeskedjetek!























Csokoládés márvány kenyér







Csokoládés márvány "kenyér"... 













Klasszikus márványos teasüti fényes csoki mázzal leöntve. Hétköznapokat megédesítő kakaó-vanília örvénnyel a belsejében...
Beszélgetős-kávézós délutánokról nem hiányozhat, pláne hogy nagyon egyszerű elkészíteni ;)







Hozzávalók...
(24 cm-s gyümölcskenyér formához)

23 dkg vaj/margarin
23 dkg porcukor
4 db tojás
28 dkg liszt
0,5 tk vanília esszencia
1 tk sütőpor
2 csapott ek holland kakaópor
2 ek tej
csipet só

csokoládé bevonat(ganache)

1,5 dl tejszín
15 dkg jó minőségű csokoládé 









Elkészítés...

Formát kivajazzuk és enyhén lisztezzük, sütőt előmelegítjük 170 fokra.
Vajat és porcukrot krémesre keverjük, majd a tojásokat és vaníliát hozzá adva tovább keverjük kézi mixerrel. A száraz alapanyagokat össze szitáljuk (kakaópor kivételével!) és apránként a vajas masszához forgatjuk, amíg csomómentes nem lesz :)
Kevéske langyos tejjel lágyítsunk a tészta állagán ha szükséges(liszt minőség változó) A massza kb. felét egy másik tálkába szedjük, amit 1 ek forró víz + kakaópor keverékével színezünk meg! 
A kétféle masszát felváltva, vagy fele - fele arányban ... kedvünk szerint rétegezve a formába kanalazzuk. Előmelegített forró sütőben 50-60 percig sütjük (tűpróba!) A megsült süteményt formában hagyva "fejre állítjuk" és így hagyjuk langyosra hűlni. Formából kivéve rácson hűtjük ki teljesen :) Kis edényben a tejszínt felforraljuk és tűzről levéve bele tördeljük a csokoládét. Addig keverjük amíg elolvadnak a csoki kockák és szép sima, fényes mázat nem kapunk. Ezzel leöntjük  márványos kenyérkénket és dermedésig hűvös helyen tároljuk. Díszítésként csokoládé reszeléket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöt, csokis mazsolát is használhatunk... Recés élű késsel gyönyörűen szelhető, nem túl édes, tömör-testes uzsonna sütemény. 
Gyerkőceim barack lekvárt kanalaztak mellé,
 "így az igazi" kijelentéssel :)
Kötényeket felkötni! Jó alkotást!
































2014-02-04





Kevert Narancsos téli saláta ...







Saláta jöhet minden  mennyiségben!... Ági a boldogkukta.blogspot.hu háziasszonykája adta az ihletet minap, egy reggeli színes játékban. Bármilyen, szívednek kedves zöldségből és gyümölcsből lehet salátát "rittyenteni" csak az összetevőknek "nem árt" ha passzol az ízvilága ;)... akkor bátran kavarjunk ki valamit! Az ötletem a következő ---






Hozzávalók ...
(1 személyre)

1 db narancs
3-4 db koktél paradicsom
olajbogyó
1/4 fej lila hagyma
pár csipetnyi kakukkfű
1 ek olíva olaj
oreganó levélkék
friss petrezselyem levél
zeller levél
0,5 narancs kifacsart leve






Elkészítés ...

Zöldségek és gyümölcs tisztítás---aprítás---friss fűszernövénykékkel megszórjuk és olívaolaj-narancslé keverékkel alaposan meglocsoljuk, átforgatjuk majd az egészet sűrű villa csapásokkal eltüntetjük :)
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!












2014-01-31






Lekváros spirálok ...








Egy kósza  ötletet szeretnék megosztani veletek nem egy pontosan kimérendő receptet! Főszerepben a leveles tészta, annak is egy milliomodik elkészítési módja. Gyerkőceimnek nagyon tetszett... ropogós és édes! Mi kell több? Csak úgy tolták befele a helyes kis spirálokat :)







Hozzávalók...
32 db-hoz

50 dkg leveles tészta(fagyasztott is jó :)
baracklekvár
porcukor 








Elkészítés...

Leveles fagyasztott tésztát szobahőmérséklete
 kiolvasztjuk.Sütőt előmelegítjük 200 fokra, 
sütőlemezt befedjük sütésálló papírral.
Lisztezett felülete 2 nagy téglalapot nyújtunk.
 Az egyiket megkenjük a kedvenc lekvárunkkal,
 majd a másik téglalapot rá helyezzük és
 kb 2 cm széles csíkokat vágunk egy pizzavágó
 vagy éles kés segítségével.Ezután közel 
azonos hosszúságú hasábokra vágjuk és egyenként 
csavarunk rajtuk egy pár fordulatot - szép spirál
 alakot formázva.
Sütőpapíros lemezre egymás mellé sorakoztatjuk 
és forró sütőbe tolva 8-10 perc alatt 
aranybarnára sütjük.
Lekvár helyett használhattok akár nutellát,
 úgy is tuti nyerő rágcsa lesz belőle :)
Nos akkor...kötényeket felkötni!






































"Ismerjük meg egymást "





Gasztro-blog ismerkedő riadólánc kiépítve :) Szera (http://szera-szera.blogspot.hu/)buksijából pattant ki az ötlet, ami most három, szívemnek kedves "ismeretlen ismerős" kíváncsi tollából, hozzám került.
Elsőnek Ildi, az http://ildikokki.blogspot.hu/ blog háziasszonya tisztelt meg kérésével,
 majd Ági a http://boldogkukta.blogspot.hu/ és Andi, az http://aranytepsi.blogspot.hu/ blog asszonykáitól is kaptam "kíváncsiskodó" levélkét.

7 pontban kellene összefoglalni magamról olyan infókat, ami nektek is érdekes lehet :) Vegyes érzések kavarognak bennem, mert még nem tartom magam igazi "bloggernek", inkább csak "koca receptelőnek" ;)

-Egy ízig -vérig vidéki anyuka vagyok, a szó nemes egyszerűségével, akinek a legfőbb gondolata a gyerekei és férjecskéje körül forognak!!!
2 fiunk és egy igazi bestális kislányunk van <3>





- Az ok amiért nekifogtam a blog írásnak is "tőlük" ered, hiszen egytől egyig pocak orientáltak vagyunk ...összefoglalva, macskakaparás, kaja pecsét- mentes cetliket félre hagyva virtuális jegyzetekben gyűlik  recepttáram(lassacskán)
-Eredeti szakmámat tekintve, beteg gyermekek ápolásával foglalkozom már több mint 20 éve az I.sz Gyermekklinika szerető oltalmában :) Jelenleg utolsó "babázós" évemet töltöm idehaza kislányommal és úgy éreztem valami teljesen másra is vágyom ... Amikor gyermeked van már nem ugyanaz semmi, minden egyes kis beteg tekintete belemarkol a lelkedbe és elvisz belőle egy darabkát ...hm nem kertelek, nehéz! Mégis szeretem!!!
Éles váltásként beiratkoztam egy "gyorstalpaló" cukrász tanfolyamra ... 





Eeez remek ötlet volt!:) Tökéletesen kikapcsol, új emberekék ismeretsége és természetesen a szakmai fogások helyes elsajátítása ... (nem gondoltam volna,hogy nem is olyan egyszerű feladat :)
-Nagyon szeretem a vízpart és a tenger közelségét, az illatukat , és csodálva tisztelem erejüket ... szerencsére Kis-Duna melletti település vagyunk, ahol is a természet szépsége mellett, párom kiélheti horgász szenvedélyét :)
-Kedvenc évszakjaim a tavasz és a nyár ... energiával teli vidám és hosszú nappalok híve vagyok:) Persze egy éjszakába nyúló, beszélgetős-bográcsozós baráti összejövetel is a szívem csücske!
-Mindenféle ételt-italt szívesen megkóstolok és ha tehetem ki is próbálom. Bár nem jellemző a receptek követése inkább az improvizálás az én asztalom... gyengéim a kelt tésztából való finomságok és a habos sütemények (...is :)
Több országba volt szerencsém eljutni, de a legkedvesebb Törökország maradt ! Az ízek, színek kavalkádja, fűszeressége - életfelfogása - ezeregy éjszaka varázsa már háromszor is vissza csábított 
az évek során :)




-Végül pedig, amit ti adtok nekem! Bizalom és Befogadás érzése szupi 
dolog! Biztatás és Segítség! Egy-egy kedves szó vidám perceket lop a szívembe! Köszönöm nektek hogy picikét én is részese lehetek !





Puszi mindenkinek aki ezt a pár percet rám szentelt !

 Ani






A játék menete:


1. Linkeld be azt a személyt, aki megjelölt
2. Ossz meg magadról 7 dolgot, akár különleges, akár hétköznapi.
3. Értesítsd a kijelölt személyeket egy hozzászólásban a blogukon.
4. Egy hozzászólásba értesítsd őket a blogjukon, hogy meghívtad őket a játékra.

7 dolog  rólam, amit sokan nem tudnak még:

Akikról szeretnék többet megtudni:
... nagyon nehéz feladatnak bizonyul, ugyanis akikre én nagy érdeklődéssel figyelek és gondolok már mindannyian megtiszteltek minket magukról szóló írással ! 
... talán akik még nem voltak és szívesen részt vennének a játékban,
Ági a http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/
Krisztina a http://cheffeleseg.blogspot.it/
http://sziluaszakacs.blogspot.hu/
Orsi a http://gasztro.kabocaweb.hu/
Csaba a http://orultenjoetelek.blogspot.hu/
Böbe a http://utazasagasztronomiaban.blogspot.hu/ blogok házigazdái :)



2014-01-26





Diós pogácsa...





Pogácsa receptek sorát próbáltam már ki, de diós verziója még nem szerepelt az asztalunkon. Mivel szerencsére jónak mondható dió terméssel zártuk a múlt évet, a kísérletezésnek helye van a sütőben :))) Izgalmas ízvilág így sósan is, ami egy próbát minden - képpen megér!




Hozzávalók...

50 dkg liszt
15 dkg darált dió
2 dkg élesztő
1-2 dl tejföl
20 dkg margarin/vaj
3 tojás sárgája
1 tk cukor
1 csapott ek só

tojás a lekenéshez
5 dkg apróra vágott dió díszítésnek





Elkészítés...

Lisztet - darált diót - sót össze keverjük és elmorzsoljuk benne az olvasztott margarint/vajat. 1 dl langyos tejfölben feloldjuk a cukrot, az élesztőt is hozzá adva, kovászt készítünk. Az alap anyagokat egybe telepítjük és a tojás sárgákkal együtt alaposan kidolgozzuk. Amennyiben szükséges még tejföllel lazíthatunk a tészta állagán. Félkemény pogácsa tésztát kell kapjunk :)
Nejlonnal letakart edényben, langyos helyen, 30 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk és hajtogatjuk.Nagy téglalapnyi
felületet a képzeletbeli középvonalhoz hajtjuk mindkét rövidebb oldalról, majd az egész tésztát félbe...így újabb 20 perc pihenő következik.



Ezen műveletet megismételjük még egyszer, majd ujjnyi vastagra nyújtott tésztából 3 cm-es szaggatóval korongokat szúrunk.Tetejüket tojással kenjük és darált dióval hintjük.Előmelegített 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük... 
Nosza...Kötényeket felkötni! 










2014-01-25






Vaníliás-fahéjas "Majomkenyér" ...








Már régóta lapul a "kipróbálandó" képes mappákban ez a kelt tésztás finomság(átalakítva, felturbózva ízlésünkhöz) Nem igazán szoktam recept összetevőket elmenteni,inkább az improvizálás izgalmát keresem, szinte minden ételben:) Sok-sok csodás fotót nézegetek, amiből merítem az alap ötleteket... Természetesen, minden tiszteletem a séfeknek, szakácsoknak, cukrászoknak - hiszen az ő szintjük már művészet!
  Egyszerűen csak élvezem az adott alapanyagok étellé válásának minden folyamatát(mint egyszerű, hétköznapi háziasszony :)
Ami óriási örömet okoz, az az üres tányérok sokasága, egy elégedett -őszinte mosoly kíséretében nyugtázva! 













 Hozzávalók ...
1 kuglóf formához

tészta...

50 dkg liszt
2 dkg élesztő
3 dl tej(langyos)
1 db tojás
3 ek cukor
5 dkg margarin
csipet só

töltelék...

1 cs vanília pudingpor
2,5 dl tej
1 kk vanília esszencia
1 ek cukor
2 dkg vaj

máz...

15 dkg olvasztott vaj
10 dkg barna/fehér kristálycukor
2 tk őrölt fahéj

+ kevés vaj a forma kikenéshez
 1 ek barna/v.fehér kristálycukor
pár szem dió/mogyoró(opcionális)







Elkészítés ...


Egy nagy tálba lisztet szitálunk, közepébe kis mélyedést vájunk, amibe a cukrot szórjuk. Élesztőt bele morzsoljuk, majd 1 dl langyos tejjel leöntve, meleg helyen, pár perc alatt "futásnak" indul a kovászunk... 
A maradék tejben elkeverjük a tojást és a sót, majd az egész tészta masszát, olvasztott vajjal együtt simára dolgozzuk. Meleg helyen nejlonnal letakarva a tálat, duplájára kelesztjük.
 Eközben elkészítjük a vanília pudingot, amiben főzés után elkeverjük a vajat, és langyosra hűtjük.
Kuglóf formát enyhén kivajazzuk és barna  vagy fehér kristályos szerkezetű cukorral hintünk- ez fogja adni a fényes és finom karamell burkolatot. Dió vagy mogyoró szemeket rakosgatunk az aljára.
 A duplájára kelt tésztából kidolgozzuk a felesleges gázokat és 4 cipóra vágjuk, majd egyenként további 12-12 darabra.
Tészta darabkákat darabonként tenyerünkben kissé ellapítjuk és mokkás kanálnyi  pudinggal töltjük, ezután "vissza csomagoljuk" mindet. A töltött kis batyukat olvasztott vaj+cukor+fahéj keverékbe mártjuk és immáron kisebb káoszt kreálva a konyha pulton, kuglóf formában egymásra rendezgetjük ... kb 15-20 percnyi langymelegben eltöltött szieszta után, 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt  aranybarnára sütjük.







Formát tálra borítjuk és csodáljuk a fahéj illatú, aranyló karamellel borított tészta halom csillogó látványát. Naaa és a kuglófunk tetejére került dió szemekről ne is beszéljek...Isteni!







Vigyázat!Égés veszély! Az olvadt cukor szintén 180 fokra hevül!
Kezdetben mindent a szemnek,semmit a kéznek elv megszívlelendő!
Az abbahagyhatatlan kategóriába sorolnám :)
Kötényeket felkötni! Alkotásra fel!

Ui: A vanília tölteléket bármi más nektek tetsző formációra cserélhetitek. Mogyoró- vagy csokikrém is nagyon jól állna neki -pisztácia/mogyoró grillázzsal :)
És legközelebb, diót/mogyorót/pisztáciát nem csak a forma tetejére, hanem a tészta kupac széleibe is tenni fogok!