2014-06-01







Kakaós-diós lepény...








A receptre Web Cukrászda oldalán találtam rá, 
amit Andi az oldal háziasszonya, nagy szeretettel 
ajánlott. Egyszerű süti, kevés hozzávalóból.
A végeredmény...hmmm...valóban kihagyhatatlan!
Igazi "nagymamás" sütemény!(mondta párom tele
 tömött szájjal)
 A régies, nem túlcicomázott ízvilág...
puha, omlós tésztába zárva :D 









Hozzávalók...
(20 X 30 cm-s tepsihez)

tészta...

220 g liszt
180 g vaj
csipet só
3-4 ek tej


töltelék...

5 db tojás
150 g cukor
150 g darált dió
3 ek Holland kakaópor
2 tk rum/rumaroma
3 ek savanykás lekvár






Elkészítés...


A tészta hozzávalóiból, nagyon könnyen gyúrható,
 rugalmas tésztát kapunk, amit 2 részre vágunk.
Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Töltelékhez a tojásokat külön választjuk, ahol 
is a sárgájához keverjük a cukor felét, kihabosítjuk.
Darált diót, kakaóport és rumot keverünk hozzá,
 majd a megmaradt cukorral habbá vert fehérjét,
 apránként adagolva, hozzá forgatjuk.
A tészta egyik felét, enyhén lisztezett sütőpapíron 
vékonyra nyújtjuk, majd lekvárral lekenjük.
 Erre halmozzuk a diós-habos masszát. Mindezt
a szintén vékonyra kinyújtott tészta másik felével 
befedjük és több helyen megszurkáljuk, majd 
a forró sütőbe tolva, 20-22 perc alatt 
készre sütjük. Porcukorral hintve tálaljuk.
...nálunk az elfogyasztása is,
 pont ennyi időbe tellett...über finom!
Szívből ajánlom elkészítését!






























Túrós-epres
 rakott palacsinta...












Egyszerű és kiadós csemege a palacsinta
Szerintem minden korosztály számára kedves 
desszert :D
Amiben egy kicsit más az általam készített, 
talán a tésztája, ugyanis arra törekedtem,
 hogy vaskosabb és kicsit ízesebb tésztákat 
töltsek meg a hagyományos ízvilágú túró 
töltelékkel. Ami pedig az egész koronája, 
az az EPER!
Csupa-csupa nagy betűvel :D 
Szezonja van és a sok belőle, sosem elég!
Ismeritek azt az érzést, amikor elkészül egy-egy 
látványában finomnak ítélt étel, kiosonsz vele 
a szabadba,a jó fényviszonyok reményében,
  villámgyors kattintgatások sora, aztán megjelenik
 az éhes sisere had...kis mancsoktól hemzsegő képek...
vigyázat forró!!! felkiáltások...és balga anyuka 
rá se pillant a közben önálló életre kelt 
fényképező masina kijelzőjére, aki simán 
kattog a maga kis stilizált stílusában :P
Este képek feltöltése és szembesülés...wááááá
Szóval bocsi a fura fotókért ! 










Hozzávalók...

400 g búza liszt
100 g rozsliszt
50 g kukorica liszt
5 db tojás
1 kk szódabikarbóna
csipet só
400 ml tej
kb 400 ml víz


töltelék...

500 g túró
2 tojás
csipet só
2 ek búzadara(opciós)
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
0,5 citrom reszelt héja
200 g eper


tetejére...

300 ml eper joghurt
100 ml tejföl
1 tojás
eper szeletek






Elkészítés...


A hozzávalókból palacsinta tésztát keverünk 
és 20 percig pihentetjük(Amennyiben túl sűrű lenne,
 vízzel hígítsuk rajta)Egy nagyobbacska, kendermagos 
tepsit kivajaztam és zsemlemorzsával hintetem...
(20 X 30 cm)Eper szemeket kis kockákra vágjuk,
 egy pár szemet tegyünk el a díszítéshez :D
Elkészítjük a tölteléket a palacsinták sütögetése
 közben... A túrót előzőleg érdemes átpasszírozni vagy 
mixelni, így lágyabb és krémesebb lesz az állaga. 
A tojások sárgáját, vaníliás cukrot, búzadarát
a túróval össze keverjük, tojások fehérjéből és cukorból
 pedig, félkemény habot verünk, amit óvatosan
a túrós masszához forgatunk. Palacsintákat megtöltjük a 
krémtúróval és egymás mellé sorakoztatjuk a tepsiben.
Joghurt-tejföl-tojás máz keverék felével lekenjük 
az első sort, gazdagon megszórjuk eper darabkákkal 
és következik egy újabb sor töltött palacsinta...
a maradék joghurt öntetet elkenjük a tetején és 
eper szeletekkel díszítve előmelegített 200 fokos 
sütőbe toljuk. kb 20-25 perc készre sütjük.
Azon melegében tálalhatjuk, de hidegen is nagyon finom!
Kötényeket felkötni! Palacsintázzunk! :D
  







...így a bejegyzés legvégére, egészen
 megbarátkoztam a képekkel is :D










































2014-05-31









Fahéjas-ropogós
 leveles...















...ötletelek, ismét leveles tésztából...
egyszerűen imádom ezt a tésztát! 
A variációknak se szeri se száma! Csemetéim 
egy pillanat alatt befalták, szinte 
az egész felhozatalt, ezért is döntöttem 
a megosztásuk mellett :D Kétféle módon kombináltam, 
válaszd ki a neked szimpatikusat
ééés... Ropogtassunk együtt ! 









Hozzávalók...
~ 40 db-hoz


500 g fagyasztott leveles tészta
1 tojás a kenéshez
2 ek kristálycukor
1 kk őrölt fahéj

1 kisebb savanykás alma

vagy
.
.
.

karamellízalt gyümölcs feltét...

2 db banán
5-6 szem eper
3 ek virágméz
2 ek tejszín
1 ek vaj
tálaláshoz bazsalikom levelek






Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 200 fokra, 2 nagy tepsit 
sütőpapírral bélelünk.
Mindkét "gyümölcsös verzió" ízlett a csemetéknek,
ezért rád bízom melyiket próbálod ki...
Karamellízalt gyümölcsökhöz egy serpenyőben
 mézet és -vajat hevítünk, erre a már buborékot
 vető egyvelegre  tesszük rá a banán és 
eper szeleteket. A gyümölcsök mindkét oldalát
 hagytam párolódni a forró szirupban, majd 
tejszínt hozzá keverve, egészen sűrű, 
illatos gyümölcs mártás kerekedett belőle-
félre tettem felhasználásig :D 
(Tálalásnál a friss bazsalikom levélkék mennyei 
ízt kölcsönöznek minden egyes falatnak !)









Leveles tésztát "félig" kiolvasztjuk és éles késsel
2-3 mm széles szeleteket vágunk belőle, 
amit egymástól egy kissé távolabb elhelyezve,
 tepsibe sorakoztatjuk. Felvert tojással lekenjük és 
fahéjas cukorral hintve 6-8 perc alatt ropogósra és
 aranybarnára sütjük.






vagy
.
.
.
A tészta szeleteket, szintén tojással kenjük,
 majd almából vékony szeleteket vágunk, fahéjas cukorba mártjuk és a tészta szeletekre fektetjük. 
10-12 perc sütés után, illatos és csillogó süteményeket ropogtathatunk :D











Amennyiben tetszik, ajánlom mindkét 
verzió kipróbálását, sőőőt tovább fejlesztését,
 mert igen kevés idő ráfordítással, 
csábító finomságokat varázsolhatsz te is! :D
























2014-05-29






Tormás "rösti"...










Nagy hagyománya, azaz inkább "múltja" van 
ennek a finom és egyszerű ételnek. 
Sokféle névvel és jelzővel illetik a 
különféle tájegységek és népek "konyhájában" :D
Egy azonban bizonyos, laktató-olcsó és gyorsan elkészül!
Sosem lesz divatja múlt, hiszen csak a háziasszony 
találékonyságán múlik, milyen plusz fűszerekkel
 ízesíti és hogyan tálalja... Köretként is, de akár 
egy finom salátával, főételként is
 megállja a helyét bárki családi asztalán :D
Nosza...reszeljünk! Ötleteljünk!









A teljesség igénye nélkül...
Wikipédiáról kölcsönözve...
 "berétberhebodagbramborákcicedlicicege
enge,mengegörhönyharulakremzlikrumplibaba
 krumplimálékrumpliprószalapcsánkalapotya,
 lapotykalepcsánka,lepkepotyimackómacok,
matutkapacsniplackirecsegeröstiburgonya,
 rösztike, tócsitoksa) reszelt nyers krumplival 
és liszttel készült, zsírban, vagy olajban 
sült nemzetközi népi étel. A legvalószínűbb 
feltételezés szerint a tótlángos névből 
alakulhatott ki a tócsni név, ami Magyarországon 
a lapcsánka név után a legelterjedtebb. 
Az alaprecept a legszegényesebb időket 
idézi, de a népi találékonyság mindig azzal
 egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni."









Hozzávalók...
(5 db röstihez:)



1 nagyobb burgonya
2 ek reszelt mozzarella sajt
1 tk reszelt torma
1 tojás
1 szál újhagyma
só, frissen őrölt bors
 frissen reszelt szerecsendió
petrezselyem
2 ek kukoricaliszt
olíva olaj a sütéshez



joghurt öntet...

2 ek natúr joghurt
1 kk magos Dijoni mustár
1 kk virágméz
csipet só



saláta...

fejes saláta és alma szeletek
(joghurtos öntettel)









Elkészítés...


Megtisztított burgonyát nagy lyukú reszelőn 
lereszeljük, enyhén sózzuk. 
Újhagymát vékony karikákra vágjuk.
A tojást, tormát, fűszereket
 villával elkeverjük, majd a reszelt burgonya 
levét kicsavarva a keverékbe tesszük a hagymával együtt.
Hozzá adunk még kukorica lisztet és ízlésünknek 
megfelelően reszelt sajtot, apróra 
vágott petrezselymet. Alaposan elkeverjük
 a masszát és forró, olajozott serpenyőbe, 
  egy evőkanál segítségével adagolva 
a krumpli masszánkból, mindkét oldalát 
"pirosra" sütjük. Azon melegében tálaljuk :D 
Mustáros-mézes joghurt öntettel 
és friss salátával fogyasztottuk.










Aki még nem próbálta, javaslom pótolja be 
rösti készítését! 
Jó étvágyat!