2013-10-22





Almás kenyérke









Illatozó almák mindenhol a piacon . . . mi mindenféle elkészítési 
formában szeretjük.
Kipróbálásra váró receptjeim között bukkantam rá erre az 
eredetileg kuglófra megálmodott finomságra. 
Átalakítás–próbaverzió--nagy siker :)
A sütemény alján, ropogósra karamellízalt dió, nagyon 
jól harmonizál az omlós illatos tésztával.
Szeretettel ajánlom nektek, kik az almát nem csak ropogtatni szeretitek !









Hozzávalók . . .


(2 dl -es bögrét használtam mércének)
1,5 bögre finomliszt
1 kk fahéj
1 tk szódapor
12 dkg vaj
1 bögre barna cukor
1 bögre almaszósz
(2-3 db savanykás alma , citromos vízben 
puhára párolva, leve leöntve, gyümölcshús turmixolva)
1 tojás
+ 2 ek barna cukor, + 2 ek durvára darált dió










Elkészítés . . .



Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy gyümölcskenyér 
formát kivajazunk ,és aljába 2 -2 ek barna cukrot 
és -darált diót szórunk, félretesszük.
Vajat, barna cukrot és tojást habosra keverjük, majd a lisztben
 elkevert szódaport és fahéjat apránként hozzá adagoljuk. 
A turmixolt almapürével dúsítjuk és ezzel is alaposan elkeverjük.
Az almás masszát a cukros -darált diós felületre halmozzuk,
 formát kissé a pulthoz ütögetjük , hogy a felesleges 
légbuborékok távozzanak a tésztából.
Előmelegített sütőbe toljuk és 30-35 perc alatt készre sütjük.
Pár perc várakozás után rácsra borítjuk és hűlni hagyjuk.




Tipp . . .



Almás kenyérkét szeletelés előtt, porcukorral hintjük.

A megmaradt natúr almapürét kínáltam mellé ;)
































2013-10-18




Gesztenyés- csokis mini fánkok . . .





Nagyon szeretjük a gesztenyés édességeket, hát még a képviselő fánkot . . . miért ne léphetnének  szoros fúzióba ?
Csokis sipkával a tetejükön kicsit a levelek közt bujkáló gesztenye szemekre emlékeztetnek :)





Hozzávalók . . .

égetett tésztához... 30 db-hoz
2,5 dl víz
¼ tk só
115 g vaj
23 dkg liszt
4 egész tojás

kenéshez - 1 tojás sárgája kevés vízzel keverve





krémhez...
1 csomag vanília pudingpor
1 cs vaníliás cukor
3 dl tej
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
250 g gesztenye massza
2 ek rum vagy rumaroma

csoki mázhoz...
10 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj









Elkészítés . . .

Sütőt előmelegítjük 220 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztához egy közepes nagyságú edényben vizet forralunk , sót teszünk bele és felolvasztjuk benne a vajat .
Mikor a vajas víz felforrt ,adjuk hozzá a lisztet, amit gyors mozdulatokkal -gondosan elkeverünk, hogy ne legyen csomós a massza.
Akkor jó az állaga, amikor a tészta már elválik az edény falától!
Másik edénybe átöntjük a forró masszát és folytonos, alacson fokozaton történő keverés mellett egyesével hozzá adjuk a tojásokat.
Ennél a folyamatnál kioldódik a glutén, besűrűsödik, ettől majd megnőnek a sütőben a fánkocskák.
A ragadós, de könnyen kezelhető masszából két teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk és a sütőpappírral bélelt tepsire halmozzuk.
(egymástól legalább 3 cm távolságra célszerű, mert megnőnek asütőben)
Tojás sárgáját kevéske vízzel elkeverjük, ezzel kenjük le a tészta halmok tetejét, ettől szép narancssárgák lesznek:)
Előmelegített sütőben 10-12 perc alatt átsülnek.
A kisült fánkokat egy fogpiszkálóval kiszúrjuk, hogy a felesleges gőzök távozzanak , majd visszatesszük az előzőleg elzárt sütőbe szárítani a tésztát, kitámasztott sütőajtónál kb 15 percre. Ezután rácsra téve kihűtjük a falatnyi fánkokat.
Krémhez a vaníliával ízesített tejből és pudingporból sűrű krémet főzünk és hűlni hagyjuk (közvetlen a tetejére folpack fóliát terítünk,
hogy ne bőrösödjön be a puding)
Vajat és a porcukrot robotgéppel habosra mixeljük, majd apránként hozzá adjuk a kihűlt vanília pudingot és a gesztenye masszát, rummal vagy rumaromával ízesítjük. A könnyed - habosra dolgozott krémet, hűtőbe tesszük , majd nyomozsákba töltve a kettévágott fánkocskákba nyomjuk.
A fánk kalapokat, gőz felett olvasztott csokoládé vaj keverékbe mártjuk és megkoronázzuk vele gesztenyés süteményeinket.
Pár óra pihenés a hűtőben, jót tesz a fánkoknak ,mielőtt tálalnánk. Jó sütögetést!


















Mákos mini pogik




Egy számomra szimpatikus receptre bukkantam a hálón, ami kissé átkozmetikázva valósítottam meg... szeretettel küldöm nektek kipróbálásra


Hozzávalók . . .70 db-hoz


60 dkg búzaliszt
1 tk só
1 mk cukor
1 dl étolaj
1 db tojás
1,5 dl langyos tej
2 dkg élesztő
5 dkg szemes mák
1 dl zsíros tejföl

tetejére 1 tojás sárgája+ kevés víz






Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 200 fokra, valamint egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Langyos cukros tejben feloldjuk az élesztőt, majd a lisztben elkevert mákhoz öntjük. Tojással, tejföllel és olajjal lazítunk a tészta állagán. Addig gyúrjuk, amíg leválik a keverőtál faláról. Könnyed olajos tésztát kapunk, ami ha túl lágy lenne, kevés liszttel tömöríthetjük.
Letakarva, meleg helyen pihentetjük kb 20 percig. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk és félbe, majd megint félbe hajtjuk és újból ujjnyi vastagra nyújtjuk. 3 cm átmérőjű kör alakú kiszúróval pogácsákat szaggatunk.
Tepsibe sorakoztatjuk kis korongokat és ismét sziesztázni hagyjuk őket ,kb 15 percig.
Tetejüket kevés vízzel hígított tojássárgával kenjük, ami fényessé teszi majd felületüket :)
Előmelegített sütőbe tolva kb 10-15 perc alatt aranybarnára pirulnak.
A megpörkölődött mákszemek különleges ízt kölcsönöznek sós péksütinknek.
Nekem némelyik részeges lett és felborult. Nagyon könnyed,leveles szerkezetű, finom sós pogi,
. . . csak az a baj, hogy pillanatok alatt, azon melegében elfogyott!







Tipp . . .

Ha nagy a család, dupla adaggal indítsatok,hogy mindenkinek jusson :) :) :)



















Fehér Csokis- Kakaós torta . . . 










Nagy megtiszteltetés ért a napokban . . .  felkértek legyek tanú egy házassági fogadalom tételnél.
Örömmel tettem eleget eme kötelezettségnek, igen ám, de üres kézzel mégsem mehetek, így ezzel a tortával próbáltam kifejezni gratulációmat az újdonsült párnak ;)






Hozzávalók . . .



 - piros tésztához (Red Velvet)...

36 dkg liszt
24 dkg cukor
1 ek kakaópor
1 tk só
1 tk szódapor
2 tojás
23 dkg vaj
2.5 dl joghurt
1 ek almaecet 
1 tk vanília esszencia
1 1/2 ek piros ételfesték



~barna tésztához....

2 db tojás
2 ek liszt
2 ek porcukor
1 ek kakaópor
3 ek víz
1 ek olaj
1 mk sütőpor



~fehér krém...

6 ek tejszín
100 g fehér csokoládé
2 dl habtejszín


~barna krém...

6 ek tejszín
100 g étcsokoládé
2 ek Holland cukrozatlan kakaópor
5 dl habtejszín


~díszítés...

fehér fondant cukor pillangók

Málnalekvár( vagy valamilyen más savanykás lekvár) a tészta lapokra.



Elkészítés . . . 



Sütőt előmelegítem 175 fokra, szív alakú sütőformát kivajazom és lisztezem.

"Piros " tésztához -  a kakaót,- ételfestéket és a -vaníliát homogénné keverem, félre teszem.
Száraz hozzávalókat is összekeverem és szintén félre teszem.
A vajat a cukorral habosra mixelem és a tojásokat egyesével hozzá adom, jól kidolgozom.
Kis adagokban bele szórom a lisztes keveréket, majd a festékes massza következik.
Almaecetet és a szódaport kis tálban elkeverem, (ez pezsegni fog)
 így adom a kész masszához, amibe alaposan beledolgozom .
Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm(tűpróba) 
Amikor elkészült pár percet várok és rácsra borítva hűtöm.

"Barna" tészta - 2 tojást a porcukorral habosra keverem, majd a lisztes-kakaós-sütőporos keveréket bele szóróm és vizet és olajat csorgatva hozzá lazítok a tészta szerkezetén. Kivajazott-lisztezett tortaformában 10-12 perc alatt készre sütöm(tűpróba)Rácsra téve kihűtöm.

"Fehér " krém - kis lábasban tejszínt hevítek, majd bele tördelem a csokoládét. Addig melegítem az elegyet,amíg a csoki teljesen el nem olvad.Tűzről levéve langyosra hűtöm. Habtejszínt kemény habbá verem és a fehér csokis masszát óvatosan beleforgatom, hűtőbe teszem.

"Barna" krém - edényben tejszínt hevítek, majd bele tördelem a keserű csokoládét. Addig melegítem amíg a csoki teljesen el nem olvad, majd tűzről levéve hozzá szórom a kakaóport, a masszát simára keverem, langyosra hűtöm.
 Habtejszínt  kemény habbá verem és a keserű csokis-kakaós elegyet óvatosan  hozzá forgatom,
 az így elkészült krémet hűtőbe teszem.

A kihűlt "piros" tésztát félbe vágom, egyik felét tortatálra téve málna lekvárral vékonyan megkenem, majd a "barna krémből" kanalazok rá és egyenletesen elterítem. Következik a "barna tészta" , amit szintén málnalekvárral vékonyan lekentem és ismét barna krémmel borítottam. Az egészet lefedtem a piros tortalappal és nagyon vékonyan,  fehér krémmel borítottam a tortát. A megmaradt kétféle krémeket nyomózsákokba töltöttem és rózsákat formázva (zárt csillagcsővel) díszítettem a tortát.
Megszárított fehér fondant pillangókat csücsültettem a krém tetejére.
Egyszerű, de egész mutatós torta sikeredett, aminek az újdonsült házasok remélem örültek :)























2013-10-11





Diós Darás - krémes . . .



Régen ... egy rendelőbe dolgoztam, ahol volt egy gyakorta visszajáró bácsi, aki néha-néha meglepett minket saját készítésű sütijeivel. Az volt ám a jó világ! Nagy recept kutakodás közepette ráakadtam  a saját kezével írt receptúrára. Kicsit ugyan változtattam rajta, de csak az arányokon. Közre adom nektek is , remélem elkészítitek és ízlik majd!


Hozzávalók . . . 

20 X 38 cm-es tepsihez

tésztához...

15 dkg porcukor
4 tojás 
10 evőkanál víz
20 dkg liszt
1 tk szódapor
1 tk sütőpor
10 dkg darált dió
1 tk rum (aroma)

krémhez...

0,5 l tej
1 cs vaníliás cukor
5 ek búzadara
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
15 dkg darált dió
1 kupaknyi citromlé
csipet só


tetejére...

100 g étcsokoládé




Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kivajazzuk és lisztezzük.
Tojásokat ketté választjuk és a sárga részéből porcukorral és vízzel, rummal(aromával) habos masszát keverünk. A fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük. 
Száraz összetevőket elkeverjük egy tálban és lassan a sárga részhez adagoljuk.
Majd az előzőleg felvert tojás fehérjével lazítjuk. 
Meleg sütőbe tolva 15-20 perc alatt készre sütjük (tűpróba)
Krémhez - a tejet vaníliás cukorral ízesítjük és a búzadarával, csipet sóval sűrű tejbegrízt főzünk. darált diót is hozzá adjuk, lehűtjük
 (tetejére folpack fóliát teszünk, hogy meg akadályozzuk a grízes dió bőrösödést :)
 Margarint cukorral fehéredésig  keverjük, majd a diós masszát apránként 
hozzá adagolva tovább habosítjuk.
Kihűlt tésztánkat két lapra vágjuk, és a krém 3/4- részével megtöltjük.
A megmaradt krémet, sütemény tetejére simítjuk. Hűtőbe tesszük 1 órára, majd gőz felett megolvasztott csokoládéval borítjuk, kevés darált diót szórhatunk rá(opcionális)
 Újból hűtjük , majd tálalás előtt, forró vízbe mártott késsel szépen szeleteljük.
Nem tartozik a legszebben kivitelezett
süteményeim közé, de az íze garantáltan finom!

Jó étvágyat!





















Leveles - Magvas  . . .









Házi leveles tészta sós változatban elkészítve. Nem recept, csak ötlet . .  de azért mutatós nem ?


Hozzávalók . . . 4 db-hoz


25 dkg leveles tészta (mirelit vagy házi)
1 tojás a kenéshez
1-1 tk szezám és lenmag keveréke
4 tk  kechup
friss kakukkfű
2 db virsli
sajt




Elkészítés . . . 


Sütőt előmelegítjük 200 fokra, valamint egy közepes tepsit sütőpapírral bélelünk.
A tésztát vékonyra nyújtjuk és széleit levágva egyenlő méretű kockákat vágunk.
2X2 cm-s peremet hagyva keretet vágunk egy éles késsel, úgy hogy az egyik szemközti csücsköt nem vágjuk át teljesen, mert ez fogja adni átellenben hajtva a péksütink szélét.A teljesen kivágott oldal keretet áthatjuk a másik oldal belső keretéhez, valamint a másik szélével is így járunk el is így járunk el. Tészta lapokat ráhelyezzük a tepsire. A belsejüket megkenjük ketchuppel,  friss kakukkfű levélkéket morzsolunk rá és virslit karikázunk a tetejére. Sajttal borítjuk. A képkeret szélét tojással lekenjük és tetszőleges magokkal szórjuk. Előmelegített 200 fokos sütőben, 8-10 perc alatt ropogósra sütjük.














Túrós - Barackos virágok . . .






Tegnap elkészült a házi leveles tésztám, ma pedig 1-2 dolgot kiötleteltem belőle - most ezt az édes variációt mutatom meg ...





Hozzávalók . . .12 db-hoz


50 dkg leveles tészta
(nálam a házi változatból készült

krémhez...

25 dkg áttört túró
2 ek méz
0.5 citrom reszelt héja
1 tk vanília kivonat
2 fél őszibarack  befőtt
 + a díszítéshez barack befőtt, szőlőszemek, porcukor







Elkészítés . . .



Sütőt előmelegítettem 200 fokra, és előkészítettem a 12 adagos muffin sütőt.
Leveles tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtottam és 8 cm-es virág kiszúróval 12 db virágot  vágtam. Muffin sütőformába rakosgattam és egyenként megszurkáltam egy villával, hogy ne púposodjon fel túlságosan a közepe sütés közben. 






Forró sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sültek a virágok.Rácsra szedve hűtöttem le őket.
Sütés közben kikevertem a tölteléket, ami a villával áttört túróból, mézből,vaníliából és citrom héjából áll. Barack befőttet apró kockára vágtam és a túró krémbe forgattam. Kis virágok közepébe halmoztam és vékonyra szelt barackkal díszítettem, közepébe szőlőszemet tettem. Tálalás előtt porcukorral hintettem.



















Parmezános Brokkoli fasírt . . . 






Gyönyörű szép nagy, zsenge brokkolit kaptam az egyik áruházláncban. Fasírtot  álmodta meg ebédre, aminek sikere megosztó volt, főleg a gyerekeknél ... nekünk nagyobbaknak bejött ;)


Hozzávalók . . . 8 db-hoz

50 dkg brokkoli (citromos vízben puhára párolva)
3 közepes tojás
10 dkg reszelt sajt
2 ek reszelt parmezán
zsemlemorzsa
1 szál zöld hagyma
só, őrölt bors
1 gerezd fokhagyma préselve






Elkészítés . . .


Bő citromos forró vízben a brokkolit puhára párolom, majd lecsepegtetem a felesleges víztől és késsel apróra darabolom. Sütőt előmelegítem 200 fokra.és egy tepsit sütőpapírral bélelek.
A darabolt brokkolihoz ütöm a tojásokat, fűszerezem és sajttal dúsítom. Annyi zsemlemorzsát adunk a masszához, hogy az jól formálható legyen (de ne kemény!) 






Egy 8 cm-es pogácsaszaggató formát használta a fasírtok alakításához. Tetejüket reszelt parmezánnal hintettem és aszalt paradicsommal díszítettem. Forró sütőbe tolva 12-15 perc alatt ropogósra sültek., majd azon melegében burgonya pürével tálaltam. Nagyon kiadós és laktató zöldséges étel :)
Jó étvágyat!
























Diós Kosárka . . .







 Egy klasszikus retro süti recept, nekem nagy a  személyes kötődésem diós kosárkákkal. 
Édesanyám régi kézzel írott receptjei közt találtam meg, párom kérésére megpróbálkoztam dióhabos-lekváros változatukkal.
Anya minimum dupla adaggal indított( nem bízta a véletlenre  :)
Készítsétek ti is olyan szeretettel, ahogy én tettem .






Hozzávalók . . .28 db-hoz


tészta...

50 dkg liszt
3 tojás sárgája
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tk sütőpor
1 tk szódapor
csipet só
1 cs vaníliás cukor
3 ek tejföl


töltelék...

20 dkg porcukor
20 dkg darált dió
0.5 citrom leve és reszelt héja
3 tojás fehérje kemény habbá verve
4-5 ek savanykás lekvár(sárgabarack, ribizli,meggy...)


továbbá...

5 dkg olvasztott vaj a formák kikenéséhez+ liszt





Elkészítés . . . 

Kosárka formákat olvasztott vajjal kikenjük és enyhén lisztezzük.
 Egy nagyobb alacsony peremű tepsibe szépen felsorakoztatjuk őket. Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tészta fent említett hozzávalóit alaposan összekeverjük, ami egy lágy ragadós massza :)
Zöld diónyi mennyiséget halmozunk minden egyes kosárkába ,
 amit vizes kézzel szépen eldolgozunk a fém formákban, a szélüket is bele értve.
Töltelékhez a darált diót elkeverjük  porcukorral, citrom levével,és - reszelt héjával. Fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan, kis adagokban, a diós keverékhez forgatjuk.
Nálam itt következik a nagy ellenállás próba, mármint, hogy ne faljam fel ezt az illatos habos tölteléket az utolsó cseppig. Neeem vagyok álszent, persze hogy belekanalaztam :)
Csak csajos sütögetés révén, Dorka pici lányom már határ eset volt---
konkrétan magasabb régiókba kellett helyeznem a töltelékes tálat!
A tésztával kikent formákba egyenként egy kiskanálnyi lekvárt csücsültetünk és az egészet egy evőkanálnyi töltelékkel koronázzuk. 






Forró sütő középső rácsára betolva a tepsit, 20-25 percig sütjük,
vigyázva, mert a cukros hab hamar megég! 
Akkor jó, ha a tészta széle halványan barnulni kezd, 
a habos töltelék teteje pedig kissé megkeményedik/törik.
Amikor jól átsültek pár perc türelem után, könnyedén ki tudjuk borítani a formákból,
 és rácsra téve hűtjük. Tálalás előtt porcukor felhővel beborítjuk diós habos csodáinkat :)

Jó étvágyat!