2014-03-11




Kakaós tészta-szegfűszeggel...
sós mogyoróval 







Friss vagy maradék főtt tészta "újra töltve" ...
most éppen egy -édes, -fűszeres, -illatos verzióban :D
Kicsit különc, de nagyon finom! Kicsiknek és nagyoknak is egyaránt csemege lehet...






Hozzávalók...
(3 személyre)


30 dkg főtt tészta(bármilyen alakú :D
5 dkg vajon pirított zsemlemorzsa
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek vaj
2 tojás fehérje
10 dkg kristály cukor
csipet só
késhegynyi őrölt szegfűszeg
5 dkg sós mogyoró durvára vagdalva


Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy kisebb tűzálló edényt kivajazunk.
Zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, bele keverjük az őrölt  szegfűszeget, kakaót, félre tesszük. Főtt tésztán mikróban, megolvasztjuk a vajat, és bele keverjük a kakaós-szegfűszeges morzsát. Tojás fehérjéből és a kristály cukorból kemény, fényes habot verünk, amibe bele forgatjuk a tésztát. Kivajazott sütőedénybe tesszük és az aprított sós mogyoróval szórva, sütőbe toljuk. 10-12 perc után kivéve, azon melegében kínáljuk. Tejszínhabbal  díszíthetjük :)
Kötényeket felkötni...alkotásra fel :D








2014-03-10






Lencseleves-gazdagon ...







Ízekben bővelkedő, gazdagon zöldségezett leves, 
tápláló és szívet melengető egyben, ebben a télutót idéző didergős hangulatban.
Füstölt csülök felvágása pedig a tavaszt hozza közelebb, 
böjti időszak ide-vagy oda :D 





Hozzávalók...

20 dkg barna lencse(beáztatva)
10 dkg füstölt csülök(kockákra vágva)
2 ek olaj
 kis fej vöröshagyma
1 vékony szelet füstölt szalonna
3-4 db babérlevél
füstölt kolbász karikák
szegfűbors,szemes bors,só
édes nemes pirospaprika
3 db sárgarépa
2 db fehér répa
2 db kisebb burgonya
1 db angol zellerszál
2 ek mustár
2 gerezd fokhagyma
1 l húsleves alaplé




Elkészítés...

Egy nagy leveses fazékban, kevés olajon kockára vágott
 szalonnát pirítunk, majd a kétféle hagymát üvegesre pároljuk. Megtisztított, felaprított zöldségeket és a füstölt csülök kockákat fedő alatt félkeményre pároljuk. 
Ezután az előzőleg legalább 1 órával beáztatott lencsét
 az áztató lével együtt a zöldség alaphoz öntjük
 és ízlésünknek megfelelően fűszerezzük. 
Tea tojásba fekete és szegfűborsot téve,
 szintén a levesbe lógatjuk. Pirospaprikát szórunk rá és alaplével felöntve, csendes lángon puhára főzzük
 a zöldségeket és húsokat is egyaránt. 
Az elkészült sűrű tartalmas lencse levest, 
tejföllel, friss ropogós kenyérrel és igény szerint erős paprikával tálaljuk :D
Kötényeket felkötni...Jó átvágyat!
















"Egzotikus" zabpehely ...







Az emberek többségénél megosztó étel, mind kinézetét, mind állagát tekintve sokan mellőzik étrendjükből...kááár! Nálunk szerencsére gyakran kérik a gyerkőcök reggelire, de vacsira is zabpehely variánsok "szinte" bármelyikét :D 
Ma reggel egy szép érett mangó kukucskált a kamrapolcról,amit minél előbb fel kellett használni ... hát legyen, beépítettük a reggelinkbe :D ... ötletelésként ajánlanám, mert tápláló 
és nagyon finom, rostokban gazdag energia forrás .





Hozzávalók...
(1 személyre)

40 g natúr zabpehely
30 g kókuszreszelék
2,5-3 dl kókusztej/vagy tej
csipetnyi fahéj
nagy csipet só
fél maréknyi aszalt vörös áfonya
méz 
1 szeletnyi mangó kockára vágva



Elkészítés...

Száraz hozzávalókat össze keverjük egy nagyobb müzlis tálkában és a kókusztejet hozzá öntve, elkeverjük,majd mikróba téve 700 W 2-3 percig főzzük, majd megkeverjük és ha még nem elég puhák a zabpehely szemek, 1-2 percig tovább főzzük. Vigyázat szeret "kifutni" a tálkából! Ragacsos.-pépes masszát kapunk. Amennyiben hígabban szeretjük öntsünk hozzá bátran még tejet... :D Ízlésünknek megfelelően mézzel édesítjük és friss mangó darabkákat szórva rá, azon melegében tálaljuk :D
Kötényeket felkötni...Jó étvágyat!








2014-03-07







Dióhabos "zserbó" csigák ...
citrusos krémmel









Legújabb leveles tészta variáns...
 Dióhabos csiga sütemények, üde és selymes 
citrusos krémmel körítve! 
Egy próbát szerintem megér! :D













Hozzávalók...
24 db-hoz



500 g leveles vajas tészta



töltelékhez...

15o g darált dió
10o g barna/vagy fehér cukor
2 tojás fehérje
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 púpozott tk étkezési keményítő
2 ek barack lekvár





Elkészítés...



Fagyasztott leveles vajas tésztánkat szobahőn 
felengedjük.Sütőt előmelegítjük 200 fokra, 
tepsit sütőpapírral béleljük.
Darált dióhoz reszeljük a citrom héját és levével
 meglocsolva elkeverjük, félre tesszük. 
Tojásfehérjéhez szórjuk a cukrot(barna vagy fehér)
 és együtt félkemény fényes habbá verjük, majd a 
keményítőt hozzá adva tovább habosítjuk. 
Ebbe óvatosan beleforgatjuk a citrusos darált 
diónkat. Vajas tésztát 2-3 mm vékonyságúvá nyújtjuk.
 Szívünknek kedves lekvárunkkal(nálam sárgabarack)
vékonyan lekenjük és a dióhabos tölteléket egyenletesen elsimítjuk rajta, lazán feltekerjük
 és ujjnyi vastagságú karikákat szelünk a 
tészta hengerből.









 Sütőpapíros tepsire téve, enyhén megnyomva a 
tészta széleket, forró sütőbe toljuk és
 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácsra téve, porcukorfelhővel beszórva, 
tetézhetjük az összhatást  
... mi még mindezeken felül, halmoztuk az élvezeteket, 
és citrusos krémet "tunkoltunk" melléjük 
Kötényeket felkötni! ;D

































Citruskrém ...







Lassan lejár a narancs szezon, könnyed és selymes krém is készülhet belőle, amivel süteményeket tölthetsz meg, palacsintára kenheted, öntetként tálalhatod, vagy akár mártogatósnak is jó ötlet lehet...






Hozzávalók...
(2,5 dl mennyiséghez)

1 db narancs reszelt héja és leve
1 db citrom reszelt héja és leve
8 dkg porcukor
2 db tojás
6 dkg vaj 


Elkészítés...

Edényben vizet forralunk. A citrusok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk és tűzálló üveg edénybe tesszük, elkeverjük benne a cukrot és a vajat, majd vízgőz felett 10-15 perc alatt, krémes állagúra "főzzük". Csavaros üvegbe téve, hűtőben, akár több napig is tárolhatjuk. Felhasználására, csak fantáziánkat mozgósítsuk!
psssszt...Vanília fagyira csorgatva, ellenállhatatlan...
Kötényeket felkötni! ... 20 perc az egész :)


Tipp...

Amennyiben nem kedveled a krémben a rusztikus citrus héjakat, javaslom passzírozd át sűrű szitán :D













Egyszerű tojáskrém ...









 Személy szerint az egyszerűség híve vagyok.
 A legfinomabb ételeket a kevés és friss 
hozzávalókból lehet előállítani. Zsebkendőnyi
 kertemben is tavaszodik...előbukkant egy pár 
szál újhagyma és a snidling(metélőhagyma) 
is szép zsenge hajtásokat örvendeztetett meg:)
 Ennek jegyében ajánlanám ötletként a reggeliző 
asztalunkra készült tojáskrémet.







Hozzávalók ...
5 személyre


5 db tojás(keményre főzve)
3 ek majonéz
1 tk mustár
8 dkg puha vaj
1 ág friss kakukkfű
 snidling
2 szál újhagyma
só, őrölt fehér bors







Elkészítés ...

Aprító gépbe tesszük a feldarabolt kemény 
tojásokat, karikára vágott újhagymákat,
 majonézt és mustárt kanalazunk rá, majd 
ízlés szerint sózzuk-borsozzuk és kakukkfű 
levélkéket tépdesünk bele. Az egész kence 
selymességét a jó minőségű vajjal koronázzuk. 
Gyors fordulaton krémesítjük az egészet, 
frissen aprított snidlinget forgatunk bele és
 hűtőbe téve hagyjuk az ízeket összeérni.
Ropogós pirítóssal kínáltam ... sok salátával, 
idény zöldséggel :)
Kötényeket felkötni! Jó alkotást!
































2014-02-27




"Energia" muffin ....







Tipikusan "mindent bele sütemény" ... reggelire szántam a gyerkőcöknek 
egy nagy pohár tej kísérőjeként. 
Olyan dolgokat próbáltam össze válogatni a polcról,
amit egyenként is szívesen fogyasztanak, és tápanyagokban is gazdagok.
Jelentem elfogyott  :)





Hozzávalók ...
(Hozam-8 db)

30 dkg reszelt alma
2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg margarin/vaj
5 dkg zabpehely
5 dkg liszt
5 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mogyoró
5 dkg csokoládé
3 dkg aszalt vörös áfonya
1 tk sütőpor
citromlé
csipet só és fahéj

barack lekvár és zabpehely a tetejére




Elkészítés ...

Sütőt előmelegítjük 190 fokra, muffin sütő formát papír kapszlikkal béleljük.
Almát lereszeljük (kb 4 közepes alma) citromlével locsoljuk. Aszalt gyümölcsöket, mogyorót, csokoládét késsel aprítjuk félre tesszük. Tojásokat cukorral kihabosítjuk, majd a vajjal/margarinnal simára keverjük. Ehhez a masszához adjuk a reszelt almát, aminek levét enyhén kinyomkodjuk, majd liszt-zabpehely-só-fahéj keveréket is bele forgatjuk. Végül az előzőleg felaprított hozzávalókat keverjük bele. papír kapszlikat 3/4 részig megtöltve, forró sütőbe toljuk és 20 perc elteltével, tűpróbával ellenőrizzük átsült-e a sütemények. Még forrón tetejüket vékonyan átkenjük barack lekvárral és zabpehellyel hintjük (opcionálisan:) 
Az  energiát adó muffinok , biztosítják az energiát a következő étkezésig .
Jó sütögetést! Jó étvágyat hozzá :)








2014-02-24




Török Pizza - Lahmacum ...








Szerencsésnek érzem magam, mert ezt a finom gyors ételt többször is volt módom  őshazájában, autentikus módon, speciális sütőlapátokkal kemencébe tolva, ropogós  kérgűre sütve elfogyasztani.
Nem csak a helyi utcai étkezdékben, de a szállodákban is törekednek a hagyományok őrzésére és a vendég szeme láttára pillanatok alatt, elkészítik  a hosszúkás"pizzát - pidet"  Mindezt széles mosoly és kedves csacsogás kíséretében - közben megkínálnak egy pohárka, tündéri speciális pohárkában prezentált, forró teával, vagy a híres "török  kávéval" Azonban mindenképp ajánlom egy  jó hideg "Efes"  sörrel történő öblögetését is ! ...  majd levezetésnek Nargili (vízi pipa) közös elpöfékelését, ami  komoly  társadalmi hagyományoknak örvend :) Autentikusan darált bárány húst és sok-sok zöldséget használnak, de disznó hússal is kitűnő ízehatást érhetünk el :)


Hozzávalók ...
(3 db-hoz)


tészta...
50 dkg liszt
2,5 dl langyos víz
1 dkg friss élesztő
2 ek olíva olaj
csipet só

feltét...
30 dkg darált disznó/bárány hús
1 kisebb fej vöröshagyma
1 ek olíva olaj
só, bors,paprika
kaukkfű
paradicsom
20 dkg reszelt sajt a szóráshoz

tálaláshoz sűrű görög joghurt




Elkészítés ...

Lisztet tálba szitáljuk és közepébe mélyedést vájva, bele morzsoljuk az élesztőt. 1 dl langyos vízzel  langyos vízzel leöntve kovászt készítünk. A megmaradt vízben feloldjuk a sót, és az olajat is hozzá öntjük. A "megéledt" kovászt eldolgozzuk a lisztben és hozzá adjuk a többi olajos-sós folyadékot is. Amennyiben kedveljük, friss kakukkfűvel vagy oregánóval is feldobhatjuk a tészta ízét. Géppel vagy kézzel alaposan kidolgozzuk és letakarva, langyos helyen, duplájára kelesztjük.

A feltéthez...Serpenyőben, olíva olajon üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott hagymát, majd a darált húst rátéve tovább pirítjuk. Ízlésünknek megfelelően fűszerezzük és készre pároljuk, félre tesszük.
A "megkelt" tésztát átgyúrjuk, és újból kelesztjük. (Az is jó, ha előző nap elkészítjük a tésztát, hűtőbe tesszük és másnap ebből dolgozunk :) Gáztepsit sütőpapírral bélelünk és ide helyezzük a hosszúkásra nyújtott tésztákat. A széleket kissé visszahajtjuk, ezzel keretet képezve  a feltéteknek...







Húsos ragut egyenletesen eloszlatjuk a tészta csíkokon és reszelt sajttal hintjük, majd forró, 200 fokra előmelegített sütőben, grill programon 5-10 perc alatt készre sütjük .
Azonnal, forrón tálaljuk...kínálhatunk hozzá sűrű krémes görög joghurtot is...
Jó kísérletezést az új íz variációkhoz!










2014-02-23






Göngyölt süllő filé-citromos mártással ...







A hal, mint étel, párom számára, gyakran a panírozott és -olajban kisütött formációban ki is merül...
de én nem adom fel és próbálom minél többféle- -képpen  elkészítve megszerettetni  az illatos fűszerek ízét és színét segítségül hívva ...ezúttal egy citrusos kombinációban :)







Hozzávalók ...
1 főre

2 szelet süllő filé/ 15-20 dkg

pácoláshoz...
1 db Zöld citrom/lime/
durva tengeri só
frissen őrölt 5 bors keverék
friss kakukkfű


halfilébe tekerünk...
egy fél avokádó
1 vékony szál sárgarépa/párolva 


göngyöléshez...
4 vékony szelet húsos bacon szalonna
1 kisebb zsenge cukkini
hústűk a rögzítéshez
2 ek olíva olaj


citromos mártáshoz...
1 db Zöld citrom/lime/ leve és reszelt héja
1 ek vaj
2 dl főző tejszín
1 db tojás sárgája
csipet só
1 kk cukor

körethez...
2 db közepes burgonya  /főzve









Elkészítés ...

Az előkészített hal filék mindkét oldalára zöld citrom levét csavarjuk, meghintjük durva szemű tengeri sóval és frissen őrölt borssal szórunk rá. Friss vagy szárított kakukkfű levélkéket tépdesünk a hal szeletekre és letakarva legalább 30 percet hűvös helyen páclében állni hagyjuk.







Sárgarépát és a burgonyákat megtisztítjuk és  vízgőz puhára pároljuk.
Avokádóból és a puhára párolódott répából csíkokat vágunk és halfilénkbe tekerjük.
A tekercsnek kívülről 2 szeletnyi bacon szalonna és vékony cukkini csík köntöst kerítünk, amiket hústűvel rögzítünk. 






Sütőedénybe 2 evőkanálnyi olíva olajat kanalazunk, erre ültetve tekercseinket , előmelegített  180 fokos sütőben, légkeverésen, mintegy 10-15 perc alatt aranybarna  kérget pirítunk a  szalonnás burokra ...  zsenge cukkiniből  vékony hosszanti szeleteket vágunk és a haltekercsek mellé  téve még 5 percre, grillező programra állított sütőbe vissza toljuk.
Citrom mártáshoz egy edényben vajat olvasztunk, majd egy zöld citrom levét és reszelt héját is hozzá csavarjuk, állandó kevergetés mellett tejszínnel dúsítva tovább hevítjük...sózzuk és kávéskanálnyi cukrot is adunk hozzá. Tojás sárgáját bele keverve sűrítünk a mártás állagán. Gyors mozdulatokkal kevergetjük, majd elzárjuk a lángot és tovább keverve, megelőzzük  a kicsapódást. Sűrű szitán átszűrjük, selymes állagot kölcsönzöve citrusos mártásunknak.
A haltekercsekből eltávolítjuk a hústűket. Grillezett cukkini csíkok és párolt burgonya kíséretében citrom mártással körítve előmelegített tányéron  tálaljuk  .
Jó étvágyat kívánok hozzá  :)










2014-02-21






Lekváros bukta ...









Kelt tészták soraiban, gyakran visszatérő
 vendége nálunk a "Lekváros bukta". 
Lehet nem szeretni? :)




Hozzávalók ...
16 db-hoz 


50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
2 tojás sárgája
3 dl tej
6 dkg vaj
5 dkg porcukor
csipet só

-lekvár a töltéshez
porcukor a szóráshoz...




Elkészítés ...


1 dl langyos tejbe kevéske porcukrot teszünk,
 bele morzsoljuk az élesztőt, plusz 2 ek 
lisztet és kovászt készítünk. A tojás sárgákat
 a megmaradt cukorral meg a sóval elkeverjük és 
hozzá adjuk a többi langyos tejet. Ezt az 
egyveleget az átszitált liszthez adjuk és 
olvasztott vajat is hozzá öntve, szép sima 
tésztát dolgozunk ki.  Langymeleg helyen, 
nejlonnal letakarva duplájára kelesztjük.
 Enyhén lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, 
kinyomva a tésztából a felesleges gázbuborékokat.
 1 cm vastag téglalap alakra nyújtjuk,
 és éles késsel/pizza vágóval 10 cm-es négyzetekre 
vágjuk, amik közepébe lekvárt kanalazunk-> 
Célszerű sűrű, sütésálló lekvárt használni, 
hogy ne "szökjön" ki a tésztánkból :)
A tészták két szélét kicsit behajtjuk és az 
egészet óvatosan félbe hajtva, enyhén megnyomkodva, 
hogy a lekvárt gondosan bezárjuk :) 
Sütőt előmelegítjük 180 fokra, a sütő aljába
 én vízzel teli edényt szoktam tenni, elősegítve
 ezzel a bukták jobb állagának elérését :)
Kivajazott/sütőpapírozott tepsiben szorosan 
egymás mellé helyezzük és tetejüket olvasztott
 vajjal/vagy tojással lekenjük.










Forró sütőbe tolva, 15-20 perc alatt aranybarnára 
sütjük...kis pihentetés után tálra szedve, 
porcukorral hintjük :)
Kötényeket felkötni :) 
Jó étvágyat!