2013-09-24





Csokis - banános Cupcakes . . . 
fehér csokis mousse koronával










Bár már egy 1700-as évekből származó amerikai szakácskönyv is megemlíti, a cupcake a 19. században indult el hódító útjára, és forradalminak számított, mivel az akkori süteményekhez képest villámgyorsan elkészült. Ez különösen előnyös volt az időt és energiát megspórolni kívánó háziasszonyoknak. Ami a név kialakulását illeti, két teória létezik: az első szerint a sütiket eredetileg csészében (cup) sütötték, a második szerint a hozzávalókat mérték ki csészével. 
A cupcake tulajdonképpen egy mini torta, amit mindig az alkalomhoz illően díszítenek, mázzal, krémmel, marcipánnal. Nem kell szeletelni, nem morzsálódik, és nem kell hozzá tányér sem. Csak megkaparintod, és egészben a tiéd. Senki sem eszegeti le a marcipánt a tortádtól, és a süti mérete nem a házigazda jóindulatán múlik.  (forrás:cuppcake.blog.hu)


Hozzávalók . . . 12 db muffinhoz

1 nagyobb banán
2,5 dl tej
1 tojás
6 dkg olvasztott margarin
20 dkg liszt
0.5 csomag sütőpor
12 dkg cukor
12 dkg sütésálló csokicsepp vagy étcsoki apróra vágva








Krémhez . . . 

10 dkg fehér csokoládé
6 ek tejszín
2 dl habtejszín - keményre felverve( pl.Hulala)







Elkészítés . . . 


A sütőt előmelegítjük  180 fokra. A muffin formákat kenjük ki vajjal, vagy béleljük papírkapszlikkal.
Egy tálban a banánt villával összetörjük, és hozzá keverjük a tejet, a tojást és az olvasztott margarint. A lisztet, sütőport a banános keverékhez szitáljuk. Hozzá adjuk a cukrot, simára keverjük. Végül óvatosan  bele forgatjuk a csokit. A formákat a tésztával kétharmad részig töltjük, legyen helyük megnőni ;)
A muffinokat 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.(tűpróbát azért végezzünk ! :)

A krémhez a tejszínt felmelegítjük (nem forraljuk!!!) bele tördeljük a fehér csokoládét, egészen addig kevergetjük a tűzhelyen amíg teljesen egynemű nem lesz. Az így kapott Ganache krémünket langyosra hűtjük és a félig felvert tejszínhabba óvatosan beleforgatjuk, majd  a csokis elegyet keményre felverjük. Habzsákba töltjük  és kedvünk szerint díszítjük a muffin tortácskáinkat :)





























Csokis bécsi puffancsok . . . 





Egy  receptes könyvben találta Domi ezeket a helyes kis puffancsokat.A tésztája linzer , amit ő a legjobban szeret :) Nekiláttunk és együtt gombócoztunk  :)
Ganache krém maga , az a finomság amit csak úgy magában is szívesen elfogyaszt a csoki falókhoz tartozó ember . . .Ez a klasszikus párizsi krém, csupán tejszín és csokoládé keveréke.





Hozzávalók . . . 24 db -hoz


18 dkg puha vaj
4 dkg porcukor
1 tk vanília aroma
18 dkg  liszt
4 dkg kukoricaliszt
csipet só

krém...

Franciák ganache-nak(gánázs) nevezik ezt a tejszínes krémet 

10 dkg ét- vagy tejcsokoládé
1 ek Holland kakaópor(opcionális)
6 ek tejszín




Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 190 fokra.Egy nagyobb tepsit sütőpapírral bélelünk.
A vajat a cukorral simára keverjük, vanília aromával ízesítjük. 
A kétféle lisztet elvegyítjük és a vajas masszához kavarjuk, vigyázva ne legyen csomós :)
A tésztát 4 felé vágjuk és mindegyik halmocskából 6-6 kis gombócot formázunk. Sütőpapírra sorakoztatva enyhén megnyomjuk, hogy ne guruljanak el, legyen pici "talpuk". 
12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.Pár percig pihentetjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Ganache krémhez, egy kisebb nyeles lábasban tejszínt melegítünk és hozzá tördeljük a csokoládét. Amikor a csoki teljesen elolvadt kakaóport is bele keverjük. Tűzről levéve kihűtjük és hűtőbe tesszük pár órára ,amíg a krém állaga vajszerű nem lesz. 
Puffancsokat óvatosan félbe vágjuk és a csokis krémmel töltjük...Nem kell félbe vágnia tészta golyót, akár 2 db-ot is össze ragaszthatunk a fincsi ganache krémünkkel..
Azonnal fogyasztható , jól záródó dobozban hűtőben ( tejszín miatt) több napig is tárolható.
Nagyon-nagyon finom, ezért legközelebb minimum dupla adaggal indítunk :)











2013-09-23





Túrós - Paprikás  Pulyka rolád . . . 
párolt rizzsel








Túró kedvelőknek és húsimádóknak ajánlom ezt a szaftos , látványos töltött roládot.
 Lehűtve hidegtálakhoz, de akár szendvics feltétnek is jó megoldás lehet...


Hozzávalók . . .

50 dkg darált pulyka hús
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma préselve
só, fehér bors
1 ek paradicsompüré
1-1 kk oregáno és kakukkfű
1 ek olíva olaj
1 szikkadt zsemle 
1 kisebb tojás

töltelékhez...

25 dkg túró
1 kisebb tojás
só, fehér bors
 1 ek finomra vágott petrezselyem
1 ek tejföl
1 ek búzadara
1 kisebb pritaminpaprika felkockázva








Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 180 fokra.Egy nagyobb tepsit előkészítünk, ne kelljen majd maszatos kezünkkel ügyetlenkednünk ;)
Szikkadt zsemlét vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodva a darált húshoz keverjük.Apró kockára vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával és fűszerekkel ízesítjük. Olívaolajat is bele dolgozzuk. Kevés zsemlemorzsát tehetünk hozzá, hogy a masszánk szépen összeálljon.
Töltelékhez a túrót egy villával átnyomkodjuk, sózzuk borsozzuk és a kis kockákra vágott pritamin paprikával dúsítjuk.Tejföllel finomíthatunk állagán (ez a túró nedvesség tartalmától függ), de ne legyen túl laza, mert kifolyik sütés közben a húsból. Tojást és búzadarát adunk hozzá kötőanyag gyanánt. Jól dolgozzuk át kezünkkel. Frissen vágott petrezselyemmel színesítjük a látványt :)
Húsos masszát egy sütőpapíron egyenletesen elterítjük és rákanalazzuk a tölteléket, amit szintén óvatosan elsimítunk rajta. A Sütőpapír segítségével felgöngyöljük rolád alakban és átemeljük papírostól az előkészített tepsinkre. 180 fokon 30 -35 perc alatt jól átsül a roládunk.









Tipp . . .

Sütés után kicsit pihentessük a hús roládot, hogy szépen fel tudjuk szeletelni.
Párolt rizs remekül illik hozzá.
 Másnap szendvicsbe téve is megállja a helyét :)

















Chilis Süllő kockák . . . 
serpenyőben sütve






Ismét Hal a tányéron ... Könnyű és nagyon gyorsan elkészíthető, ebéd,vagy akár - vacsora  is lehet ezekből az ízletes hozzávalókból.



Hozzávalók . . . 4 személyre


2 nagy süllő filé (bármilyen édesvízi halfiléből lehet)
só, bors, fél citrom leve, grill fűszerkeverék, csili pehely, olíva olaj, friss kakukkfű

körethez...
2 szelet bacon csíkokra vágva
1 szál sárgarépa
4 levél kelkáposzta
só,bors
olíva olaj



Elkészítés . . . 

Először a köretet készítem el. Kelkáposzta leveleket vékony csíkokra vágjuk,sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük,
Felforrósított serpenyőben kevés olíva olajon a vékonyra szeletelt bacont megpirítjuk, majd a reszelt sárgarépát és szeletelt kelkáposztát is hozzá adjuk. Sózzuk,borsozzuk és roppanósra sütjük.
Halfilét felkockázzuk és egy másik serpenyőben felhevített 1-1 ek olaj-vaj keverékre  tesszük. Sózzuk, borsozzuk és csili pehellyel szórjuk ízlésünk szerint.
 Rácsavarjuk  fél citrom levét és pár perc alatt puhára sütjük. 
Serpenyőben grillezett zöldségekre halmozva tálaljuk.











Sütőpapírban sült Süllő . . . 
grillezett paprikával










Kedvenc édesvízi halam a Süllő. Gyönyörű fehér a húsa, ami szinte szálka mentes. 
Szerencsémre párom nagyon szeret horgászni, és hébe -hóba horogra akad egy-egy példány :)
Finoman  fűszerezhető, nagyon kellemes harmonikus ízű halfaj.


Hozzávalók . . . 2 személyre

1db közepes süllő filézve (2-2 szelet)
páchoz... 
fél citrom leve és héja
só, frissen őrölt citrom bors
olívaolaj
grill fűszerkeverék
1 -1 ág kakukkfű, rozmaring

személyenként 2-2 db vastag húsú paprika



Elkészítés . . . 

A hal tisztítása szerencsémre, nem az én feladatom :) konyhakészen, tisztítva kapom kézhez .
A filézés nem ördöngös feladat, csak egy jó éles kés kell hozzá! Filmes segítséget itt találtok....
2 evőkanálnyi olíva olajba reszeljük a fél citrom héját és belecsavarjuk levét. Sózzuk borsozzuk, grill fűszert keverünk hozzá és egy kenőecset segítségével, az előkészített hal szeletekre egyenletesen felkenjük. Hűtőbe pihentetjük 1/2 órát legalább.
Széles sütőpapír csíkokat vágunk és erre helyezzük a halfilé szeleteket, kevés olíva olajjal még meglocsolhatjuk, tépkedjünk rá rozmaring és kakukkfű levélkéket.Papír szélét mindkét oldalon boríték szerűen behajtjuk, a filére hajtjuk és a forró serpenyőbe csúsztatjuk.








.2-3 percnyi sütés után megfordítjuk papírostól és újabb 2-3 perc alatt készre sütjük.
Eközben egy másik serpenyőben pár csepp olíva olajon paprika szeleteket pirítunk.
Citromkarikákkal, friss paradicsommal, tartár mártással kínálhatjuk.
























2013-09-21





Kukorica fasírt - kapros joghurttal . . .

petrezselymes burgonyával






Hozzávalók . . . 12 db-hoz
4 személyre



1 doboz kukorica konzerv(330 g)
1/2 fej lila hagyma
2 db közepes nagyságú  répa
2-3 szelet szikkadt zsőmle
1 tojás
3 ek főtt rizs ( opcionális)
1 ek friss petrezselyem
só, bors, szerecsendió
Olaj a sütéshez . . .

Öntethez...
csipet só
1 ek friss kapor


Elkészítés . . . 



Sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Szikkadt zsömlét vagy kenyeret  vízbe áztatunk mint más fasírtnál. Átázott,kenyerünkből kinyomkodjuk a vizet és egy tálba rakjuk. Hozzá adjuk a lecsepegtetett  kukoricát, apró kockára vágott lila hagymát, frissen préselt fokhagymát, petrezselymet, tojást, és a fűszereket. A reszelt sárgarépát is az alap masszához adjuk. Összegyúrjuk, 12 darabra gombócozzuk és forró olajban kisütjük.
Miközben sülnek a fasírtok a joghurtba belekeverjük a finomra vágott kaprot és egy csipet sót adunk hozzá. 


Tipp . . . 


 Ha a fasírt összegyúrásnál túl lágy akkor egy kis zsemle morzsát szórjunk bele.
Petrezselymes vajas burgonyával tálalhatjuk.





2013-09-17




Mogyorós-kakaós  pite...











Ősz van, itt a mogyoró szezonja. Rendre potyognak a mogyoró szemek a bokrokról. Nálunk az ovi előtt is van néhány példány, a gyerekek nagy örömére :) Ilyenkor gyakran hazakerül a zsebekben egy pár szem ropogtatni való . . .
Kis mókusok- és nagy mókusok ,készítsétek el  roppant jó .)







Hozzávalók  . . . 
(26 cm átmérőjű pite formához)



 tésztához . . . 




10 dkg hideg vaj
20 dkg finomliszt
1 ek porcukor
1 tojás sárgája
2 evőkanál jéghideg víz
csipet só


töltelékhez . . . 


   sárgabarack lekvár 
20 dkg durvára darált mogyoró
2 egész tojás + 1 tésztából megmaradt fehérje
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg cukor
2 ek  keserű Holland kakaópor
1 dl tejföl vagy joghurt
0,5 csomag sütőpor
5 dkg finomliszt
1 tk rumaroma
0,5 narancs reszelt héja

                                          



Elkészítés . . .

Tésztához a hideg kockákra vágott vajat  gyors mozdulatokkal elmorzsoltam az átszitált liszttel, majd  összegyúrtam a porcukorral, a tojássárgával és a hideg vízzel.A piteformát kivajaztam, a tésztát  kör alakúra nyújtottam, majd a formába helyeztem. Hűtőbe tettem fél órára.
Közben a töltelékhez zsiradék nélkül megpirítottam a durvára darált mogyorót.Tálcára öntöttem és kihűlni. Liszttel és sütőporral elkevertem a pirított mogyorót, félre tettem.
A tojássárgákat a kétféle cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a kakaóport és a tejfölt. Majd ebbe a masszába beleforgattam a lisztes -mogyorós keveréket és rum aromával, narancs héjjal tovább fokoztam az ízeket.
A tojások fehérjéből kemény habot vertem, óvatosan a mogyorós masszába forgattam. A lehűlt tésztát villával megszurkáltam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. negyedóráig sütöttem.A sütőből kivéve megkentem a lekvárral, ráöntöttem az illatos tölteléket, a sütőbe visszatéve még kb. 20 percig sütöttem.


Tipp . . . 

Amikor kihűlt a pite, gőz felett megolvasztott csoki -olaj  keverékével vontam be, majd mikor dermedni kezdett, hullámokat  fújtam a csokimázba.
 A pite étcsokoládés tetejét, fehér csokis gabonagolyókkal díszítettem.
Az alap ötletért nagy köszönet Hankka blogjának!














Fehér-csokis kukorica golyók








Eredetileg a mogyorós pite díszítéséhez készült, de srácaim megállapították, hogy
 fincsi nasi is lehet akár... így került a receptek közé ... 
 Kapásból dupla adagot kellet görgetnünk kis kuktáimmal,
hogy a pite díszítéshez is maradjon belőlük :)






Hozzávalók . . . 

10 dkg fehér csokoládé
1 ek vaj
natúr kukorica pehely összetörve


Elkészítés . . .


3- maréknyi kukoricapelyhet kis tálban kanál segítségével durvára törünk.
Vízgőz felett megolvasztjuk a fehér csokit és a vajat, majd gőzről levéve hozzá tesszük a pehely darabokat.Az arányok akkor jók, ha vizes kézzel szép kis gombócokat tudunk hempergetni ;)
Sütőpapírra téve hűtőbe tesszük amíg a csoki teljesen megköt...és hammmmm
A dermedt csokis gömbökből egy párat összetörtem, szintén a pite díszítéséhez.
















Cukros Gomb keksz . . . 









Cukros-omlós falatnyi  teasüti ... kávé süti ... kínálós ... vagy aminek szeretnéd :)



Hozzávalók  ~30 db-hoz


20 dkg finomliszt
5 dkg kukorica liszt
1 ek cukor
1 tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
csipet só
1/2 citrom leve
18 dkg margarin








Elkészítés . . . 

A kétféle lisztet sütőporral és csipet sóval elkeverem. A tojást sárgáját a puha margarinnal és cukorral habosra kavarom, majd hozzá gyúrom a lisztes keveréket. Jól formázható masszát kapunk, amit folpack fóliába csomagolva hűtőbe teszünk pihenni fél órára. Erősen lisztezett deszkán 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk tésztákat és 4 cm-es kör kiszúróval köröket szaggatunk. Egy kisebb átmérőjű pogácsa szaggatóval lenyomatot képezünk vigyázva nehogy teljesen átnyomjuk a tésztát, és fogpiszkálóval gomblyukakat szúrunk  a körök közepébe ;)
Citrom levével lekenjük a gombokat és óvatosan vaníliás cukorba mártjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt világosra sütjük. Ne szárítsuk ki, mert nem lesz omlós :)

















Almás tortapite 








Gyerekeim rajonganak az almás süteményekért és ősz révén most elég gyakran el is készülhet .
Párom a sütemény szélét részesíti előnyben ... hát itt akad egy egész karikára való belőle ;)



Hozzávalók . . .24 cm-es piteformához


tésztához . . .

50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tojás sárgája
csipet só
2 ek porcukor
1/2 kk fahéj
1/2 citrom reszelt héja

töltelékhez . . .

5 db közepes savanykás alma 
2 ek cukor
1/2 citrom leve
1/2 kk gyömbér
1/2 kk fahéj
1/2 kk őrölt szegfűszeg
1 ek puha vaj
2 cs vaníliás cukor
csipet só

sütéshez . . .

2 ek zsemlemorzsa









Elkészítés . . . 


Először a tésztát gyúrjuk össze a megadott hozzávalókból. Amennyiben túl morzsalékos lenne az állaga egy kis tejföl hozzáadásával javíthatunk rajta. A kész tésztát folpackba csomagoljuk és kis időre a hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk és kis vékony szeletkékre vágjuk, a fél citrom levével meglocsoljuk. Kis lábasban a tűzhelyen vajat melegítünk és a szeletelt alma darabkákat hozzá tesszük.Cukorral és a fűszerekkel ízesítve puhára pároljuk, majd félre rakjuk.
Sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Pite formát vékonyan kivajazzuk és a tészta kétharmad részét kezünkkel egyenletesen belenyomkodjuk.
Villával több helyen megszurkáljuk és 6 perc alatt  középső rácson világosra  elősütjük. Kivesszük a sütőből és meghintjük két evőkanálnyi zsemlemorzsával, erre kanalazzuk az almás- fűszeres illatozó tölteléket. 
A tészta megmaradt  egyharmadával tetszőlegesen díszítjük a pite tetejét.  A tészta darabokat lekenjük  tojás fehérjével. Sütőbe visszatéve középső rácson ~20 perc alatt aranybarnára sütjük. 


Tipp . . .

Langyosan de inkább hidegen szépen szelhető. ( Megnézném ki bírja addig :)))
Tálalásnál egyszerűen porcukorral hintjük. Akár tejszínhabbal, fagylalttal is kínálhatjuk .
1 kis pohár natúr joghurtba elkeverünk 1 cs vaníliás cukrot és 1 mk őrölt fahéjat- remek savanykás öntetet kapunk . . .










2013-09-16




Bundázott csirkemáj, 
csíkos mediterrán krumplival . . . 






A belsőségek nem valami nagy népszerűségnek örvendenek nálunk, de azért próbálkozom más-más ízű elkészítésükkel...hátha...egyszer rajtam kívül más is megszereti a családban ;)



Hozzávalók . . . 4 személyre 


500 g csirkemáj
1-2 gerezd frissen préselt fokhagyma
majoránna, só, bors

 a bundázáshoz . . . 


6 ek kukoricaliszt
2 ek síma liszt
1 ek étkezési keményítő
késhegynyi szódabikarbóna 
víz, csipet só

 olaj a sütéshez . . .



Elkészítés . . . 

A májakat szépen megtisztítom, nagyobb ereket kivágom és óvatosan megmosom.frissen zúzott fokhagymába borsot és majoránnát keverek, ezzel bedörzsölöm a májakat. Mindkét oldalukat vékonyan meghintem étkezési keményítővel.
Elkészítjük a bundázó mázat... ehhez a kétféle lisztet és a szódaport összekeverjük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy palacsinta sűrűségű masszát kapjunk. Csipet sóval ízesítjük.
Olajat felhevítjük és a májakat a masszába mártjuk, majd mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. 
 Vigyázat a máj hajlamos a fröcskölésre, nehogy megégessük magunkat!
Papírtörlőre szedve leitatjuk a felesleges zsiradékot. Mediterrán csíkos krumplival tálaltam...és a májat csak ekkor sóztam ;)

Jó étvágyat!














"Csíkos" burgonya 
mediterrán ízekkel . . . 








"Krumplifalók csapatát" erősítjük továbbra is a családban :)
 Sokféle verzió kering nálunk, ám ez a belül omlós és puha,
 kívül ropogós és sós változat igazán nyerő. . .és az illata . . .hm . . .


Hozzávalók . . . 
4 személyre

8 db közepes burgonya
1 db kisebb cukkini
olívaolaj
paradicsom, zöldhagyma
1 -1 ág rozmaring és bazsalikom
barbecue fűszerkeverék
durva tengeri só








Elkészítés . . .



Sütőt előmelegítem 200 fokra.
Burgonyákat megtisztítom és egy éles késsel sűrűn beirdalom kb a feléig,
 vigyázva, ne vágjam át teljesen ;) sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom , 
majd karikákra vágott cukkinit csúsztatok  közéjük. Paradicsomot, 
zöld hagymát negyedelve helyezek rájuk. Az egészet meglocsolom ízlés szerint 
olíva olajjal és a fűszerkeverékkel. Bazsalikom és rozmaring levélkéket tépdelek rá. 
Durva szemű tengeri sóval sózom.
 Sütőben középső rácson fólia takarás nélkül, aranybarnára sütöm. 
Köretként is tálalhatjuk, vagy akár 
vegetáriánusoknak önálló ételként is kiváló egy idény salátával szervírozva.
Jó étvágyat!