2013-09-05




Joghurtos kekszes . . . 







Ez egy roppant egyszerű, kicsi gyerekkel is készíthető sütemény... 
Kiadós, látványos  sütés nélküli finomság.







Hozzávalók . . .
(30X20 cm-es tepsi)


1 kg négyzet alakú háztartási keksz
3 doboz natúr joghurt (3 x 450 gr-os )
1 cs gyümölcsös italpor 
2-3 ek kakaópor (cukrozatlan)
2 cs vaníliás cukor
6 ek cukor
1 cs főzés nélküli tortazselé



Elkészítés . . . 

A kekszeket szépen sorjában, egy magas falú tepsiben, egymás mellé sorakoztatjuk .
 Az egyik pohár natúr joghurtba, elkeverjük a vaníliás  és 2 ek kristály cukrot 
(amíg a cukorkristályok el nem olvadnak)és a kekszekre kenjük.
Következik az újabb sor keksz. A második joghurtba kakaóport és szintén 2 ek cukrot keverünk, szintén a kekszekre simítjuk. Újabb sor keksz... majd a 3. pohár joghurtba egy fél csomagnyi gyümölcsös italport (Bolero) keverünk , ezzel borítva az utolsó sornyi  kekszeket.
30 percre hűtőbe tesszük, amíg kissé "megszívják" magukat a kekszek a joghurt  nedvességétől
A főzés nélküli zselatinunkat elkészítjük a csomagoláson megadott módon(-itt a folyadék, nálam  gyümölcslé) és határozott mozdulatokkal bevonjuk vele, kekszes sütink felszínét. 
Újabb pár órás hűtés után szépen szelhető sütit kapunk :)


Tipp . . .


Legjobb ha fogyasztás előtt egy nappal elkészítjük sütinket, így biztos összeérnek az ízek, 
a kekszek pedig egészen piskóta állagúak lesznek :D
Gyümölcsös joghurttal is elkészíthető, sőt a zselé alá idény gyümölcsöket is tehetünk
ilyenkor nem kell pluszban cukrot hozzáadni!!!
Édesítőszerrel elkészítve is nagyon finom.
Kötényeket felkötni! Keksz rakosgatásra fel :D












Irdalt burgonya magyarosan . . .







Sokfelé és sokféleképpen elkészített, ízesített variációk hada sorakozik a virtuális szakácskönyvekben
...azt hiszem az a legjobb ha mindenki egyéni ízvilágát megvalósítva készíti el saját variánsát :) 
Maga az ötlet kihagyhatatlan ezért került a mi asztalunkra is...






Hozzávalók . . . 


személyenként 2 db közepes burgonyát számoltam(jól tettem,mert nagyon kiadós :)
vöröshagyma,füstölt kolbász, paprikás szalámi, füstölt szalonna,csípős zöld paprika,
sajt,só bors, kakukkfű, oreganó,rozmaring, kevés olíva olaj



Elkészítés . . . 


A burgonyákat alaposan körömkefével folyó víz alatt megtisztítottam, majd éles késsel 3 milliméterenként félig beirdaltam.
 Egy nagyobb tepsit sütőpapírral béleltem. Sütőt bekapcs 180 fokra.
 Zöldségféléket és a füstölt dolgokat vékony szeletekre vágtam és tetszőleges sorrendben a bevágott barázdákba szuszakoltam :) Olívaolajjal meglocsoltam és csak lehelletnyit sóztam(a füstölt dolgok eleve sósak), borsoztam, a zöld fűszereket apróra vágva meghintettem a bőségesen tömött krumplikat. Sütő alsó rácsán én kb 50 percet sütöttem, de egy hústűvel könnyen ellenőrizhető a krumpli puhasága. Tetejére sajt szeleteket pakoltam az utolsó 10 percben,hogy szépen ráolvadjanak.



Tipp . . . 


Másnap fogyasztva is nagyon fincsi volt...sőt ! az ízek jobban összeértek ;)














Tzatziki . . .
Görög joghurtos uborka saláta





Nyaralás után is folyton a "görög " ízekre vágytunk, így elkészült a hazai  "házi"tzatziki :)



Hozzávalók . . . 


5 dl natúr joghurt (lecsöpögtetve)
2 közepes kígyó uborka
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
só, fehér bors
1 ek friss kapor vagy mentalevél
1-2 ek olívaolaj (ízlés szerint)



Elkészítés . . . 


A natúr joghurtot szűrőbe tett rongyon lecsepegtetjük a savótól 1-2 óra alatt.
Az uborkákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük , sózzuk és pihenni hagyjuk. A héjától ízlés szerint megtisztítjuk,de akár rajta is hagyhatjuk. Majd alaposan kicsavarjuk a reszelt ubikat és tálba téve nyakon öntjük a joghurttal, Sózzuk ,borsozzuk tetszés szerint. Zúzott fokhagymával és kaporral (mentával) ízesítjük.Tálaláskor olíva olajjal locsoljuk , és aszalt olajbogyóval díszíthetjük.


Tipp ...


Önmagában pirítóssal kínálva is megállja a helyét, de a sült-rántott- grillezett ...húsok mellé is kiadós saláta :) Vettem készen szárított fűszer keveréket Görögországban...de a friss hozzávalókat semmi sem kőrözi le igazán !







2013-08-28



Pizzagolyók . . .






Annyi,de annyi helyen láttam már ezt a finomságot elkészítve, 
ideje volt a saját variáns elkészítésének  is... 
Tenyerébe illő illatos golyóbisok sültek ki, kívülről a megolvadt sajttal körülvéve, szám szerint 24 . . .



Hozzávalók . . .

~ tésztához...

50 dkg liszt
2,5 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
1 tk cukor
1 kk só
1 tk oregano
1 dl olíva olaj (napraforgó is jó:)

~ töltelékhez...
  
24 db szalámi kocka(vagy sonka, kolbász...)
24 szeletke mozzarella sajt
24 friss bazsalikom levélke 
tömlős sajt
kethup

~ kenéshez...
 1 tojás





Elkészítés . . .

Langyos cukros tejben  felfuttatjuk az élesztőt. Többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztát gyúrunk.
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Kelt tésztánkat két cipóra osztjuk . Lisztezett felületen kinyújtjuk tésztánkat és 12 db négyzet alakra vágjuk. Mozzarella,szalámi,ketchup sajtkrém kombinációval töltöttem, majd sarkokat átellenben áthajtottam és aljukat kissé összecsípve és golyó alakra igazítottam. Sütéshez egy kerek tortaformát választottam. Sütőpapírral béleltem és ebbe rakosgattam a golyóbisokat szépen sorba :)
Tetejüket felvert tojással kentem és friss kakukkfűvel hintettem.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20 25 perc alatt aranybarnára sültek.






Tipp . . . 

Tálaláshoz az egyszerű ketchupon kívül, ízesített mártásokat is kínálhatunk...például...

1.~ csípős változatnál- egy kis dobozos tejfölben elkeverünk 2 ek csípős ketchupot,
1 kk erős paprikakrémet,1 gerezd zúzott fokhagymát, vagy

2.~mediterrán változatnál... 2,5 dl darabolt paradicsom konzervet hozzáöntünk egy kevés olívaolajon megpárolt kis fej apróra vágott vöröshagymához. Sózzuk, borsozzuk,
 1-1 kk oreganó-bazsalikom-kakukkfű keverékkel ízesítjük, és turmixoljuk.










"Csokiszalámi " . . .
 a retro édesség




Szomorkás esős időben mi dobja fel a napod ?...hááát egy jó kis csokis finomság :)
Retro süti receptet kerestem- a Csokiszalámiét- "gyerekkori" ízemlékek után kutattam, de igazából más és más megközelítésben tálalták, így maradtam egy egyéni variáció mellet ! Gyerekteszten nagyon jól vizsgázott ...(ami a lényeg!)






Hozzávalók . . . 

25 dkg darált keksz
25 dkg háztartási keksz 
10 dkg ét csoki
25 dkg margarin
1,5 dl tej
2 egész tojás
2 ek rumaroma
2 ek cukrozatlan kakakópor(Holland -nálam)
15 dkg cukor
5 dkg porcukor a szóráshoz

Elkészítés . . .

Háztartási kekszet apró darabokra tördeljük, félretesszük. 
Lábasban kis lángon margarint, cukrot, csokoládét olvasztunk, majd a felvert tojásokat is hozzá öntjük. Tovább melegítjük, míg a cukor el nem olvad. Vigyázat a tojások ne főjenek meg, nem csokirántotta lesz !!! Amikor a cukor elolvadt, levesszük a tűzről és belekeverjük a cukrozatlan kakaóport, rum aromát- és tejet is. Ehhez a masszához keverjük a darált kekszet, majd a darabolt keksszel dúsítjuk  Ezek lesznek a szalámi pöttyök :) Alaposan átkavarjuk. Folpack fóliára kanalazzuk  masszánk egyik felét.  A fólia segítségével (szalámi) rúd alakot hengergetünk és hűtőszekrénybe téve dermedni hagyjuk. Csokimassza másik felével is ugyan így járunk el.
 Másnap finom igazán, de ki tudja azt kivárni? Mi nem :)
Kiadós és mókás finomság sütés nélkül.

Tipp . . .

Csokirudat kívülről porcukorba hempergettem, jelképes kérget képezve.
Másnap sokkal szebben szelhető és az ízek is akkor jönnek elő igazán!
 Masszánkba rejthetünk még különféle finomságokat, mint diót, mogyorót, aszalt gyümölcsöt.
A képeken- még a frissen szelt sütik hevernek, ami nem lett túl sikeres, hát még mutatós :(
 Viszont gyerekeim új kedvencre leltek . . . Retro csokiszalámiii...nyammm








Ízes rózsa - túrós levél  . . .






 Tápláló és mutatós kelt tésztát terveztem . . . ilyenre sikeredett :) A külalak nem olyan szép, de az íze nyerő volt! Viszonylag hamar elkészül, csak a hűtés lassúsága nehezítette az illatozó forró süteményre való várakozást :)








Hozzávalók  . . .  


~ tésztához . . .

2 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
2,5 dl tej
8 dkg margarin
6 dkg cukor
csipet só

~ töltelékhez  . . .

 5-6 ek lekvár (nálam szilva)
25 dkg túró
1 közepes tojás
1/2 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
125 g joghurt (nálam citromos)
3 ek búzadara
2 ek cukor

 ~ kenéshez. . .

1 felvert tojás



Elkészítés  . . .



  Élesztőt felfuttatjuk kevés tej, 
cukor társaságában.
  Majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk, amit kb 1/2 órán át, letakarva meleg helyen duplájára kelesztünk.
  Amíg kel a tésztánk ,elkészítjük a túrós tölteléket.
A túrót - cukrokat - egész tojást villával alaposan átnyomkodjuk. Reszelt citrom héjjal meghintve tovább kavarjuk. Búzadarát is hozzá adagoljuk és félre tesszük pihenni.

 Megkelt tésztát 2 részre osztjuk, kinyújtjuk (25 x 50 cm,ujjnyi vastagra)
Az egyik felét megkenjük ízlés szerinti mennyiségű lekvárral és finoman meghintjük búzadarával. Feltekerjük és kb 10 széles csigára daraboljuk. Sütőpapíros tepsiben csigákat felállítva kör alakban egymás mellé rendezzük. Én még picit bevagdostam tetejüket ollóval :) 
Az másik tésztát túrós töltelékkel töltve egyenletesen  feltekerjük,majd háromszög alakban kb 10-12  szeletre vágjuk. Szépen a rózsák köré rendezzük őket.
 A sütőt 180 °C fokra előmelegítjük.
  Kb 10 perc kelesztés után tetejüket lekenjük a felvert tojással , 
 20 - 25  perc alatt aranybarnára sütjük  és porcukorral hintjük.
Jó étvágyat!


Tipp . . .

Másnapra is finom puha maradt a tészta, gyerekeim egy bögre tejjel, reggelire szívesen fogyasztották:)




       





2013-08-25



Csőben sült Rakott Karfiol . . .


 
  

Kedvenc zöldségem újabb köntösben  . . . Tartalmas húsos egytálétel, zöldség alapra épülve :)







Hozzávalók . . . 6 főre


1 közepes nagyságú karfiol

1 db kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
500 g pulyka darált hús
1-1 db piros és zöld húsú paprika
1-1 kk friss kakukkfű és oregano
2 ek burgonya pehely( vagy 1 tk liszt-opcionális)
2 ek paradicsom püré
só, őrölt fehér bors,frissen reszelt szerecsendió
1 dl zöldség alaplé
25 dkg főtt rizs (nálam az előző napi ebédből maradt)
petrezselyem

~ tetejére . . .

3 dl tejföl
1 tubus natúr krémsajt
1 egész tojás



Elkészítés . . .


A karfiolt rózsáira szedve sós-citromos vízben puhára párolom, majd szűrőbe téve lecsepegtem.
Amíg a zöldségünk párolódik, elkészítjük  húsos ragunkat.. Kis fej vöröshagymát és fokhagymát kevés olajon pirítom. Piros és zöld húsú paprikákat kis kockára vágva a hagymákhoz adom. 
Darált hússal együtt  puhára párolom és ízlés szerinti arányban fűszerezem. 
Zöldség alaplével felöntöm és a burgonyapehellyel dúsítom.
Egy jénait vagy tepsit kivajazok, meghintem zsemle morzsával , beleteszem a puha karfiol rózsákat.
Kanállal elegyengetem és a húsos ragut ráhalmozva, szintén elsimítom, hogy egyenletes legyen. 
Főtt rizst apróra vágott petrezselyemmel ízesítem, ezzel takarom a ragut. 
Tetejére tejföl-krémsajt-tojás keveréket kanalazok és elsimítom. 
180 fokra előmelegített sütőben, kb 25-50 perc alatt megpirítom a tetejét.
 Kicsit hűlni hagyom hogy szép kockákra vágva tálalni tudjam :)

 Jó étvágyat!!!









Őszibarackos Cobbler . . .




  

Kedves vendégeinknek ittlétekor készült ez a gyümölcsös sütemény az augusztusi hosszú hétvégén.
Azért esett a választásom erre, mert hamar készen van és nagyon tápláló, na meg barátnőm kedvét  is próbáltam meghozni a sütögetéshez :) Cobblert már készítettem régebben is szilvásan ... ez kicsit más más ízvilágú ...édes . A tészta hupplik alatt elbújó savanykásabb szilvás változat nekem jobban bejött . . .







Hozzávalók . . . 

~ a tésztához . . .

25 dkg liszt
5 dkg kristálycukor
1 kk sütőpor
1 mk fahéj
10 dkg vaj
1 egész tojás
1 dl tejszín
csipet só

~ a gyümölcsös réteghez . . .

60 dkg őszibarack
3 csapott ek étkezési keményítő
2 ek cukor
1 mk őrölt fahéj 
10 dkg durvára tört dió+1 ek cukor( a tetejére  szóráshoz!)


Elkészítés . . .

A tésztát az adott hozzávalókból, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk
 és fél órára hűtőbe tesszük.Laza, lágy tésztát fogunk kapni .
Előkészítjük az őszibarackot, megmossuk, kimagozzuk, összedaraboljuk
.Beleforgatjuk a cukor és keményítő keverékébe és a kivajazott tálunkba tesszük. 
A tésztából diónyi gömböket formálva  szépen a gyümölcsös keverékre sorakoztatjuk.
Durvára tört diós cukros keverékkel meghintjük.
A tészta gömbök sütés közben megnőnek nem baj ha szellősen tesszük őket !
Meghintjük cukor-dió keverékkel és előmelegített sütőben 175 fokon, 
25-30 perc alatt pirosas barnára sütjük.
 Már langyosan is kanalazhatjuk, de igazán hidegen finom és akkor szépen szeletelhető.








Répa Chips . . .





Igazából nem recept, csak egy egyszerű  ötlet, ropogtatni való . . .  nem csak nyusziknak :)
Kicsi lányomnak nagyon tetszett ez az ízvilág, na meg persze a ropogás !
 Egészséges-, friss- , tartósítószer mentes.



Hozzávalók . . .

  2-3  darab dundi répa
olaj a kisütéshez
ízlés szerint fűszersó(opcionális)


Elkészítés . . .

A megmosott és megtsztított répát egy séles zöldség hámozóval vékony szeletekre vágjuk és olajban ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedve leitatjuk a felesleges zsiradékot, majd ha kedvünk úgy tartja fűszersóval kicsit meghintjük, vagy tejfölös zelleres mártogatóssal kínáljuk.


Tipp . . . a mártogatóshoz

125 g tejföl 
1 ek ketchup
1 szál zeller levél apróra metélve



Édes és roppanós . . .hm . .  .készítsétek el !








Emeletes Citromtorta . . . 
pikáns mázzal bevonva










Bence névnapját tartottuk hétvégén . . . egyik kedvenc tortáját kérte, 
készítsük el ebből az alaklomból.
Amit annál is inkább nem bántam, mert nekem is óriási kedvencem  :)








Hozzávalók . . . 
(22 cm-es tortakarikához)

tésztához... 

1 citrom
225 g liszt
2 kk sütőpor
4 közepes nagyságú tojás
225 g puha margarin
225 g porcukor
20 cm átmérőjű tortakarika

citromkrémhez...

2 közepes nagyságú tojás
75 g porcukor
1 citrom
50 g vaj

citrommázhoz...

1 citrom
125 g porcukor







Elkészítés . . . 


A tésztához előmelegítjük 180 fokra sütőnket. Olajjal kikenjük és sütőpapírral béleljük sütőformánkat. A legszerencsésebb ha 3 db van belőle, sajna nekem csak 1 van :)
A citrom héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. Lisztet és sütőport egy tálba tesszük. A tojásokat, cukrot és vajat alaposan a liszthez keverjük. A citrom héját és levét is masszánkhoz keverjük.Majd egyenlően elosztjuk a tortaformában 15-20 perc alatt világos tésztákat sütünk (3 db-ot)Rácsra téve hagyjuk hűlni.





Krémhez a tojásokat egy tűzálló tálban villával felverjük. Beleszórjuk a porcukrot,majd a citrom levét és reszelt héját. Vajat is hozzá tesszük és forró vízgőz felett  szüntelen kevergetve besűrítjük krémünket. Ha már ráragad a keverő kanalunkra levesszük a tűzről.






Az egyik tortalapot tányérra helyezzük, megkenjük a krém felével, a másik tortalappal pedig befedjük. A citromkrém másik felét rásimítjuk és fedjük a harmadik lappal.
 A harmadik citrom héját lereszeljük és félre tesszük.Porcukrot  a citrom kicsavart levével addig keverjük amíg enyhén folyós mázat kapunk. Tortánk tetejét bevonjuk és egy vizes kés segítségével elsimítjuk, a reszelt héjjal csinosan  megszórjuk.
Ne törődjünk az oldalán lefolyó  krémmel és mázzal...a végeredmény annál rusztikusabb lesz :)










Kakaós Fantan . . .







Nem olyan régen elkészítettem az eredetileg fahéjasra megálmodott péksüteményt.
 Azonban folytatást kívánt ez a finom kelt  tészta ... kipróbáltam kakaósan  is !
Végeredmény döntetlen lett fahéjas avagy kakaós javára   . . . 
mindenki döntsön ízlése szerint ,de egy próbát mindenképp megér!  :)









Hozzávalók . . .


50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
5 dkg cukor
1/2 kk só
5 dkg vaj
1 db egész tojás


Kenéshez . . .

3 ek cukrozott kakaópor
1 kk fahéj
3 dkg vaj



Elkészítés . . . 


Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben kevés cukorral.
Majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk. 
Meleg helyen,letakarva,duplájára kelesztjük.
Tésztánkból nagy téglalapot nyújtunk.Megkenjük az 
olvasztott vaj és kakaó-/vagy fahéj elegyével, majd hosszában 
derelye vágóval vagy pizza szeletelővel 5 egyenlő csíkra vágjuk. 
A csíkokat egymásra téve, most keresztbe 12 részre osztjuk
 és középen kicsit félbe hajtva, papírkapszlikkal bélelt muffin sütőformába tesszük.Pihentetjük őket úgy 15 percet. 
Egy kevés barna cukrot szórhatunk minden kis legyező tetejére( opcionális)
Légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben középső rácson,
 15 perc alatt világosra sütjük.