2013-12-11






Vajas - sajtos 
háromszögek...










Babgulyás vacsink mellé kerestem "kísérő" gyanánt 
sós-pékárút.I
hletet valamelyik általam kedvelt gasztro 
oldal képeinek nézegetésétől vártam ... Nagy kukucskálás közepette rábukkantam eddig még felfedezetlen
zsuzsifinomsagai blogra, ahol Zsuzsi "háziasszony",
 játékra invitálja  a sütni - főzni szerető publikumot. 
Minimális változtatásokat eszközöltem, 
család ízléséhez igazítva az eredeti receptet.
Remélem emiatt nem lesz harag ;) ÉÉÉs ... 
Ráadásként még ajándék is vár a szerencsés 
konyhatündérre... nosza, próba szerencse ! :)







Hozzávalók ...
18 db óriás háromszöghöz

tésztához...

80 dkg liszt
1 ek só
4 dkg élesztő
1 kk cukor
1 egész tojás
2,5 dl tej(langyos)
2,5 dl víz(langyos)
1 dl olaj

töltelékhez...

25 dkg margarin
2 tojás sárgája
 15 dkg füstölt sajt(reszelve)

kenéshez 1 egész tojás
  "rávaló"- lenmag, szezámmag, zabpehely,sajt...







Elkészítés ...



2 dl cukros-langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt 
és egy kevéske lisztet, megvárjuk amíg duplájára 
dagad a folyadék... Egy nagy tálba szitáljuk a 
lisztet, hozzá keverjük a sót és az elkészült kovászt. 
A maradék langyos tejjel és vízzel, valamint az egész 
tojással, olajjal lazítunk a tészta állagán. Alaposan
 elkeverjük és munkalapra borítva legalább 
10 percen át kidolgozzuk. Tészta tetejét bevagdossuk 
és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük(30 perc)
Majd újból átdolgozzuk a tésztát kinyomkodva belőle 
a felesleges levegő/gázbuborékokat. Ismét pihentetés 
következik, kb 15 perc. Ezalatt elkészítjük a
 tölteléket, ami a kissé megolvasztott margarin 
és tojások sárgájának elegyítéséből áll, 
felhasználásig félre tesszük.Sütőt előmelegítjük 
180 fokra, 2 nagy tepsit kibélelünk sütésálló
 papírral. Egész tojást felverünk egy tálkában,
 sajtot reszelünk ...









Tésztánkat nagy téglalappá nyújtjuk és megkenjük 
tojásos vajjal, füstölt sajttal szórjuk.
Hosszanti oldalától szorosan feltekerjük és éles késsel háromszögeket vágunk, amiket egyből a 
tepsibe csücsültetünk. Vékonyan lekenjük felvert 
tojással,majd pár perc száradás után ismét. 
Ekkor megszórjuk ízlésünknek kedves magokkal, 
vagy amivel szeretnénk :)
Forró sütőbe tolva aranybarnára sütjük nálam 
kb 15 percbe telt légkeverésen.
Némelyik háromszög igencsak "billegálisnak"
 bizonyult és megborult sülés közben...
de ez a tény semmit sem rontott az ízükön! 










A végeredmény egy pillekönnyű, vaj és sajt
 kombinációtól illatozó pihe-puhaság ... 
Nagy kár lett volna kihagyni ! 
Egyből kedvenccé avanzsálódott apró 
és nagyobbacska családtagjaim között 
Köszi Zsuzsi ! 



















2013-12-10





Narancsos Oreo keksz csillagok ...










VKF 60. forduló --gesztenye-bonbonmania -- által szervezett fordulóban a csokis/kakaós kekszeké a főszerep. Először merészkedem játszani ebben a játékban, remélem olyan szeretettel fogadnak amilyen szeretettel én készítettem narancsos/kakaós csillagjaimat...









Hozzávalók ...

30 csillag párhoz
1 csésze=250 ml

Oreo keksz tészta...

1 1/4 csésze liszt
1/2 csésze Holland kakaópor

1 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
csipet só
1/2 csésze porcukor
1/2 csésze puha margarin
1 db tojás

Narancsos keksz tészta...

10 dkg puha margarin
5 dkg porcukor
1 narancs leve + reszelt héja
1 db tojás
2 ek őrölt mandula(opcionális)
22 dkg finomliszt
2 ek kukoricaliszt

Narancsos töltelékhez...

5 dkg puha margarin
10 dkg porcukor
2 dkg étkezési keményítő
(vagy főzés nélküli vanília pudingpor)
1 ek narancslé
2 ek tejszín
1 narancs reszelt héja







 Elkészítés ...

Először a krémet készítsük el - a hozzávalókat egy kézi mixer segítségével habosra keverjük és felhasználásig hűtőbe tesszük. Amennyiben túl lágynak találnánk tegyünk hozzá porcukrot, ha pedig "kenhetetlen" lenne kevéske tejszínnel lágyítsunk az állagán.
 Töredelmesen bevallom nehéz volt megtalálnom az arany középutat:)
Vaj-cukor kikeverés, majd hozzá a felvert tojás narancs héjjal és narancs lével keverve. Lisztes keverékkel össze gyúrni(ha nem használunk őrölt mandulát, akkor + 2 ek lisztet adjunk a masszához)... 
Oreo keksznél - puha vaj-cukor-tojás kikever, majd kakaóporos lisztes-sütőporos keverékkel össze gyúrjujk...
Mindkét keksz megadott hozzávalóiból, külön-külön, jól gyúrható tésztát kapunk, amit fóliába csomagolva hűtőben pihentessünk 30 percet.
 Kukás zsákot félbe vágtam és azon dolgoztam a kekszek nyújtásánál és kiszúrásánál is egyaránt - nem akartam feleslegesen több lisztet a  tésztához dolgozni :) Mindkét ízesítésű tésztát kb 3 mm vastagságúra nyújtottam és csillag kiszúróval kivágtam a mintákat. Kb 30-30 csillag sikeredett. Előmelegített 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt kisülnek a csillagok... Rácsra téve hűtjük , majd krémet kenve közepükre narancs-oreo párosítással össze ragasztgatjuk őket. Elfogult vagyok a narancsos íz terén,azért titkon remélem a ti tetszéseteket is elnyerik töltött kekszecskéim...


















2013-12-09






Almás - mazsolás palacsinta ...
fahéjas öntettel






Nem recept...csak "ötlet kategóriában" futó palacsintákat osztanék meg veletek :) Alma rajongók előnyben !





Hozzávalók ...


20 dkg liszt
2 tojás
2,5 dl tej
2-3 dl szódavíz
1 kk szódabikarbóna
csipet só
2 alma -reszelve
1 mk fahéj
6 dkg olvasztott vaj
2 maréknyi mazsola(opcionális)


öntethez...

4 dl tej
2 ek cukor(ízlés szerint)
1 tk őrölt fahéj
0,5 csomag vanília pudingpor




Elkészítés ...

Amennyiben szereted a mazsolát, akkor beáztatjuk langyos vízbe,
majd amint megpuhult szűrőbe téve lecsepegtetjük.
Öntethez a tejben elkeverjük a vanília pudingport és a fahéjas cukrot majd enyhén sűrű krémet forralunk belőle.Tálalásig hűvösre tesszük, közvetlen a felszínét frissen tartó fóliával borítva,hogy ne "bőrösödjön" meg.
Lisztből-tojásból-sóból-tejből-szódavízből palacsinta masszát keverünk, majd hozzá adjuk a finomra reszelt almát, fahéjat, szódaport és selymesen folyós tésztát kapunk.Ha túl sűrűnek találnánk a tésztát szódavízzel hígítsuk tovább. Mazsolát elkeverjük a masszában és felforrósított palacsinta sütőnkbe, kevés olvasztott vajra kanalazva a tésztát szép aranybarna palacsintákat sütünk. Vastagabb és kiadósabb lesz a natúr változatnál, de ez benne a legjobb rész ;D Meg amikor alma-fahéj illat lengi be a konyhát :)A kicsik ilyenkor már ott toporognak mellettem, hogy mikor leszek már készen ?! ...Az öntet megfelel nekik majd a palacsinta után, nagykanállal kanalazva :)
Jó sok öntettel körítve a legfincsibb!!!
Jó étvágyat











 Red Velvet Whoppie...
(süti szendvicsek)







Az ünnepi hangulat szele felgyorsítja az eseményeket, 
na persze sűríti is jócskán... ismét játék...ismét SAD! "Gasztroajándék" a téma megjelölése... 
Ezúttal Ági, a konyhaninnenkertentul.blogspot.
 házi asszonya bonyolítja le a szervezést és
 minden egyéb feladatot :)
Játékra fel!!!










Hozzávalók ...
~ 25 szendvicshez

csésze méret=250 ml

0,5 cs porcukor
3/4 cs mandulaliszt
(finomliszttel is működik a recept)
1 ek kakaópor
2 tojás fehérje
piros ételfesték
(por vagy nálam gél alapú Wilton)
2 tk kristálycukor











töltelék...

4 dkg mascarpone krém
2 ek vaj
0,5 tk vanília kivonat
3/4 cs porcukor











Elkészítés ...



Sütőlemezt befedjük sütésálló papírral, félre tesszük. 
Egy nagy keverő tálban lisztet-porcukrot-kakaóport-sót 
elegyítünk. Másik tálban félkeményre verjük a tojás
 fehérjét, majd folytonos habverés közben adjuk hozzá
 az ételfestéket valamint a kristálycukrot. 
Amennyiben por alakú festéket használunk,azt előtte 
a porcukorral vegyítsük :D Keményre és 
fényesre mixeljük az élénken pirosló habot. Keverőlapát
 segítségével óvatosan a tojáshabhoz forgatjuk lisztes 
keverékünket. Nyomózsákba töltjük és 1 cm-es távolságot
 hagyva korongokat nyomunk(kb 3 cm átmérőjű körök) 
20 percet pihentetjük szobahőmérsékleten.
Eközben a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
Egy másik tálban krémet készítünk a töltelék
 hozzávalóit kihabosítjuk és nyomózsákba halmozzuk,
 valamint felhasználásig hűtőben pihentetjük.
Piros szendvics korongokat az előmelegített sütőben 
10-15 percig sütjük, ellenőrizve,hogy ne legyenek
 túlságosan kiszárítva. Sütés után rácsra téve hűtjük,
majd krémet nyomunk két szendvics közé és azonnal tálalhatjuk...egyébként(szerintem) nem árt neki 
a hűsítő pihenés egy éjszakára a kamra polcán ;D 
Szép dobozkában, csinos selyempapírok közé 
csücsültetve gasztronómiai ajándéknak is jó lehet...












































Pillekönnyű túrós fánkok ...







Egy igazán nagyon egyszerű pihe-puha fánkocskát hoztam, ami szinte elolvad a szájban... Sok konyhában, sokféleképpen elkészítve megfordulnak ezek golyóbisok, a saját verziómat is közzé tenném... szeretettel ...







Hozzávalók ...
30 fánk golyóhoz


25 dkg tehén túró
2 egész tojás
10 dkg liszt
0,5 cs sütőpor
2 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 kk só
0,5 citrom reszelt héja

- bő olaj a sütéshez
- porcukor, lekvár, csokoládé, fahéj...a tálaláshoz






Elkészítés ...


Egy tálban a túrót villával áttörjük, hozzá adjuk a tojásokat és az előzőleg összevegyített száraz anyagokat. Citrom reszelt héjával fokozzuk az ízhatást és alaposan össze keverjük masszánkat. Két teás kanál segítségével kis gömböket formálva a forró olajba csücsültetjük a tészta halmokat.Vigyázat, duplájára gyarapodik a térfogatuk és hajlamosak hamar megégni!  Konyhai papírtörlővel fedett tálba szedjük a felesleges zsiradékot leitatva és még forrón, porcukorba hempergetjük illatozó fánkocskáinkat. Kedvünk szerint kínálhatunk hozzá lekvárokat,dzsemeket,csoki öntetet, ám így, porcukor kéregbe burkolva is nagyon fincsiségesek ;)
Gyerkőceim egy szempillantás alatt eltüntették az összes fánkocskát :D








2013-12-06




Málnás Charlotte-torta ...




--- "Játék az élet" --- 
Újabb "kihívás"  Szofika a -konyhaban Blog háziasszonyánál-Juditnál...
Régen készült már Charlott -torta minálunk, így nagyon megörültem a recept ötletnek...és véletlenül pont ma bontottam fel egy üveg málna dzsemet ... a "jel " megvolt, most már csak sütni kellett :)








Hozzávalók ...

tésztához...

5 db tojás
100 g liszt
100 g porcukor
málnalekvár - ízlés szerinti mennyiségben :)

+ 2 db tojás - 2 ek liszt 
ha "feneket" is kerítenél a tortának :)




joghurt krémhez... 

2 dl habtejszín
(nálam Meggle Cukrászhab)
5 dl natúr görög joghurt
(vagy 12 %-os tejföl)
100-120 g porcukor
fél citrom reszelt héja
6 lap zselatin
(vagy 2 cs zselatin fixet(oetker)
20 dkg málna(fagyasztott is jó)




Elkészítés ...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
5 egész tojást a porcukorral fehéredésig verjük kézi mixerrel majd apránként adagolva hozzá a lisztet O alakban óvatosan beleforgatjuk azt!
Sütőpapíros lemezre kenjük, lehetőleg egyenletesen majd a forró sütőben 12-15 perc alatt világos "zsemle" színűre sütjük:)
Amíg sül , elkészítjük a krémet... Zselatint előkészítjük a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint. Natúr joghurtban/tejfölben elkeverjük a porcukrot és a reszelt citrom héjat, félre tesszük. Tejszínből habot verünk és óvatos mozdulatokkal bele forgatjuk az édes joghurtot, majd a langyosra hűtött zselatint is-hűtőbe tesszük.
Egy gömbölyű aljú edényt kibélelünk folpack fóliával(nálam egy nagyobb tésztaszűrő volt az alap:)
A kisült piskótát még melegen, papírostól feltekerjük, kihűtjük, majd a sütőpapírt eltávolítva megkenjük lekvárral és újból feltekerjük---Ujjnyi vastag szeleteket vágva kibéleljük az előkészített formánkat a málnás-piskóta csigákkal és a joghurtos töltelék egy részét közepére halmozzuk, megszórjuk a pirosló málna szemek felével, majd újból krém -> málna és végezetül krém kerül a tetejére(ami majd az alja lészen...)





Így kissé pucérnak gondoltam a tortácska popsiját, ezért 2 tojásból és lisztből vékony piskótát sütve, "feneket" kerítettem a leendő torta alapjának. Lapos kistányér és egy üveg lekvárt használva súlynak, pár órát hűtőben csücsülve várta a szeletelést.
 Dermesztés után, egy laza mozdulattal torta tálra felfordítva, biztonsággal szelhető, csigázóan színes tortát  kaptunk:) 
Köszi az emlékeztetőt Judit-, újabb fini recepttel gazdagodtunk :)










2013-11-28






Egyszerű Almás pite ...






Töretlen sikernek örvendő sütemény nálunk, joggal hiszen annyira finom... variációk sorát próbáltam már ki,de mégis ez az egyszerű változat a nyerő! Dió nélkül, jó sok almával...Csak azt nem értem hogyan tudják néhány óra leforgása alatt az egészet befalni az itthoni kis konyha koboldok?! :)




Hozzávalók ...
(24 X 30 cm tepsi méret)

tésztához...

40 dkg finom fehér liszt
20 dkg darás liszt
30 dkg zsír vagy margarin
15 dkg porcukor
2 tojás sárgája
0,5 cs sütőpor
2-3 ek tejföl(amennyit felvesz a tészta)

töltelékhez...

1-1,5 kg savanykás alma
fahéj, cukor, citromlé
2 maréknyi pirított zsemlemorzsa






Elkészítés ...

A tészta hozzávalóiból és pár kanálnyi tejfölből könnyen gyúrható közepesen kemény tésztát gyúrunk.Két cipóra vágva tegyük hűvösre pihenni.
Majd az almákat mossuk-hámozzuk-nagy lyukú reszelőn lereszeljük és citromlével kissé meglocsoljuk. 
az egyik tésztát enyhén lisztezett felületen tepsi nagyságúra nyújtjuk és a zsírozott-lisztezett előkészített sütő tepsibe helyezzük. '-2 maréknyi zsemlemorzsával meghintjük és a reszelt almát sok levétől kicsavarva a tésztára halmozzuk, elegyengetjük. Ízlés szerint fahéjjal és cukorral hintjük, majd a kinyújtott másik tésztával fedjük. Több helyen villával szurkáljuk, hogy az almából elpárolgó gőz távozni tudjon :) A tésztát lekenhetjük felvert tojással(opcionális)majd az előmelegített 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.Sütés után várjunk egy keveset a szeleteléssel, célszerű langyosan vagy teljesen kihűlt állapotában megtennünk ezt :) Aki kedveli tálalásnál fahéjas porcukorral hintheti az amúgy is pompásan illatozó süteményt. Szerintem másnap (lenne) a legfinomabb,de ezt még sajna nem tapasztalatból állítom! :)














Briós ...






Cukrász képzés első gyakorlati órájának tananyaga a Briós készítés... többek között ;) Idehaza is megpróbálkoztam vele, nem mondom hogy tökéletes,de ízre finom lett.
Próbálok szorgalmas jó diák lenni, elkészíteni a vizsga próba darabokat ... hajrá mindenki! A hozzávalók és arányuk nem minden esetben tankönyvi lesz!




Hozzávalók ...
16 db-hoz

50 dkg liszt
5 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2 dl langyos tej(kb)
1 mk só
1 db tojás sárgája
5 dkg margarin(szobahő)
0,5 citrom reszelt héja

kenéshez 1 db tojás
barna- vagy jégcukor a szóráshoz




Elkészítés ...

Egy nagy méretű tepsit sütőfóliával bélelünk, félre tesszük.
Tálba lisztet szitálunk és a sóval elkeverjük.
Kovászt készítünk -> 1 dl langyos de nem forró tejbe kevés porcukrot keverünk és bele morzsoljuk az élesztőt, 1-2 ek lisztet hozzá téve simára keverjük(állaga kb tejföl sűrűségű legyen) és meleg helyre téve érleljük.




 Amikor emelkedik a kovász szintje a lisztes alaphoz öntjük, majd a maradék porcukrot elkeverjük a tojás sárgájával és szintén az alaphoz adjuk.Olvasztott margarinnal javítva az állagot, reszelt citrom héjjal fokozva az ízeket, alaposan kidolgozzuk a tésztát. Nincs tészta dagasztó gépem, ezért maradt a jó alapos kézi kidolgozás egy gyúró táblán. Amennyiben szükséges adjunk hozzá langyos tejet( kb 2 dl vett fel) de vigyázzunk ne lágyítsuk túl a tésztát.A gyúrótábla felületét tovább lisztezni nem kell! Nejlonnal fedve meleg helyen (40 fokon) kelesztjük (kb 20 perc)Amikor szépen megnövekedett a tésztánk térfogata, kidolgozzuk belőle a képződött gázokat "szellőztetjük", ami nem másból áll mint alapos átgyúrásból! Továbbra sem kell liszteznünk!Újból lefedjük és másodszorra is megkelesztjük. Majd a megnövekedett illatos kelt tésztánkból hengert sodrunk és 16 egyenlő részre vágjuk. Egyenként 25 cm-es rudakat sodrunk és csiga alakban össze tekerjük, úgy hogy a végét a csiga alá hajtva a sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.



Formázás mikéntje fantáziánkra van bízva...alkalmaztam egy régebbi receptben látható csomózós technikát is...






 Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Vékonyan lekenjük a felvert tojással és 10-15 perc pihenő következik.Újból lekenjük tojással és ízlésünknek megfelelően cukorral szórhatjuk :) Sütőbe toljuk és kb 12-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük... rácsra téve hűtjük és akár azonnal tálalhatjuk egy finom habos kakaóval vagy tejjel első rangú reggelit alkothatunk ;)Családom reklamált az adagot illetően, ezért legközelebb dupla adagban készül majd!