2013-08-15



"Büdi Láb" . . .




5 éves kisfiam egy bizonyos külföldi gyermek csatornát előszeretettel néz mostanság, aminek néha "súlyos" következményei vannak :) Kísérletezések sokasága és receptek kipróbálása a következmény Titokban  így négyszemközt bevallom , jó móka, még felnőtt fejjel is!!! 
Egyszerű, minimál költségvetésből :)






Recipe . . .

Végy egy csomag előre gyártott leveles tésztát--olvaszd ki szobahőn--
Amíg ez megtörténik, karton papíron rajzold körbe csemetéd lábikóját és vágd ki a sablonod!
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki tetszőleges vastagságúra--majd a sablonodat használva vágd körbe késsel--sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassátok a lábikókat-- tálkában felvert tojással kenjétek meg és tetszőleges sajttal alaposan szórjátok meg!
180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssétek aranybarnára.





Kisfiam csalódott arccal a végeredmény fölött " de hiszen ennek finom illata van..."
Ketchuppel piros lakkozott körmöket kreáltunk... 
Amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan befalatozták  a "Büdi "lábacskákat.
Jó móka volt, próbáljátok ki ti is :)



2013-08-14



"Hamis Marcipán" falatkák . . .






Hétvégén családi pikniket tartottunk, ez alaklomból készültek el ezeket a kis rudacskák. 
Nagy sikere volt aminek igazán örültem :)))
Elkészítése roppant egyszerű, csak kicsit pepecselős a mártogatós rész, de sebaj a végeredményért megéri !!!
Mandula íz kedvelőinek "ajánlom" szeretettel . . .


Hozzávalók . . .  kb 70 db-hoz

10 dkg búzadara
20 dkg porcukor
5 dkg vaj
15 dkg darált háztartási keksz
8 ek tej, csipet só
1 ek mandulaaroma
1 ek kókuszreszelék
pár csepp zöld ételfesték (opcionális)

Bevonáshoz . . . 

15 dkg csokoládé, 1 ek étolaj






Elkészítés .  . .


A tejet csipet sóval mikróban felforrósítom és kivéve elkevergetem benne a búzadarát, és lefedem.Mikor kissé megpuhult akkor jó.A darált kekszet és porcukrot, kókuszreszeléket és a mandula aromát a darával alaposan összedolgozom, majd az olvasztott vajjal puhítom az állagát.  Jól átgyúrom és folpakba csomagolva hűtőbe teszem 2-3 órára. Majd szobahőn egy kicsit megpuhul és a masszát 4 cipóra vágtam,majd egyenként ujjnyi vastag hurkákat sodortam. Éles késsel egyenlő részekre szabtam és olvasztott csokoládéba mártottam. Sütőpapírra helyezett rácson csücsültek száradásig. Hűtőbe téve teljesen megkeményedik  a csokoládé, így lehet szépen tálalni :)









 Tipp . . .

A csokoládét forró gőz felett olvasztottam, majd gőzről levéve kevertem bele az olajat, amitől szebb fényt kap a csokoládé bevonásunk.
2 db hústű segítségével végeztem a mártogatást, így elég haladósnak bizonyult a dolog :)
kimaradt kis marcipánokkal díszítettem a formákat.
Csokis fürdőzés után kicsit meg kell kössön  a máz, mert ha hirtelen tesszük hűtőbe, kicsapódik a zsiradék a csokiból és fehér foltos lesz!













Répával töltött Húsrolád . . .
tejszínes petrezselymes krumplival





Nagyon szeretem a jó minőségű darált húsokat, mert sokféle és változatos ételeket lehet belőle "varázsolni" az asztalra , éppen ezért gyakori vendég a miénken :)))
  




 Rolád hozzávalói . . . 4 személyre

1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg sárgarépa
50 dkg darált sertéshús
1 db tojás
frissen őrölt bors, só
2 ek mustár, 1 tk oregánó, 
4-5 levél friss  bazsalikom
1 kis ág kakukkfű
zsemlemorzsa
olaj a sütőpapírhoz


 Köret hozzávalói . . .

személyenként  2-3 szem burgonya
2 dl tejszín
8 dkg vaj
1 tk mustár
1 tk étkezési keményítő
só,bors


 Elkészítése . . . 

A sárgarépát megtisztítjuk és zöldség hámozóval nagyon vékonyra vágjuk  hosszában.
Dobjuk 2-3 percre forró sós vízbe, majd papírtörlőre szedve lecsepegtetjük.
Hagymákat apróra vágjuk és a darált húshoz adjuk. A többi hozzávalóval együtt alaposan összedolgozzuk és annyi zsemlemorzsát adva hozzá, hogy formázható masszánk legyen.
Egy darab sütőpapírt átkenünk vékonyan olajjal és a húsos masszánkat folpakkal lefedjük, és egy  nyújtófa segítségével, téglalap alakúra nyújtjuk. A fóliát eltávolítjuk és a répa szeleteket elrendezzük a húsos masszán. A a sütőpapír segítségével feltekerjük roláddá. A sütőpapír alatta marad,ezzel együtt tepsire tesszük (spórolva a mosogatást :)))Kevés vizet öntsünk alá és 190 fokra előmelegített sütőben kb 45 percig süssük. Közben én locsolgattam egy párszor a sütőpapíron felgyűlt zsírral.
15 -20 percet pihentessük sülés után, így szépen szelhető lesz :)
Köretünket elkészítjük amíg sül a rolád.A burgonyákat meghámozzuk és tetszőleges formájúra vágva sós vízben puhára főzzük.
Mártáshoz a vajon kicsit megfuttatjuk az apróra vágott petrezselymet és a főzőtejszínben elkevert keményítővel felöntjük.Sózzuk,borsozzuk és a mustárral még ízesítjük. "Rottyan egyet" és már ész is :)
Ha túl sűrűnek találjuk a mártást, pici vízzel hígítsuk. Főtt burgonyánkra csorgatva tálaljuk.



2013-08-11



 Mexicói stílusú - sült kukorica






Kukorica!!! ... imádom, sülve -főve-sütve-párolva ...
Jamie -nél láttam ezt a klassz ötletet és menten kis is próbáltam.
Aki szereti a csípős chilit, ne hagyja ki, ízorgia :)
Tengerparti feeling, amikor is a párás nyári levegőben száll a piruló kukorica fenséges illata...hm...
Kiváló kerti- party kaja!!!







4 db főtt kukoricát lecsöpögtetünk a felesleges nedvességtől. kb 5 dkg olvasztott vajjal kenjük meg őket--sózzuk,borsozzuk, majd tegyük grillrácsra (serpenyőben is tökéletes az ízhatás)Pirítsuk meg szép aranybarnára kukoricánkat. Tűzről levéve öntsük rájuk a serpenyőben maradt olvadt vajat,hintsük meg ízlés szerint chili pehellyel és szórjuk rá nekünk tetsző sajtot ... hm fincsi igaz? Jó étvágyat!












Kókuszos kukorica gombóc . . .





Ismét egy édesség sütés nélkül . . .Javaslom dupla adaggal indítsatok! Ezt én is elrontottam,pillanatok alatt befalták a hazaiak :)
Pofon egyszerű elkészíteni, kisgyerekkel is remek móka!




Hozzávalók . . .

15 dkg kukoricadara
10 dkg + 5 dkg kókuszreszelék
1/2 citrom reszelt héja
5 ek méz (vagy 4 ek cukor vagy édesítő)
1 cs vaníliás cukor
4 dl tej
csipet só

Elkészítés . . .

Egy lábasban a tejet csipet sóval a mézzel összemelegítjük, beletesszük a kukorica darát és az 5 dkg kókuszreszeléket.Vaníliás cukorral és reszelt citrom héjával ízesítjük. Megfőzzük "pöfögős"sűrű masszánkat.Fedővel letakarva hagyjuk hogy a gőzben puhuljon még a kukoricadara. Lehűlt masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk és a maradék kókuszban meghempergetjük.



Tipp . . .

Behűtve a legfinomabb!Amennyiben titokban készíted és nem falja gombócozás közben a gyereksereg!
Nekem a kicsik segítettek, így bocsi,de nem érkeztem számolni hány darab gombóckára számítsatok végtermékként :)(talán-talán 25 db?)
Ízlésedre bízom mivel tálalod . . . egyszerűen csak porcukorral hintve is finom, én baracklekvárral és natúr joghurtba kevert vaníliás cukor és szeder keverékével kínáltam. Mindkét verzió sikert aratott :)












Fahéjas Fantan . . .










Látványos kelt tészta kreáció, ami az Amerikaiak egy közkedvelt péksüteménye.
Gyerekeim nagyon respektálták :)))Barack lekvárba mártogatták  legyező szerű tésztákat.
Valószínű többször is el fogom készíteni más ízesítéssel is kipróbálva . . .
Köszi Citromhab a tuti receptet!









Hozzávalók . . . 12 db-hoz

50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
5 dkg cukor
1/2 kk só
5 dkg vaj
1 db egész tojás

Kenéshez . . .

2,5 dkg olvasztott vaj
1 kk őrölt fahéj








Elkészítés . . . 


Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben kevés cukorral.Majd a többi hozzávalóval 
együtt tésztát gyúrunk. Meleg helyen,letakarva,duplájára kelesztjük.Tésztánkból 
nagy téglalapot nyújtunk.Megkenjük az olvasztott vaj és fahéj elegyével,majd 
hosszában derelye vágóval vagy pizza szeletelővel 5 egyenlő csíkra vágjuk.
 A csíkokat egymásra téve, most keresztbe 12 részre vágjuk és középen kicsit félbe hajtva,
 papírkapszlikkal bélelt muffin sütőformába tesszük.Pihentetjük őket úgy 15 percet.
 Egy kevés barna cukrot szórhatunk minden kis legyező tetejére( opcionális)
Légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben középső rácson, 
15 perc alatt világosra sütjük.









Tipp . . .

Lekvárba mártogattuk a sütiket,mert nagyon édes szájú társaság vagyunk.
Vanília öntet is jó választás lett volna, ha az a volna ott nem volna :)
A sütemény másnapos voltáról nem tudok nyilatkozni,mert azon melegében eltüntettük !
Legközelebb kakaós és diós változatban is elkészítem, úgy is biztos fincsi lesz.




















2013-07-28



Rántott fogas filé . . .

petrezselymes burgonyával és grillezett cukkinivel





Kedvenc édesvízi halam a Süllő! Párom rendületlenül horgászik rá a Dunán, több kevesebb sikerrel...hááát ma volt kapás :)))

Nem recept, csak egyszerű ötlet egy finom könnyed ebédhez!



Hozzávalók . . .
 4 személyre



- 1 nagyobb süllő 
(tisztítva -filézve 1,5 kg-os példány volt)

- panírhoz - finomliszt - tojás - zsemlemorzsa
 só,bors,barbecue fűszerkeverék

 
-körethez...

 1 közepes zsenge cukkini
olívaolaj
barbecue fűszerkeverék

                 2 db burgonya személyenként
1 kis csokor petrezselyem
                só,bors






Elkészítése . . .


A fogast párom megtisztította én pedig kifiléztem, szeleteltem, sóztam borsoztam és egy kicsit hűtőben pihentettem.Majd a klasszikus liszt-tojás-zsemlemorzsa formációval bepaníroztam . Amíg halacska pihent elkészítettem a köretet. Szeretjük az egyszerű hagyományos ízeket, így maradtunk a vajas petrezselymes burgonyánál. Cukkinit felkarikáztam olívaolajjal locsoltam és barbecue fűszerkeverékkel megszórtam, forró serpenyőben aranybarnára sütöttem.



Tipp . . .



Frissen szelt citrom a ropogós bundájú halra csorgatva, mindezt egy könnyed krémes tartár mártásba "tunkolni", hm... mennyei eledel:)

Kötényeket felkötni! 









2013-07-27




Sós mogyorós - csokis muffin . . .
 (tej-tojás nélkül)









Szombat van. Spórkassza, azaz hétvégi hűtő kiürülés . . .
friss árúk feltöltése még egy kicsit várat magára, így a meglévő
 anyagokból gazdálkodtam :)Nagyon könnyed és omlós tészta
 lett a végeredmény! Vigyázat, eteti magát!








Hozzávalók . . .
(12 db -hoz :)


15 dkg cukor
25 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1 tk szódapor
4 ek cukrozatlan kakaópor
2,5 dl víz
2 tk balzsamecet (sima ecet is jó 10%)
1,2 dl olaj (vagy olvasztott vaj)
1 tk fahéj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg csokoládé (nálam sárgabarackos Boci csoki)
1 marék sós mogyoró durvára törve



Elkészítés . . .



Előmelegítjük a sütőt 190°C-ra. a nedves hozzávalókat összekeverjük
 majd a külön edényben összekevert szárazakat is hozzá tesszük.
Kézi habverővel összekavarjuk majd muffin kapszlikba 3/4 -ig töltjük
 kb 20-25 percig sütjük (tűpróba)











































Gyömbéres - Cukkinis kevert süti . . .

ropogós dióval








Cukkini dömping beindult! Általam nagyon kedvelt zöldség,
aminek felhasználhatóságát tekintve a számtalan
 jelzővel illetném . . csupa-csupa pozitívummal :) 
Sokszor főzök belőle finomságokat, 
de édességet még nem készítettem.

Sok helyen láttam hasonló recepteket a világhálón, 
egy kis módosítást eszközöltem a gyerekeim megtévesztésére,
 mert ugye a zöldségféle nem mindegyikük kedvence ;)






Hozzávalók...
20 X 30 cm-s tepsihez

20 dkg cukor
25 dkg liszt
3  tojás
2,5 dl olaj
1 csomag sütőpor
1 kk fahéj
10 dkg durvára vágott, pirított dió
30 dkg reszelt, lecsöpögtetett cukkini
friss gyömbér reszelve(kb 3cm)
fél citrom reszelt héja



Elkészítése...

Sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, tepsit sütőpapírral béleljük.
Cukkinit megtisztítjuk,magját kivájjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk, állni hagyjuk, majd szűrőbe téve lecsepegtetjük. A cukrot a tojásokkal kikeverjük, olajat belecsorgatjuk, majd a sütőporos lisztet hozzákeverjük.
 Előzőleg a diót serpenyőben megpirítjuk és durvára törjük, 
masszához adjuk. Fahéjjal, reszelt citrom héjával és 
gyömbérrel ízesítjük. Legvégül a lecsepegtetett cukkinit
 is hozzá keverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsiben alsó rácson kb 20-25 percig sütjük(tűpróba)



Tipp...

Porcukorral hintve és baracklekvárral kínáltam, 
de csokival leöntve is el tudom képzelni :D
























Málnás Semifreddo . . .













Kedvelt fagyis receptünk mert sok  féle -képpen variálható és mindig finomra sikeredik :)
Semifreddo jelentése "félig fagyott".
Édes és krémes . . . itt a málna szezon közepén ezt a variánst használtam . . .



Hozzávalók . . .
( kb 1 liternyi mennyiséghez)


200 ml habtejszín( Hulala vagy Meggle )
2 egész tojás
3 ek friss gyümölcs (vagy 4-5 ek lekvár )
2 ek friss gyümölcs a tetejére
8 dkg cukor




Elkészítés  . . .


Tojások sárgáját és cukrot habosra dolgozom robotgéppel. 
Villával áttöröm a gyümölcsöt és a tojásos masszába forgatom. 
Amennyiben lekvárt vagy dzsemet használok cukor már nem is kell :)
Habtejszínt kemény habbá verem és óvatosan a cukros gyümölcsös 
mázhoz keverem. A tojik fehérjét is habbá verem és szintén óvatosan 
a masszához keverem-forgatom.A fagyi alapunkra friss gyümölcsöt szórok,
 vagy tört gyümölccsel örvény formában a mázhoz keverem .
Variációk sora kimeríthetetlen :)
Műanyag edényben lezárva legalább 4-5 órára fagyasztóba teszem.



Tipp...


Őzgerinc formát frissen tartó fóliával kibélelünk, friss gyümölcsöt szórunk az aljába, 
ráhalmozzuk a fagyi masszát és fagyóba tesszük. Fogyasztás előtt kiborítjuk
 és pár perc várakozás után szépen szeletelhető parfét kapunk.Tejszínhabbal 
vagy csokiöntettel nagyon finom hűs nyalánkság.






















Zelleres - burgonyakrémleves . . .
burgi chips-szel - zeller olajjal



Nyár van és semmi baj ,olvadunk mint a vaj . . . egyszóval ki szeret ilyenkor a meleg tűzhely mellett sokat elidőzni ? Bármennyire is szeretek főzni, de én nem :) Előnybe részesítem, szerintem sokad magammal együtt a gyors- egyszerű- tápláló ételeket. Ez a fincsi krémleves pont erre egy jó példa . . .


Hozzávalók . . .4 főre

6 db közepes burgonya
1 szál újhagyma
egy fél közepes zellergumó
1 ek olíva olaj
1 ek vaj
só, fehér bors(ízlés szerint)
1 l zöldség/húsleves alaplé
1 dl főzőtejszín

Elkészítése . . . 

Olaj/vaj fúzión a felkarikázott újhagymát megpirítom . Az apró kockára vágott zellert és burgit hozzáadva puhára párolom. Kevés alaplével felöntöm, botmixerrel  péppé zúzom, maradék alaplét hozzáadom. Tejszínnel felöntöm, után fűszerezem ha szükséges. Felforr és már kész is:)
Ha túl sűrű lenne leveskénk még egy kis alaplével hígíthatjuk,ha pedig túl híg, 1 tk alaplével elkevert étkezési keményítővel sűríthetjük.

A chips-hez... a megtisztított,legyalult,nedvességtől felitatott burgi szeletkéket forró olajban ropogósra sütjük és levesünk tetejére csücsültetjük.Zeller olajat csepegtetünk rá.


Tipp . . .

Zellerolaj házilag is egyszerűen  elkészíthető. Egy nagy csokor zellerlevelet olívaolajjal összeturmixoljuk és sűrű szövésű kendőn átszűrjük.Jól záródó üvegben tárolva sokáig fel tudjuk használni saláták,levesek ízesítésére.










Kukorica krémleves . . .

répa - szalámi chips és zellerolaj






Gyors leveske, éppen az időhiányos hétköznapokra való. 
Pici lányom sűrű kanálcsapásokkal tüntette el mindet a tányérjából :)))



Hozzávalók (4 személyre) ...

1 kis konzerv kukorica 
1 kis fej vöröshagyma
só, őrölt fehér bors

csipetnyi őrölt szerecsen dió
1 gerezd fokhagyma
6-8  dl zöldség alaplé 
2 dl főzőtejszín
1-2 ek. olívaolaj 


Chips-hez . . .

1db  közepes "dundi" répa
néhány karika  szalámi vagy füstölt kolbász






Elkészítés  . . .

Az olívaolajon megpirítom az apróra vágott hagymát és fokhagymát, 
majd alaplével felöntöm. Hozzáadom a lecsepegtetett kukoricát,
fűszerezem és összeforralom. Botmixerrel pürésítem - majd szitán átszűröm a levest.
 Edénybe vissza öntöm, hozzáadom a tejszínt,  felforralom és már el is készült a leves.

Répa Chips ...
 1 dundi répát vékonyan felkarikázok ( vagy gyalulok)
 és serpenyőben kevés olívaolajon ropogósra sütöm. 
A  szalámi  vagy kolbász darabokkal szintén így járok el  :)
A leves tetejére rakosgatom és zeller olajjal meglocsolom . . .
Jó étvágyat !