2013-11-04







Narancsos - Mákos Kuglóf . . .
Mascarpone-s krémmel töltve








Egy újabb játékra invitálják "gasztro" bloggereket, ezúttal  Szofika- a háziasszonya  SAD 19. fordulójának. 
A téma megjelölés számomra nagggyon pozitív ízvilágú, Dió avagy Mák csatája lesz :)
Mindkettőt nagyon szeretjük, így nem volt egyszerű a választás ;) Talán a mákos sütik kissé mellőzöttebbek, ezért hoztam az ebből készített saját "kreálmányomat", ami egy hagyományos bögrés sütire hajaz felturbózva. Ennek ellenére remélem ízleni fog nektek is, mert nálunk nagy sikert aratott :)



Hozzávalók . . . 

(22 cm alap átmérőjű kuglóf formához)


Tésztához...

1 bögre (2,5 dl) darált mák
1 bögre porcukor
1 bögre finomliszt
1 bögre natúr joghurt/vagy 12% tejföl
3 ek olaj
1 egész tojás
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 közepes narancs reszelt héja
egy csipet só


Krémhez...

250 g mascarpone
(alacsonyabb költségvetésen 450 g-os 20 %-os tejföl kicsepegtetve)
10 dkg porcukor
6 dkg margarin/vaj
1 tk vanília kivonat


Máz...

100 g porcukor
2-3 ek narancslé
+ narancs reszelt héjából  egy kevés díszítésnek :)




Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy kuglóf formát vajjal kikenünk és enyhén lisztezzük.
Mákot, a lisztet, a sütő és szódaport össze keverjük és félre tesszük.
A tésztához a tojást és cukrot kihabosítjuk, majd a joghurtot/tejfölt is bele keverjük. 
Majd a lisztes keveréket hozzá forgatjuk, és a legvégén reszelt narancs héjával ízesítjük.
Mákos masszát a formába simítjuk és középső rácsra tolva 35-40 percig sütjük(tűpróba)
Pár percig formában hagyjuk, majd rácsra borítva kihűtjük.
Krém hozzávalóit habosra keverjük és hűtőbe tesszük felhasználásig .
A kihűlt kuglófot félbe vágjuk és mindkét felének közepébe, kiskanál segítségével 2-3 cm mély és- széles"árkot" vájunk. A lehűtött sajtkrémmel kitöltjük a mélyedéseket és eredeti formájában össze illesztjük :)




Tetejére, porcukorból és narancsléből készített enyhén folyós mázat csorgatunk , amit reszelt narancs héjával díszíthetünk. Pár órányi hűtés után szépen szeletelhető.(másnap igazán egy ízbomba;)
















2013-11-02





Diótorta Linyah módra . . .  

Blogkóstoló 12. fordulójára



 




12.fordulójához érkezett a Blogkóstoló játék, aminek ezennel teller-cake a házigazdája.
Ez szerintem egy szupi csapatépítő játék a net személytelen világban keringő blogok között, ahol is egymás virtuális konyhájából csenünk egy nekünk tetsző receptet amit elkészítünk .)
Első ilyen közös játék amiben részt veszek, ahol is, nehezített pályán egy rutinosan blogolót kaptam.
Linyah személyében ( konyhalal.cafeblog.hu )

Az iciri-picirit változtatott recept- betalált kis családom szívébe, diós is- krémes is- nagggyon finom  :)






Hozzávalók . . .


tésztához...

10 dkg barna cukor
30 dkg darált dió
4 tojás fehérje
0,5 citrom reszelt héja
1 tk sütőpor
egy csipet só



krémhez...

4 tojás sárgája
3 dl tej
4 dkg keményítő
20 dkg puha margarin
10 dkg porcukor
1 cs Bourbon vaníliás cukor


díszítéshez . . .

5 dkg barna cukor
5 dkg dió
5 dkg csokoládé reszelék






Elkészítés . . .



Sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 db 20 cm-es torta formát sütőpappírral bélelünk.
Darált diót, a sütőport összekeverjük majd a citrom reszelt héjával ízesítjük - félretesszük.
 Tojás fehérjét félkemény habbá verjük és kis adagokban hozzá kanalazzuk a porcukrot - amitől fényes habot kapunk. Óvatosan hozzá forgatjuk a diós keveréket és két tortaformába elosztva az előmelegített sütőbe toljuk, kb 10-15 percre. A kisült lapokat rácsra téve hűtjük.
A krémhez a tojások sárgáját, tejet és keményítőt egy lábasban simára keverjük és tűzhelyre téve sűrű krémet főzünk. Vajat és a kétféle cukrot laza habosra keverjük és a kihűlt főzött krémmel dúsítva , tovább habosítjuk. Megtöltjük vele a lapokat és kedvünk szerint díszítve behűtjük egy pár órára.
Nálam a díszítés diós grillázs kissé kiklopfolva :)






Senkit se tévesszen meg a torta alacsonyabb termete! Az első szelet után rájövünk milyen kis kiadós , "csupa diós" finomsággal örvendeztettük meg szeretteinket!
Köszi a receptet  Linyah - többször is el fogom készíteni :)









2013-10-25






Mézes Krémes . . .






Egy újabb retro süti, az itthoni régi receptes füzetből , (ahogy még Mami készítette) . . . évek óta nem ettem ilyen sütikét. Saját kezűleg meg még nem is készítettem. Ez egy nagyon kiadós és mutatós sütike.
 Konklúzió - világossá vált a gyengém  . . . a több lapból készült sütiket még gyakorolnom kell :)))





Hozzávalók . . .


tésztához...

500 g liszt
150 g porcukor
60 g vaj
2 ek méz
1 kk szódapor
1 kk só
2 tojás
4 ek tejföl


krémhez...

200 g porcukor
200 g vaj
6 dl tej
6 ek búzadara
csipet só

tetszőleges savanykás lekvár(nálam szilva)

tetejére...

100 g étcsokoládé
30 g vaj




Elkészítés . . .


A tészta hozzávalóit összegyúrom és 1 órácskát pihentetem, majd 4 cipóra osztom, vékonyra nyújtom és előmelegített 180 fokos sütőben, egyenként 10-12 perc alatt világosra sütöm.
Krém- a tejből és búzadarából sűrű tejbegrízt készítek, lehűtöm. Vajat és porcukrot robotgéppel habosra keverem, majd apránként hozzá adagolom a lehűlt tejbegrízt. 
Az egészet kihabosítom és hűtőbe teszem.
Az első tésztalapot egy nagy tálcára helyezem és vékonyan megkenem lekvárral, erre a krém egyharmada következik, amit lefedek a második lappal ...és így tovább. Az utolsó lap tetejére súlyt helyezek (egy nagy és nehéz vágódeszkát választottam) pár órát így pihentetem (ettől lesz egyenletes lesz a süteményünk :)
Súlyozás után, csokoládét olvasztok amit vajjal fényesre kavarok, bevonom vele  a sütemény tetejét. Mikor kissé "meghúzott" a csoki villával hullámokat rajzolok rá és apró cukorgolyókkal hintem. Több órányi hűtőben való dermesztés után , forró vízbe mártott éles késsel tetszőlegesen szeletelem . . . 
 Jó étvágyat !














Mazsolás csomócskák . . .






Nagy rajongója vagyok a kelt tésztáknak. A kevesebb néha több elvén hoztam ezt az egyszerű péksüteményt. Viszonylag gyors reggeli finomság, uzsonna, vacsora ... vagy aminek szeretnétek!
Egyszerű elkészíteni és az illatfelhő sem utolsó szempont ami beteríti az egész konyhát sülés közben :)
Egy bögre forró kakaóval társítva...hm... Gyerkőceim finom házi baracklakvárt is kanalaztak mellé , élni tudni kell alapon :)









Hozzávalók . . . 16 db-hoz


500 g liszt
2 tk porcukor
0,5 tk só
1 kk fahéj
10 dkg mazsola
6 dkg vaj
2 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej

kenéshez a tetejére 1 tojás (opcionális)








Elkészítés . . . 


Egy nagy tálba lisztet szitálunk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzá adjuk a fahéjat, cukrot, mazsolát és a sót. Egy lábasba tejet langyosítunk,addig amíg a vaj el nem olvad(ne legyen forró, ha az lenne várj amíg langyos lesz. A túl forró folyadék megöli az élesztő gombákat és nem fog megkelni a tésztád!)
A vajas- tejet hozzá öntjük a lisztes keverékhez és alaposan kidolgozzuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Letakarva meleg helyen 20 percet pihentetjük  Majd finoman átgyúrjuk, így távoznak a felesleges légbuborékok. 16 egyenlő részre vágjuk. 20 cm-es rudakat sodrunk és egy laza csomót kötünk rájuk.






 Csomócskákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Újabb 15 percet pihentetjük őket.
Felvert tojással(vagy vízzel) lekenjük és előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácsra téve hűtjük, és porcukorral hintjük.
Finom omlós marad másnapra is,
így akár az uzsonna zacskóba is rejthetünk néhányat a gyerkőcöknek :) 
Csomózzatok ti is !!!


















2013-10-22






Barackos - leveles  . . . 






Régebben keringett egy kép a közösségi portálon, amit akkor elmentettem 
magamnak, szimpatikus jelzővel ! Elnézegetve a képet, recept híján, 
már csak a megvalósítás volt hátra . . .








Hozzávalók  . . .


500 g leveles tészta
2 csomag vaníliás pudingpor
200 g natúr piskóta korong
1 cs Bourbon vaníliás cukor
7 dl tej+ 2 ek cukor
1 üveg őszibarack befőtt (lecsepegtetve, darabolva)

 tetejére...

porcukor és 100 g étcsokoládé



Elkészítés  . . . 


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, előkészítünk egy nagyobbacska tepsit (20 X 30 cm) és sütőpapírral béleljük. Pudingporból és tejből a kétféle cukor hozzáadásával sűrű krémet főzünk.
Leveles tésztát megfelezzük és az egyik felet, tepsi méreténél kissé nagyobbra nyújtjuk, villával megszurkáljuk és 6-8 perc alatt elősütjük. Erre azért van szükség, hogy a puding ne áztassa el a tésztánkat.








Következik a vaníliás massza, amit egyenletesen elkenünk a tésztán. Piskóta korongokat sorakoztatunk a tetejére és ezeket befedjük a barack darabokkal. Következik a tészta másik fele, amivel befedjük az egész süteményt. Ismét megszurkáljuk több helyen, hogy ne hólyagosodjon fel túlságosan. Ismét sütőbe tolva, 20 - 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Kis pihentetés után, óvatosan a sütőpapír segítségével rácsra emeljük és teljesen lehűtjük. Tálalás előtt porcukorral hintjük és olvasztott csokoládét csorgatunk tetejére. Másnap igazán finom és szépen szeletelhető.






































Ropogós aszalt almaszirmok . . .




 Édes, ropogós és valami mennyei az íze :) Illat orgia - ami terjeng a lakásban amíg a karikák szárítkoznak...hm! Karácsony feelingje volt ! Igen-igen az abbahagyhatatlan kategóriába sorolandó (nálam) Most készítettem először sk aszalt almát, de tuti nem utoljára. Ez egy édes, fahéjas ropogós változat, legközelebb natúran is kipróbálom !




Hozzávalók . . .


6 db savanykás alma
5 ek barna cukor
1 tk fahéj
fél citrom leve
5 dl víz



Elkészítés . . .


Cukrot egy nagyobb edényben karamellizáljuk és óvatosan felöntjük vízzel(nagyon prüszköl a forró cukor) Ízesítjük fahéjjal és citrom levével.Addig melegítjük amíg az égetett  cukor teljesen fel nem olvad. Levesszük a tűzről és a megmosott-hámozott-magházától megfosztott-vékony karikákra vágott almákat megúsztatjuk benne. Cirka egy  óra fürdőzés után sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a karikákat, majd 100 fokos sütőben elkezdjük a szárítást.Sütő ajtaját támasszuk ki egy fakanállal, hogy a felesleges gőz távozni tudjon.
kb egy óra elteltével megforgatjuk az almakarikákat és további 1 órán át csak az illatokkal telítjük pocakunkat. Akkor jó, ha gondos teszt alá bocsátva, ropog az almakarika :))) Nálam egy pár darab elpirult a sütőben, de az ízén cseppet sem csorbított! Sőt!
Szellős helyen tárolva sokáig eláll. Hihi eláll...na igen... ;)


Tipp . . .

Az alma úsztató levet ki ne öntsük, remek kompót alapot kapunk belőle...csak után kell tölteni friss gyümölccsel !








Zabpelyhes - kenyérke . . .






Ez a zabpehellyel készült kenyér féleség , nagyon finom langyosan  kedvenc lekvárunkkal megkenve uzsonnára vagy akár vacsorára fogyasztva . . . törjetek ti is egy darabot belőle . . .





Hozzávalók . . .


22 dkg liszt
1/2 kk sütőpor
1/2 kk só
3 dkg zabpehely + 1 ek a tetejére
3 dkg vaj 
12 ml tej + egy kevés a kenyérke kenéséhez







Elkészítés . . . 


Sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy kisebb tepsit sütőpappírral bélelünk.
Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet , bele keverjük a sót , sütőport és a zabpelyhet. Vajat kis kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a lisztes keverékben.Hozzáöntjük a tejet, így egy lágy tésztát kapunk.borítsuk ki lisztezett felületre és gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk.Nyújtsuk ki 15 cm-es kerek formára és egy éles késsel osszuk a tetejét cikkekre. Kenjük le tejjel és szórjuk meg zabpehellyel. Előmelegített sütő középső rácsára  tolva úgy 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.Szép duzzadt kenyérkénket rácsra téve kissé kihűtjük, majd egy darabot törve kedven lekvárunkkal vagy befőttünkkel tálaljuk ! Jó étvágyat!















Majonézes kukorica saláta . . .








Natúr sült hús mellé készült ez az enyhén csípős majonézes saláta. 
Gyerekeim nagy kukorica rajongók így a maradék tárolásáról nem kellet gondoskodnom ;)






Hozzávalók . . . 


1 doboz konzerv kukorica
5 ek 20%-os tejföl
5 ek majonéz
1 ek mustár
1 ek olíva olaj
1/2 zöld csípős paprika
2 db savanyú csemege uborka
1 maréknyi frissen aprított snidling
só, fehér bors, kevés cukor



Elkészítés . . .


A nedves hozzávalókból , fűszerekből sima hideg mártást keverünk. Belekeverjük a lecsepegtetett kukoricát, az apró kockára vágott uborkát, snidlinget, csípős paprika húsát. Az egészet jól átkeverjük  és  hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára.. Hidegen, - húsok, rántott zöldségek mellé, vagy akár pirítóssal kínáljuk...






































Céklás húsgolyók . . . 






A céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben termesztették. A népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott gyógyhatásában, hogy rendeletben szabályozta termesztését. A görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak lázcsillapításra használták a céklát, Magyarországon a XVII. században vált ismertté a cékla vörös változata.
A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint. Kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják.(forrás:HáziPatika)




Hozzávalók . . . 15 db golyóhoz


50 dkg darált marhahús
2 szál zöldhagyma
1 tk olíva olaj
só, citrombors
petrezselyem
1/2 cékla apró kockákra vágva
zsemlemorzsa




Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy közepes tepsit sütőpapírral bélelünk, félre tesszük.
Zöldhagymát és a céklát apró kockára vágva a darált húshoz keverjük, petrezselyemmel ízesítjük, sózzuk, borsozzuk és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy kellőképpen összeálljon a massza. Az olívaolajjal lágyítunk a masszán, valamint megakadályozzuk,hogy a sütőben kiszáradjanak a kis céklás golyóbisok.Sütőbe tolva kb 25 percig sütjük (amíg aranybarna színű lesz a golyók felszíne)Tetszőleges körettel forrón tálaljuk.













Sütőben sült zöldségek . . . 







Személy szerint nagy rajongója vagyok a sült zöldségeknek, akár magában is nagyon finom étel. Koncentrálva jelentkezik a zöldségek íze, ami -kissé karamellizált, -kissé perzselődött, de semmiképp sem hasonlítható a vajon párolt formációhoz !
 Sült hús mellé kínálva családom többi tagja is fontolóra vette a kóstolást ;)







Hozzávalók . . .


Számunkra tetszőleges zöldségek falatnyi kockára vágva.
Nálam ... cékla, sárgarépa, padlizsán, zeller gumó, cukkini, zöld erős paprika, lila hagyma, zsálya levelek, citrombors , balzsamecet, olívaolaj, só







Elkészítés . . . 


Sütőt előmelegítjük 180 fokra.Előkészítünk egy tűzálló sütőedényt.
Zöldségeket megtisztítjuk és közel azonos nagyságú kockákra vágjuk, sütő tálba halmozzuk. Sózzuk és durvára darált citromborssal szórjuk. Zsálya leveleket tépkedünk rá, meglocsoljuk olíva olajjal és balzsam ecetet löttyintünk rá. Fólia alatt közel 1 órát sütjük, majd az alufóliát eltávolítva még pirítunk kicsit a zöldségek felületén. Remek főétel, azonban sült és szaftos húsok mellé kínálva, köretnek sem utolsó ;)










Almás kenyérke









Illatozó almák mindenhol a piacon . . . mi mindenféle elkészítési 
formában szeretjük.
Kipróbálásra váró receptjeim között bukkantam rá erre az 
eredetileg kuglófra megálmodott finomságra. 
Átalakítás–próbaverzió--nagy siker :)
A sütemény alján, ropogósra karamellízalt dió, nagyon 
jól harmonizál az omlós illatos tésztával.
Szeretettel ajánlom nektek, kik az almát nem csak ropogtatni szeretitek !









Hozzávalók . . .


(2 dl -es bögrét használtam mércének)
1,5 bögre finomliszt
1 kk fahéj
1 tk szódapor
12 dkg vaj
1 bögre barna cukor
1 bögre almaszósz
(2-3 db savanykás alma , citromos vízben 
puhára párolva, leve leöntve, gyümölcshús turmixolva)
1 tojás
+ 2 ek barna cukor, + 2 ek durvára darált dió










Elkészítés . . .



Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy gyümölcskenyér 
formát kivajazunk ,és aljába 2 -2 ek barna cukrot 
és -darált diót szórunk, félretesszük.
Vajat, barna cukrot és tojást habosra keverjük, majd a lisztben
 elkevert szódaport és fahéjat apránként hozzá adagoljuk. 
A turmixolt almapürével dúsítjuk és ezzel is alaposan elkeverjük.
Az almás masszát a cukros -darált diós felületre halmozzuk,
 formát kissé a pulthoz ütögetjük , hogy a felesleges 
légbuborékok távozzanak a tésztából.
Előmelegített sütőbe toljuk és 30-35 perc alatt készre sütjük.
Pár perc várakozás után rácsra borítjuk és hűlni hagyjuk.




Tipp . . .



Almás kenyérkét szeletelés előtt, porcukorral hintjük.

A megmaradt natúr almapürét kínáltam mellé ;)