2013-10-22






Ropogós aszalt almaszirmok . . .




 Édes, ropogós és valami mennyei az íze :) Illat orgia - ami terjeng a lakásban amíg a karikák szárítkoznak...hm! Karácsony feelingje volt ! Igen-igen az abbahagyhatatlan kategóriába sorolandó (nálam) Most készítettem először sk aszalt almát, de tuti nem utoljára. Ez egy édes, fahéjas ropogós változat, legközelebb natúran is kipróbálom !




Hozzávalók . . .


6 db savanykás alma
5 ek barna cukor
1 tk fahéj
fél citrom leve
5 dl víz



Elkészítés . . .


Cukrot egy nagyobb edényben karamellizáljuk és óvatosan felöntjük vízzel(nagyon prüszköl a forró cukor) Ízesítjük fahéjjal és citrom levével.Addig melegítjük amíg az égetett  cukor teljesen fel nem olvad. Levesszük a tűzről és a megmosott-hámozott-magházától megfosztott-vékony karikákra vágott almákat megúsztatjuk benne. Cirka egy  óra fürdőzés után sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a karikákat, majd 100 fokos sütőben elkezdjük a szárítást.Sütő ajtaját támasszuk ki egy fakanállal, hogy a felesleges gőz távozni tudjon.
kb egy óra elteltével megforgatjuk az almakarikákat és további 1 órán át csak az illatokkal telítjük pocakunkat. Akkor jó, ha gondos teszt alá bocsátva, ropog az almakarika :))) Nálam egy pár darab elpirult a sütőben, de az ízén cseppet sem csorbított! Sőt!
Szellős helyen tárolva sokáig eláll. Hihi eláll...na igen... ;)


Tipp . . .

Az alma úsztató levet ki ne öntsük, remek kompót alapot kapunk belőle...csak után kell tölteni friss gyümölccsel !








Zabpelyhes - kenyérke . . .






Ez a zabpehellyel készült kenyér féleség , nagyon finom langyosan  kedvenc lekvárunkkal megkenve uzsonnára vagy akár vacsorára fogyasztva . . . törjetek ti is egy darabot belőle . . .





Hozzávalók . . .


22 dkg liszt
1/2 kk sütőpor
1/2 kk só
3 dkg zabpehely + 1 ek a tetejére
3 dkg vaj 
12 ml tej + egy kevés a kenyérke kenéséhez







Elkészítés . . . 


Sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy kisebb tepsit sütőpappírral bélelünk.
Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet , bele keverjük a sót , sütőport és a zabpelyhet. Vajat kis kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a lisztes keverékben.Hozzáöntjük a tejet, így egy lágy tésztát kapunk.borítsuk ki lisztezett felületre és gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk.Nyújtsuk ki 15 cm-es kerek formára és egy éles késsel osszuk a tetejét cikkekre. Kenjük le tejjel és szórjuk meg zabpehellyel. Előmelegített sütő középső rácsára  tolva úgy 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.Szép duzzadt kenyérkénket rácsra téve kissé kihűtjük, majd egy darabot törve kedven lekvárunkkal vagy befőttünkkel tálaljuk ! Jó étvágyat!















Majonézes kukorica saláta . . .








Natúr sült hús mellé készült ez az enyhén csípős majonézes saláta. 
Gyerekeim nagy kukorica rajongók így a maradék tárolásáról nem kellet gondoskodnom ;)






Hozzávalók . . . 


1 doboz konzerv kukorica
5 ek 20%-os tejföl
5 ek majonéz
1 ek mustár
1 ek olíva olaj
1/2 zöld csípős paprika
2 db savanyú csemege uborka
1 maréknyi frissen aprított snidling
só, fehér bors, kevés cukor



Elkészítés . . .


A nedves hozzávalókból , fűszerekből sima hideg mártást keverünk. Belekeverjük a lecsepegtetett kukoricát, az apró kockára vágott uborkát, snidlinget, csípős paprika húsát. Az egészet jól átkeverjük  és  hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára.. Hidegen, - húsok, rántott zöldségek mellé, vagy akár pirítóssal kínáljuk...






































Céklás húsgolyók . . . 






A céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben termesztették. A népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott gyógyhatásában, hogy rendeletben szabályozta termesztését. A görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak lázcsillapításra használták a céklát, Magyarországon a XVII. században vált ismertté a cékla vörös változata.
A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint. Kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják.(forrás:HáziPatika)




Hozzávalók . . . 15 db golyóhoz


50 dkg darált marhahús
2 szál zöldhagyma
1 tk olíva olaj
só, citrombors
petrezselyem
1/2 cékla apró kockákra vágva
zsemlemorzsa




Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy közepes tepsit sütőpapírral bélelünk, félre tesszük.
Zöldhagymát és a céklát apró kockára vágva a darált húshoz keverjük, petrezselyemmel ízesítjük, sózzuk, borsozzuk és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy kellőképpen összeálljon a massza. Az olívaolajjal lágyítunk a masszán, valamint megakadályozzuk,hogy a sütőben kiszáradjanak a kis céklás golyóbisok.Sütőbe tolva kb 25 percig sütjük (amíg aranybarna színű lesz a golyók felszíne)Tetszőleges körettel forrón tálaljuk.













Sütőben sült zöldségek . . . 







Személy szerint nagy rajongója vagyok a sült zöldségeknek, akár magában is nagyon finom étel. Koncentrálva jelentkezik a zöldségek íze, ami -kissé karamellizált, -kissé perzselődött, de semmiképp sem hasonlítható a vajon párolt formációhoz !
 Sült hús mellé kínálva családom többi tagja is fontolóra vette a kóstolást ;)







Hozzávalók . . .


Számunkra tetszőleges zöldségek falatnyi kockára vágva.
Nálam ... cékla, sárgarépa, padlizsán, zeller gumó, cukkini, zöld erős paprika, lila hagyma, zsálya levelek, citrombors , balzsamecet, olívaolaj, só







Elkészítés . . . 


Sütőt előmelegítjük 180 fokra.Előkészítünk egy tűzálló sütőedényt.
Zöldségeket megtisztítjuk és közel azonos nagyságú kockákra vágjuk, sütő tálba halmozzuk. Sózzuk és durvára darált citromborssal szórjuk. Zsálya leveleket tépkedünk rá, meglocsoljuk olíva olajjal és balzsam ecetet löttyintünk rá. Fólia alatt közel 1 órát sütjük, majd az alufóliát eltávolítva még pirítunk kicsit a zöldségek felületén. Remek főétel, azonban sült és szaftos húsok mellé kínálva, köretnek sem utolsó ;)










Almás kenyérke









Illatozó almák mindenhol a piacon . . . mi mindenféle elkészítési 
formában szeretjük.
Kipróbálásra váró receptjeim között bukkantam rá erre az 
eredetileg kuglófra megálmodott finomságra. 
Átalakítás–próbaverzió--nagy siker :)
A sütemény alján, ropogósra karamellízalt dió, nagyon 
jól harmonizál az omlós illatos tésztával.
Szeretettel ajánlom nektek, kik az almát nem csak ropogtatni szeretitek !









Hozzávalók . . .


(2 dl -es bögrét használtam mércének)
1,5 bögre finomliszt
1 kk fahéj
1 tk szódapor
12 dkg vaj
1 bögre barna cukor
1 bögre almaszósz
(2-3 db savanykás alma , citromos vízben 
puhára párolva, leve leöntve, gyümölcshús turmixolva)
1 tojás
+ 2 ek barna cukor, + 2 ek durvára darált dió










Elkészítés . . .



Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy gyümölcskenyér 
formát kivajazunk ,és aljába 2 -2 ek barna cukrot 
és -darált diót szórunk, félretesszük.
Vajat, barna cukrot és tojást habosra keverjük, majd a lisztben
 elkevert szódaport és fahéjat apránként hozzá adagoljuk. 
A turmixolt almapürével dúsítjuk és ezzel is alaposan elkeverjük.
Az almás masszát a cukros -darált diós felületre halmozzuk,
 formát kissé a pulthoz ütögetjük , hogy a felesleges 
légbuborékok távozzanak a tésztából.
Előmelegített sütőbe toljuk és 30-35 perc alatt készre sütjük.
Pár perc várakozás után rácsra borítjuk és hűlni hagyjuk.




Tipp . . .



Almás kenyérkét szeletelés előtt, porcukorral hintjük.

A megmaradt natúr almapürét kínáltam mellé ;)
































2013-10-18




Gesztenyés- csokis mini fánkok . . .





Nagyon szeretjük a gesztenyés édességeket, hát még a képviselő fánkot . . . miért ne léphetnének  szoros fúzióba ?
Csokis sipkával a tetejükön kicsit a levelek közt bujkáló gesztenye szemekre emlékeztetnek :)





Hozzávalók . . .

égetett tésztához... 30 db-hoz
2,5 dl víz
¼ tk só
115 g vaj
23 dkg liszt
4 egész tojás

kenéshez - 1 tojás sárgája kevés vízzel keverve





krémhez...
1 csomag vanília pudingpor
1 cs vaníliás cukor
3 dl tej
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
250 g gesztenye massza
2 ek rum vagy rumaroma

csoki mázhoz...
10 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj









Elkészítés . . .

Sütőt előmelegítjük 220 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztához egy közepes nagyságú edényben vizet forralunk , sót teszünk bele és felolvasztjuk benne a vajat .
Mikor a vajas víz felforrt ,adjuk hozzá a lisztet, amit gyors mozdulatokkal -gondosan elkeverünk, hogy ne legyen csomós a massza.
Akkor jó az állaga, amikor a tészta már elválik az edény falától!
Másik edénybe átöntjük a forró masszát és folytonos, alacson fokozaton történő keverés mellett egyesével hozzá adjuk a tojásokat.
Ennél a folyamatnál kioldódik a glutén, besűrűsödik, ettől majd megnőnek a sütőben a fánkocskák.
A ragadós, de könnyen kezelhető masszából két teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk és a sütőpappírral bélelt tepsire halmozzuk.
(egymástól legalább 3 cm távolságra célszerű, mert megnőnek asütőben)
Tojás sárgáját kevéske vízzel elkeverjük, ezzel kenjük le a tészta halmok tetejét, ettől szép narancssárgák lesznek:)
Előmelegített sütőben 10-12 perc alatt átsülnek.
A kisült fánkokat egy fogpiszkálóval kiszúrjuk, hogy a felesleges gőzök távozzanak , majd visszatesszük az előzőleg elzárt sütőbe szárítani a tésztát, kitámasztott sütőajtónál kb 15 percre. Ezután rácsra téve kihűtjük a falatnyi fánkokat.
Krémhez a vaníliával ízesített tejből és pudingporból sűrű krémet főzünk és hűlni hagyjuk (közvetlen a tetejére folpack fóliát terítünk,
hogy ne bőrösödjön be a puding)
Vajat és a porcukrot robotgéppel habosra mixeljük, majd apránként hozzá adjuk a kihűlt vanília pudingot és a gesztenye masszát, rummal vagy rumaromával ízesítjük. A könnyed - habosra dolgozott krémet, hűtőbe tesszük , majd nyomozsákba töltve a kettévágott fánkocskákba nyomjuk.
A fánk kalapokat, gőz felett olvasztott csokoládé vaj keverékbe mártjuk és megkoronázzuk vele gesztenyés süteményeinket.
Pár óra pihenés a hűtőben, jót tesz a fánkoknak ,mielőtt tálalnánk. Jó sütögetést!


















Mákos mini pogik




Egy számomra szimpatikus receptre bukkantam a hálón, ami kissé átkozmetikázva valósítottam meg... szeretettel küldöm nektek kipróbálásra


Hozzávalók . . .70 db-hoz


60 dkg búzaliszt
1 tk só
1 mk cukor
1 dl étolaj
1 db tojás
1,5 dl langyos tej
2 dkg élesztő
5 dkg szemes mák
1 dl zsíros tejföl

tetejére 1 tojás sárgája+ kevés víz






Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 200 fokra, valamint egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Langyos cukros tejben feloldjuk az élesztőt, majd a lisztben elkevert mákhoz öntjük. Tojással, tejföllel és olajjal lazítunk a tészta állagán. Addig gyúrjuk, amíg leválik a keverőtál faláról. Könnyed olajos tésztát kapunk, ami ha túl lágy lenne, kevés liszttel tömöríthetjük.
Letakarva, meleg helyen pihentetjük kb 20 percig. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk és félbe, majd megint félbe hajtjuk és újból ujjnyi vastagra nyújtjuk. 3 cm átmérőjű kör alakú kiszúróval pogácsákat szaggatunk.
Tepsibe sorakoztatjuk kis korongokat és ismét sziesztázni hagyjuk őket ,kb 15 percig.
Tetejüket kevés vízzel hígított tojássárgával kenjük, ami fényessé teszi majd felületüket :)
Előmelegített sütőbe tolva kb 10-15 perc alatt aranybarnára pirulnak.
A megpörkölődött mákszemek különleges ízt kölcsönöznek sós péksütinknek.
Nekem némelyik részeges lett és felborult. Nagyon könnyed,leveles szerkezetű, finom sós pogi,
. . . csak az a baj, hogy pillanatok alatt, azon melegében elfogyott!







Tipp . . .

Ha nagy a család, dupla adaggal indítsatok,hogy mindenkinek jusson :) :) :)



















Fehér Csokis- Kakaós torta . . . 










Nagy megtiszteltetés ért a napokban . . .  felkértek legyek tanú egy házassági fogadalom tételnél.
Örömmel tettem eleget eme kötelezettségnek, igen ám, de üres kézzel mégsem mehetek, így ezzel a tortával próbáltam kifejezni gratulációmat az újdonsült párnak ;)






Hozzávalók . . .



 - piros tésztához (Red Velvet)...

36 dkg liszt
24 dkg cukor
1 ek kakaópor
1 tk só
1 tk szódapor
2 tojás
23 dkg vaj
2.5 dl joghurt
1 ek almaecet 
1 tk vanília esszencia
1 1/2 ek piros ételfesték



~barna tésztához....

2 db tojás
2 ek liszt
2 ek porcukor
1 ek kakaópor
3 ek víz
1 ek olaj
1 mk sütőpor



~fehér krém...

6 ek tejszín
100 g fehér csokoládé
2 dl habtejszín


~barna krém...

6 ek tejszín
100 g étcsokoládé
2 ek Holland cukrozatlan kakaópor
5 dl habtejszín


~díszítés...

fehér fondant cukor pillangók

Málnalekvár( vagy valamilyen más savanykás lekvár) a tészta lapokra.



Elkészítés . . . 



Sütőt előmelegítem 175 fokra, szív alakú sütőformát kivajazom és lisztezem.

"Piros " tésztához -  a kakaót,- ételfestéket és a -vaníliát homogénné keverem, félre teszem.
Száraz hozzávalókat is összekeverem és szintén félre teszem.
A vajat a cukorral habosra mixelem és a tojásokat egyesével hozzá adom, jól kidolgozom.
Kis adagokban bele szórom a lisztes keveréket, majd a festékes massza következik.
Almaecetet és a szódaport kis tálban elkeverem, (ez pezsegni fog)
 így adom a kész masszához, amibe alaposan beledolgozom .
Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm(tűpróba) 
Amikor elkészült pár percet várok és rácsra borítva hűtöm.

"Barna" tészta - 2 tojást a porcukorral habosra keverem, majd a lisztes-kakaós-sütőporos keveréket bele szóróm és vizet és olajat csorgatva hozzá lazítok a tészta szerkezetén. Kivajazott-lisztezett tortaformában 10-12 perc alatt készre sütöm(tűpróba)Rácsra téve kihűtöm.

"Fehér " krém - kis lábasban tejszínt hevítek, majd bele tördelem a csokoládét. Addig melegítem az elegyet,amíg a csoki teljesen el nem olvad.Tűzről levéve langyosra hűtöm. Habtejszínt kemény habbá verem és a fehér csokis masszát óvatosan beleforgatom, hűtőbe teszem.

"Barna" krém - edényben tejszínt hevítek, majd bele tördelem a keserű csokoládét. Addig melegítem amíg a csoki teljesen el nem olvad, majd tűzről levéve hozzá szórom a kakaóport, a masszát simára keverem, langyosra hűtöm.
 Habtejszínt  kemény habbá verem és a keserű csokis-kakaós elegyet óvatosan  hozzá forgatom,
 az így elkészült krémet hűtőbe teszem.

A kihűlt "piros" tésztát félbe vágom, egyik felét tortatálra téve málna lekvárral vékonyan megkenem, majd a "barna krémből" kanalazok rá és egyenletesen elterítem. Következik a "barna tészta" , amit szintén málnalekvárral vékonyan lekentem és ismét barna krémmel borítottam. Az egészet lefedtem a piros tortalappal és nagyon vékonyan,  fehér krémmel borítottam a tortát. A megmaradt kétféle krémeket nyomózsákokba töltöttem és rózsákat formázva (zárt csillagcsővel) díszítettem a tortát.
Megszárított fehér fondant pillangókat csücsültettem a krém tetejére.
Egyszerű, de egész mutatós torta sikeredett, aminek az újdonsült házasok remélem örültek :)























2013-10-11





Diós Darás - krémes . . .



Régen ... egy rendelőbe dolgoztam, ahol volt egy gyakorta visszajáró bácsi, aki néha-néha meglepett minket saját készítésű sütijeivel. Az volt ám a jó világ! Nagy recept kutakodás közepette ráakadtam  a saját kezével írt receptúrára. Kicsit ugyan változtattam rajta, de csak az arányokon. Közre adom nektek is , remélem elkészítitek és ízlik majd!


Hozzávalók . . . 

20 X 38 cm-es tepsihez

tésztához...

15 dkg porcukor
4 tojás 
10 evőkanál víz
20 dkg liszt
1 tk szódapor
1 tk sütőpor
10 dkg darált dió
1 tk rum (aroma)

krémhez...

0,5 l tej
1 cs vaníliás cukor
5 ek búzadara
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
15 dkg darált dió
1 kupaknyi citromlé
csipet só


tetejére...

100 g étcsokoládé




Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kivajazzuk és lisztezzük.
Tojásokat ketté választjuk és a sárga részéből porcukorral és vízzel, rummal(aromával) habos masszát keverünk. A fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük. 
Száraz összetevőket elkeverjük egy tálban és lassan a sárga részhez adagoljuk.
Majd az előzőleg felvert tojás fehérjével lazítjuk. 
Meleg sütőbe tolva 15-20 perc alatt készre sütjük (tűpróba)
Krémhez - a tejet vaníliás cukorral ízesítjük és a búzadarával, csipet sóval sűrű tejbegrízt főzünk. darált diót is hozzá adjuk, lehűtjük
 (tetejére folpack fóliát teszünk, hogy meg akadályozzuk a grízes dió bőrösödést :)
 Margarint cukorral fehéredésig  keverjük, majd a diós masszát apránként 
hozzá adagolva tovább habosítjuk.
Kihűlt tésztánkat két lapra vágjuk, és a krém 3/4- részével megtöltjük.
A megmaradt krémet, sütemény tetejére simítjuk. Hűtőbe tesszük 1 órára, majd gőz felett megolvasztott csokoládéval borítjuk, kevés darált diót szórhatunk rá(opcionális)
 Újból hűtjük , majd tálalás előtt, forró vízbe mártott késsel szépen szeleteljük.
Nem tartozik a legszebben kivitelezett
süteményeim közé, de az íze garantáltan finom!

Jó étvágyat!