2013-06-08




Karamellás - Mentaszörp . . . 







Egyik kedvenc évszakom a Nyár után, a  Tavasz . . . alapanyagoknak
 és azok változatos felhasználásuknak se szeri se száma. 
Innentől már csak saját magunk szabhatunk határt elképzeléseinknek.
Eredetileg koktél alapanyagnak terveztem ezt a fincsi szörpit, 
de bevallom rendszeresen rájárok naponta a szörpös üvegre ;)
Utánpótlásra szükség lesz feltétlen !!!









Hozzávalók . . . 3 liter szörphöz


6-8 ág mentaág(leveleket használjuk csak fel :)

2 kg cukor 
3 liter ívó víz
2 db citrom
5 dkg citromsav
késhegynyi Na benzoát



Elkészítés . . . 


A kivitelezés menete teljesen megegyezik a karamellás bodzaszörpével. 
A különbség csak a mentalevelek alkalmazásában van, bodza virág helyett :))) 
Nagyon kellemes, a menta ízvilágot kedvelőknek erős függőséget okozó szörpi!
Sütemények ízesítésére is kiváló ...


Tipp . . .

Alkoholmentes koktél . . .



1 rész menta szörp 

3 rész szódavíz jégkockával és citromkarikákkal kínálva
szép színes szívószál, esernyőcske- gyerek csábítónak :)
A jégkockák készítésekor már alapban friss menta leveleket csempészet és úgy fagyasztom.




Mojito
 (ahogy nálam készül ) 




1 rész menta szörp

1 rész fehér rum 
1 rész szódavíz
1 nagy marék menta leveles jégkocka és citromkarika . . . 
a jókedv adott, vagyis ezzel a koktéllal még fokozható :)



Egészségetekre ! :)))






























Bodzaszörp...

karamellel bolondítva












Itt a bodza szezonja, szörp változata remek üdítő 
a nyári melegben, de akár egy frissítő koktél 
alapjául is szolgálhat.
 Karamelles változatát TücsökBogár konyhájában 
láttam meg és Anita instrukciói alapján 
el is készítettem. Próbáljátok ki!




Hozzávalók... 


30-35 db nagyobb bodzavirág
4 kg cukor 
6 livó víz
4 db citrom
10 dkg citromsav
1 kk nátrium-benzoát










Elkészítés... 



1/2 kg cukorból karamellt készítek egy nagy fazékban. 
Amikor szép aranybarna felöntöm 1 l vízzel, 
addig kevergetem, amíg a karamell teljesen feloldódik.
 A cukrot ne karamellízaljuk túl, mert keserű lesz!

Vigyázat a felöntésnél,sistereg és köpköd !
Mindezek után hozzáadom a többi cukrot és a vizet is.
 A cukor teljes feloldódásáig főzöm a szirupot.
Forrásig várok, majd langyosra hűtöm.
 Befőttes üvegbe teszem a száruktól megfosztott 
bodzavirágokat, citrom karikákat, citromsavat
 és a nátrium-benzoátot. Lefedve 4-5 napig hagyjuk
 állni, naponta keverjük át.
Éles fénytől védve, hűvös helyen tárolom
nehogy megforrjon :)
 kb 4 nap múlva ... leszűrjük és üvegekbe töltjük.  
Remek nyári frissítő ital! 
Üvegek!...irány a kamra :)














Tipp... 


Gyömbért és lime-ot is tehetünk szörpbe, isteni lesz tőle!


Alkoholos verzió... vodka és bodzaszörp 
egyenlő arányban szódával felengedve, 
friss citrommal szervírozva. 
Az esti bulik kedvence is lehet : - )



























Sűrített tej házilag . . .





Kávéba, sütibe, fagyiba...amihez csak szeretnéd, mert fogod az tuti :)))

Hozzávalók ...


1 l teljes tej(házi)
350 g cukor

1 db vaníliarúd




Elkészítés ...



Kicsit időigényes,de megéri.Az alapanyagokat vastag aljú edénybe tesszük és felforraljuk. Forrástól számítva, 10 percenkénti keverés mellett lassú tűzön még kb. 50-60 percig forraljuk. 
Hűtsük ki, majd üvegbe töltve hűtőben tároljuk.  

Ebből a mennyiségből kb 5-6 dl mennyiséget kapunk.
A cukor sűrít és tartósít...de természetesen Xilittel vagy Steviaval is 
elkészíthető, és így már diabetikus lesz a sűrített tejünk :)





Minnie egér torta . . .
2 éves pici lányomnak szeretettel 









 




2013-06-05




Epres- habos torta . . .












Eperszezon elején járunk, ilyenkor még sajna, javarészt nem a szabadföldi zamatos példányokkal találkozunk. 
Sebaj...amikor már szemünket is jóllakattuk, sűrű villacsapások 
közepette ürültek le a tányérkák így " import eprestől " is ...
Igaz, ez a fotó még tavalyi, de egy kedves ismerős rábukkant a blogon 
és kérte írjam le hozzá a receptjét is ... jogos :D







Hozzávalók...
(22 cm-es tortakarikához)

piskótához..
8 db tojás
6 ek liszt
2 ek kakaópor
8 ek kristálycukor
csipet só

tejszínes töltelékhez...

500 ml növényi alapú habtejszín
2 ek eper szörp(színezi a habot)
vagy pár csepp piros ételfesték
2-3 ek eper dzsem

gyümölcs zseléhez...

300 g eper+ pár szem a díszítéshez
ízlés szerint cukor(opcionális)
zselatin








Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 tortakarika alját sütőpapírral béleljük, 
oldalát  zsiradékkal kenjük. Lisztet és kakaóport egy tálba szitáljuk, félre tesszük.
A tojásokat szétválasztjuk, sárgáját 1/3 cukorral kihabosítjuk, majd a fehérjét, csipet só és a maradék cukor társaságában félkemény habbá verjük. A két massza állaga, közel azonosnak kell legyen. Majd a fehér részt a sárgával egybe telepítjük és apránként adagolva a lisztes-kakaós tömeget is óvatosan bele forgatjuk, folytonos keverés mellett.
Az egyik tortakarikába úgy 3-4 evőkanálnyit elkenünk a piskóta masszából, a többit pedig a másik tortakarikába simítjuk, úgy, hogy a szélét kissé a perem felé felhúzzuk. 
Igen a közepe homorú legyen! :D Így bebiztosítjuk az egyenes piskóta karika felszínét :D
A vékony tészta masszát forró sütőbe tolva, 10-12 perc alatt készre sütjük.
 A  másik felét kb 20-25 perc alatt kisütjük (ujjunkkal megnyomva,  rugalmas tapintatú, akkor jó) Lisztezett sütőpapírra borítjuk és saját gőzében hagyjuk kihűlni, 
majd 2 lapba vágjuk.
 Az alsó lapot vékonyan lekenjük eper dzsemmel, majd a habbá vert tejszínből simítunk rá egy adaggal, a félre tett eper szemből vágunk rá néhány szeletnyit és újból tejszínnel borítjuk. Következik a piskóta másik fele és a leturmixolt eperből és zselatinból  főzött gyümölcs zselé( ahány ml a gyümölcspép, annyi csapott teáskanálnyi  por zselatinnal számoltam). A vékony piskóta lapot 8 cikkre vágjuk és beborítjuk vele a zselét.
A megmaradt habtejszínhez piros szörpöt keverünk, vagy pár cseppnyi étel festéket, amit összekeverve habzsákba töltünk és csillag csöves idommal habrózsákat 
formázunk a torta oldalára.
A tetejét porcukorral hintjük és eper szeletekkel díszítjük közvetlen tálalás előtt.
Kötényeket felkötni! Habverő bekapcs :D























Gesztenye torta  ...











Párom nagymamája jött hozzánk látogatóba, s mivel a napokban
 ünnepelte születésnapját, gondoltam meglepem egy tortával. Ami nem
 szokványos számunkra, hogy csak cukor nélküli édességet készíthettem.




Hozzávalók  . . .
(24 cm-es tortaformához)


tésztához...

8 db közepes tojás
8 ek liszt ( 10 g liszt = 7gCH
2 ek kakaópor
1 cs sütőpor
folyékony édesítőszer
1 tk vanília aroma
 víz

krémhez...

25 dkg margarin
30 dkg natúr gesztenye massza
3 dl 1,5% tej (~12gCH)
1 cs diabetikus vaníliás pudingpor
folyékony édesítőszer
rumaroma(ízlés szerint)
1 kupaknyi citromlé

bevonáshoz...

2,5 dl cukormentes növényi tejszínhab (Hulala)
1 ek cukrozatlan kakaópor


díszítésnek ...

 natúr gesztenyemassza










Elkészítés . . . 



Sütőt előmelegítjük 200 fokra. A 3 piskóta lap elkészítésével kezdünk.
 Egy 24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral bélelünk.8 ek lisztet
 összekeverjük a sütőporral és félre tesszük
2 tojás fehérjét kemény habbá verünk. Sárgáját pedig ,csipet 
sóval és édesítőszerrel fehéredésig keverjük. Apránként a sárga 
masszához adjuk a 2ek sütőporos lisztet, 2 ek vizet és óvatosan
 hozzá forgatjuk a felvert tojás fehérjét is. kb 10 perc alatt világosra
 sütjük, rácsra téve kihűtjük.
Kakaós tésztához 6 tojásból készítjük el  a tésztát csak itt 2 ek kakaóport
 is adunk a sárga masszához és 6 kanál vizet.Ha túl sűrű lenne a massza 
nyugodtan tegyünk még hozzá vizet. Az édesítőszerre azért nem írtam 
mennyiségeket, mert mindenki szája íze szerint készítse el ( a fehér piskótához kb 1ek,
 a kakaóshoz pedig 3 ek édesítőt használtam fel)Rácsra téve kihűtjük majd félbe vágjuk.
Krémhez - egy lábosba elkészítjük a vaníliás puding alapot-kihűtjük.
Natúr gesztenye masszánkat burgonyanyomón átpréseljük, egy nagy maréknyit
 félre teszünk a tortánk tetejére. Vajat és édesítőt habosra keverjük , apránként 
hozzá adjuk a vanília pudingot, majd a  gesztenye masszát. Rum aromával ízesítjük. 
Egy kis kupaknyi citromlét szoktam a vajas krémekhez keverni, amitől könnyedebb lesz a máz.
kakaós lappal kezdünk, majd a krémből teszünk, világos lap következik, krém és
 kakaós piskótával zárjuk a sort. Kívülről vékonyan kenjünk a krémből, tegyük 
hűtőbe egy fél órára. Így könnyebben tapad majd a tejszín külső felületre. Felverjük
 kemény habbá növényi tejszínünket és kedvünkre díszíthetünk.A tejszínhab felébe
 kakaóport kevertem, így kombinálva a mintát. Torta tetejét az előzőleg félre tett 
gesztenye masszából díszítettem. Nagy örömömre sikere volt a süteménynek és
 cseppet sem vont le élvezeti értékéből, hogy nem cukorral volt ízesítve ;)))






























Puncstorta . . .











Torta Kálával . . .










2013-05-13





Hortobágyi húsos palacsinta . . . 











Eredetileg előételként szolgálják fel éttermekben 
ezt a laktató húsos tésztát, de nálunk  a főétel szerepét
 is kiválóan betöltötte :)












Hozzávalók
 a palacsintához . . . 




30 dkg liszt 

3 egész tojás 
csipet só 
2 dl tej
3 dl szódavíz 
olaj a sütéshez

Hozzávalókat csomó mentesre keverjük és állni hagyjuk úgy 30 percet. 
Majd felforrósított serpenyőben, kevés olajon,
 kissé  "vaskosabb" palacsintákat sütünk . 
A kisült tésztákat letakarva melegen tartjuk.











Töltelékhez . . .




50 dkg darált pulyka combot 

egy közepes  fejnyi, apróra vágott , megpirított vöröshagymára téve,
 sóztam,  borsoztam,  pirospaprikáztam.
 Egy gerezd fokhagymát préseltem bele és egy egész feldarabolt
friss paradicsommal,  paprikával ízesítettem.
 Kb 3 dl laplével felöntöttem, hogy bőven maradjon szaft a mártásnak :)
Puhára párolt darált húst szűrős szedőkanál segítségével 
a palacsintákra halmoztam, és feltekertem szépen sorjában
 (nekem 12 db termetes tekercs lett ebből a mennyiségből)
A lábasban megmaradt szaftot teáskanálnyi liszttel sűrítettem
 és 2 dl tejfölt kevertem hozzá.  Közvetlen fogyasztás előtt locsoljuk 
a szósszal a palacsintákat, mert a  tészta igen hamar felszívja!  
Tejfölt  kínáltam hozzá :)






























Darás tészta . . .



Mindenki emlékszik még a sulis menza élményre ? Vagy utáltuk de inkább  repetáért álltunk sorba  :)
Ma már sajna nem járunk menzára,így nekünk kell elkészíteni ezt a tészta finomságot.

A jó grízes tészta titka a megfelelő lekvár kiválasztásában rejlik, ezért figyelj arra, hogy lehetőleg házias jellegű gyümölcslekvárral tálald.


Hozzávalók . . .

25 dkg tészta (kocka,fodros,széles metélt)
2 dl búzadara
3 dl víz
1 ek olaj a pirításhoz
baracklekvár és porcukor

Elkészítés menete . . .

Elsőként kifőzzük a tésztát lobogó sós vízben pár csepp olaj társaságában(csomagoláson feltüntetett ideig ). Ezután kezdjük pirítani a búzadarát egy evőkanál olajon, folyamatosan kevergetve, mert nagyon könnyen odaég és keserű lesz. Ha már kellőképp megpirult, adjuk hozzá a forró vizet, és addig kevergetjük együtt, amíg fel nem szívja azt. Ezután vegyük le a tűzről, és dolgozzuk össze a tésztával.  Aki édesen szereti öntsön rá jó  adag lekvárt, majd szórja meg a tetejét  porcukorral.Nem igazán diétás étel :)  Sós ízek kedvelői, sóval borssal és savanyúsággal fogyaszthatják. Kinek mi kedvére való . . .




Halgolyók . . .
tejszínes kapormártással





Hétvégén szívünknek fontos, rég nem látott vendégeket vártunk, ezzel a könnyed előétellel  kínáltam őket . . .


Hozzávalók . . .4 főre/ 12 db-hoz


~ 60 dkg halfilé (esetemben ponty)
3 szelet szikkadt  kenyér vagy zsemle
3db keményre főtt tojás
1 egész tojás
1 ágacska friss kakukkfű
só,bors
frissen reszelt szerecsendió
1 gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma
1-2 ek olíva olaj


Tálaláshoz . . .

tejszínes kapor mártás 
grillezett cukkini csíkok
paradicsom




Elkészítés . . . 

A halfilét éles késsel csíkokra vágjuk és aprító gépbe tesszük. Kenyér belsejét is bele tépkedjük, kemény tojásokat és fűszereket hozzáadva  az egész tojást beleütve formázható masszává turmixoljuk.
Muffin formát olajos ecsettel kikenjük,( vagy papírkapszlikkal béleljük ) vizes kézzel kis maréknyi golyókat formálunk. (tepsibe téve is szépen tartja golyó formáját a massza) Meglocsoljuk kicsi olíva olajjal gombócainkat és 180°C-on kb 20 perc alatt megsütjük.
Ez idő alatt elkészítjük a kapor mártást.az előzőekben leírt módon.
Díszítéshez egy cukkinit megmossunk és krumplihámozó segítségével vékony csíkokat vágunk hosszanti irányban.Sózzuk, borsozzuk és forró serpenyőben olíva olajon átsütjük. Az elkészült halgombócok tetejére igazítjuk és friss paradicsommal díszítjük, kapor mártással kínáljuk. Előételnek is nagyon finom akár hidegen is. Párolt rizzsel vagy sült krumplival tálalva már önálló fogásként is megállja a helyét :)







Tejszínes kapor mártás . . .




Hamarosan itt a kapor szezonja ! A zsenge  friss kaporból készült mártás az igazi, de a fagyasztóban  tárolt bedobozolt hajtásokból is finom ízeket csalhatunk tányérunkra . . .


Hozzávalók , elkészítés . . . 

2 ek olajon 1 ek lisztet megfuttatok,majd egy maréknyi apróra vágott kaport szórók rá és 2,5 dl főzőtejszínnel felöntöm. Sózom, borsozom , szerecsendiót reszelek bele, összeforralom. Túl sűrű lenne  tejjel vagy vízzel a kívánt sűrűségűre hígítom.
Frissen sült húsokhoz, halakhoz és salátákhoz is egyaránt tartalmas selymes mártás.