2013-09-11




Zöldborsós - tejszínes - csirkecombok . . .
pennével







 Gyors ,ízletes, tetszetős és laktató...nálunk ezek a főbb szempontok egy-egy hétköznapi ételnél.
Csirke husi mindig jöhet gyerekeimnél, na meg persze a tészta is adu ász ;)




Hozzávalók . . . 4 személyre

1 kg csirkecomb(bőr nélkül)
20 dkg zsenge zöldborsó(mirelitet használtam)
2 ek olaj
2 dl főzőtejszín
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
frissen reszelt szerecsendió (1 kk)
só, fehér bors
3 dl alaplé
1 tk étkezési keményítő

Körethez  . . .

50 dkg penne tészta
1 ek olaj,só






Elkészítés . . .

A csirke combokról a bőrt eltávolítjuk, alaposan megmossuk, és a csont mellet mindkét oldalt bevagdaljuk.
Felhevített olajon a vöröshagymát és fokhagymát megfuttatjuk, rátesszük a combokat. Mindkét oldalukat fehéredésig pirítjuk és hozzá adagoljuk a mirelit borsót. Felöntjük alaplével és fűszerezzük ízlésünk szerint. 
Tésztánkat lobogó sós vízben 1 ek olaj társaságában az előírt ideig kifőzzük. Ügyeljünk rá hogy ne  puhuljon meg túlságosan, mert a borsós ragunak nem lesz hová tapadnia !
Amikor a húsok már jól átpuhultak, tejszínbe belekeverjük az étkezési keményítőt, ezzel sűrítjük a borsós szaftunkat.Pár percig forraljuk és elkészült laktató könnyed ételünk :)














Coleslaw . . .

Amerikai káposztasaláta








Amerikában annyira népszerű saláta, hogy állítólag egy átlagos amerikai legalább hetente egyszer eszik ilyet. Itthon sem teljesen ismeretlen. "Ahány ház annyi szokás" alapon készül őshazájában is :) Én a majonézes verzióra voksoltam ... jól tettem ! Bőséges és kiadós !
Maga a coleslaw név a holland “koolsla” szóból származik, ami az eredeti “koolsalade” – káposztasaláta – szó rövidülése. Ez egy viszonylag könnyű, finom saláta. Az amerikaiak általában sült krumpli vagy grillezett ételek mellé eszik, de bármilyen, nem szószos fogás  mellé jó.







Hozzávalók . . . 8-10 főre


1 db kisebb fej fehér káposzta
2 db közepes vörös hagyma
2 db közepes sárgarépa
3 dl majonéz
3 dl tejföl
1 tk só
1 kk fehérbors
1 púpos ek cukor
1 ek tárkonyos ecet



Elkészítése . . . 


Zöldségeket megtisztítom és lereszelem.Hozzáadom a fent megadott hozzávalókat, alaposan összekeverem és jól záródó edényben legalább 3-4 órát pihentetem hűtőben.


Tipp . . .

Kiváló partykaja! Piknikhez és sütögetésekhez natúr húsokhoz, grill zöldségekhez, egyaránt jóízű köret. 
Akár önmagában is nagyon finom:)
Nálunk uzsonnára készült grillezett virsi, grillezett camembert és pirítós társaságában , gyümölcsös sörrel öblítve ;)












Répás kiflik . . .







Ezek a kis lekváros kiflik, egyike azoknak az apró édes sütiknek amik nagy kedvencei gyerekeimnek.
 Tojás nélkül készül így már elég korán adható babáknak is, és nem utolsó sorban a takarékos konyha finom eleme is lehet.
Ami nem szokványos hozzávaló, az a répa. Higgyétek el megéri kipróbálni !
Ez alkalommal gyerekkori barátnőm és kislánya érkezésére készítettem el :)


Hozzávalók . . . 32 db-hoz

30 dkg liszt
20 dkg margarin
15 dkg reszelt sárgarépa (kis lyukú reszelőn)
1 kk őrölt gyömbér
csipet só
lekvár a töltéshez (ízlésünknek megfelelően)

vaníliás porcukor a hempergetéshez




Elkészítés . . .

Sárgarépát megtisztítjuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük.
A lisztben elkeverjük a gyömbérport és a csipet sót.
 Nem , nem tévedés a tésztában nincs cukor, sem sütőpor!!!
A lisztet puha vajjal összegyúrjuk.
 Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, egy jól gyúrható vajas tésztát kapunk.
20 percet hűtőben pihentetjük. Csodaszép színt ad a sárgarépa  a tésztának .






Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Szobahőn kiengedve kétfelé vágjuk a tésztát és lisztezett alapon "kör alakúra" nyújtjuk. 
Pizzavágó segítségével 16 cikkre vágjuk.
Külső felében kevés lekvárt kanalazunk, feltekerjük kis kifli formává.
A maradék tésztánkkal ugyan így járunk el :)
A lekvár ízét tekintve, a savanykásabb ízvilágúakat ajánlanám...






Sütőpapíros lemezen 15-20 perc alatt "világosra" sütjük. Még forrón egyesével vaníliás porcukorba hempergetjük, rácsra téve hűtjük.
Jól záródó fém dobozban akár több hétig is friss marad ...(ha marad)
Dupla adag készítésénél alább már nem is adom :)))











Tejfölös- tejszínes 
Kaporleves . . .




A tavasz és nyár ízvilága, illatos üdesége köszön vissza ebben az egyszerű levesben. Kell ennél több a jó kedvhez?
 Jaaa és pillanatok alatt elkészül:)






Hozzávalók . . . 4 személyre

1 nagy csokor kapor(nálam a fagyasztóban is csücsül mindig egy jó pár adaggal)
1,5 l zöldség vagy húsleves alaplé
2 ek olíva olaj
1 ek liszt
só, fehér bors
1 dl tejszín

tetejére . . . 
 tejföl

feltétnek ...
2 db kifli
1 ek vaj
1 ek szezám mag
kevés fokhagyma só




Elkészítés . . .

Olajon megfuttatjuk a lisztet és rádobjuk a finomra vágott kaprot. Gyors mozdulatokkal elkeverjük és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk és tejszínnel dúsítjuk.
Felforraljuk és elkészültünk :)
Feltéthez a szikkadt kiflit karikákra vágjuk és a felolvasztott vajon, serpenyőben megpirítjuk, fokhagymás sóval és  szezámmaggal hintjük. Az aranybarna kiflikarikákat  levesünk tetejére rakosgatjuk és tejföllel locsoljuk.... Forrón fogyasztva a legfinomabb :)


Tipp . . . 

Érdemes kaporból bespájzolnunk télire, sokszor vesszük hasznát télen amikor friss ízre vagyunk kiéhezve. Apróra vágva és szárastól is rakok a fagyasztóba. Kivéve olyan , mint friss  állapotában :)
A feltétből nagyobb adagot szoktam készíteni,mert a finom ropogtatni való csak úgy elillan nálunk láthatatlanul  :)))









2013-09-09





Magyaros burgonyaleves 
- füstölt kolbásszal . . .








Ősz van :(  Ilyenkor a hűvös és csapadékos időjárás miatt, különösen j
ól esnek a forró és tartalmas levesek! Főleg ha csupa hungarikum 
van benne ...nemde ?








Hozzávalók . . . 4  személyre


60 dkg burgonya
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 ek olaj
2 kk édes nemes őrölt fűszerpaprika
2-3 babérlevél
só,bors
1 kk erős paprikakrém
1 kk szárított tárkony (persze a friss zamatosabb :)
1 szál füstölt száraz kolbász
1 ek. étkezési keményítő(vagy liszt)
1 dl tejföl



Elkészítése . . .


Burgonyát és vöröshagymát megtisztítjuk és kockára vágjuk.
Mélyebb fazékban olajat hevítünk és az apróra vágott hagymát megfuttatjuk rajta.
Megszórjuk fűszerpaprikával és felöntjük az alaplével.
 Beletesszük a burgonya kockákat és a fűszereket, ízlésünk szerint.
Kis lángon főzzük. Füstölt kolbász bőrét lehúzzuk, karikákra vágva levesbe tesszük.
Folytatjuk a főzést egészen addig, amíg a burgonya kockák megpuhulnak. 
Tejfölben elkeverjük a keményítőt és kevés leves merünk hozzá, újból keverjük és besűrítjük vele tartalmas magyaros levesünket.
Kíméletesen főzzük forrásig és készen vagyunk.
Keményítővel szeretek dolgozni, mert sokkal selymesebb állagú tőle az étel :)
Tálaláskor a tetejére tejfölt csorgatunk.  
Friss ropogós héjú kenyérrel  kínálva még tökéletesebb a vidéki összhang :)

Jó étvágyat!




































2013-09-05



Csirkeszárnyak Corn flakes köntösben . . .





Rántott husi új köntösben - kukorica pelyhes bundában ...
Amolyan kipróbálós recept...ami elvileg Amerikai, de most nálam is elkészült . . .sikere volt :)
Finom ropogós maradt a corn flakes , azt hittem megszívja magát az olajból, de Nem!!!






Hozzávalók . . .

személyenként 2-3 db csirkeszárny
egy kisebb zacskó kukorica pehely
só, bors, 
3-4 ek ketchup
2 kk chili pehely
2 dg tojás
liszt a panírhoz
olaj a sütéshez


Elkészítés . . .

Először elkészítem a pácot, ami a ketchup-só-frissen őrölt fehér bors-chili pehely és só keveréke. Ezzel a mázzal bevonom a szárnyakat és fél órányit hűtőben pihentetem.
Majd olajat hevítek és hagyományos módon panírozni kezdem a húsokat. Liszt- felvert tojás és az előzőleg zacskóban kissé összetört corn flakes-be forgatom a pácolt húsokat.
Aranybarnára sütöm és papírtörlőn lecsepegtettem a felesleges zsiradékot.
Sült krumplival és tzatzikivel kínáltam.












Joghurtos kekszes . . . 







Ez egy roppant egyszerű, kicsi gyerekkel is készíthető sütemény... 
Kiadós, látványos  sütés nélküli finomság.







Hozzávalók . . .
(30X20 cm-es tepsi)


1 kg négyzet alakú háztartási keksz
3 doboz natúr joghurt (3 x 450 gr-os )
1 cs gyümölcsös italpor 
2-3 ek kakaópor (cukrozatlan)
2 cs vaníliás cukor
6 ek cukor
1 cs főzés nélküli tortazselé



Elkészítés . . . 

A kekszeket szépen sorjában, egy magas falú tepsiben, egymás mellé sorakoztatjuk .
 Az egyik pohár natúr joghurtba, elkeverjük a vaníliás  és 2 ek kristály cukrot 
(amíg a cukorkristályok el nem olvadnak)és a kekszekre kenjük.
Következik az újabb sor keksz. A második joghurtba kakaóport és szintén 2 ek cukrot keverünk, szintén a kekszekre simítjuk. Újabb sor keksz... majd a 3. pohár joghurtba egy fél csomagnyi gyümölcsös italport (Bolero) keverünk , ezzel borítva az utolsó sornyi  kekszeket.
30 percre hűtőbe tesszük, amíg kissé "megszívják" magukat a kekszek a joghurt  nedvességétől
A főzés nélküli zselatinunkat elkészítjük a csomagoláson megadott módon(-itt a folyadék, nálam  gyümölcslé) és határozott mozdulatokkal bevonjuk vele, kekszes sütink felszínét. 
Újabb pár órás hűtés után szépen szelhető sütit kapunk :)


Tipp . . .


Legjobb ha fogyasztás előtt egy nappal elkészítjük sütinket, így biztos összeérnek az ízek, 
a kekszek pedig egészen piskóta állagúak lesznek :D
Gyümölcsös joghurttal is elkészíthető, sőt a zselé alá idény gyümölcsöket is tehetünk
ilyenkor nem kell pluszban cukrot hozzáadni!!!
Édesítőszerrel elkészítve is nagyon finom.
Kötényeket felkötni! Keksz rakosgatásra fel :D












Irdalt burgonya magyarosan . . .







Sokfelé és sokféleképpen elkészített, ízesített variációk hada sorakozik a virtuális szakácskönyvekben
...azt hiszem az a legjobb ha mindenki egyéni ízvilágát megvalósítva készíti el saját variánsát :) 
Maga az ötlet kihagyhatatlan ezért került a mi asztalunkra is...






Hozzávalók . . . 


személyenként 2 db közepes burgonyát számoltam(jól tettem,mert nagyon kiadós :)
vöröshagyma,füstölt kolbász, paprikás szalámi, füstölt szalonna,csípős zöld paprika,
sajt,só bors, kakukkfű, oreganó,rozmaring, kevés olíva olaj



Elkészítés . . . 


A burgonyákat alaposan körömkefével folyó víz alatt megtisztítottam, majd éles késsel 3 milliméterenként félig beirdaltam.
 Egy nagyobb tepsit sütőpapírral béleltem. Sütőt bekapcs 180 fokra.
 Zöldségféléket és a füstölt dolgokat vékony szeletekre vágtam és tetszőleges sorrendben a bevágott barázdákba szuszakoltam :) Olívaolajjal meglocsoltam és csak lehelletnyit sóztam(a füstölt dolgok eleve sósak), borsoztam, a zöld fűszereket apróra vágva meghintettem a bőségesen tömött krumplikat. Sütő alsó rácsán én kb 50 percet sütöttem, de egy hústűvel könnyen ellenőrizhető a krumpli puhasága. Tetejére sajt szeleteket pakoltam az utolsó 10 percben,hogy szépen ráolvadjanak.



Tipp . . . 


Másnap fogyasztva is nagyon fincsi volt...sőt ! az ízek jobban összeértek ;)














Tzatziki . . .
Görög joghurtos uborka saláta





Nyaralás után is folyton a "görög " ízekre vágytunk, így elkészült a hazai  "házi"tzatziki :)



Hozzávalók . . . 


5 dl natúr joghurt (lecsöpögtetve)
2 közepes kígyó uborka
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
só, fehér bors
1 ek friss kapor vagy mentalevél
1-2 ek olívaolaj (ízlés szerint)



Elkészítés . . . 


A natúr joghurtot szűrőbe tett rongyon lecsepegtetjük a savótól 1-2 óra alatt.
Az uborkákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük , sózzuk és pihenni hagyjuk. A héjától ízlés szerint megtisztítjuk,de akár rajta is hagyhatjuk. Majd alaposan kicsavarjuk a reszelt ubikat és tálba téve nyakon öntjük a joghurttal, Sózzuk ,borsozzuk tetszés szerint. Zúzott fokhagymával és kaporral (mentával) ízesítjük.Tálaláskor olíva olajjal locsoljuk , és aszalt olajbogyóval díszíthetjük.


Tipp ...


Önmagában pirítóssal kínálva is megállja a helyét, de a sült-rántott- grillezett ...húsok mellé is kiadós saláta :) Vettem készen szárított fűszer keveréket Görögországban...de a friss hozzávalókat semmi sem kőrözi le igazán !







2013-08-28



Pizzagolyók . . .






Annyi,de annyi helyen láttam már ezt a finomságot elkészítve, 
ideje volt a saját variáns elkészítésének  is... 
Tenyerébe illő illatos golyóbisok sültek ki, kívülről a megolvadt sajttal körülvéve, szám szerint 24 . . .



Hozzávalók . . .

~ tésztához...

50 dkg liszt
2,5 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
1 tk cukor
1 kk só
1 tk oregano
1 dl olíva olaj (napraforgó is jó:)

~ töltelékhez...
  
24 db szalámi kocka(vagy sonka, kolbász...)
24 szeletke mozzarella sajt
24 friss bazsalikom levélke 
tömlős sajt
kethup

~ kenéshez...
 1 tojás





Elkészítés . . .

Langyos cukros tejben  felfuttatjuk az élesztőt. Többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztát gyúrunk.
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Kelt tésztánkat két cipóra osztjuk . Lisztezett felületen kinyújtjuk tésztánkat és 12 db négyzet alakra vágjuk. Mozzarella,szalámi,ketchup sajtkrém kombinációval töltöttem, majd sarkokat átellenben áthajtottam és aljukat kissé összecsípve és golyó alakra igazítottam. Sütéshez egy kerek tortaformát választottam. Sütőpapírral béleltem és ebbe rakosgattam a golyóbisokat szépen sorba :)
Tetejüket felvert tojással kentem és friss kakukkfűvel hintettem.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20 25 perc alatt aranybarnára sültek.






Tipp . . . 

Tálaláshoz az egyszerű ketchupon kívül, ízesített mártásokat is kínálhatunk...például...

1.~ csípős változatnál- egy kis dobozos tejfölben elkeverünk 2 ek csípős ketchupot,
1 kk erős paprikakrémet,1 gerezd zúzott fokhagymát, vagy

2.~mediterrán változatnál... 2,5 dl darabolt paradicsom konzervet hozzáöntünk egy kevés olívaolajon megpárolt kis fej apróra vágott vöröshagymához. Sózzuk, borsozzuk,
 1-1 kk oreganó-bazsalikom-kakukkfű keverékkel ízesítjük, és turmixoljuk.










"Csokiszalámi " . . .
 a retro édesség




Szomorkás esős időben mi dobja fel a napod ?...hááát egy jó kis csokis finomság :)
Retro süti receptet kerestem- a Csokiszalámiét- "gyerekkori" ízemlékek után kutattam, de igazából más és más megközelítésben tálalták, így maradtam egy egyéni variáció mellet ! Gyerekteszten nagyon jól vizsgázott ...(ami a lényeg!)






Hozzávalók . . . 

25 dkg darált keksz
25 dkg háztartási keksz 
10 dkg ét csoki
25 dkg margarin
1,5 dl tej
2 egész tojás
2 ek rumaroma
2 ek cukrozatlan kakakópor(Holland -nálam)
15 dkg cukor
5 dkg porcukor a szóráshoz

Elkészítés . . .

Háztartási kekszet apró darabokra tördeljük, félretesszük. 
Lábasban kis lángon margarint, cukrot, csokoládét olvasztunk, majd a felvert tojásokat is hozzá öntjük. Tovább melegítjük, míg a cukor el nem olvad. Vigyázat a tojások ne főjenek meg, nem csokirántotta lesz !!! Amikor a cukor elolvadt, levesszük a tűzről és belekeverjük a cukrozatlan kakaóport, rum aromát- és tejet is. Ehhez a masszához keverjük a darált kekszet, majd a darabolt keksszel dúsítjuk  Ezek lesznek a szalámi pöttyök :) Alaposan átkavarjuk. Folpack fóliára kanalazzuk  masszánk egyik felét.  A fólia segítségével (szalámi) rúd alakot hengergetünk és hűtőszekrénybe téve dermedni hagyjuk. Csokimassza másik felével is ugyan így járunk el.
 Másnap finom igazán, de ki tudja azt kivárni? Mi nem :)
Kiadós és mókás finomság sütés nélkül.

Tipp . . .

Csokirudat kívülről porcukorba hempergettem, jelképes kérget képezve.
Másnap sokkal szebben szelhető és az ízek is akkor jönnek elő igazán!
 Masszánkba rejthetünk még különféle finomságokat, mint diót, mogyorót, aszalt gyümölcsöt.
A képeken- még a frissen szelt sütik hevernek, ami nem lett túl sikeres, hát még mutatós :(
 Viszont gyerekeim új kedvencre leltek . . . Retro csokiszalámiii...nyammm








Ízes rózsa - túrós levél  . . .






 Tápláló és mutatós kelt tésztát terveztem . . . ilyenre sikeredett :) A külalak nem olyan szép, de az íze nyerő volt! Viszonylag hamar elkészül, csak a hűtés lassúsága nehezítette az illatozó forró süteményre való várakozást :)








Hozzávalók  . . .  


~ tésztához . . .

2 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
2,5 dl tej
8 dkg margarin
6 dkg cukor
csipet só

~ töltelékhez  . . .

 5-6 ek lekvár (nálam szilva)
25 dkg túró
1 közepes tojás
1/2 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
125 g joghurt (nálam citromos)
3 ek búzadara
2 ek cukor

 ~ kenéshez. . .

1 felvert tojás



Elkészítés  . . .



  Élesztőt felfuttatjuk kevés tej, 
cukor társaságában.
  Majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk, amit kb 1/2 órán át, letakarva meleg helyen duplájára kelesztünk.
  Amíg kel a tésztánk ,elkészítjük a túrós tölteléket.
A túrót - cukrokat - egész tojást villával alaposan átnyomkodjuk. Reszelt citrom héjjal meghintve tovább kavarjuk. Búzadarát is hozzá adagoljuk és félre tesszük pihenni.

 Megkelt tésztát 2 részre osztjuk, kinyújtjuk (25 x 50 cm,ujjnyi vastagra)
Az egyik felét megkenjük ízlés szerinti mennyiségű lekvárral és finoman meghintjük búzadarával. Feltekerjük és kb 10 széles csigára daraboljuk. Sütőpapíros tepsiben csigákat felállítva kör alakban egymás mellé rendezzük. Én még picit bevagdostam tetejüket ollóval :) 
Az másik tésztát túrós töltelékkel töltve egyenletesen  feltekerjük,majd háromszög alakban kb 10-12  szeletre vágjuk. Szépen a rózsák köré rendezzük őket.
 A sütőt 180 °C fokra előmelegítjük.
  Kb 10 perc kelesztés után tetejüket lekenjük a felvert tojással , 
 20 - 25  perc alatt aranybarnára sütjük  és porcukorral hintjük.
Jó étvágyat!


Tipp . . .

Másnapra is finom puha maradt a tészta, gyerekeim egy bögre tejjel, reggelire szívesen fogyasztották:)