2013-06-09


Lehetetlen pite . . .
a'la tejpite feltúrbózva




Alapreceptként a tejpite hozzávalói, majd mindezen felül ropogós kókuszreszelék és a megpirult mandula ízélménye hm . . .
Lúdanyó receptje nyomán. . . elkészítve nem kerekre,hanem sarkosra :)


Hozzávalók : 

20 X 28cm-es kerámia sütőtálhoz



8 dkg finomliszt 
10 dkg cukor
6 dkg kókuszreszelék
4 egész tojás
1 tk vanilia kivonat
12 dkg olvasztott vaj
6 dkg szeletelt mandula
500 ml tej





Elkészítés:

 Kezdetnek a  sütőt izzítjuk  180 C fokra (légkeverésest 160 C fokra).
 A tojásokat, cukrot, lisztet, kókuszreszeléket, vaníliát, olvasztott vajat, a szeletelt mandula  felét kézi robotgéppel összekeverjük, majd apránként hozzáöntjük a tejet és azzal is átkeverjük.
Kivajazzuk a sütő tálunkat , aminek lehetőleg magas  oldala legyen. Beleöntjük a híg keveréket (Tudom-tudom...ennél a résznél én is elbizonytalanodtam! Folytasd csak bátran :)  . . .  30-35 percig sütjük a sütőben.
Kivesszük és jól megszórjuk a maradék mandulával és még kb. 10 percig sütjük.


Amennyiben az illatok nem csigáztak fel annyira,várd meg amíg kihűl és akkor szeld csak fel . . . Nálam sajna nem nagyon látszik,de 3 sávos sütit kell,hogy kapjál.Az alja pite szerű, középen krémes, legfelül pedig ropogós a kókusztól és mandulaforgácstól.
Idény gyümivel,vagy akár vanília öntettel is szervírozhatod, garantálom többször is el fogod készíteni . . . 
Jó étvágyat hozzá!







2013-06-08




Karamellás - Mentaszörp . . . 







Egyik kedvenc évszakom a Nyár után, a  Tavasz . . . alapanyagoknak
 és azok változatos felhasználásuknak se szeri se száma. 
Innentől már csak saját magunk szabhatunk határt elképzeléseinknek.
Eredetileg koktél alapanyagnak terveztem ezt a fincsi szörpit, 
de bevallom rendszeresen rájárok naponta a szörpös üvegre ;)
Utánpótlásra szükség lesz feltétlen !!!









Hozzávalók . . . 3 liter szörphöz


6-8 ág mentaág(leveleket használjuk csak fel :)

2 kg cukor 
3 liter ívó víz
2 db citrom
5 dkg citromsav
késhegynyi Na benzoát



Elkészítés . . . 


A kivitelezés menete teljesen megegyezik a karamellás bodzaszörpével. 
A különbség csak a mentalevelek alkalmazásában van, bodza virág helyett :))) 
Nagyon kellemes, a menta ízvilágot kedvelőknek erős függőséget okozó szörpi!
Sütemények ízesítésére is kiváló ...


Tipp . . .

Alkoholmentes koktél . . .



1 rész menta szörp 

3 rész szódavíz jégkockával és citromkarikákkal kínálva
szép színes szívószál, esernyőcske- gyerek csábítónak :)
A jégkockák készítésekor már alapban friss menta leveleket csempészet és úgy fagyasztom.




Mojito
 (ahogy nálam készül ) 




1 rész menta szörp

1 rész fehér rum 
1 rész szódavíz
1 nagy marék menta leveles jégkocka és citromkarika . . . 
a jókedv adott, vagyis ezzel a koktéllal még fokozható :)



Egészségetekre ! :)))






























Bodzaszörp...

karamellel bolondítva












Itt a bodza szezonja, szörp változata remek üdítő 
a nyári melegben, de akár egy frissítő koktél 
alapjául is szolgálhat.
 Karamelles változatát TücsökBogár konyhájában 
láttam meg és Anita instrukciói alapján 
el is készítettem. Próbáljátok ki!




Hozzávalók... 


30-35 db nagyobb bodzavirág
4 kg cukor 
6 livó víz
4 db citrom
10 dkg citromsav
1 kk nátrium-benzoát










Elkészítés... 



1/2 kg cukorból karamellt készítek egy nagy fazékban. 
Amikor szép aranybarna felöntöm 1 l vízzel, 
addig kevergetem, amíg a karamell teljesen feloldódik.
 A cukrot ne karamellízaljuk túl, mert keserű lesz!

Vigyázat a felöntésnél,sistereg és köpköd !
Mindezek után hozzáadom a többi cukrot és a vizet is.
 A cukor teljes feloldódásáig főzöm a szirupot.
Forrásig várok, majd langyosra hűtöm.
 Befőttes üvegbe teszem a száruktól megfosztott 
bodzavirágokat, citrom karikákat, citromsavat
 és a nátrium-benzoátot. Lefedve 4-5 napig hagyjuk
 állni, naponta keverjük át.
Éles fénytől védve, hűvös helyen tárolom
nehogy megforrjon :)
 kb 4 nap múlva ... leszűrjük és üvegekbe töltjük.  
Remek nyári frissítő ital! 
Üvegek!...irány a kamra :)














Tipp... 


Gyömbért és lime-ot is tehetünk szörpbe, isteni lesz tőle!


Alkoholos verzió... vodka és bodzaszörp 
egyenlő arányban szódával felengedve, 
friss citrommal szervírozva. 
Az esti bulik kedvence is lehet : - )



























Sűrített tej házilag . . .





Kávéba, sütibe, fagyiba...amihez csak szeretnéd, mert fogod az tuti :)))

Hozzávalók ...


1 l teljes tej(házi)
350 g cukor

1 db vaníliarúd




Elkészítés ...



Kicsit időigényes,de megéri.Az alapanyagokat vastag aljú edénybe tesszük és felforraljuk. Forrástól számítva, 10 percenkénti keverés mellett lassú tűzön még kb. 50-60 percig forraljuk. 
Hűtsük ki, majd üvegbe töltve hűtőben tároljuk.  

Ebből a mennyiségből kb 5-6 dl mennyiséget kapunk.
A cukor sűrít és tartósít...de természetesen Xilittel vagy Steviaval is 
elkészíthető, és így már diabetikus lesz a sűrített tejünk :)





Minnie egér torta . . .
2 éves pici lányomnak szeretettel 









 




2013-06-05




Epres- habos torta . . .












Eperszezon elején járunk, ilyenkor még sajna, javarészt nem a szabadföldi zamatos példányokkal találkozunk. 
Sebaj...amikor már szemünket is jóllakattuk, sűrű villacsapások 
közepette ürültek le a tányérkák így " import eprestől " is ...
Igaz, ez a fotó még tavalyi, de egy kedves ismerős rábukkant a blogon 
és kérte írjam le hozzá a receptjét is ... jogos :D







Hozzávalók...
(22 cm-es tortakarikához)

piskótához..
8 db tojás
6 ek liszt
2 ek kakaópor
8 ek kristálycukor
csipet só

tejszínes töltelékhez...

500 ml növényi alapú habtejszín
2 ek eper szörp(színezi a habot)
vagy pár csepp piros ételfesték
2-3 ek eper dzsem

gyümölcs zseléhez...

300 g eper+ pár szem a díszítéshez
ízlés szerint cukor(opcionális)
zselatin








Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 tortakarika alját sütőpapírral béleljük, 
oldalát  zsiradékkal kenjük. Lisztet és kakaóport egy tálba szitáljuk, félre tesszük.
A tojásokat szétválasztjuk, sárgáját 1/3 cukorral kihabosítjuk, majd a fehérjét, csipet só és a maradék cukor társaságában félkemény habbá verjük. A két massza állaga, közel azonosnak kell legyen. Majd a fehér részt a sárgával egybe telepítjük és apránként adagolva a lisztes-kakaós tömeget is óvatosan bele forgatjuk, folytonos keverés mellett.
Az egyik tortakarikába úgy 3-4 evőkanálnyit elkenünk a piskóta masszából, a többit pedig a másik tortakarikába simítjuk, úgy, hogy a szélét kissé a perem felé felhúzzuk. 
Igen a közepe homorú legyen! :D Így bebiztosítjuk az egyenes piskóta karika felszínét :D
A vékony tészta masszát forró sütőbe tolva, 10-12 perc alatt készre sütjük.
 A  másik felét kb 20-25 perc alatt kisütjük (ujjunkkal megnyomva,  rugalmas tapintatú, akkor jó) Lisztezett sütőpapírra borítjuk és saját gőzében hagyjuk kihűlni, 
majd 2 lapba vágjuk.
 Az alsó lapot vékonyan lekenjük eper dzsemmel, majd a habbá vert tejszínből simítunk rá egy adaggal, a félre tett eper szemből vágunk rá néhány szeletnyit és újból tejszínnel borítjuk. Következik a piskóta másik fele és a leturmixolt eperből és zselatinból  főzött gyümölcs zselé( ahány ml a gyümölcspép, annyi csapott teáskanálnyi  por zselatinnal számoltam). A vékony piskóta lapot 8 cikkre vágjuk és beborítjuk vele a zselét.
A megmaradt habtejszínhez piros szörpöt keverünk, vagy pár cseppnyi étel festéket, amit összekeverve habzsákba töltünk és csillag csöves idommal habrózsákat 
formázunk a torta oldalára.
A tetejét porcukorral hintjük és eper szeletekkel díszítjük közvetlen tálalás előtt.
Kötényeket felkötni! Habverő bekapcs :D























Gesztenye torta  ...











Párom nagymamája jött hozzánk látogatóba, s mivel a napokban
 ünnepelte születésnapját, gondoltam meglepem egy tortával. Ami nem
 szokványos számunkra, hogy csak cukor nélküli édességet készíthettem.




Hozzávalók  . . .
(24 cm-es tortaformához)


tésztához...

8 db közepes tojás
8 ek liszt ( 10 g liszt = 7gCH
2 ek kakaópor
1 cs sütőpor
folyékony édesítőszer
1 tk vanília aroma
 víz

krémhez...

25 dkg margarin
30 dkg natúr gesztenye massza
3 dl 1,5% tej (~12gCH)
1 cs diabetikus vaníliás pudingpor
folyékony édesítőszer
rumaroma(ízlés szerint)
1 kupaknyi citromlé

bevonáshoz...

2,5 dl cukormentes növényi tejszínhab (Hulala)
1 ek cukrozatlan kakaópor


díszítésnek ...

 natúr gesztenyemassza










Elkészítés . . . 



Sütőt előmelegítjük 200 fokra. A 3 piskóta lap elkészítésével kezdünk.
 Egy 24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral bélelünk.8 ek lisztet
 összekeverjük a sütőporral és félre tesszük
2 tojás fehérjét kemény habbá verünk. Sárgáját pedig ,csipet 
sóval és édesítőszerrel fehéredésig keverjük. Apránként a sárga 
masszához adjuk a 2ek sütőporos lisztet, 2 ek vizet és óvatosan
 hozzá forgatjuk a felvert tojás fehérjét is. kb 10 perc alatt világosra
 sütjük, rácsra téve kihűtjük.
Kakaós tésztához 6 tojásból készítjük el  a tésztát csak itt 2 ek kakaóport
 is adunk a sárga masszához és 6 kanál vizet.Ha túl sűrű lenne a massza 
nyugodtan tegyünk még hozzá vizet. Az édesítőszerre azért nem írtam 
mennyiségeket, mert mindenki szája íze szerint készítse el ( a fehér piskótához kb 1ek,
 a kakaóshoz pedig 3 ek édesítőt használtam fel)Rácsra téve kihűtjük majd félbe vágjuk.
Krémhez - egy lábosba elkészítjük a vaníliás puding alapot-kihűtjük.
Natúr gesztenye masszánkat burgonyanyomón átpréseljük, egy nagy maréknyit
 félre teszünk a tortánk tetejére. Vajat és édesítőt habosra keverjük , apránként 
hozzá adjuk a vanília pudingot, majd a  gesztenye masszát. Rum aromával ízesítjük. 
Egy kis kupaknyi citromlét szoktam a vajas krémekhez keverni, amitől könnyedebb lesz a máz.
kakaós lappal kezdünk, majd a krémből teszünk, világos lap következik, krém és
 kakaós piskótával zárjuk a sort. Kívülről vékonyan kenjünk a krémből, tegyük 
hűtőbe egy fél órára. Így könnyebben tapad majd a tejszín külső felületre. Felverjük
 kemény habbá növényi tejszínünket és kedvünkre díszíthetünk.A tejszínhab felébe
 kakaóport kevertem, így kombinálva a mintát. Torta tetejét az előzőleg félre tett 
gesztenye masszából díszítettem. Nagy örömömre sikere volt a süteménynek és
 cseppet sem vont le élvezeti értékéből, hogy nem cukorral volt ízesítve ;)))






























Puncstorta . . .











Torta Kálával . . .










2013-05-13





Hortobágyi húsos palacsinta . . . 











Eredetileg előételként szolgálják fel éttermekben 
ezt a laktató húsos tésztát, de nálunk  a főétel szerepét
 is kiválóan betöltötte :)












Hozzávalók
 a palacsintához . . . 




30 dkg liszt 

3 egész tojás 
csipet só 
2 dl tej
3 dl szódavíz 
olaj a sütéshez

Hozzávalókat csomó mentesre keverjük és állni hagyjuk úgy 30 percet. 
Majd felforrósított serpenyőben, kevés olajon,
 kissé  "vaskosabb" palacsintákat sütünk . 
A kisült tésztákat letakarva melegen tartjuk.











Töltelékhez . . .




50 dkg darált pulyka combot 

egy közepes  fejnyi, apróra vágott , megpirított vöröshagymára téve,
 sóztam,  borsoztam,  pirospaprikáztam.
 Egy gerezd fokhagymát préseltem bele és egy egész feldarabolt
friss paradicsommal,  paprikával ízesítettem.
 Kb 3 dl laplével felöntöttem, hogy bőven maradjon szaft a mártásnak :)
Puhára párolt darált húst szűrős szedőkanál segítségével 
a palacsintákra halmoztam, és feltekertem szépen sorjában
 (nekem 12 db termetes tekercs lett ebből a mennyiségből)
A lábasban megmaradt szaftot teáskanálnyi liszttel sűrítettem
 és 2 dl tejfölt kevertem hozzá.  Közvetlen fogyasztás előtt locsoljuk 
a szósszal a palacsintákat, mert a  tészta igen hamar felszívja!  
Tejfölt  kínáltam hozzá :)