2013-06-05




Epres- habos torta . . .












Eperszezon elején járunk, ilyenkor még sajna, javarészt nem a szabadföldi zamatos példányokkal találkozunk. 
Sebaj...amikor már szemünket is jóllakattuk, sűrű villacsapások 
közepette ürültek le a tányérkák így " import eprestől " is ...
Igaz, ez a fotó még tavalyi, de egy kedves ismerős rábukkant a blogon 
és kérte írjam le hozzá a receptjét is ... jogos :D







Hozzávalók...
(22 cm-es tortakarikához)

piskótához..
8 db tojás
6 ek liszt
2 ek kakaópor
8 ek kristálycukor
csipet só

tejszínes töltelékhez...

500 ml növényi alapú habtejszín
2 ek eper szörp(színezi a habot)
vagy pár csepp piros ételfesték
2-3 ek eper dzsem

gyümölcs zseléhez...

300 g eper+ pár szem a díszítéshez
ízlés szerint cukor(opcionális)
zselatin








Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 tortakarika alját sütőpapírral béleljük, 
oldalát  zsiradékkal kenjük. Lisztet és kakaóport egy tálba szitáljuk, félre tesszük.
A tojásokat szétválasztjuk, sárgáját 1/3 cukorral kihabosítjuk, majd a fehérjét, csipet só és a maradék cukor társaságában félkemény habbá verjük. A két massza állaga, közel azonosnak kell legyen. Majd a fehér részt a sárgával egybe telepítjük és apránként adagolva a lisztes-kakaós tömeget is óvatosan bele forgatjuk, folytonos keverés mellett.
Az egyik tortakarikába úgy 3-4 evőkanálnyit elkenünk a piskóta masszából, a többit pedig a másik tortakarikába simítjuk, úgy, hogy a szélét kissé a perem felé felhúzzuk. 
Igen a közepe homorú legyen! :D Így bebiztosítjuk az egyenes piskóta karika felszínét :D
A vékony tészta masszát forró sütőbe tolva, 10-12 perc alatt készre sütjük.
 A  másik felét kb 20-25 perc alatt kisütjük (ujjunkkal megnyomva,  rugalmas tapintatú, akkor jó) Lisztezett sütőpapírra borítjuk és saját gőzében hagyjuk kihűlni, 
majd 2 lapba vágjuk.
 Az alsó lapot vékonyan lekenjük eper dzsemmel, majd a habbá vert tejszínből simítunk rá egy adaggal, a félre tett eper szemből vágunk rá néhány szeletnyit és újból tejszínnel borítjuk. Következik a piskóta másik fele és a leturmixolt eperből és zselatinból  főzött gyümölcs zselé( ahány ml a gyümölcspép, annyi csapott teáskanálnyi  por zselatinnal számoltam). A vékony piskóta lapot 8 cikkre vágjuk és beborítjuk vele a zselét.
A megmaradt habtejszínhez piros szörpöt keverünk, vagy pár cseppnyi étel festéket, amit összekeverve habzsákba töltünk és csillag csöves idommal habrózsákat 
formázunk a torta oldalára.
A tetejét porcukorral hintjük és eper szeletekkel díszítjük közvetlen tálalás előtt.
Kötényeket felkötni! Habverő bekapcs :D























Gesztenye torta  ...











Párom nagymamája jött hozzánk látogatóba, s mivel a napokban
 ünnepelte születésnapját, gondoltam meglepem egy tortával. Ami nem
 szokványos számunkra, hogy csak cukor nélküli édességet készíthettem.




Hozzávalók  . . .
(24 cm-es tortaformához)


tésztához...

8 db közepes tojás
8 ek liszt ( 10 g liszt = 7gCH
2 ek kakaópor
1 cs sütőpor
folyékony édesítőszer
1 tk vanília aroma
 víz

krémhez...

25 dkg margarin
30 dkg natúr gesztenye massza
3 dl 1,5% tej (~12gCH)
1 cs diabetikus vaníliás pudingpor
folyékony édesítőszer
rumaroma(ízlés szerint)
1 kupaknyi citromlé

bevonáshoz...

2,5 dl cukormentes növényi tejszínhab (Hulala)
1 ek cukrozatlan kakaópor


díszítésnek ...

 natúr gesztenyemassza










Elkészítés . . . 



Sütőt előmelegítjük 200 fokra. A 3 piskóta lap elkészítésével kezdünk.
 Egy 24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral bélelünk.8 ek lisztet
 összekeverjük a sütőporral és félre tesszük
2 tojás fehérjét kemény habbá verünk. Sárgáját pedig ,csipet 
sóval és édesítőszerrel fehéredésig keverjük. Apránként a sárga 
masszához adjuk a 2ek sütőporos lisztet, 2 ek vizet és óvatosan
 hozzá forgatjuk a felvert tojás fehérjét is. kb 10 perc alatt világosra
 sütjük, rácsra téve kihűtjük.
Kakaós tésztához 6 tojásból készítjük el  a tésztát csak itt 2 ek kakaóport
 is adunk a sárga masszához és 6 kanál vizet.Ha túl sűrű lenne a massza 
nyugodtan tegyünk még hozzá vizet. Az édesítőszerre azért nem írtam 
mennyiségeket, mert mindenki szája íze szerint készítse el ( a fehér piskótához kb 1ek,
 a kakaóshoz pedig 3 ek édesítőt használtam fel)Rácsra téve kihűtjük majd félbe vágjuk.
Krémhez - egy lábosba elkészítjük a vaníliás puding alapot-kihűtjük.
Natúr gesztenye masszánkat burgonyanyomón átpréseljük, egy nagy maréknyit
 félre teszünk a tortánk tetejére. Vajat és édesítőt habosra keverjük , apránként 
hozzá adjuk a vanília pudingot, majd a  gesztenye masszát. Rum aromával ízesítjük. 
Egy kis kupaknyi citromlét szoktam a vajas krémekhez keverni, amitől könnyedebb lesz a máz.
kakaós lappal kezdünk, majd a krémből teszünk, világos lap következik, krém és
 kakaós piskótával zárjuk a sort. Kívülről vékonyan kenjünk a krémből, tegyük 
hűtőbe egy fél órára. Így könnyebben tapad majd a tejszín külső felületre. Felverjük
 kemény habbá növényi tejszínünket és kedvünkre díszíthetünk.A tejszínhab felébe
 kakaóport kevertem, így kombinálva a mintát. Torta tetejét az előzőleg félre tett 
gesztenye masszából díszítettem. Nagy örömömre sikere volt a süteménynek és
 cseppet sem vont le élvezeti értékéből, hogy nem cukorral volt ízesítve ;)))






























Puncstorta . . .











Torta Kálával . . .










2013-05-13





Hortobágyi húsos palacsinta . . . 











Eredetileg előételként szolgálják fel éttermekben 
ezt a laktató húsos tésztát, de nálunk  a főétel szerepét
 is kiválóan betöltötte :)












Hozzávalók
 a palacsintához . . . 




30 dkg liszt 

3 egész tojás 
csipet só 
2 dl tej
3 dl szódavíz 
olaj a sütéshez

Hozzávalókat csomó mentesre keverjük és állni hagyjuk úgy 30 percet. 
Majd felforrósított serpenyőben, kevés olajon,
 kissé  "vaskosabb" palacsintákat sütünk . 
A kisült tésztákat letakarva melegen tartjuk.











Töltelékhez . . .




50 dkg darált pulyka combot 

egy közepes  fejnyi, apróra vágott , megpirított vöröshagymára téve,
 sóztam,  borsoztam,  pirospaprikáztam.
 Egy gerezd fokhagymát préseltem bele és egy egész feldarabolt
friss paradicsommal,  paprikával ízesítettem.
 Kb 3 dl laplével felöntöttem, hogy bőven maradjon szaft a mártásnak :)
Puhára párolt darált húst szűrős szedőkanál segítségével 
a palacsintákra halmoztam, és feltekertem szépen sorjában
 (nekem 12 db termetes tekercs lett ebből a mennyiségből)
A lábasban megmaradt szaftot teáskanálnyi liszttel sűrítettem
 és 2 dl tejfölt kevertem hozzá.  Közvetlen fogyasztás előtt locsoljuk 
a szósszal a palacsintákat, mert a  tészta igen hamar felszívja!  
Tejfölt  kínáltam hozzá :)






























Darás tészta . . .



Mindenki emlékszik még a sulis menza élményre ? Vagy utáltuk de inkább  repetáért álltunk sorba  :)
Ma már sajna nem járunk menzára,így nekünk kell elkészíteni ezt a tészta finomságot.

A jó grízes tészta titka a megfelelő lekvár kiválasztásában rejlik, ezért figyelj arra, hogy lehetőleg házias jellegű gyümölcslekvárral tálald.


Hozzávalók . . .

25 dkg tészta (kocka,fodros,széles metélt)
2 dl búzadara
3 dl víz
1 ek olaj a pirításhoz
baracklekvár és porcukor

Elkészítés menete . . .

Elsőként kifőzzük a tésztát lobogó sós vízben pár csepp olaj társaságában(csomagoláson feltüntetett ideig ). Ezután kezdjük pirítani a búzadarát egy evőkanál olajon, folyamatosan kevergetve, mert nagyon könnyen odaég és keserű lesz. Ha már kellőképp megpirult, adjuk hozzá a forró vizet, és addig kevergetjük együtt, amíg fel nem szívja azt. Ezután vegyük le a tűzről, és dolgozzuk össze a tésztával.  Aki édesen szereti öntsön rá jó  adag lekvárt, majd szórja meg a tetejét  porcukorral.Nem igazán diétás étel :)  Sós ízek kedvelői, sóval borssal és savanyúsággal fogyaszthatják. Kinek mi kedvére való . . .




Halgolyók . . .
tejszínes kapormártással





Hétvégén szívünknek fontos, rég nem látott vendégeket vártunk, ezzel a könnyed előétellel  kínáltam őket . . .


Hozzávalók . . .4 főre/ 12 db-hoz


~ 60 dkg halfilé (esetemben ponty)
3 szelet szikkadt  kenyér vagy zsemle
3db keményre főtt tojás
1 egész tojás
1 ágacska friss kakukkfű
só,bors
frissen reszelt szerecsendió
1 gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma
1-2 ek olíva olaj


Tálaláshoz . . .

tejszínes kapor mártás 
grillezett cukkini csíkok
paradicsom




Elkészítés . . . 

A halfilét éles késsel csíkokra vágjuk és aprító gépbe tesszük. Kenyér belsejét is bele tépkedjük, kemény tojásokat és fűszereket hozzáadva  az egész tojást beleütve formázható masszává turmixoljuk.
Muffin formát olajos ecsettel kikenjük,( vagy papírkapszlikkal béleljük ) vizes kézzel kis maréknyi golyókat formálunk. (tepsibe téve is szépen tartja golyó formáját a massza) Meglocsoljuk kicsi olíva olajjal gombócainkat és 180°C-on kb 20 perc alatt megsütjük.
Ez idő alatt elkészítjük a kapor mártást.az előzőekben leírt módon.
Díszítéshez egy cukkinit megmossunk és krumplihámozó segítségével vékony csíkokat vágunk hosszanti irányban.Sózzuk, borsozzuk és forró serpenyőben olíva olajon átsütjük. Az elkészült halgombócok tetejére igazítjuk és friss paradicsommal díszítjük, kapor mártással kínáljuk. Előételnek is nagyon finom akár hidegen is. Párolt rizzsel vagy sült krumplival tálalva már önálló fogásként is megállja a helyét :)







Tejszínes kapor mártás . . .




Hamarosan itt a kapor szezonja ! A zsenge  friss kaporból készült mártás az igazi, de a fagyasztóban  tárolt bedobozolt hajtásokból is finom ízeket csalhatunk tányérunkra . . .


Hozzávalók , elkészítés . . . 

2 ek olajon 1 ek lisztet megfuttatok,majd egy maréknyi apróra vágott kaport szórók rá és 2,5 dl főzőtejszínnel felöntöm. Sózom, borsozom , szerecsendiót reszelek bele, összeforralom. Túl sűrű lenne  tejjel vagy vízzel a kívánt sűrűségűre hígítom.
Frissen sült húsokhoz, halakhoz és salátákhoz is egyaránt tartalmas selymes mártás.

Pikáns csirkeszárnyak . . .
ananászos rizzsel





Pipi szárnyak sok helyen a főételnek méltatlan, ételek listáján szerepelnek . . . pedig nincs is jobb mint a ropogós  szaftos szárnyacskák  majszolása :)
Mi nagyon szeretjük, így többször előfordul az asztalunkon sokféle variációban.
Most egy  pikánsabb változatát hoztam . . .



Hozzávalók  . . . 4 főre

8 db csirkeszárny


Páchoz . . .

2 ek méz
4 ek kechup
1 ek mustár
só,bors
fél vöröshagyma(kockára vágva)
1 ek olaj
2 gerezd fokhagyma(finomra reszelve)
csilipaprika(ízlés szerint)
1 kk gyömbér frissen reszelve (por alakban is jó)
1 ek sötét szójaszósz

Ananászos rizshez . . .

50 dkg rizs
fél fej vöröshagyma
1 ek olaj
1 ek vaj
1 l alaplé
1 kis doboz kockázott ananász konzerv
 ( legfinomabb frissen feldolgozott gyümölcsből:)


Elkészítés . . . 

Pác hozzávalóit egy tálban nemes egyszerűséggel összekeverem és a megtisztított , megmosott csirkeszárnyakat alaposan megforgatom benne. Lefedve a tálat lehetőség szerint 1-2 órára hűtőbe teszem (kicsit összeérjenek az ízek), de azoonnal is süthető
Majd előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 perc pirosra sütöm. Vigyázni kell, mert a méz miatt megéghet a husink, (mint látjátok nálam is kissé megpirult :) érdemes félidőben sütőpapírt tenni rá.
Miközben  sülnek a szárnyak a rizst is elkészítjük . . .Folyó víz alatt leöblítjük a rizsszemeket  majd 1 ek vaj és olaj keverékén fél fej hagymát pirítunk. Erre tesszük a rizst és felöntjük kétszeres mennyiségű alaplével. Hozzá keverjük a felkockázott ananász darabokat és együtt fedő alatt forrásig pároljuk.Forrás után pár perccel elzárjuk a lángot és lefedve fedő alatta forró gőzben  hagyjuk megdagadni a rizsszemeket.
Tálalásnál a sült hús szaftját kevés  vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítem és a tányérra tálalt ételre  kanalazom :)





2013-05-11


Sütőben sült fűszeres krumpli . . .




A legegyszerűbben elkészíthető köretek egyike, mégis hatalmas ízbomba az éhes szájaknak :)


Hozzávalók . . . 

egy tepsi sütőpapírral bélelve
 krumpli
fűszersó
olaj
rozmaring 

Elkészítés . . .

Azért nem írtam pontos arányokat a feldolgozáshoz, mert felesleges . . . (általában 1 főre 2-3 db közepes krumplival számolok - én ma sárga héjú fajtát választottam )
Végy tetszőleges mennyiségű krumplit (csak ne újkrumpli legyen !),  egy kefe segítségével mosd  meg a héjukat alaposan. Majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe szeld(héjastól) az általad kigondolt formára.
Fűszersóval (Lucullus sült krumpli fűszerkeverék - néven nagyon fincsik vannak) hintsd meg és locsolj rá olívaolajat. Ne sajnáld a burgiktól a kényeztetést,de ne is fürödjenek benne! Ezután ha kedveled a mediterrán jellegű irányvonalat,tépkedj rá nemes egyszerűséggel rozmaring levélkéket.
 Most kezdődik a szabad kézi krumpli masszázs . . .miután ezzel végeztél előmelegített sütőben 200 fokon süsd aranybarnára ! 
Ripsz- ropsz . . .ugye már nincs is :)




2013-05-09






Citromos kenyérke  . . .
tojásfehérjéből








Ismét tojásfehérje dömping a hűtőben  . . . 
  gyorsan elkészülő  és citromos ízt kedvelőknek kihagyhatatlan 
egyszerű sütemény receptre bukkantam a megsárgult
családi ereklyék között :D Némi aszalt áfonyával dobtam fel 
a kenyérkét, de a most éppen aktuális idény gyümölcsökkel
is bizonyosan finom lesz :D














 Hozzávalók . . .



6 tojás fehérje

150 g porcukor
150 g liszt
2 db citrom leve és reszelt héja
1 kis maréknyi aszalt vörös áfonya (opcionális :)
1 kk szódabikarbóna
csipetnyi só



Tetejére . . .



 50 g étcsokoládé és tejcsokoádé

1 ek olaj




Elkészítés . . .

A fehérjét verjük közepes keménységű habbá, 
majd kis adagokban tegyük hozzá a cukrot.
 Tovább mixelve fényesre dolgozzuk és hozzá 
adagoljuk a citromlevet és reszelt héját. 
A lisztet keverjük el a szódabikarbónával 
és a felaprított vörös áfonyával, majd ezt
 óvatosan forgassuk bele citromos masszánkba.
Öntsük sütőpapírral bélelt püspökkenyér 
formába és kb 25 perc sütés után tűpróbával 
nézzük meg átsült -e a süteményünk. 
Rácsra téve hűtjük  majd  olvasztott csokival
 locsoljuk tetejét. Csoki dermedése után recés 
késsel szépen szelhető :)































Zöldbab pörkölt . . .









Nagy rajongója vagyok a zöldséges ételeknek, 
aminél még nagyobb pozitívum, 
hogy nagyon gyorsan el is készülnek :)
Sógornőm említette anno, milyen finom is a zöldbab, 
pörkölt alapokra helyezve. Hm ... próba!
Már első alkalommal is olyan jól sikeredett,
 hogy azóta is rendszeresen készítem :)








Hozzávalók . . .



500 dkg zöldbab 

kis fej vöröshagyma
2 ek olaj vagy zsír
1 vékony szelet füstölt szalonna
(csak az íze miatt :)))
fokhagyma,só bors,pirospaprika
1-1 db paradicsom , paprika



Tálaláshoz . . .



tejföl

főtt tojás (opcionálisak ! )





Elkészítése . . .

Kevéske olajon zsírjára sütjük  szalonna kockáinkat,
 majd az apróra vágott vöröshagymával együtt sütjük a serpenyőben
 . . . -pirospaprika őrlemény és további fűszerek kíséretében 
 pörkölt alapot készítünk, majd a zöldbabot beletéve ,
  puhára pároljuk. Azért nem írtam pontos mennyiségeket,
mert ahány ház, annyi szokás- pörkölt alap elkészítésben. 
 Tejföllel és  keményre főtt tojás szeletekkel kínálhatjuk,
 aztán tunkolásra fel! :D