2013-05-09






Rozsos stangli . . .







 Reggelihez vagy vacsorához, jó választás ez a rostokban és tápanyagokban gazdag stangli.
Suliba,munkahelyre is jó szendvicsalap :)
Az alap ötlet  Adrienntől - Moha konyha 
 háziasszonyától ered - köszönöm :)



Hozzávalók ...
 kb 12 db-hoz


20 dkg teljes kiőrlésű liszt (rozs, búza)
20 dkg finomliszt
10 dkg kukoricaliszt
3 ek burgonyapehely
1,5 dl tej
2 dl víz
1 dl olaj
2,5 dkg friss élesztő
1 csapott tk só
1 kk  cukor
pici aszkorbin


Tetejére . . .

tetszés szerinti magok
(szezám, len, tökmag, zabpehely, napraforgó,mogyoró...)
tojásfehérje (vagy víz)











Elkészítés . . . 


Élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben.
 Ezután hozzá adjuk a langyos vizet és az olajat. 
Majd a többi hozzávalót is beledolgozzuk, alaposan átgyúrjuk
 és 45 percig, meleg helyen letakarva kelesztjük.
Tésztánkat kb 2 ujjnyi vastagságú téglalap alakúra nyújtva
  pizzavágó vagy éles kés segítségével ~ 4 cm széles hasábokra vágjuk. 
Tetejüket tojással lekenve  az általunk összeállított magkeverékbe mártjuk. 










Sütőpapírral bélelt tepsire helyezve,  
200 °C-ra előmelegített sütőben
 20-25 perc alatt készre sütjük.
Rácsra téve hűtjük és tetszés szerint,
 önállóan vagy főételek mellé kínálhatjuk :)





























2013-05-04


Kenyértölcsér . . .



Kenyérke formája nagyon megtetszett Limaránál (tőle csentem az ötletet) a tészta receptjével  játszottam kicsit. Vidám, jópofa kiegészítője lett könnyű ebédünknek. Különösen a két kicsi értékelte az újdonságot . . . igaz először trombitának használták :) 


Hozzávalók . . .  12 db-hoz

25 dkg liszt
1 dkg friss élesztő 
1 csipetnyi só
1 tk cukor
1,25 dl langyos víz
1 ek olaj
1 kk friss/szárított oreganó (opcionális)


Kenéshez tojás . . .


Elkészítés . . .

Langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. Olajat és sót is hozzákeverjük,majd lisztet is hozzá adagoljuk. Ízlés szerint oregánóval pikánsabbá tehetjük leendő tölcséreinket. Alaposan kidolgozzuk tésztánkat és letakarva meleg helyen kelni hagyjuk( kb 20 perc) Amikor szépen feljön a tésztánk, újból átgyúrjuk, ezzel a levegőt kipréseljük belőle. Újbóli kelesztés következik (kb 20 perc)
Mivel nekem nincs tölcsér formám így nekiláttam gyorsan papírguriga, ragasztó szalag és alufóliával  felhasználásával a formagyártásnak :)   




Sütőt 180°C-ra légkeverésre állítjuk.
Tészta másodszorra is megkelt- téglalap alakúra nyújtjuk és pizzavágó segítségével 2 cm-es csíkokra vágjuk. Majd ezeket a csíkokat szépen feltekerjük tölcsér formáinkra. Sütőpapírral bélelt tepsire állítva,tojással lekenjük. Szezámaggal is megszórhatjuk (ez nekem kimaradt)  15  perc alatt aranybarnára sütjük.




 Sütőből kivéve pár percet pihentessük a tölcsérkéket, mert így egyszerűbb egy enyhe csavaró mozdulattal  eltávolítani  az alufóliás formákat.
Felhasználását fantáziátokra bízom . . . én friss majonézes salátával töltöttem és rántott hagymakarikákkal kínáltam. Kicsit csak úgy magában is szívesen elmajszolták :)










Tavaszi pepita süti ...












Anyák Napja közeleg...ez a jeles nap ihlette a süti készítését. 
Szeretett Anyukámra gondoltam :( miközben készítettem.
Puncsos ízvilág, puha joghurtos tésztával,
 fondant köntösben ...









Hozzávalók...

 18 X 28 cm-es tepsihez
ebből a mennyiségből 3 db rudat kapsz



Tésztához . . .

4 egész tojás
3 dl joghurt
12 púpozott ek liszt
2 tk sütőpor
20 dkg porcukor
1 dl olaj
csipet só
piros ételfesték(vagy natúr céklalé)
2 ek cukrozatlan kakaópor . . .



Kenés + töltés . . .

kb 3,5 dl  baracklekvár
(bármilyen savanykás lekvár jó)
fél citrom reszelt héja és leve
2 ek málnaszörp(opcionális)
3 ek Rum/vagy rumaroma


Fondant ...

kb 60 dkg fondant
pár csepp piros ételfesték
itt találod a tökéletes fondant receptet :)



Díszítés ...

aszalt vörös áfonya
 szeletelt mandula 
citromfű levélkék ...












Elkészítés ...



Először a fondant elkészítése a feladatunk, 
amit frissen tartó fóliába csomagolva, tegyük hűvösre.
Sütőt 180°C-ra  előmelegítjük(alsó -felső sütés)

Tésztához a száraz hozzávalókat össze keverjük, 
másik tálban pedig(ételfesték és kakaópor kivételével)
a nedves hozzávalókat. A két részt egybe telepítjük
 és elektromos kézi mixerrel simára keverjük.
 A tésztát két tálban elosztjuk, az egyik felébe piros ételfestéket cseppentünk, 
másik felébe pedig kakaóport keverünk.


Sütőpapíros tepsibe öntve, 16-18 perc alatt
 készre sütjük. Rácsra téve hűtjük,
 majd mindkét színből 6 db, 
közel azonos szélességű :) csíkot vágunk.
A kihűlt tésztacsíkokat négyesével -váltott színekkel
 - lekváros töltelékkel megkenve, összeillesztjük 
( ez a ragasztó :) 
Tepsibe egymás mellé igazítjuk immáron
 pepita rúdjainkat, fóliával lefedjük,
 éjszakára súlyt helyezünk rájuk, 
és hűtőbe tároljuk.



                                                         




Másnap a tésztát kívülről is megkenjük 

lekváros-rumos "kencével" és vékony fondant
 burkolattal befedjük a pepita rudakat.







Díszítsd ízlésed, és
Édesanyád, Nagyid, Dédid ... kedve szerint :) 








































Almás - töltött szívecskék . . .







Kismamák, Anyukák, Nagymamák és Dédik . . . kicsi szívem kicsi szám
 Boldog Anyák Napját kíván :)))






                                        

Hozzávalók ...
 26 db szívecskéhez


Linzerhez . . .

(Itt most fél adag tésztát gyúrtam be)
Hurkapálcikák

Töltelékhez . . .
2 közepes alma
fél citrom leve
2-3 ek cukor
1 kk  fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
késhegynyi frissen őrölt szerecsendió
~ 6 dkg vaj
1 ek darált dió (kekszmorzsa is jó)


Tetejére . . . 

 1 egész tojás
mandulaforgács
porcukor a szóráshoz(opcionális)









Elkészítés . . .


Tésztagyúrás az adott hozzávalókból (fél adaggal dolgoztam)
Amíg a tészta  hűtőben pihen, elkészítjük a tölteléket.
Kis lábasban vajat olvasztunk és  a vékony szeletekre vágott,
megtisztított almánkat puhára pároljuk. Cukorral, citromlével 
 és  fűszerekkel ízesítjük, majd darált keksszel (vagy dióval)
 tömörítjük masszánkat.
Sütőt 180 °C-ra előmelegítjük
Tésztából szívecskéket szúrunk és a lehűlt töltelékből
 mokkáskanálnyit  középre halmozunk.
 Ezután lefedjük egy másik szívecske tésztával.








A formák közepét villával megszurkáljuk és széleit pedig,
 (szintén a villával) lenyomjuk, mintegy lezárva a töltelék útját :) 
Óvatosan, az előre vízbe áztatott hurkapálcikákat a szívecskék csücskébe szúrjuk.







Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk töltött kis formáinkat ,
 felvert egész tojással lekenjük és mandula forgáccsal csinosíthatjuk. . .
12-14 perc alatt aranybarnára  sütjük.
Rácsra téve hűlni hagyjuk és végül porcukorral hintjük.




























      

2013-04-30


Sajtkrém leves . . .





Gyorsan elkészülő . . . finom laktató krémleves. Üde ízét a frissen aprított snidling adja.
 Gyerekeimnél mindig nyerő a "ropogóssal" tálalt leves , pláne ha sajt is van hozzá :)


Hozzávalók: 4 személyre

1 kis fej vöröshagyma
1 ek vaj
1 ek olívaolaj
1,5 l alaplé
1 dl főzőtejszín
20 dkg  natúr tömlős sajt
5  dkg reszelt sajt + tetejére szóráshoz
petrezselyem,só, bors
2 ek apróra vágott snidling
só, fehérbors
frissen reszelt szerecsendió

Feltéthez:

2-3 db szikkadt kifli
reszelt sajt
fokhagyma por
kevés olaj


Elkészítés :

Olívaolaj- vaj keveréken üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymánkat. Elkészített alaplével (kb. 2,5 liter ) felöntjük és belenyomjuk a tömlős sajtokat.Sóval, borssal fűszerezzük. Forrás után  tejszínnel és a liszttel behabarjuk. Kész  levesünkbe szerecsendiót reszelünk . . . elkészültünk a levessel,következhet a feltét.
A kifliket felkarikázzuk és a fokhagymával elkevert pici olajjal meglocsoljuk őket. Tepsibe rakjuk  és kis lángon aranybarnára  pirítjuk.
Ropogós kiflikarikákkal- sajttal és frissen apróra vágott  snidlinggel díszítve tálaljuk :)







Húsos pite . . .
angol zellerrel és friss paradicsommal






Első húsos pitém . . . a la'Olajbogyó . . . szerencsére és óriási örömömre nagy sikere volt a vacsinál.

Fiúk csípős almapaprikával, a kicsik csemege ubival kombinálták. Friss kevert saláta volt a terv, de nagyon éhes volt a társaság :)


Hozzávalók:

pite tésztához . . .

50 dkg lisz
25 dkg margarin

töltelékhez . . .

50 dkg darált hús ( nálam disznó comb)
1/2 fej vöröshagyma
 2 db angol zellerszál nyél
 3 db hámozott paradicsom (lehet konzerv is)
só, bors, szerecsendió
2 gerezd fokhagyma préselve
2 evőkanálnyi friss petrezselyem 
kevés kakukkfű( intenzív íze van)
1 ek mustár
1 egész tojás
1 ek liszt vagy étkezési keményítő

kenéshez . . .
1 tojás sárgája


Elkészítés :


Először pite tésztámat készítettem el az előzőleg leírtak szerint. http://vargaani.blogspot.hu/2013/04/omlos-piteteszta.html 


Majd a húsos töltelék következett. Kevés olajon megpirítottam az apróra kockázott hagymát, rátéve a darált húst, fehéredésig pároltam. Fűszereztem sóval, borssal, szerecsendióval, friss kakukkfűvel, mustárral. Zeller szárakat és a  paradicsomokat kockára vágva raguhoz kevertem. 1 egész tojást ütöttem bele majd  kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítettem. A frissen vágott maroknyi  petrezselymet is bele forgattam. . . rottyant egyet és kész ( felesleges zsiradékot lekanalaztam a ragumról!)







Sütőt előmelegítettem 180°C -ra (légkeverés, alsó-felső sütés)
A szobahőn kicsit puhult  2/3 tésztámat kivajazott piteformányira nyújtottam (kicsi peremet hagyva)és villával több helyen megszurkálva 10 percig elősütöttem.
Sűrű ragut ráhalmozva elegyengettem és a maradék 1/3 tésztával díszítettem.
1 tojás sárgájával lekentem.Majd újabb 15 percig sültőbe tettem.
Amikor kissé megpirult a pite teteje, kivéve a sütőből  pár percet állni hagytam, hogy szépen szeletelhető legyen (és a kiáramló gőz meg ne égesse kezemet ! )






Másnap reggelire Dorcival, csak úgy hidegen befaltuk a megmaradt 2 szeletkét :)
Jó kísérletezést! Megéri! 






   Sós omlós pitetészta . . .







 Számtalan felhasználási lehetőség rejlik ebben a tésztában. Remek pitéket lehet vele sütni. 
Fűszerezni is lehet bármilyen zöld fűszerrel, attól csak finomabb lesz a végeredmény
( azért igyekezzünk az elkészítendő ételhez igazodni a tészta fűszerezésénél : )


Hozzávalók:


 500 g liszt

250 g hideg vaj
2 tojás sárgája


Elkészítés:

 Sót elkeverjük a liszttel, majd a felkockázott hideg zsiradékot, 
morzsoló mozdulatokkal elegyítjük a liszttel. 
Dolgozzunk gyorsan, mert a kezünk melegétől  egyre ragacsosabb eredményt kapunk :)
 Amikor összedolgoztuk a lisztet és a zsiradékot,adjuk hozzá a tojások sárgáját és ezzel is gyúrjuk át.

Csomagoljuk folpackba és tegyük  hűtőbe legalább egy órára.
A fagyasztást is jól viseli, akár készíthetünk nagyobb mennyiséget , 
gondolva az  elkövetkező pités napunkra !
A tojásfehérjéket  ne használjuk fel, mert  nem omlós tésztát kapunk ! 
Pitegyártásra  fel :)))




2013-04-29




Kubu házilag...







Beköszöntött a meleg tavasz, néhol igencsak csalafinta időjárással. Megfázások jönnek -mennek, vitaminok pótlásra szüksége van kiürült raktárainknak :) Gyerkőceim nagy Kubu rajongók, bármelyik ízesítésű formáját szívesen fogyasztják . . Erre az infóra építkezve kezdtem neki a mi kis sajátságos "gyümölcs koktélunknak" :)




Hozzávalók:
5 liter ivóléhez


1 kg sárgarépa

4 db közepes nagyságú alma
2 db banán
4 db narancs
~ 1.5 l ásványvíz
1 dl citromlé
40 dkg cukor
csipet só







Elkészítése :


Az almát megpucoljuk,a szeleteket kb. 1,5 liter cukros, citromos vízbe tesszük, amibe beleszórjuk a sót is. A narancsot felkarikázzuk és levágjuk a héját, mert azt nem tesszük bele a vízbe. A répát megpucoljuk, karikákra vágjuk és az almával együtt feltesszük főni. Ha szükséges, öntsünk hozzá még egy kis vizet, annyit, hogy ellepje a gyümölcsöt-zöldséget. Amikor puhára főtt, lehűtjük, majd turmixgépben a két banán hozzáadásával nagy fokozaton  pürésítjük. Nagyon sűrű lenne, még  vízzel tovább hígíthatjuk(ízlés szerinti mennyiségben) Fogyasztás előtt fel kell rázni. Hűtőszekrényben 3-4 napig áll el. Ebből az adagból 5 liternyi tápláló narancssárga zöldség- gyümölcs turmix lett.
(ezt a csábító rostos ízbombát megtetézem 1 teáskanálnyi C-vitamin porral :)










2013-04-27




Csokis mogyorókrém . . . 
avagy "Nutella házilag"








 Nutella evésben a "verhetetlen" címet elhozhatnák a fiúk kis családomban. Igaz, mogyoró tartalomban erősen eltér a házitól (mint ez így utólagosan, ízügyileg is kiderült :)
Tanulság . . . sokkal, de sokkal előbb el kellett volna kezdenem a házilag történő gyártását !







 Hozzávalók...

   nagy befőttesüveghez







20 dkg mogyoró (pirítva, finomra őrölve)

20 dkg cukrozott sűrített tej
20 dkg csokoládé
20 dkg vaj
2 ek cukor
1 teáskanál kakaópor 
3 ek tejpor 
pár csepp rumaroma
pár csepp vanília aroma


 Elkészítés...

A mogyorót serpenyőben megpirítjuk,kihűtjük,finomra daráljuk.
sűrített tejben elkeverjük a kakaóport, csokoládét tördelünk bele,  mikróban vagy vízgőz felett megolvasztjuk. 
Cukorral együtt simára keverve, hagyjuk hűlni.
Amikor már csak langyos, mehet bele a vaj, és darált mogyoró.
Az elkészült krémet kanalazzuk jól záródó üvegbe,
 és tároljuk hűvös helyen.
Sütikbe, kekszek töltéséhez...vagy csak úgy, üvegből kanalazva ... mert finom :)))