2013-04-18


Natúr házi krémsajt . . .

" Mascarpone" készítés egyszerűen








Lágy... jól kenhető... semleges ízű... egyszerűen csak finom :)
 Nagyon egyszerű és sokféle módon használható a végeredmény, akár édes, akár sós ételekhez is.
Csak 20 %-os, vagy annál zsírosabb tejfölt használjunk hozzá. 


Hozzávalók:

  450 g 20 %-os tejföl
450 g natúr joghurt

csepegtetéshez - textil pelenka vagy géz anyag

Elkészítés:

Tejfölt és joghurtot fakanállal összekeverjük egy nagy tálban, majd  textilbe öntjük a masszánkat. 
 A textil négy sarkát átellenben csomózzuk és egy éjszakát fellógatva , csepegtetjük ki belőle a savót.
 Én ezt egy fakanál és vállfa segítségével a mosogató felé lógatva oldottam meg :)
 Hűvös helyen lecsurogni a savót belőle. Ez 3-4 óra alatt megtörténik, de hagyhatjuk tovább is még,betéve a hűtőbe egy műanyag szűrőben, magas lábas felé téve .
A kicsepegő savót feltétlen őrizzük meg, hiszen fel tudjuk használni  pékárú sütésénél!
Ha előre tudjuk, hogy sós dolgokhoz lesz rá szükség,akkor a tejfölbe keverhetünk 2 dobozonként fél teáskanál sót kicsurgatás előtt.
450 g tejfölből kb. 250 g krémsajtot kapunk
Krémünket ízesíthetjük tetszés szerint fűszerekkel, friss fűszernövényekkel, édes és sós változatban egyaránt finom és egészséges :)
Amennyiben "keményebb" krémet szeretnénk úgy 2 x 450 g 20%-os tejföllel tegyük ugyanezt.







2013-04-16




Krémes...
nemcsak szkeptikusoknak :)







Napok óta szemeztem a hűtőmben lapuló tojás fehérjékkel, mikor is jött a sugallat TraRita  közösségi  oldalon történt bejegyzése láttán ...- édes - habos - kívánatos bűnbeesés egy gyönyörű formás négyzetbe zárva!!! Krémes!...

Nagyon régen csináltam már, így nosza... Recept olvasása közben azonban előbújt szkeptikus énem...
Nem igazán volt még olyan alkalom, hogy ne változtassak az alap koncepción legalább minimálisan, de itt bevallom nem mertem...lesz ami lesz kipróbálom...víz, pudingpor, tojás fehérje cukor...hm...legyen!

Hozzávalók ...
20 db-hoz


Tészta:


500 g bolti leveles tészta (vagy házilag készített)




Krém:


1, 2 l víz
4 cs. vaníliás pudingpor
2 x 15 dkg porcukor
7 - 8 tojásfehérje (nálam csak 6 )
4 cs. vaníliás cukor  vagy 2 tk. vanília aroma


Elkészítés:


Tésztából két lapot sütünk. Kicsit legyen nagyobb a tepsinél, mint amekkorára szeretnénk, mert "összemegy" süléskor. Egy villával több helyen szurkáljuk meg, hogy ne legyen hólyagos-púpos a lapunk! A másik lapot  felvágjuk annyi darabra, ahány krémest szeretnénk és sütőpapíros tepsire téve világos barnára sütjük. Tepsi mérete : 36 X 26 cm-es
Egy liter vizet felteszünk forrni. Belerakunk 15 dkg cukrot (ez lehet kristálycukor).2 dl vízben csomómentesen elkeverjük a pudingporokat.

Közben a fehérjékből jó kemény habot készítünk , majd apránként a másik 15 dkg cukrot ( porcukrot használtam) is hozzá adjuk. Szép fényesre verjük.
Amikor a víz felforrt belefőzzük a pudingot. Levesszük a tűzről és a cukros fehérje habot szép fokozatosan hozzákeverjük- a fehérje a magas hőfoktól azonnal megfő.

Az egyik lapot  tepsibe tesszük , ráöntjük a krémet, elsimítjuk. Krémre sorban ráhelyezzük a négyzet alakú tésztáinkat. Hagyjuk hűlni a krémet, majd hűtőbe tesszük.

Pár óra múlva szépen szeletelhető a tészta négyzetek mentén. Porcukorral hintjük  tálalás előtt.
Ebből az adagból 20 db szép, termetes krémes lett . Kicsit púpos, kicsit suta , de a mienk! Nem  mértani habos kockák :) Az ízük feledtette a tökéletességre törő külalakot...:)))












Citromos  csigák... 








Domi kicsi fiam volt soron a sütiválasztásban ... Nem igazán szereti a krémes és habos dolgokat, így sejtettem valami keksznél vagy linzernél fogunk kikötni :) Ezekre a színes kis csigákra esett a választása...fincsik lettek és jó móka volt az  elkészítésük !



Hozzávalók:   
40 db kekszhez

8 dkg porcukor
15 dkg puha vaj
1 citrom
20 dkg finomliszt
2 ek. tej
1 kk vanília aroma
rózsaszín ételfesték vagy 1 kiskanál málnaszörp



Elkészítés:

A  porcukrot a vajjal krémesre keverem, majd a citrom reszelt héjával ízesítjük .
Masszához adjuk  a lisztet, a tejet-  és jó alaposan összedolgozzuk.
A keveréket két részre osztjuk. Egyikbe cseppentsünk rózsaszín ételfestéket vagy málnaszörpöt.
Addig  keverjük amíg teljesen  egynemű rózsaszín nem lesz.)
Mindkét masszából külön-külön tésztát gyúrunk és fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük




                              



Lisztezzük be a gyúródeszkát és a sodrófát is, majd mindkét tésztát 25 X 15 cm nagyságú  és kb. 3 mm vastagságúra nyújtsuk ki. Én más módszert alkalmazok...két nejlon zacskót hosszabb oldalán félbe vágok -,  tésztát  két zacskó közé téve nyújtom ki, így nem kell pluszban liszteznem valamint könnyebben dolgozok a tésztával a tekerésnél is :)



                             



A fehér tésztát kevés vízzel ecsettel lekenjük, majd a rózsaszín tésztát óvatosan ráhelyezzük, 
széleit éles késsel levágjuk, majd hosszabbik oldalától szorosan felcsavarjuk. 
A tekercset fóliába göngyölve, hűtőben újabb 30 percet pihentessük.








Sütőt előmelegítjük 180 ° C -ra. Közben a  tésztatekercset szeljük 5 mm-es karikákra, 
majd az így kapott csigákat sütőpapíros tepsire fektetjük.
A csigák 12-15 perc alatt  világosra sütjük. majd rácsra tesszük hűlni.




               








2013-04-15



Tojásos puffancs...






Főzelék mellé valami hús mentes feltétet terveztem el... legyen sós... legyen könnyű szerkezetű... gyerekek is tetszését is elnyerje... Bundás kenyér leszavazva! Kezembe akadt a muffin szilikon sütőforma...



Tészta: 6 db puffancshoz


 5 db egész tojás
3 szelet toast kenyér
3 ek. burgonyapehely
snidling ízlés szerint
5 dkg füstölt sajt
pár karika füstölt kolbász
1 db  tömlős sajt
1 kk. sütőpor
2-3 ek tej
2 ek olíva olaj
só,bors

Tetejére:

reszelt sajt, olajbogyó :)



Elkészítés:

Toast kenyeret kezünkkel szétmorzsoljuk, ráütjük az egész tojásokat,sózzuk,borsozzuk. Beletesszük a burgonyapelyhet amibe előzőleg belekevertük a sütőport, a sajtokat, olajat.Egy villával alaposan összekeverjük a masszát, ha szükséges tejjel lazítjuk rajta. Ízlés szerint füstölt kolbásszal és frissen aprított snidlinggel ízesítjük.
Belekanalazzuk a szilikon muffin formánkba (7 cm átmérőjű) ,tetejére reszelt sajtot hintünk és előmelegített sütőben , légkeverésen 180°C-on 20 perc alatt megsütjük. Főzelék mellé  feltétnek, de akár önálló ételként  salátához is kiváló.      






2013-04-14



Grissini...Olasz kenyérrudacska





Az utóbbi időben gyakran készül mifelénk ez az illatos,ropogós rudacska . Többféle ízben elkészítettem már,de ezek közül gyerekseregnek a szezámaggal szórt vált be a legjobban :) 
 Semmiképp nem összehasonlítható  sem ízvilágban-, sem állagában- a boltokban  kapható zacskózott kiszereléssekkel!




 Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos víz
csipetnyi cukor
1 teáskanál só
1 evőkanál olívaolaj

      
        Elkészítés:
A lisztet egy keverőtálba szórom, és a közepére készített mélyedésbe belemorzsolom az élesztőt, és a cukrot. Beleöntöm a langyos vizet, összekeverem. Hozzáadom a sót és az olajat, majd alaposan összedolgozom. Mikor összeállt a tészta, jó alaposan átgyúrom .
Lisztezett deszkán a tésztát ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, majd ujjnyi széles csíkokra vágjuk és gömbölyűre görgetjük( kb. 20 centi hosszú rudacskák legyenek) Az így kapott hengereket sütőpapíros lemezre fektetjük, vízzel lekenjük és tetszőlegesen szórunk rá - szezámmagot, mákszemeket, reszelt sajtot,fűszerkeveréket...
          Két elkészítési alternatíva közül is választhatunk...(szabad időnk függvényében)

        Az egyik hogy...  
        Letakarva, egy  órára  félreteszem, valami langyos helyre, hogy a kétszeresére  
        megkeljen. Ebben az esetben lágyabb ,puhább kenyércsíkokat kapunk.  
        Előmelegített forró sütőben  200°C-on 10 perc .
        Vigyázat, nem szabad túlsütni, mert kemény lesz! Egész világosra süssük! 
        A másik pedig...   kelesztés nélkül, azonnal feldolgozom a tésztát.
        Előmelegített ,forró sütőben (200 fok) 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
        ...így  ropogósabb állagú grissinit kapunk.
        Állandó időhiány miatt, én rendszeresen  így készítem!    

        Bármely napszakban és alkalomkor megállja  helyét asztalunkon ,ehetjük különféle  
        mártogatóssal,krémlevesek  mellé, sajtkrémmel, salátával vagy vékony 
        sonkaszeleteket tekerve rá.
         ...és nem utolsó sorban első rangú ropogtatni való egy váratlan vendégsereg
        érkezésekor!
        Jól záródó dobozban hetekig eláll (ha a sütés utáni első 10 percet még megéri:)











2013-04-11



Csaroh . . .
- avagy az Almás papucs -






Családom minden apraja és nagyja  rajong az almás finomságokért. Ezért is örültem meg annyira ennek a csuda  finomnak tűnő receptnek. Apróbb változtatásokat eszközöltem, mert a két legnagyobb fiúnál mumus a mazsola a sütikben  :) Tehát ez kimaradt! Valamint a vanília puding is abszolút opcionális, nem az eredeti recept része! Első látásra beleszerettem...és nem csalódtam ... finom omlós tészta, vaj-puha krémes illatos almával ...hm...





Hozzávalók . . . kb 50 db-hoz



...a tésztához: 

 200 g puha vaj
 120 g porcukor
 2 egész tojás
 100 ml tej
 8 g sütőpor
 csipet só
 2 teásaknál vanília eszencia
 1 citrom reszelt héja
 500 liszt 


...a töltelékhez:

 6 közepes alma 
 3 evőkanál cukor
 3 teáskanál őrölt fahéj
 5 szem kardamon
vagy Mézeskalács fűszerkeverék,csak ez esetben  
 hagyjuk el a fahéjat!)
1/2 citrom leve
 diónyi vaj
 kb. 30 ml víz







Elkészítés . . . 



A tésztát nem az eredeti recept szerint előző este , hanem a sütés napján állítottam össze (finom lett így is)Ehhez a puha vajat habosra kevertem a cukorral, ezután a tojással, majd a
 tejjel is.A legvégén adtam hozzá a sót és a vanília eszenciát. Hozzászitáltam a lisztet és a sütőport, belereszeltem a citrom héját és puha tésztát gyúrtam (nekem  kellett még egy csipetnyi liszt  ,mert ragadt). Nejlon zacskóba csomagolva hűtőszekrénybe tettem pihenni  1 órát.Sütés előtt kivettem , szobahőre , hogy felmelegedjen a tészta .Eközben elkészítettem a tölteléket, amihez az almákat megmostam,megtisztítottam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem. A citrom levét rácsavartam és kevés vízzel, fahéjjal, cukorral, kardamonnal együtt kis lángon  diónyi vajon megpároltam.A tésztát kb. 3 mm vékonyra nyújtottam, ezután 12-15 cm-es kockákra vágtam, majd ezeket 
átló mentén feleztem, így  2 háromszöget kaptam. A háromszög egyforma száraival párhuzamosan 2- 2 bevágást ejtettem , a kihűlt tölteléket a tészta közepére helyeztem
 ( kevés vanília pudingot is csempésztem mellé ) előbb az egyik oldalról, majd a másikról is ráhajtottam a 2 csücskét. Sütőpapíros tepsire sorakoztatva, előmelegített  sütőben 180 °C fokon , légkeverésen , kb. 15 perc alatt sültek szép világos barnára.






 Rácsra sorakoztattam a papucskákat hogy hűljenek ,utána  porcukorfelhővel 
beborítottam mindegyiket. A tésztája frissen ropogós volt, másnapra megpuhult,ami az ízélményt 
cseppet sem csorbította! Népes családomnak nagyon ízlett, ezért  többször is el fogom készíteni :) 
receptért köszönet EgyCsipetnek!











2013-03-29



Kanelbullar ...

- Svéd fahéjas csiga...

(ma egy picit másként :)








Beni  nagy fiamnak sütögetni támadt kedve :)Jól bevált receptje mellett döntött-Kanelbullar lesz! Minden flottul is ment , a tészta gyönyörűen megkelt, óriási tésztahalom...egészen odáig nem is volt gond, amíg a töltelék picit hígabbra nem  sikeredett :( Hm ...sebaj...tegyük tortaformába, legyen kalács belőle,úgyis Húsvét van :)










Tészta volt bőven,így egy pár húsvéti hangulatú kalácska is készülhetett-a kicsik nagy örömére! Délutáni alvás után rögtön farok és fültelenített nyúlfik sorakoztak a kis mancsokban :)







A végeredmény...nagyon finom kalácskák :) Reggel is jól jött egy bögre forró kakaó mellé! A tésztája omlós maradt, és nem száradt ki!


Hozzávalók...


    Tésztához...

90 dkg liszt
 12 dkg porcukor
 5 dl tej 
12.5 dkg vaj
5 dkg élesztő
  1 tk őrölt kardamon 
        csipet só        

          töltelékhez...       
       
   12,5 dkg puha vaj   
12 dkg porított barna cukor
                   2 púpozott tk őrölt fahéj                
                                 
                                    
                    tetejére...               
                                   
                       1 egész tojás                   
                  jégcukor              
    

                                   
                                   
                                                                
                                 









Elkészítés... 



  Élesztőből, kevéske tejből, és élesztőből kovászt készítünk. Olvasztott vaj  társaságában,
   a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk,
amit letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztünk.
  Amíg kel a tésztánk ,elkészítjük a tölteléket.
  Barna cukrot ledaráljuk, vajjal, fahéjjal 
együtt habosra keverjük.
Sütőt előmelegítjük 220 fokra, tepsit sütőpapírral bélelünk.
 A megkelt tésztát 2 részre osztjuk,
kinyújtjuk kb ujjnyi vastagságúra.
 Töltelékkel egyenletesen lekenjük és feltekerjük,
majd 2 ujjnyi vastag szeleteket vágunk.
 A csigákat tepsiben pihentetjük 

  Kb 20 percig, majd lekenjük tojással és 
 ízlés szerint jégcukorral szórjuk.

 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük :)))

Ez a recept nagy adag...25-30 kicsi kalácsra elegendő,
 kérlek így számolj sütés előtt! :D


 Az "óriás csigában" feltekert kalácsunknak 30 perc sülés kellett, 200°C fokon.
  (A tészta  tetejét több helyen éles késsel bevagdostuk)
A kis állatkák ezen a hőmérsékleten, 
15 perc alatt készre sültek .