2014-03-26





Kapros-Sárgarépa 
tészta köntösben...










Krisztina húsvéti játékot hirdetett, illeskriszkonyhaja.blogján, ahol is vendégváró ételeket, italokat szeretne az ünnepi asztalon látni :D Egy gyorsan elkészülő finomságot viszek, ami kicsit zöldség...kicsit tészta...egy falatnyi sósság nem csak nyusziknak.
Annyira egyszerű és finom! Az aranysárga zöldségek csak úgy ragyognak az ételben. Gyors vendégváró falatka, amitől még  vegetáriánus barátaink is el lesznek bűvölve pikáns.
Finom fűszeres szószba mártogatva,
 remek előételként is funkcionálhat.




Hozzávalók...
(24 db-hoz)

50 dkg leveles tészta
6 szál sárgarépa
1 csokor friss kapor
2 ek mogyoró olaj
citrombors
tengeri só
1 tojás a kenéshez 
+ magvak a szóráshoz(opcionális)





Elkészítés...


Sárgarépákat tisztítjuk és enyhén sós vízben puhára pároljuk.
Lehűtjük és egyenlő hosszúságú darabokra, valamint hosszanti irányban félbe vágjuk.
Serpenyőben mogyoró olajon aranybarnára pirítjuk, sózzuk,-borsozzuk,  -apróra metélt kaporral hintjük.







Sütőt előmelegítjük 200 fokra, tepsit sütésálló papírral béleljük.
Leveles tésztát lisztezett gyúrótáblán téglalap alakúra nyújtjuk
 és pizzavágó segítségével, 24 db négyzet alakot vágjuk.
Egyenként egy-egy darab fűszeres répát helyezünk rá,
 amivel, mintegy köntösbe bugyoláljuk az illatozó répákat :)
Tojással lekenjük és maggal szórhatjuk a rolók felszínét(opcionális)
Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
 Melegen és hidegen is kínálhatjuk. 
Egy pikánsan fűszerezett joghurtos mártásba " tunkolva" 
  tavaszi ízeket varázsolunk a szánkban :)
Kötényeket felkötni! Kellemes vendégvárást!













2014-03-25





"Trópusi" dzsem ...








Házilag előállított különlegesség?! Miért is ne!
Végy a kamrában található "téli" gyümölcsökből 
pár szem jól megérett példányt, hozz össze nekik 
egy közös "lábas partyt" és zsebeld be 
gyerkőceid elégedett mosolyát :D







Hozzávalók...

500 g tisztított friss ananász
1 db nagyobbacska banán
(ne legyen barna foltos!)
1 db vérnarancs(normál narancs is jó :)
1 db savanykás alma(reszelve)
2,5 dl barna cukor
1 kk céklalé vagy piros ételfesték(opcionális)






Elkészítés...

Gyümölcsöket megtisztítjuk és kisebb darabokra
 vágjuk. Narancs külső fehéres burkát 
késsel levágjuk. Az egész gyümölcs kupacot, 
botmixerrel pürésítjük. A gyümölcs masszát 
lábasba öntjük és egy csésze(2,5 dl)
barna cukrot mérünk hozzá. Csendes lángon 
rotyogtatjuk,egészen addig amíg szépen besűrűsödik
 a dzsem/lekvár :) Azért nem árt néha megkeverni!
 Főleg amikor kezd elpárologni a gyümölcsök leve.
 Amennyiben sima, püré szerű  végeredményt 
szeretnénk, érdemes 15-20 perc után újból 
botmixerért nyúlni és átmixelni a készülő lekvárt. 
A cékla levet vagy piros ételfestéket itt tegyük bele-természetesen csak ha szeretnénk, ízben nem meghatározó
 , egyszerűen csak esztétikai jelentősége lehet :D
Mindezen művelet összességében 50-60 percet 
vett igénybe. Vigyázat! A sűrű-forró-pufogó 
lekvár égési sérüléseket okozhat!!! A gőzölgő,
 -illatos lekvárt, tiszta, száraz kis üvegekbe
 töltjük, kupakot rácsavarva, fejre állítva hűtjük.
 Semmiféle tartósító szert nem tartalmaz, 
ezért "üvegbontás" után, célszerű hűtőben tárolni.
Nekem ebből a gyümölcs hányadból 7 dl lett.
Kötényeket felkötni! Fantázia üzemmód BE :D






































Focaccia barese...







Dél Olaszország jellegzetes kenyér féléje...liszt-víz-élesztő alapokból, olajbogyó és paradicsom társításával. Számos fajtája ismert, amit az ízesítés és elkészítési mód különböztet meg egymástól ...most sült ki! Törjetek belőle és mártogassuk egy finom ízes extra szűz olíva olajba :D
Buon giorno !









Hozzávalók...
(2 db-hoz)

500 g liszt
250 ml víz
1 dkg friss élesztő
1-2 ek olíva olaj
1 kk tengeri só

feltétnek...

olajbogyó
paradicsom
friss rozmaring levelek
juhtúró(opcionális :)





Elkészítés...

Kelesztő tálba lisztet szitálunk, közepébe kis mélyedést készítünk, amibe bele morzsoljuk a friss élesztőt és langyos vizet öntünk rá. Megvárjuk, hogy a kovászunk szépen megéledjen, és ezt a habos keveréket kevés olíva olaj és só társaságában, alaposan eldolgozzuk a lisztben. Ez a munka nehezebbik része, ami legalább 5-10 percig tartson ! Fénylő, sima tésztát kapunk :D letakarva, meleg helyen kelesztjük, majd mikor duplájára "hízott" a tészta, kidolgozzuk belőle a légbuborékokat, mintegy "átszellőztetjük" és újból, betakargatva pihentetjük. Majd kézzel tetszőleges formára alakítva, villával több helyen megszurkáljuk és aprított olaj bogyóval és aszalt paradicsommal szórjuk. Nálam került még rá némi rozmaring és juhtúró is :D Előmelegített 200 fokos sütőben 10 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük. Krémlevesek, saláták mellé, de akár baráti társaságban finom olíva olajokba mártogatva egy jóféle bor mellett kellemesen elbeszélgethetünk :D


Tipp...

 Minél többet pihen a tészta, annál jobb lesz a végleges állaga. Nyugodtan bedagaszthatjuk akár előző este is és hűtőben pihentetve, betakargatva, vígan átvészeli a kalandot :D


Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D
Buon appetit !


















2014-03-23





Medvehagymás-magos stangli...








Blogkóstoló játék finise van ma, ezért
 játékon kívül, Márti hogymegtudjuknezni.blogjáról 
egy sósságot is választottam,
 így a medvehagyma szezon kellős közepén :)
Egyétek, és vigyétek ti is ... nagyon finom !














Hozzávalók...
(40 db-hoz)

30 dkg finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 ek só
3 dkg friss élesztő
1,5-2 dl (házi)tej
2-3 ek (házi)tejföl
25 dkg margarin
1 kis csokor medvehagyma
1 tojás a kenéshez
magok a szóráshoz
(tökmag, napraforgómag...)




Elkészítés...

Egy nagy tálba össze keverjük a kétféle lisztet a sóval.
1 dl langyos házi tej,-élesztő, pici barna cukor és kevés liszt hozzáadásával kovászt készítünk. Amikor jól felhabosodott, a liszttel együtt tésztává gyúrjuk. Langyos tejjel és tejföllel lágyítunk az állagán. 






Lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk 
és a kemény margarint a tésztára reszeljük, 
apróra vágott medvehagymával szórjuk 
és roló szerűen feltekerjük. 
Letakarva 20 percet pihentetjük.
 Újból kinyújtjuk és most ellentétes irányban tekerve, 
újabb 20 perc pihenő következik.






Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit sütőpappírral bélelünk.
Majd 1 cm vastagságúra kinyújtva kb 2 X 10 cm-s rudakra vágjuk. Tojással lekenjük, tetszőlegesen, olajos magokkal 
vagy sajttal szórjuk és előmelegített sütőben 
15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Gulyás leves mellé kínáltam kenyér helyett,
  másnap a gyerekek reggelire tea mellé fogyasztották.
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D



















"Paraszt" reggeli ...





"Reggelizz úgy mint egy király"... tartja egy régi mondás. 
Az ajánlatom, nem éppen királyi, de hogy kiadós az egészen bizonyos :D Nnna villázzuk be gyorsan !





Hozzávalók...
(1 személyre)


1 nagy burgonya
2 tojás
1 szál újhagyma
1 vékony szelet füstölt szalonna
4-5 karika füstölt kolbász
só, őrölt bors
pici kapor



Elkészítés...

Burgonyákat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk.
Serpenyőben megpirítjuk a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát, aminek a zsírján megpirítjuk a krumplit. Újhagymát és füstölt kolbászt karikázunk mellé, sózzuk- borsozzuk, majd felvert tojással leöntve készre sütjük. Jó kis házi savanyúsággal, ropogós héjú friss kenyérrel, azon melegében kínáljuk.
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!












2014-03-22





"Márti" morzsa sütije ...














Elérkezett a blogkóstoló játék 15. fordulója, aminek ezúttal 
sunisuti.blog házi asszonykája a "játékmestere".
Blogot kóstoltam ... nem is akármilyent!
 Márti hogymegtudjuknezni.blog háziasszonya sok-sok 
finomsággal kápráztatja el a hozzá belátogató 
konyha tündéreket. Nem voltam könnyű helyzetben
 a választást illetően, ezért 2 receptet is
 elkészítettem tőle és még fogok is :D 
Ajánlom szeretettel, hogy látogassátok meg
 virtuális konyháját, mert érdemes!
Íme az egyik ajánlatom, amit egészen minit átalakítottam,
 azaz részben formát bontottam...





Hozzávalók...
(24 cm-s tortakarikához)

250 g fehér liszt
100 g rozsliszt
csipet só
150 g barna porcukor
1 tk sütőpor
1 tojás
150 g hideg margarin
2 ek kókuszreszelék
(opcionális)


töltelék...
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
2 ek cukor
tetszőleges fajtájú gyümölcs
nálam kivi-eper-ananász





Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tortakarika alját sütőpapírral borítjuk, oldalát kissé kivajazzuk.
Jól behűtött margarint kis kockákra vágjuk.
A száraz hozzávalókat, a kókuszreszelék kivételével, egy tálban alaposan elkeverjük, 
és a tojást elmorzsoljuk benne. A morzsolásra továbbiakban is
 nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen ennek a sütinek a lényege
 ebben rejlik :D Szóval... a kockákra vagdosott margarint szintén elmorzsoljuk a lisztes-tojásos keverékben. 
Gyorsan kell dolgoznunk, mert a kezünk melegétől 
megolvadó zsiradék új jelleget kölcsönözne a tésztánknak.
Tejjel és cukorral megfőzzük a vanília pudingot.
Gyümölcsöket tisztítjuk és felaprítjuk.
A morzsa háromnegyed részét a tortaformába szórjuk és egyenletesen befedjük vanília pudinggal, megszórjuk a gyümölcs darabokkal.








A megmaradt tészta morzsánkhoz hozzá keverjük a kókusz reszeléket(opcionális) amitől kissé ropogós jelleget kölcsönzünk majd a sütinek. Előmelegített sütőbe tolva 25-30 perc alatt készre sütjük. Lehűtve, porcukorral hintve tálaljuk.
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D




























2014-03-18





"Orzotto" vajas-barna csiperkével...







Hántolt árpa-árpagyöngy-gersli-

A "gersli" rendkívül sokoldalúan felhasználható gabona féle.  Hántolt és méret szerint osztályozott árpa.
"A honfoglalás kori magyar konyha egyik kedvelt tápláléka volt.Elsősorban köret, leves vagy kása formájában fogyasztották. Lisztjéből lepényszerű kenyeret készítettek, amit olyan keményre sütöttek, hogy tányérként is használták. Kínában Krisztus előtti idők óta, megbecsült eledel. A régi Egyiptomban szintúgy. Hippokratész gyógyító ételként fogyasztotta, a római gladiátoroknál nem telt el úgy nap, hogy ne fogyasztották volna kásaként… A sörgyártás alapanyaga, de kávépótlóként és édesítőszerként is ismert és használt alapanyag. Az askenázi zsidó konyhában például a sólet egyik fontos alkotóeleme. Marokkóban sütemény alapanyag, Japánban szépészeti szereket gyártanak belőle. Tibet nemzeti eledele, a „campa”  pirított árpalisztből készül. Az árpát napjainkban a zabhoz hasonlóan, pelyva nélkül termesztik. Rendkívüli rosttartalma miatt kedvezően befolyásolja a bélműködést, valamint vizelethajtó hatású. Ajánlott, fokozott stressznek kitett és  kimerültségtől szenvedő egyéneknek, valamint a betegségből  lábadozóknak. Alacsony a foszfor tartalma. Rengeteg B-vitamint (1,2,6), E vitamint,  valamint vasat, cinket, kalciumot, káliumot tartalmaz.


ennyi sok-sok betű folyam olvasása után, következzen maga a recept...







Hozzávalók ...
4 személyre

25 dkg hántolt árpa(gersli)
2 ek olíva olaj
25 dkg barna csiperke
1 nagy fej vöröshagyma
10 dkg bacon szalonna
1,2 l zöldség alaplé
Só, őrölt bors
10 dkg juhtúró
egy csokor petrezselyem 
5 dkg vaj 









Elkészítés ...


Az árpa gyöngyöt alaposan megmossuk,lecsepegtetjük.
 Olíva olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát. 
Bacon szalonnát vékony csíkokra vágjuk, 
a gomba 3/4 részét felszeleteljük és a hagymás alaphoz
 keverjük. Gerslit is hozzá öntjük és a meleg zöldség 
alapléből 1-2 merőkanálnyit hozzá merünk. 
Szép lassan, időnként megkeverve, 
megvárjuk amíg elfő az alaplé, 
majd fokozatosan adagolva merítünk belőle még az ételhez, 
amíg el nem fogy. 
Az utolsó merőkanálnyi alaplé után
 bele morzsoljuk a juhtúrót is, 
amivel megadjuk a kellő krémes állagot. 
Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk az elkészült ételt. Mindeközben a félretett gombát felszeleteljük és egy serpenyőben felhevített vajon kissé megpároljuk és apróra vágott petrezselyemmel szórjuk.
 Tálalásnál az elkészült étel tetejére halmozzuk, és azon melegében fogyasztjuk. 
A gersli nagy előnye a rizottó rizzsel ellentétben, hogy nem tudjuk szétfőzni :D
Nagyon ízletes, letisztult étel a gomba földes jegyeivel bolondítva. 
Rendkívül tápláló étel, csak ajánlani tudom kipróbálását.
Kötényeket felkötni! Alkossatok finomakat :D