2014-03-07





Citruskrém ...







Lassan lejár a narancs szezon, könnyed és selymes krém is készülhet belőle, amivel süteményeket tölthetsz meg, palacsintára kenheted, öntetként tálalhatod, vagy akár mártogatósnak is jó ötlet lehet...






Hozzávalók...
(2,5 dl mennyiséghez)

1 db narancs reszelt héja és leve
1 db citrom reszelt héja és leve
8 dkg porcukor
2 db tojás
6 dkg vaj 


Elkészítés...

Edényben vizet forralunk. A citrusok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk és tűzálló üveg edénybe tesszük, elkeverjük benne a cukrot és a vajat, majd vízgőz felett 10-15 perc alatt, krémes állagúra "főzzük". Csavaros üvegbe téve, hűtőben, akár több napig is tárolhatjuk. Felhasználására, csak fantáziánkat mozgósítsuk!
psssszt...Vanília fagyira csorgatva, ellenállhatatlan...
Kötényeket felkötni! ... 20 perc az egész :)


Tipp...

Amennyiben nem kedveled a krémben a rusztikus citrus héjakat, javaslom passzírozd át sűrű szitán :D













Egyszerű tojáskrém ...









 Személy szerint az egyszerűség híve vagyok.
 A legfinomabb ételeket a kevés és friss 
hozzávalókból lehet előállítani. Zsebkendőnyi
 kertemben is tavaszodik...előbukkant egy pár 
szál újhagyma és a snidling(metélőhagyma) 
is szép zsenge hajtásokat örvendeztetett meg:)
 Ennek jegyében ajánlanám ötletként a reggeliző 
asztalunkra készült tojáskrémet.







Hozzávalók ...
5 személyre


5 db tojás(keményre főzve)
3 ek majonéz
1 tk mustár
8 dkg puha vaj
1 ág friss kakukkfű
 snidling
2 szál újhagyma
só, őrölt fehér bors







Elkészítés ...

Aprító gépbe tesszük a feldarabolt kemény 
tojásokat, karikára vágott újhagymákat,
 majonézt és mustárt kanalazunk rá, majd 
ízlés szerint sózzuk-borsozzuk és kakukkfű 
levélkéket tépdesünk bele. Az egész kence 
selymességét a jó minőségű vajjal koronázzuk. 
Gyors fordulaton krémesítjük az egészet, 
frissen aprított snidlinget forgatunk bele és
 hűtőbe téve hagyjuk az ízeket összeérni.
Ropogós pirítóssal kínáltam ... sok salátával, 
idény zöldséggel :)
Kötényeket felkötni! Jó alkotást!
































2014-02-27




"Energia" muffin ....







Tipikusan "mindent bele sütemény" ... reggelire szántam a gyerkőcöknek 
egy nagy pohár tej kísérőjeként. 
Olyan dolgokat próbáltam össze válogatni a polcról,
amit egyenként is szívesen fogyasztanak, és tápanyagokban is gazdagok.
Jelentem elfogyott  :)





Hozzávalók ...
(Hozam-8 db)

30 dkg reszelt alma
2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg margarin/vaj
5 dkg zabpehely
5 dkg liszt
5 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mogyoró
5 dkg csokoládé
3 dkg aszalt vörös áfonya
1 tk sütőpor
citromlé
csipet só és fahéj

barack lekvár és zabpehely a tetejére




Elkészítés ...

Sütőt előmelegítjük 190 fokra, muffin sütő formát papír kapszlikkal béleljük.
Almát lereszeljük (kb 4 közepes alma) citromlével locsoljuk. Aszalt gyümölcsöket, mogyorót, csokoládét késsel aprítjuk félre tesszük. Tojásokat cukorral kihabosítjuk, majd a vajjal/margarinnal simára keverjük. Ehhez a masszához adjuk a reszelt almát, aminek levét enyhén kinyomkodjuk, majd liszt-zabpehely-só-fahéj keveréket is bele forgatjuk. Végül az előzőleg felaprított hozzávalókat keverjük bele. papír kapszlikat 3/4 részig megtöltve, forró sütőbe toljuk és 20 perc elteltével, tűpróbával ellenőrizzük átsült-e a sütemények. Még forrón tetejüket vékonyan átkenjük barack lekvárral és zabpehellyel hintjük (opcionálisan:) 
Az  energiát adó muffinok , biztosítják az energiát a következő étkezésig .
Jó sütögetést! Jó étvágyat hozzá :)








2014-02-24




Török Pizza - Lahmacum ...








Szerencsésnek érzem magam, mert ezt a finom gyors ételt többször is volt módom  őshazájában, autentikus módon, speciális sütőlapátokkal kemencébe tolva, ropogós  kérgűre sütve elfogyasztani.
Nem csak a helyi utcai étkezdékben, de a szállodákban is törekednek a hagyományok őrzésére és a vendég szeme láttára pillanatok alatt, elkészítik  a hosszúkás"pizzát - pidet"  Mindezt széles mosoly és kedves csacsogás kíséretében - közben megkínálnak egy pohárka, tündéri speciális pohárkában prezentált, forró teával, vagy a híres "török  kávéval" Azonban mindenképp ajánlom egy  jó hideg "Efes"  sörrel történő öblögetését is ! ...  majd levezetésnek Nargili (vízi pipa) közös elpöfékelését, ami  komoly  társadalmi hagyományoknak örvend :) Autentikusan darált bárány húst és sok-sok zöldséget használnak, de disznó hússal is kitűnő ízehatást érhetünk el :)


Hozzávalók ...
(3 db-hoz)


tészta...
50 dkg liszt
2,5 dl langyos víz
1 dkg friss élesztő
2 ek olíva olaj
csipet só

feltét...
30 dkg darált disznó/bárány hús
1 kisebb fej vöröshagyma
1 ek olíva olaj
só, bors,paprika
kaukkfű
paradicsom
20 dkg reszelt sajt a szóráshoz

tálaláshoz sűrű görög joghurt




Elkészítés ...

Lisztet tálba szitáljuk és közepébe mélyedést vájva, bele morzsoljuk az élesztőt. 1 dl langyos vízzel  langyos vízzel leöntve kovászt készítünk. A megmaradt vízben feloldjuk a sót, és az olajat is hozzá öntjük. A "megéledt" kovászt eldolgozzuk a lisztben és hozzá adjuk a többi olajos-sós folyadékot is. Amennyiben kedveljük, friss kakukkfűvel vagy oregánóval is feldobhatjuk a tészta ízét. Géppel vagy kézzel alaposan kidolgozzuk és letakarva, langyos helyen, duplájára kelesztjük.

A feltéthez...Serpenyőben, olíva olajon üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott hagymát, majd a darált húst rátéve tovább pirítjuk. Ízlésünknek megfelelően fűszerezzük és készre pároljuk, félre tesszük.
A "megkelt" tésztát átgyúrjuk, és újból kelesztjük. (Az is jó, ha előző nap elkészítjük a tésztát, hűtőbe tesszük és másnap ebből dolgozunk :) Gáztepsit sütőpapírral bélelünk és ide helyezzük a hosszúkásra nyújtott tésztákat. A széleket kissé visszahajtjuk, ezzel keretet képezve  a feltéteknek...







Húsos ragut egyenletesen eloszlatjuk a tészta csíkokon és reszelt sajttal hintjük, majd forró, 200 fokra előmelegített sütőben, grill programon 5-10 perc alatt készre sütjük .
Azonnal, forrón tálaljuk...kínálhatunk hozzá sűrű krémes görög joghurtot is...
Jó kísérletezést az új íz variációkhoz!










2014-02-23






Göngyölt süllő filé-citromos mártással ...







A hal, mint étel, párom számára, gyakran a panírozott és -olajban kisütött formációban ki is merül...
de én nem adom fel és próbálom minél többféle- -képpen  elkészítve megszerettetni  az illatos fűszerek ízét és színét segítségül hívva ...ezúttal egy citrusos kombinációban :)







Hozzávalók ...
1 főre

2 szelet süllő filé/ 15-20 dkg

pácoláshoz...
1 db Zöld citrom/lime/
durva tengeri só
frissen őrölt 5 bors keverék
friss kakukkfű


halfilébe tekerünk...
egy fél avokádó
1 vékony szál sárgarépa/párolva 


göngyöléshez...
4 vékony szelet húsos bacon szalonna
1 kisebb zsenge cukkini
hústűk a rögzítéshez
2 ek olíva olaj


citromos mártáshoz...
1 db Zöld citrom/lime/ leve és reszelt héja
1 ek vaj
2 dl főző tejszín
1 db tojás sárgája
csipet só
1 kk cukor

körethez...
2 db közepes burgonya  /főzve









Elkészítés ...

Az előkészített hal filék mindkét oldalára zöld citrom levét csavarjuk, meghintjük durva szemű tengeri sóval és frissen őrölt borssal szórunk rá. Friss vagy szárított kakukkfű levélkéket tépdesünk a hal szeletekre és letakarva legalább 30 percet hűvös helyen páclében állni hagyjuk.







Sárgarépát és a burgonyákat megtisztítjuk és  vízgőz puhára pároljuk.
Avokádóból és a puhára párolódott répából csíkokat vágunk és halfilénkbe tekerjük.
A tekercsnek kívülről 2 szeletnyi bacon szalonna és vékony cukkini csík köntöst kerítünk, amiket hústűvel rögzítünk. 






Sütőedénybe 2 evőkanálnyi olíva olajat kanalazunk, erre ültetve tekercseinket , előmelegített  180 fokos sütőben, légkeverésen, mintegy 10-15 perc alatt aranybarna  kérget pirítunk a  szalonnás burokra ...  zsenge cukkiniből  vékony hosszanti szeleteket vágunk és a haltekercsek mellé  téve még 5 percre, grillező programra állított sütőbe vissza toljuk.
Citrom mártáshoz egy edényben vajat olvasztunk, majd egy zöld citrom levét és reszelt héját is hozzá csavarjuk, állandó kevergetés mellett tejszínnel dúsítva tovább hevítjük...sózzuk és kávéskanálnyi cukrot is adunk hozzá. Tojás sárgáját bele keverve sűrítünk a mártás állagán. Gyors mozdulatokkal kevergetjük, majd elzárjuk a lángot és tovább keverve, megelőzzük  a kicsapódást. Sűrű szitán átszűrjük, selymes állagot kölcsönzöve citrusos mártásunknak.
A haltekercsekből eltávolítjuk a hústűket. Grillezett cukkini csíkok és párolt burgonya kíséretében citrom mártással körítve előmelegített tányéron  tálaljuk  .
Jó étvágyat kívánok hozzá  :)










2014-02-21






Lekváros bukta ...









Kelt tészták soraiban, gyakran visszatérő
 vendége nálunk a "Lekváros bukta". 
Lehet nem szeretni? :)




Hozzávalók ...
16 db-hoz 


50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
2 tojás sárgája
3 dl tej
6 dkg vaj
5 dkg porcukor
csipet só

-lekvár a töltéshez
porcukor a szóráshoz...




Elkészítés ...


1 dl langyos tejbe kevéske porcukrot teszünk,
 bele morzsoljuk az élesztőt, plusz 2 ek 
lisztet és kovászt készítünk. A tojás sárgákat
 a megmaradt cukorral meg a sóval elkeverjük és 
hozzá adjuk a többi langyos tejet. Ezt az 
egyveleget az átszitált liszthez adjuk és 
olvasztott vajat is hozzá öntve, szép sima 
tésztát dolgozunk ki.  Langymeleg helyen, 
nejlonnal letakarva duplájára kelesztjük.
 Enyhén lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, 
kinyomva a tésztából a felesleges gázbuborékokat.
 1 cm vastag téglalap alakra nyújtjuk,
 és éles késsel/pizza vágóval 10 cm-es négyzetekre 
vágjuk, amik közepébe lekvárt kanalazunk-> 
Célszerű sűrű, sütésálló lekvárt használni, 
hogy ne "szökjön" ki a tésztánkból :)
A tészták két szélét kicsit behajtjuk és az 
egészet óvatosan félbe hajtva, enyhén megnyomkodva, 
hogy a lekvárt gondosan bezárjuk :) 
Sütőt előmelegítjük 180 fokra, a sütő aljába
 én vízzel teli edényt szoktam tenni, elősegítve
 ezzel a bukták jobb állagának elérését :)
Kivajazott/sütőpapírozott tepsiben szorosan 
egymás mellé helyezzük és tetejüket olvasztott
 vajjal/vagy tojással lekenjük.










Forró sütőbe tolva, 15-20 perc alatt aranybarnára 
sütjük...kis pihentetés után tálra szedve, 
porcukorral hintjük :)
Kötényeket felkötni :) 
Jó étvágyat!



































2014-02-20




Burgonya "Sushi" ...







Kicsit fura, kicsit különc megközelítése a krumpli pürének :) Előételként-szója szószba vagy balzsam ecetbe mártogatva,de akár köretként, sült-és bundázott húsok mellé is kínálhatjuk...





Hozzávalók  ...
4 személyre


Külső réteghez...

50 dkg tisztított burgonya
1 ek vaj
őrölt fehér bors
 frissen reszelt szerecsen dió

töltelék...

4 szelet főtt sonka
1 szál angol zeller
1 pritamin paprika
3db szép zöld kel levél 

szóráshoz...

szezám mag és lenmag






Elkészítés ...


Burgonyákat sós vízben puhára főzzük, levét leöntjük,1-2 evőkanálnyi vajat hozzá adva, krumplinyomóval krémes állagúra törjük. Ízlésünk szerint sózzuk-borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, majd langyosra hűtjük.
A kel leveleket és a zellerszálat forró vízgőz felett megpároljuk.
Frissen tartó fóliából egy nagyobb darabot vágunk és ezen kézzel egyenletesen szétnyomkodjuk a burgonya pürét, majd hosszanti felébe a kel leveleket terítjük, ezt sonka szeletekkel fedjük, vékony csíkokra vágott zeller és pritamin paprika kerül még rá. A feltekeréshez én egy bambusz alátétet hívtam segítségül, amivel jó szorosan a fóliával együtt tekertem "sushit" ! Pár órára hűtőbe tesszük , majd szezám-és lenmag keverékkel megszórjuk, recés késsel karikákra szeljük, lehűtve kínáljuk. Balzsamos ecetbe vagy szója szószba is mártogathatjuk, a gyerekek nálam rántott husi mellé fogyasztották köretként.
Legközelebb a tölteléket kiegészítem még sajttal, és többféle zöldséget is bevetek majd ... Finom volt és látványos!  
Kötényeket felkötni:) Jó étvágyat!












2014-02-14





Tonhalas sült rizsgombócok -
lepény kenyér köntösben ...








Újrahasznosítás célzattal készültek ezek a kis gombócok,
az előző napról megmaradt főtt rizst nem szerettem volna kidobni. 
Így nem is recept, csak egy ötlet született, amit megosztanék veletek :)
 Majonézes jégsalátába bújtatva, sült édes burgival ....
az egészet  egy tortilla lepénybe bugyolálva  fogyasztottuk. 
Kamasz fiam széles mosollyal nyugtázta ... finooom ...ilyet kéretik a suliba csomagolni! :)
Egy közösségi oldalon Katuci, a  http://katucikonyha.blogspot.hu/ háziasszonyának ,
játékra invitálását olvastam... Vigyázz-Kész-Főzz!!! immár 61.fordulójára...
 ide pont beillik  ez a villám szendvics tekercs! Szeretettel tekerve :)











Hozzávalók ...
(26 db gombóchoz)

30 dkg főtt rizs
1 doboz tonhal konzerv( 130 gr)
1 tojás
1 szál újhagyma 
1 ek olíva olaj
só, citrombors
1 szál friss kakukkfű/szárított
1/2 citrom héja és kevéske leve
2 ek zsemlemorzsa

tálaláshoz...

1 fej égsaláta
majonéz
1 db édes burgonya/fő
pritamin paprika
lepény kenyér/tortilla lap


sütéshez...
zsemlemorzsa+ szezám mag és olaj 







Elkészítés ...

Tonhalat lecsepegtetjük a levétől, főtt rizshez adjuk  és "szánk íze szerint" 
a fent leírt hozzávalókat felhasználva  "szánk íze szerint"  fűszerezzük :)
Tojással és zsemle morzsával formázhatóvá téve, diónyi gombócokat gömbölyítünk, szezám magos morzsába forgatjuk és forró olajban aranybarnára sütjük.
Amíg sülnek jégsalátát és pritamin paprikát szelünk , majonézben átforgatjuk és a felmelegített tortilla tekercsre halmozzuk. Sült édes burgonyával és a ropogósra sült tonhalas gömbökkel koronázva feltekerjük és ....  jó étvágyat hozzá :)





2014-02-13





Gesztenye Bomba-rumos meggyel ...









A gesztenye  ízvilága mindig nyerő nálunk, ezért nagy melléfogásra 
nem számítottam a gyerkőcöknél :)
Igaz a rumban lubickoló meggyeket, fele-fele arányban kihorgászta a társaság, 
de én bátorítanék mindenkit, hogy tegye bele, mert így finom !
A mázzal akadtak kis problémáim --- számomra új csokoládét próbáltam---nem jött be :(
A zord külső, azért fogyasztható ízeket takar ám ! :)









Hozzávalók ...
( 26 db)

-bombához...
25 dkg gesztenye massza
25 dkg darált keksz
10 dkg margarin
6 dkg porcukor
1 ek rum/rumaroma
tejszín vagy tej, hogy jól gyúrható masszát kapjunk

-töltelék...
26 db rumba áztatott magozott meggy
1-2 ek barack lekvár

-piskótához...
3 tojás
3 ek liszt
3 ek cukor

-mázhoz...
10 dkg fehér csokoládé
10 dkg keserű csokoládé
1,5 dl tejszín








Elkészítés ...


A gesztenye "bomba" hozzávalóiból jól gyúrható masszát készítünk és becsomagolva hűtőbe tesszük.
3 tojásból piskótát sütünk-  A sütőt 170 fokra előmelegítjük, sütőpléht papírral fedjük.
Tojásokat ketté választjuk, fehérjét 2 ek cukorral felhabosítjuk, majd a  sárgáját pedig 1 ek cukorral fehéredésig  mixeljük. Mindkét masszát egybetelepítjük, óvatosan elkeverjük és az átszitált lisztet apránként hozzá adva óvatosan bele forgatjuk. Egyenletesen elsimítjuk a sütőpapíron, előmelegített 170 fokos sütőben 10-15 perc kisütjük, majd hűlés után 4 cm-es korongokat szúrunk ki belőle.
Picinyke lekvárral megkenjük a korongokat egyenként és a masszából egy kis fagyis kanál segítségével "bombákat" kanalazunk, de csak fél adaggal---itt lép a meggy a középpontba, majd befedjük színültig a kanál formát. Itt javasolom a fagyis kanál a forró vízfürdőbe mártást minden gombóc előtt. Jön a gyors bomba elhelyezés a lekvározott piskóta lapokon és a tejszínben felolvasztott csokifürdőbe mártás :) Pici kapszlikba csücsültettem őket az egyszerűbb fogyasztás kedvéért...Kedvetek szerint, akár díszíthetitek is  a bombák tetejét.
A "hatástalanítást", hűtőben történő pár órányi pihentetés után célszerű eszközölni !!!  :)
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat hozzá!