2014-09-27








Kávészem 
kekszecskék...




















Reggel-délben-este és tulajdonképpen bármely napszakban
 a kávé illata bármikor képes elcsábítani...főleg,ha
ilyen cuki kis kekszecskéket is majszolhatok a gőzölgő
forró nedű mellé. Napokban láttam meg Az otthon ízei
háziasszonyánál, Neánál ezeket a falatnyi csábító
 kekszeket :D Picit változtattam csak a recepten,
remélve nem rontom el az összhatást...
Igaz nem lett tökéletes(főleg a színe miatt)de a mienk! :D
Nagyfiam símán "lekavicsozta" a megérkezéséig átlátszó
 üvegben tartott produktumot,párom második tippre
nevezte kávészem-nek :P ... az ízével azért
 szerencsére mindenki elégedett volt :D







Hozzávalók...
(50 db-hoz)


200 g liszt
1 ek cukrozatlan kakaópor
60 g vaj
80 g nádcukor
néhány csepp vanília esszencia
2 ek expresszo kávé
2 ek tejszín
csipet só






Elkészítés...


A vajat,cukrot,vaníliát habosra kevertem, 
majd a lisztet hozzá adagolva símára mixeltem,
frissen főzött kávéval és némi tejszínnel 
lazítottam az állagán, amíg jól formázható
 nem lett... 4 felé vágtam a tésztát, amiből 
rudakat sodortam, majd kis darabokat szeltem belőle.
Tenyér közti kis sodrás, tompa késsel mintázás
és már mehettek is a 200°C-ra előmelegített
sütőbe kinél-kinél (sütőfüggően) 8-10 percre :)
Hóka szín ellenére nagyon finom, kivül enyhén 
kopogós, belül omlós keszecskék születtek...
Jó beszélgető társat a finom kávé mellé
kínált mini kekszekhez !




















2014-09-10







Citromos
Hattyú keksz...












Nemrégen családi hajókázást tartottunk a Kis-Duna
csodás adottságú folyamán. A kicsik segítettek 
papának a kormányzásban, mi meg csak élveztük a 
szép csendes vizet és a naplementét :) Itt 
a Ráckeve-i ágon sok kis szigettel és holt ággal
tarkított a folyó, remek fészkelő és élő helyet
 biztosítanak a vadkacsáknak,szárcsáknak,hattyúknak
 és számtalan vízi állatnak egyaránt.
Több hattyú családot is volt alkalmunk megfigyelni...
ők jutottak eszembe kekszes doboz feltöltésének 
gondolata közben :)








Hozzávalók...
(32 db-hoz)

300 g liszt
80 g vaj
60 g porcukor
1 tojás sárgája
1/2 csomag sütőpor
1 (kisebb)citrom reszelt héja
és leve
szükség esetén...1-2 ek tejföl


tetejére díszítésnek...

2 cs vaníliás cukor
tojás fehérje
pár szem fekete szezámmag









Elkészítés...


A tészta hozzávalóiból, jól formázható 
tésztát gyúrunk. Nálam 1,5 evőkanálnyi tejfölt
felvett a tészta a kellő állag eléréséig :)
Fóliába csomagolva 1 órácska pihenőre tegyük
a frigóba... Enyhén lisztezett gyúrótáblán 
3-4 mm vékonyra nyújtjuk és 8 cm-es pogácsa 
szaggatóval köröket szúrunk ki, majd
 a lentebb található képen kaptok 
"vizuális információt" is a tovább folyamatokról :)










1. Körök kiszúrása
2. Tojás fehérjével lekenni és félbe hajtani
3. Ismét kenés következik, majd cukorba 
mártás
4. Éles késsel bemetszünk és kézzel kicsit
formálunk madarunk fizimiskáján :)
5. pici mélyedést készítünk a szemnek 
aminek egy szezámmaggal hangsúlyt is adhatunk :P
6. Előmelegített 200°C-os sütőben 10-12 perc 
alatt világosra sütjük











Nem állítom,hogy nem volt egy pepecselős folyamat,
de a gyerkőcök vidám pofikája felcsillant 
a keksz láttán...nos...megérte!
A kekszes doboz viszont, újfent üresen maradt :P


















...és néhány esti kép a hajókázásról...















































2014-08-22








Krémes-mákos sütemény...











Szomszéd asszonykámmal történt beszélgetésünk
 alkalmával eszembe jutatta az általam olyan
 régen készített meggyes -mákos süteményt...
ezúttal a meggyet, habos-angol krémre cserélve 
avattam fel az unoka hugimtól kapott, 
meglepi virágos tortatálat :D
Kiadós adagról van szó, így a kevés
létszámmal rendelkező családoknak, elegendő lehet 
akár fél adag is...bááááár... Döntsétek el inkább ti!











Hozzávalók...
24 X 34 cm-s tepsihez

tésztához...

250 g mák(400 ml)
400 ml kristály cukor
400 ml tej
csipetnyi só és őrölt fahéj
4 tojás
400 ml liszt
5 ek olaj
1 csomag sütőpor(7 g)



krémhez ...


3 tojás sárgája
80 g cukor
300 ml tej
5 csapott tk zselatin
1 tk vanília esszencia
350 ml habtejszín









Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180°C-ra, tepsit sütőpapírral
 béleljük(érdemes a papírt kissé meggyűrkészni előtte,
így mindenhol szépen el tudjuk igazítani a tepsiben :)
A mákot és cukrot ledaráljuk... többi száraz hozzávalóval
elkeverjük, majd következnek a nedves hozzávalókkal
való közös kavarás...tepsibe vele és betoljuk kb    percre
az előmelegített sütőbe.Tűpróbával ellenőrizzük a
tészta állagot! Papírostól kiemeljük és hűtjük...
A krémhez...vízgőz felett össze melegítjük a tojások
 sárgáját, cukrot,vaníliát, zselatin és a tejet.
Vigyázat! Nehogy rántottát készítsünk :D
Állandó kavargatás mellett, legyünk résen!
A tojástól kissé besűrűsödik a krém alapunk,
azaz az "angol krémünk" alapja. Langyosra hütjük
és óvatosan a felvert tejszínhabhoz forgatjuk.
Lehűlt mákos tésztánk széleit levágjuk(félre tesszük!
nem megesszük! :)Habos krémet egyenletesen elsímítjuk
rajta és a (félre tett)tészta szélek morzsájával
 díszítve, pár órára hűtőbe tesszük dermedni.
Könnyed, kiadós, habos sütike, amiből a meggy most 
nem is hiányzott(annyira)!
Kötényeket felkötni! Alkossatok finomakat :D
















2014-08-21







Ringló-alma 
mini cobbler...
















Utolsó ringló szilvákat szüreteltem le a fánkról, 
no meg pár árválkodó zöld alma a spejzban, amiből
gyors és laktató édesség készült az "éhes" apró népnek 
... A coblerrel sosem fogunk mellé, hiszen bármilyen 
gyümölcsöt tehetünk a rakoncátlan tészta hupplik
 alá! A fagyi, amit mellé kanalazunk, már csak
 a sütikénk megkoronázása :D










Hozzávalók...
12 muffin formához


tésztához...

250 g liszt
50 g kristálycukor
1/2 csomag sütőpor
1 mk fahéj(opciós:)
100 g vaj
100 ml tejszín
csipet só


tetejére...

2 ek kristálycukor
1 mk őrölt fahéj
1 maréknyi pörkölt pisztácia
50 g fehér csokoládé



gyümölcsös alaphoz...


 mézédes ringló úgy 5-600 grammnyi
és 2 db zöld alma
őrölt fahéjjal és szegfűszeggel
ízesítettem, pluszban édesítésre 
nem volt szükség :)
2 csapott evőkanálnyi kukorica keményítő






Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180°C-ra, aluminium kapszlikat 
vékonyan olvasztott vajjal kikenjük.
Ringlót kis darabokra vágtam, almát nagyjukú
reszelőn lereszeltem, kevéske citromlét  
locsoltam a gyümölcsökre. Őrölt fahéjjal és 
szegfűszeggel ízesítettem, majd elkevertem 
a kukorica keményítővel.
 Hozzávalók össze dolgozásából, lágy, ragacsos
 szerkezetű tésztát kapunk...
Muffin méretű, aluminium kapszlikban elosztottam 
a fűszeres gyümölcs keveréket, amire lisztezett kézzel 
tészta darabokat tépkedtem. Fahéjas cukorral és 
durvára vágott pisztáciával szórtam, valamint
minden mini cobbler közepébe 1 kockányi 
fehér csokit nyomtam. 
Egy nagy tepsire rakosgattam a kapszlikat és kb
 15-20 perc alatt, aranybarnára karamellizálódott 
a felszínük...már csak annyi a dolgunk, hogy
kiskanalat ragadjunk és vigyázzunk, hogy a forró 
gyümölcsös töltelék meg ne égesse a szánkat!
Másnap is nagyon finom, mint egy kis pitét ki 
tudjuk csúszatatni a formából... 
Fagylalttal, mascarpone krémmel, vagy akár vaníliás 
joghurttal is kínálhatjuk.
Jó étvágyat hozzá! :)

























2014-08-05









Ecetes sült paprika
tojással...














Paprika szezonja van, ami egy nagyon sokrétűen
 elkészíthető ízletes zöldség. Igazándiból nem 
receptet hoznék, csupán csak felelevenítem a
régmúlt családi hagyományos reggelik hangulatát <3 i="">
Biztos nálatok is található ilyen bevált finom recept ?!






Hozzávalók...
2 személyre


1-1 nagy darab piros, sárga, zöld
húsú pritamin paprika
1 csípős pepperoni/vagy chili paprika
(ez persze opcionális :)
4 db tojás
só, frissen őrölt bors
kevéske olíva olaj
2 ek almaecet








Elkészítés...


Paprikákat falatnyi darabokra vágjuk, csípős 
pepperoni/chili paprikát megszabadítjuk a magjaitól
(csak aki aki nem szereti erősen az tegye! :)
Egy nagy serpenyőben olíva olajat hevítünk, ezen 
megpirítjuk a paprikákat, majd fűszerezzük és 
2-3 evőkanálnyi alam ecettel locsolva, pár percig 
pároljuk. (Szerintem úgy a legfinomabb ha a paprika még
 kicsit ropogós marad, de a héja már pirult, barnás lesz
 a hőtől :) A tojásokat egy kis tálba felverjük és 
nyakon öntjük vele a sült paprikákat.
Pár percnyi sülés után tányérra borítjuk és
a másik felével lefelé fordítva, azt is pirosra pirítjuk.
Grillezett mozzarella sajttal és friss salátával
kínáltam... Jó étvágyat!







Nincs kedved vagy időd főzni? 
Vagy csak éppen éhes baráti társaság toppant be 
váratlanul? Néha néha bizony velem is előfordul :)
 ilyen esetekre mentő ötletként egy megbízható,
 online webes felülettel rendelkező, házhoz szállítással
foglalkozó céget ajánlanék nektek, a Foodpandát :)
Azért a fakanalat se dugjátok el a fiók mélyére !!! :)























2014-08-01








Majonézes tonhal saláta...









Különféle hal konzerveket rendszeresen tartok itthon,
mert pillanatok alatt ízletes dolgokat készíthetünk
a farkas éhes családnak. Most éppen egy aprított 
tonhal hús akadt a kezembe :) Villám kavarintás,
egy-két fűszer és citrus, amíg a pirítós 
aranybarnára pirul...hmmm mennyei 










Hozzávalók...


1 doboz aprított tonhal konzerv olíva olajban
majonéz
 csipetnyi  citrombors 
őrölt koriander koriander
 tengeri só
majonéz
snidling
citrom


Elkészítés...


A halhúsról lecsepegtetjük a felesleges olíva olajat,
citruslét csavarunk rá, héjából is reszelünk hozzá 
egy keveset, valamint ízlés szerint fűszerezzük, 
2-3 evőkanálnyi sűrű majonézt keverünk hozzá, 
snidlinget aprítunk bele és összekeverve 
azonnal tálalhatjuk...
Pirítós is kész ugye?
Jó étvágyat!

















2014-07-30









Citrusos kenyér...












Nyári melegben is, de szinte minden évszakban hódít
nálunk a citromos variánsok sora.
(Örök citrus íz rajongó vagyok és maradok is...
szerencsére a családban is nagyon kedvelt gyümölcs :)
Egy régebben elmentett uzsonna sütemény 
receptet variáltam át, az itthoni készleteket felmérve.
 Kerti partik kitűnő eleme is lehet, főleg mert 
akár 1-2 nappal előtte is bátran elkészíthetünk és 
nem kell aggódnunk, hogy megromlik a nagy melegben...
Szeressétek...süssétek :)







Hozzávalók...

3 db tojás
150 g vaj
150 g barna cukor
170 g liszt
1/2 tk sütőpor
1 lime leve és reszelt héja
1 kk vanília esszencia
50 g aszalt citrus mix
csipet só


máz...

 2 ek porcukor
citromlé







Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180°C-ra, őzgerinc formát
kivajazzuk, lisztezzük, félre tesszük.
Vajat a cukorral, vaníliával, csipet sóval habosítjuk, 
majd a tojásokat egyenként hozzá adva tovább mixeljük.
 Sütőpor-liszt keveréket hozzá adjuk és lime levével,
annak reszelt héjával, citrus aszalvánnyal ízesítjük.
Sütőformába simítjuk a masszát és 35-40 perc
 alatt készre sütjük. Félidőben a biztonság kedvéért
sütőpapírt tettem a süteményre.
Sütés után a formát a tésztán hagyva, rácsra borítjuk
és 10 perc után levesszük róla. Mázhoz a porcukorba
 annyi citromlét keverünk, hogy az enyhén folyós
 maradjon. Nejlon zacskóba töltve, annak egyik csücskét
lecsippentjük, mázat a süteményre csorgatjuk.
Mi már langyosan majdnem bekebeleztük az egész 
süteményt,de a megmentett szeletek ma reggel 
is finom, telt ízűek voltak(cseppet sem száradtak ki!)
Kötényeket felkötni :) Jó sütögetést!