2013-07-14





,, Zsizell" süti  . . .











Ezt a szupi receptet, egy szívemnek kedves Nógrád -megyei  ismerőstől 
 Zsizelltől kaptam :)
Finom , költségkímélő és tartalmas sütemény .
 Hiszitek vagy sem a tésztájában . . . hm mindjárt elárulom mi is van . . .












Hozzávalók . . .

tésztához :

10 ek liszt
10 ek étolaj
10 ek paradicsompüré
10 ek cukor
1 kk szódabikarbóna
csipet só

krémhez: 

1 l tej
15 csapottt ek liszt
2 cs vaníliás cukor
egy csipet só
25 dkg margarin
20 dkg cukor
1 kupaknyi citromlé


csokimázhoz:

10 dkg csokoládé
3 dkg vaj



Elkészítés . . .



Tésztagyúrás -  hozzávalóiból rugalmas állagú tésztát gyúrunk 
és 3 cipóra osztjuk, vékonyra nyújtva, egyenként lapokat
 sütünk belőlük (180C°-on 8-10 perc)
Nem kell a paradicsom pürétől idegenkedni !!! Finom pikáns ízt
 kölcsönöz majd a sütinknek és a tészta csodás színéről nem is beszélve .
Krémkészítés - A lisztet kevés tejjel csomómentesre keverem és 
a többi tejet hozzáadva sűrű pöfögős masszát kapunk. 
Kihűtjük és cukorral,vaníliával és egy kupaknyi citromlével
 robotgéppel krémet keverünk.
Lapokat szépen megkenjük és tetejére csokit olvasztunk
 vízgőz felett egy kis vaj társaságában (csokimáz nélkül, porcukorral 
szórva is finom:)
Hűtőben pihentetve pár óra múlva, forró vízbe mártott
 késsel, szépen szelhető :)




Tipp . . .


Aki ügyes akár 4 lapot is süthet így pont elfogy a főzött krém.
Nekem maradt ki krémem, mert csak 3 lapot sütöttem
( Darált diót és rumot keverve hozzá egy kisebb 4 tojásos 
piskótalapot meg tudtam tölteni)










































2013-07-10






Chili con carne . . .









Nagy fiam Nagy kedvence . . . ha tehetné heti rendszerességgel megenné :)))
Az igazi mexicói változatban  kockára vágott marha húst használnak, 
de mi európai emberkék valljuk be, darált husis változatát részesítjük előnyben?! 
Fűszerezésben  kicsit eltértem az eredetitől . 




Hozzávalók...






2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg marha felsál vagy lapocka

4 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
15 dkg vörös bab  száraz,vagy időhiányban konzerv)
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál oregánó
1 kk fahéj
1 kk kakukkfű
4-5 levél friss bazsalikom levél
só, bors
chili paprika 
4 evőkanál sűrített paradicsompüré
1 doboz kukorica konzerv
2 kocka legalább 70 %-os csokoládé








Elkészítés...



A babot előző este be kell áztatni. Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy lábasban, majd tegyük bele az összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Szórjuk rá az őrölt római köményt és pároljuk addig, míg a hagyma meg nem pirul. Tegyük bele a darált marhahúst, majd addig pároljuk, míg a saját leve el nem fő és a húsdarabok pirulni nem kezdenek. Tegyük bele a babot,csokoládét,  a felkockázott paradicsomot a levével együtt. Fűszerezzük ,majd ízesítsük sóval. Lassú tűzön addig pároljuk, amíg a bab puha nem lesz. Ha szükséges, a párolólevet vízzel pótoljuk.Konzerv bab használatánál a főzőidő jelentősen megrövidül :) A vége felé tegyük hozzá a paradicsompürét és főzzük még vele negyed órán keresztül.























2013-07-09





Bogyó és Babóca keksz







Internetes fórumon találtam valahol a receptet és Domival
 rögtön neki is álltunk  elkészíteni :) keksz talán az egyik
 legpraktikusabb uzsonna, tízórai a kicsiknek. Vihetjük játszótérre,
 kirándulásra, bármikor jól jöhet gyors éhségcsillapítónak




Hozzávalók . . .


20 dkg finomliszt
10 dkg kukoricaliszt
10 dkg porcukor
10 dkg csoki lencse
5 dkg aszalt gyümölcsös müzlikeverék
5 dkg kandírozott narancs héj
20 dkg vaj


Elkészítés . . .


A liszteket keverjük el a porcukorral, a müzlikeverékkel 
és az olvasztott vajjal.Gyúrjuk össze a tésztát.A csokoládét 
kockázzuk fel, keverjük el a tésztával, hagyjuk 15-20 percet 
pihenni a tésztát (ha nagyon sietünk, elhagyhatjuk).A sütőt
 melegítsük elő 180 fokon.A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk
 ki 1 cm vastagra, kerek kekszszaggatóval vagy a kedvenc
formánkkal szúrjuk ki a  kekszeket. Helyezzük sütőpapírral 
bélelt tepsire és 12-15 perc alatt süssük készre. 
Ugye. milyen egyszerű? Jó ropogtatást :D























2013-07-08


Joghurtos kevert -  idény gyümölccsel





Gyors - egyszerű - kiadós - napokig omlós! 

Hirtelen vendégseregnél is nagy sikert arathatunk vele !




Hozzávalók ... 


 2 bögre(2,5 dl 1 bögre) gyümölcs joghurt(natúr joghurt is jó 

1 bögre cukor
4 bögre liszt
1 cs. sütőpor
1 bögre olaj vagy olvasztott vaj
2 egész tojás
csipet só
1 ek cukrozatlan kakaópor
20dkg gyümölcs a tetejére




Elkészítés ... 


Hozzávalókat csomómentesen kikeverem és lisztezett tepsibe (20X40 cm) simítom a massza kb felét. A tálba maradt tésztához hozzá keverem a kakaóport és ráöntöm a fehér tésztára. Mutatóujjal :) széles örvényeket rajzolok a masszába( ez a legjobb rész igaz? )

A masszaörvény tetejét megszórom gyümölccsel ...175 fokon -légkeverésen 30 percig sütöm (tűpróba! ;)



Tipp ...

Muffin formában sütve 12 db lesz belőle.
Bármilyen általunk kedvelt gyümölccsel feldobhatjuk az ízeket!








Omlós kenyérke
könnyen és gyorsan ...









Családban nagy sikere van az egyszerű és gyors 
volta miatt ennek a gyors kelesztésű kenyérkének.
 Nagy fiam is gond nélkül elkészíti :)
 Tömör, de mégis omlós, szépen szelhető!
Nem kell hozzá Konyhatündérnek lenned,
hogy elkészítsd! :)





 Hozzávalók ...





45 dkg. liszt8BL55 vagy BL80) 

5 dkg. kukoricaliszt
2 dkg élesztő
1 dl. langyos tej
1 tk.cukor
 1 tk. só
 1 mk. aszkorbin (C-vitamin por)
1,5-2 dl langyos víz
3 dkg puha margarin





Elkészítés ...





 Élesztőt felfuttatom + majd a többi hozzávalóval együtt
 tésztát gyúrok. 30 perc pihentetés/kelesztés. 
Átgyúrom majd kilisztezett kenyérformába helyezem.

Újabb 20 perc pihentetés.
180 fokra előmelegített sütőben, alsó rácson,
vízgőz felett kb 30 percet sütöm.

 Akkor jó ha megkocogtatva kong a kenyérke alja 

Kisült kenyérkét pár percre letakarom konyharuhával. 
Amikor kihűlt szépen szeletelhető...
másnap is finom omlós!
Jó étvágyat hozzá!


































Sóóós perec-stangli . . .




Hozzávalók  . . . 



70 ml. olaj

2,5 dl. tej
50 dkg. liszt
1 ek. cukor
1/2 ek. só
2,5 dkg. élesztő



 sós máz...



2 ek. liszt 

1 ek. só 

annyi víz, hogy palacsintasűrűségű masszát kapjunk 


Elkészítés . . .

A hozzávalókból tésztát dagasztunk, kelesztjük kb. 40 percig.
Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, 20 egyenlő nagyságú darabra vágjuk. 
A darabokból ujjnyi-kisujjnyi vékony hosszú hurkákat sodrunk, négyesével egymás mellé pakoljuk a sütőpapírral borított tepsibe.
Lekenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
Közben a sós kence hozzávalóit összekeverjük. 
Azon forrón, ahogy kivettük a pereceket a sütőből, kanállal rácsurgatjuk a sós lisztet, így "ráköt" a tetejére







Görög joghurt , karamellás sárgabarackkal




"Reggelizz úgy mint egy király!" na de nem a mennyiségre értendő ez a kijelentés, csak a minőségre vonatkozik :)
Ez egy végtelenül egyszerű de nagyon ízletes reggeli. A kedvencem benne, ahogy a karamell felolvad és örvényszerű rajzolatot ad minden falatnál a kanálon . . . hm  . . .



Hozzávalók . . . 1 személyre

1 kis pohár görög joghurt
2 db  sárgabarack
4 ek barnacukor+ 1 ek vaj
1 tk aprított dió, cornflakes, zabpehely


Elkészítés . . . 

Nemes egyszerűséggel  joghurtot kanalazunk a poharunkba az elkészített karamellel rétegezve, majd tetejére a felszeletelt gyümölcs és az ízlésünknek megfelelő olajos magvak durvára vágva és cornflaks morzsával meghintve.




Tipp . . . 

Amennyiben nincs otthon görög joghurtunk, akkor előző este normál joghurtot sűrű lyukú szitába öntünk és hűtőben tárolva a savót kicsepegtetjük. Krémes állagú, sűrű tejterméket  kapunk :) Levendula virággal megbolondíthatjuk az ízvilágot!
Szép napot !


2013-06-12


Amerikai palacsintaaa . . .


Palalalalacsinta . . .Aprónép és mi Nagyok is bármikor, bármennyit  el tudunk tüntetni egy szempillantás alatt ! Nem kihívás  ; )))




Hozzávalók  . . . 4 főre

25 dkg liszt
2 egész tojás
1 tk sütőpor vagy szódabikarbóna
1 cs vaníliás cukor
csipet só
2 dl tej
1 ek olaj
ivóvíz vagy szóda (amennyit felvesz,hogy sűrű, de még folyós massza legyen)





 Elkészítés . .  .

Hozzávalókat alaposan csomómentesre kikeverjük. Állaga a normál palacsintáénál sűrűbb kell hogy legyen! Felforrosított serpenyőben, kevés olajon, kis méretű  merőkanállal tenyérnyi kört formázunk. Gyorsan nőni kezd a sülő massza, szép magas lesz :)
Spatulával megfordítom és másik felét is aranybarnára sütöm. 
Csokiszósz, lekvár, gyümölcs öntetek, puding, joghurt ... sorolni sem tudom mi is finomabb hozzá . . . 
Döntsenek a gyerkőcök :)))