Kanelbullar ...
- Svéd fahéjas csiga...
(ma egy picit másként :)
Beni nagy fiamnak sütögetni támadt kedve :)Jól bevált receptje mellett döntött-Kanelbullar lesz! Minden flottul is ment , a tészta gyönyörűen megkelt, óriási tésztahalom...egészen odáig nem is volt gond, amíg a töltelék picit hígabbra nem sikeredett :( Hm ...sebaj...tegyük tortaformába, legyen kalács belőle,úgyis Húsvét van :)
Tészta volt bőven,így egy pár húsvéti hangulatú kalácska is készülhetett-a kicsik nagy örömére! Délutáni alvás után rögtön farok és fültelenített nyúlfik sorakoztak a kis mancsokban :)
A végeredmény...nagyon finom kalácskák :) Reggel is jól jött egy bögre forró kakaó mellé! A tésztája omlós maradt, és nem száradt ki!
Hozzávalók...
Tésztához...
90 dkg liszt
12 dkg porcukor
5 dl tej
12.5 dkg vaj
5 dkg élesztő
1 tk őrölt kardamon
csipet só
töltelékhez...
12,5 dkg puha vaj
12 dkg porított barna cukor
2 púpozott tk őrölt fahéj
tetejére...
1 egész tojás
jégcukor
Elkészítés...
Élesztőből, kevéske tejből, és élesztőből kovászt készítünk. Olvasztott vaj társaságában,
a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk,
amit letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztünk.
Amíg kel a tésztánk ,elkészítjük a tölteléket.
Barna cukrot ledaráljuk, vajjal, fahéjjal
együtt habosra keverjük.
Sütőt előmelegítjük 220 fokra, tepsit sütőpapírral bélelünk.
A megkelt tésztát 2 részre osztjuk,
kinyújtjuk kb ujjnyi vastagságúra.
Töltelékkel egyenletesen lekenjük és feltekerjük,
majd 2 ujjnyi vastag szeleteket vágunk.
A csigákat tepsiben pihentetjük
Kb 20 percig, majd lekenjük tojással és
ízlés szerint jégcukorral szórjuk.
8-10 perc alatt aranybarnára sütjük :)))
töltelékhez...
12,5 dkg puha vaj
12 dkg porított barna cukor
2 púpozott tk őrölt fahéj
tetejére...
1 egész tojás
jégcukor
Elkészítés...
Élesztőből, kevéske tejből, és élesztőből kovászt készítünk. Olvasztott vaj társaságában,
a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk,
amit letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztünk.
amit letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztünk.
Amíg kel a tésztánk ,elkészítjük a tölteléket.
Barna cukrot ledaráljuk, vajjal, fahéjjal
együtt habosra keverjük.
Sütőt előmelegítjük 220 fokra, tepsit sütőpapírral bélelünk.
együtt habosra keverjük.
Sütőt előmelegítjük 220 fokra, tepsit sütőpapírral bélelünk.
A megkelt tésztát 2 részre osztjuk,
kinyújtjuk kb ujjnyi vastagságúra.
kinyújtjuk kb ujjnyi vastagságúra.
Töltelékkel egyenletesen lekenjük és feltekerjük,
majd 2 ujjnyi vastag szeleteket vágunk.
majd 2 ujjnyi vastag szeleteket vágunk.
A csigákat tepsiben pihentetjük
Kb 20 percig, majd lekenjük tojással és
ízlés szerint jégcukorral szórjuk.
ízlés szerint jégcukorral szórjuk.
8-10 perc alatt aranybarnára sütjük :)))
Ez a recept nagy adag...25-30 kicsi kalácsra elegendő,
kérlek így számolj sütés előtt! :D
Ez a recept nagy adag...25-30 kicsi kalácsra elegendő,
kérlek így számolj sütés előtt! :D
kérlek így számolj sütés előtt! :D
Az "óriás csigában" feltekert kalácsunknak 30 perc sülés kellett, 200°C fokon.
(A tészta tetejét több helyen éles késsel bevagdostuk)
A kis állatkák ezen a hőmérsékleten,
15 perc alatt készre sültek .
Az "óriás csigában" feltekert kalácsunknak 30 perc sülés kellett, 200°C fokon.
(A tészta tetejét több helyen éles késsel bevagdostuk)
A kis állatkák ezen a hőmérsékleten,
15 perc alatt készre sültek .