2014-03-23





Medvehagymás-magos stangli...








Blogkóstoló játék finise van ma, ezért
 játékon kívül, Márti hogymegtudjuknezni.blogjáról 
egy sósságot is választottam,
 így a medvehagyma szezon kellős közepén :)
Egyétek, és vigyétek ti is ... nagyon finom !














Hozzávalók...
(40 db-hoz)

30 dkg finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 ek só
3 dkg friss élesztő
1,5-2 dl (házi)tej
2-3 ek (házi)tejföl
25 dkg margarin
1 kis csokor medvehagyma
1 tojás a kenéshez
magok a szóráshoz
(tökmag, napraforgómag...)




Elkészítés...

Egy nagy tálba össze keverjük a kétféle lisztet a sóval.
1 dl langyos házi tej,-élesztő, pici barna cukor és kevés liszt hozzáadásával kovászt készítünk. Amikor jól felhabosodott, a liszttel együtt tésztává gyúrjuk. Langyos tejjel és tejföllel lágyítunk az állagán. 






Lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk 
és a kemény margarint a tésztára reszeljük, 
apróra vágott medvehagymával szórjuk 
és roló szerűen feltekerjük. 
Letakarva 20 percet pihentetjük.
 Újból kinyújtjuk és most ellentétes irányban tekerve, 
újabb 20 perc pihenő következik.






Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit sütőpappírral bélelünk.
Majd 1 cm vastagságúra kinyújtva kb 2 X 10 cm-s rudakra vágjuk. Tojással lekenjük, tetszőlegesen, olajos magokkal 
vagy sajttal szórjuk és előmelegített sütőben 
15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Gulyás leves mellé kínáltam kenyér helyett,
  másnap a gyerekek reggelire tea mellé fogyasztották.
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D



















"Paraszt" reggeli ...





"Reggelizz úgy mint egy király"... tartja egy régi mondás. 
Az ajánlatom, nem éppen királyi, de hogy kiadós az egészen bizonyos :D Nnna villázzuk be gyorsan !





Hozzávalók...
(1 személyre)


1 nagy burgonya
2 tojás
1 szál újhagyma
1 vékony szelet füstölt szalonna
4-5 karika füstölt kolbász
só, őrölt bors
pici kapor



Elkészítés...

Burgonyákat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk.
Serpenyőben megpirítjuk a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát, aminek a zsírján megpirítjuk a krumplit. Újhagymát és füstölt kolbászt karikázunk mellé, sózzuk- borsozzuk, majd felvert tojással leöntve készre sütjük. Jó kis házi savanyúsággal, ropogós héjú friss kenyérrel, azon melegében kínáljuk.
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!












2014-03-22





"Márti" morzsa sütije ...














Elérkezett a blogkóstoló játék 15. fordulója, aminek ezúttal 
sunisuti.blog házi asszonykája a "játékmestere".
Blogot kóstoltam ... nem is akármilyent!
 Márti hogymegtudjuknezni.blog háziasszonya sok-sok 
finomsággal kápráztatja el a hozzá belátogató 
konyha tündéreket. Nem voltam könnyű helyzetben
 a választást illetően, ezért 2 receptet is
 elkészítettem tőle és még fogok is :D 
Ajánlom szeretettel, hogy látogassátok meg
 virtuális konyháját, mert érdemes!
Íme az egyik ajánlatom, amit egészen minit átalakítottam,
 azaz részben formát bontottam...





Hozzávalók...
(24 cm-s tortakarikához)

250 g fehér liszt
100 g rozsliszt
csipet só
150 g barna porcukor
1 tk sütőpor
1 tojás
150 g hideg margarin
2 ek kókuszreszelék
(opcionális)


töltelék...
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
2 ek cukor
tetszőleges fajtájú gyümölcs
nálam kivi-eper-ananász





Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tortakarika alját sütőpapírral borítjuk, oldalát kissé kivajazzuk.
Jól behűtött margarint kis kockákra vágjuk.
A száraz hozzávalókat, a kókuszreszelék kivételével, egy tálban alaposan elkeverjük, 
és a tojást elmorzsoljuk benne. A morzsolásra továbbiakban is
 nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen ennek a sütinek a lényege
 ebben rejlik :D Szóval... a kockákra vagdosott margarint szintén elmorzsoljuk a lisztes-tojásos keverékben. 
Gyorsan kell dolgoznunk, mert a kezünk melegétől 
megolvadó zsiradék új jelleget kölcsönözne a tésztánknak.
Tejjel és cukorral megfőzzük a vanília pudingot.
Gyümölcsöket tisztítjuk és felaprítjuk.
A morzsa háromnegyed részét a tortaformába szórjuk és egyenletesen befedjük vanília pudinggal, megszórjuk a gyümölcs darabokkal.








A megmaradt tészta morzsánkhoz hozzá keverjük a kókusz reszeléket(opcionális) amitől kissé ropogós jelleget kölcsönzünk majd a sütinek. Előmelegített sütőbe tolva 25-30 perc alatt készre sütjük. Lehűtve, porcukorral hintve tálaljuk.
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D




























2014-03-18





"Orzotto" vajas-barna csiperkével...







Hántolt árpa-árpagyöngy-gersli-

A "gersli" rendkívül sokoldalúan felhasználható gabona féle.  Hántolt és méret szerint osztályozott árpa.
"A honfoglalás kori magyar konyha egyik kedvelt tápláléka volt.Elsősorban köret, leves vagy kása formájában fogyasztották. Lisztjéből lepényszerű kenyeret készítettek, amit olyan keményre sütöttek, hogy tányérként is használták. Kínában Krisztus előtti idők óta, megbecsült eledel. A régi Egyiptomban szintúgy. Hippokratész gyógyító ételként fogyasztotta, a római gladiátoroknál nem telt el úgy nap, hogy ne fogyasztották volna kásaként… A sörgyártás alapanyaga, de kávépótlóként és édesítőszerként is ismert és használt alapanyag. Az askenázi zsidó konyhában például a sólet egyik fontos alkotóeleme. Marokkóban sütemény alapanyag, Japánban szépészeti szereket gyártanak belőle. Tibet nemzeti eledele, a „campa”  pirított árpalisztből készül. Az árpát napjainkban a zabhoz hasonlóan, pelyva nélkül termesztik. Rendkívüli rosttartalma miatt kedvezően befolyásolja a bélműködést, valamint vizelethajtó hatású. Ajánlott, fokozott stressznek kitett és  kimerültségtől szenvedő egyéneknek, valamint a betegségből  lábadozóknak. Alacsony a foszfor tartalma. Rengeteg B-vitamint (1,2,6), E vitamint,  valamint vasat, cinket, kalciumot, káliumot tartalmaz.


ennyi sok-sok betű folyam olvasása után, következzen maga a recept...







Hozzávalók ...
4 személyre

25 dkg hántolt árpa(gersli)
2 ek olíva olaj
25 dkg barna csiperke
1 nagy fej vöröshagyma
10 dkg bacon szalonna
1,2 l zöldség alaplé
Só, őrölt bors
10 dkg juhtúró
egy csokor petrezselyem 
5 dkg vaj 









Elkészítés ...


Az árpa gyöngyöt alaposan megmossuk,lecsepegtetjük.
 Olíva olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát. 
Bacon szalonnát vékony csíkokra vágjuk, 
a gomba 3/4 részét felszeleteljük és a hagymás alaphoz
 keverjük. Gerslit is hozzá öntjük és a meleg zöldség 
alapléből 1-2 merőkanálnyit hozzá merünk. 
Szép lassan, időnként megkeverve, 
megvárjuk amíg elfő az alaplé, 
majd fokozatosan adagolva merítünk belőle még az ételhez, 
amíg el nem fogy. 
Az utolsó merőkanálnyi alaplé után
 bele morzsoljuk a juhtúrót is, 
amivel megadjuk a kellő krémes állagot. 
Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk az elkészült ételt. Mindeközben a félretett gombát felszeleteljük és egy serpenyőben felhevített vajon kissé megpároljuk és apróra vágott petrezselyemmel szórjuk.
 Tálalásnál az elkészült étel tetejére halmozzuk, és azon melegében fogyasztjuk. 
A gersli nagy előnye a rizottó rizzsel ellentétben, hogy nem tudjuk szétfőzni :D
Nagyon ízletes, letisztult étel a gomba földes jegyeivel bolondítva. 
Rendkívül tápláló étel, csak ajánlani tudom kipróbálását.
Kötényeket felkötni! Alkossatok finomakat :D


























Aszalt gyümölcsös-csokicseppes
 puszedli ...










Gyönyörű tavaszi meleg időjárást jósolnak egész hétre.
 Végre alkalom nyílik a nagy kiránduló helyek felfedezéséhez!
 A "túlélő csomag" megtöltéséhez ajánlom szeretettel ezt a finom
 és tápláló puszedli halmot :D
Irány ki a természetbe!!!










Hozzávalók...
(30 db puszedlihoz)

80 g puha vaj
120 g porcukor
1 db tojás
1 tk vanília esszencia
180 g liszt
fél tk sütőpor
50 g mazsola
50 g aszalt sárgabarack
50 g csokilencse
csipet só







Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit sütőpapírral bélelünk.
Lisztet a sütőporral átszitáljuk. Aszalt gyümölcsöket apró darabokra vágjuk, a csokilencsét (apró darabokra vágott táblás csoki is tökéletes:)is a gyümölcsökhöz mérjük. Túl keménynek ítéljük a mazsolát/aszalt barackot, akkor sütés előtt egy órával érdemes egy kis langyos vízbe beáztatni őket, majd alaposan lecsepegtetve felhasználni.
Puha vajat a cukorral krémesre keverjük, hozzá adjuk a tojás- vanília keveréket és tovább mixeljük a robotgéppel. Sütőporos lisztet hozzá adagolom, majd a gyümölcs-csoki darabokat is fakanál segítségével bele vegyítem. Két teáskanállal kis gömböket formálunk és a sütőpapíros lemezre helyezve kissé ellapítjuk. Ügyeljünk a kellő távolságra, mert picit megnőnek a puszedlik. Előmelegített sütőbe tolva 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hűtés után jól záródó dobozban több hétig is eláll(na) ha nem falná fel pillanatok alatt az itthoni kis sisere had :D
Kötényeket felkötni! Alkossatok szépeket :D













Tulipán keksz ...







"Kiürült a kekszes doboz!!!" hallatszott kisfiam szomorú mondata... "Anya mire hazaérek az oviból megtöltöd?"... Nos töltődjünk :D
Minimál hozzávalókból, gyümölcsös ropogtatni való ... 
és még tojás sem kell hozzá!















Hozzávalók...
(24 db -hoz)

150 g liszt
30 g kukorica liszt
100 g margarin
1 kisebb narancs
50 g porcukor
6 centis kiszúró forma






Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit sütőpapírral fedjük.
Átszitált liszt és porcukor keverékét a margarinnal elmorzsoljuk,
 reszelt narancs héjjal és fél narancs kifacsart levével ízesítjük. Selymes puha tésztát kapunk, amit enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra nyújtunk és tetszőleges formákat szúrunk belőle, ütőpapíros lemezre helyezzük. A megmaradt tészta részeket  összegyúrjuk- kinyújtjuk- újabb kekszeket szúrunk, egészen addig amíg a tésztánk tart. A kekszek szélein villával kis lyukakat pöttyentünk, hogy ne keletkezzenek a tészta felszínén kis buborékok. Előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük és rácsra téve hűlni hagyjuk a nap-sárga kis tulipánokat :)
Kötényeket felkötni! Alkossatok szépeket! :D

















2014-03-17





Juhtúrós "óriás" csigák ...







Kelt tésztából készült a szombati reggelink. 
Illatos, omlós, letekerős, pikánsan érett,
juhtúrós-vajas "csiguszokkal" 
Gyümölcs teát kortyoltunk hozzá ... hmmm, kiadósra sikeredett :D





Hozzávalók...
(8 db nagy csigához)

60 dkg liszt
10 dkg olvasztott vaj
1 egész tojás
1 kk cukor
só-ízlés szerint
2 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
10 dkg juhtúró
+ 5 dkg olvasztott vaj
+ 1 tojás a kenéshez(opcionális)





Elkészítés...

Nagy tálba lisztet szitálunk, s keverünk bele-,
 langyos tejben feloldjuk a cukrot és bele morzsoljuk az élesztőt, letakarva várjuk a kovász éledését-,
 a szépen felhabosodott kovászt hozzáöntjük
 a liszthez, tojást, olvasztott vajat és a juhtúrót is bele adagoljuk, majd gyúródeszkán alaposan kidolgozzuk a tésztát.
 Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. 
Sütőt előmelegítjük 200 fokra, tepsit sütőpapírral béleljük.
A szépen meghízott tésztánkat kézzel kilapogatjuk egy nagyobb téglalap alakra, olvasztott vajjal kenjük és rövidebb oldalától felhengerítjük. 3 ujjnyi vastag csigákat vágunk( nálam 8 db jól megtermett csiga sikeredett ebből az adagból)
 amit a sütőpapírozott tepsibe fektetünk egymás mellé. 
Felvert tojással megkenjük és a forró sütőbe tolva, 
12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kedvünk szerint szórhatjuk magokkal, vagy akár sajttal is! 
Az általam készített "natúr" változatban, hagytam érvényesülni a juhtúró markáns ízét :D
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!

















2014-03-16





Túrós lepény ...






Pite vagy lepény? Minden tájegységnél más más a meghatározása ... az ami a lényeg, hogy édesen vagy sósan elkészítve, egyaránt közkedvelt finomság szerte a világban! :D
Egy egyszerű, édes túrós változatát ajánlanám figyelmetekbe elkészítésre.







Hozzávalók ...
28 szelthez

tészta...

40 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1-2 ek tejföl
1 kk sütőpor
csipet só

töltelékhez...

50 dkg túró(áttörve)
1 tojás sárgája
2 tojás fehérje
10 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
2-3 ek búzadara
2 ek 20 %-os tejföl
1/2 citrom reszelt héja
2-3 ek sárgabarack lekvár





Elkészítés ...

Lisztet, porcukrot, sót a sütőporral együtt átszitáljuk, majd a kockákra vágott zsiradékkal elmorzsoljuk. 1 tojás sárgájával és annyi tejföllel dúsítjuk, hogy könnyen kezelhető, rugalmas tésztát kapjunk. Lehetőleg gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a kezünk melegétől, ne olvadjon meg a margarin.
 Frissen tartó fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. 
Töltelékhez a túrót szitán áttörjük, búzadarát és a vaníliás cukrot belekeverjük, majd egy tojás sárgájával összefogjuk a masszát. Én két kanál tejföllel tovább lágyítottam az állagon és reszelt citrom héjával ízesítettem. Akik kedvelik, mazsolát is tehetnek a töltelékbe. A tésztából megmaradt és a túrós masszához adott tojásból a fehérjét kristálycukorral, félkemény, fényes habnak felverjük és óvatosan a masszához forgatjuk.
Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Tésztát, sütőpapíron a kívánt nagyságúra nyújtjuk, papírostól tepsibe helyezzük, majd egy villával több helyen megszurkáljuk. 2-3 evőkanálnyi sárgabarack lekvárt kenünk rá, megelőzve, hogy a túró töltelék eláztassa azt(opcionális)
Előmelegített sütőbe tolva,alsó rácson, 30 perc alatt készre sütjük(amikor már nem nagyon "recegős" a túró )
Kis pihentetés után tetszőleges alakra szeljük és porcukorral hintve kínáljuk.
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!




















Paradicsomos csípős csirkeszárnyak ...









Ki szereti a csontos csirke husikat? Kedvelitek vagy mellőzitek?
 Gyorsan elkészül, ezért  is nagyon kedveljük  :D
No meg ami paradicsomos, nagy előnnyel landol a tányérunkon :) 
Köretként friss citrusos, balzsam ecetes salátával,  párolt rizzsel ... kínálva
  nagyon ízletes fogás ebédre vagy akár vacsorára is egyaránt.




Hozzávalók ...
(6 személyre)

1 kg tisztított csirkeszárny

paradicsomos páchoz...

2 dl paradicsom püré
(nálam házilag készített ketchup)
1 ág kakukkfű
chili paprika (ízlés szerint)
őrölt fehér bors
2 ek szójaszósz
2 ek méz
friss bazsalikom levélkék
2 ek olíva olaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
snidling apróra vágva a kész étel tetejére szórni


Elkészítés ...

A pác hozzávalóit egy nagyobb tálban összekeverjük.
A szárnyakat alaposan megmossuk, és az előzőleg elkészített páclében megforgatjuk, 
majd sütőedénybe téve lefóliázzuk és 200 fokon 20-25 perc alatt puhára pároljuk.
 Amennyiben időnk engedi a pácban hagyjuk pihenni egy-két órát a húsokat,
 de ellenkező esetben, villám megoldásként azonnal sütve is ízletes lesz a végeredmény :D
 Fóliát levéve még pár percet pirítjuk a a húsok  felületét.
 Friss salátával és  párolt rizzsel kínáltam ... Kötényeket felkötni ! Jó étvágyat!