2014-06-20







Krumplis tészta
besamelmártással...











Hétköznapi tészta étel, picit megbolondítva friss 
zsenge spenóttal, fetával, leöntve
szerecsendiótól illatozó besamelmártással,
mindez aranyló sajtkéreg alá zárva.
Kovászolt uborkával az igazi! :D 









Hozzávalók...



500 g  tészta

500 g burgonya
1 fej vöröshagyma
2 ek olaj
100 g bacon szalonna

1 kk őrölt bors
1 kk  majoránna
1 gerezd fokhagyma
 édes nemes őrölt piros paprika



tetejére...


100 g feta sajt

150 g mozzarella sajt
2 nagy maréknyi bébi spenót



besamelmártás...


2 ek olaj

3 ek liszt
5-6 dl tej/tejszín
1 mk frissen reszelt szerecsen dió
1 mk őrölt fehér bors
csipetnyi fokhagyma por






Elkészítés...


Olajon üvegesre pároljuk az apró kockákra

 vágott vöröshagymát és bacon szalonnát,
 majd hozzá adjuk a szintén kis kockákra 
vágott burgonyát is.Ízlés szerint fűszerezzük,
  kevés vizet hozzá öntve, fedő alatt
 puhára pároljuk.
Amíg megfő a burgonyánk, kifőzzük a tésztát.
Egy nagy és mély tepsit enyhén kivajazunk,
 kevéske zsemlemorzsával hintjük és bele
 öntjük a burgonyás alappal jól elkevert
 főtt tésztát. 
Mártáshoz, az olajon lisztet pirítunk
(mintha rántást készítenénk)folytonos kevergetés 
mellett, felöntjük tejjel, sózzuk,borsozzuk,
szerecsendiót reszelünk bele és kevés 
fokhagyma porral vagy a hagyma frissen préselt
 formájával ízesítjük. Enyhén folyós
sűrűségű mártást kell kapjunk :D









Vékony csíkokra metéljük a spenótot

és a tésztára szórjuk, majd rámorzsoljuk
 a feta sajtot...az előzőleg már elkészített
besamelmártással leöntjük, mozzarella sajt
 forgácsokkal fedjük és 200 fokon grill
 fokozaton pirosra,-ropogósra sütjük.
Azon melegében, kovászolt uborkával, 
vagy friss salátával tálaljuk!
Kötényeket felkötni :D Jó étvágyat!





8-10 személyre

villany sütőben
 200 °C-on grillezve
előkészítés kb 30 perc
sütés kb 20 perc


















Guacamole...













Futball VB ide vagy oda, most nem csak
 a pasiknak fogok most kedvezni :D
Ki ne ismerné ezt a krémesen finom,
 avokádóból készült "mártogatós" szószt.
Aki esetleg nem, annak is tudom ajánlani 
elkészítését. Eredetileg azték népektől származik
a receptúrája, de valljuk be minden nemzet 
egy kicsit tesz bele a saját kultúrájából is...
Bevásárló multik polcain is megtalálod,
 tele mindenféle, szervezetnek nem 
kívánatos dologgal :(
Miért költsünk a mű "izékre" keverjük ki 
pillanatok alatt saját magunk!
(azaz egy reklám alatt pont elkészül:)
Házilag sütött burgonya chipset ajánlanék
 hozzá és már szurkolhatunk is kedvenc 
csapatunknak a tv előtt ülve tovább!
Annak ellenére, hogy csípős, kicsik is 
fürgén mártogatták bele ropogósra 
sült krumpli karikáikat :D









Hozzávalók...


2 db puha avokádó
1 szál újhagyma
1 kisebb paradicsom
1 db piros chili paprika
1/2 lime leve
1 gerezd zúzott fokhagyma
egy nagy csokor koriander-zöld
só, bors ízlés szerint









Elkészítés...


Egy tálba avokádót ketté vágva, kimagozva,
 annak húsát apró kockákra vágjuk, lime levét
rálocsoljuk. Újhagymát szintén felaprítjuk,
 paradicsom és chili magját kiszedve 
apró kockákra vágjuk, avokádóhoz adjuk.
Zúzott fokhagymával és sóval, borssal ízesítjük. 
Koriander leveleket apróra metéljük és az 
egész mártást alaposan össze keverjük.
Aki szereti az erőset chili magokat 
is keverjen bele! Hűtőben pihentetjük pár 
órát hogy az ízek jól összeérjenek.












Burgonya Chips...


Fejenként egy-egy szem burgonyát
legyalultam, felesleges nedvességet 
kéztörlő papírral felitattam és sütőpapíros 
lemezre sorakoztatva, kevés mogyoró olajjal
 locsoltam és sóztam. 
200°C-on 10-15 perc alatt ropogósra pirítottam.
No nálunk pont ennyi ideje volt az
 ízek össze érésének :)))





   
hozzávalók: 4 főre
tárolás: hűtőben lefedve

Viva Mexico! Viva Guacamole :D











Cseresznyés saláta...










Tavasz és nyár... szín és ízkavalkád!
Gyümölcsök és zöldségek sora érik 
szépen egymás után. Lehet velük betelni?
Kicsinyke piacunkon egy idős néni árulta
szép és zsenge spenótját,amit látszólag
hajnalban szedett a kertjében...kis sámliján 
ücsörögve, kosárkájában árválkodó egy zacskónyi
portékával...ellen áthalatlan nemde ?
Másik termelőnél ropogós, nagy szemű,
 bordópiros cseresznye ... 
Miért ne párosíthatnánk őket?
végkifejlet
.
.
.
Édes-sós-savanyú-keserű-csípős 5 az 1-ben :D










Hozzávalók...
(1 személyre)


1 maréknyi zsenge bébi spenót
1 maréknyi magozott ropogós cseresznye
pár karika zöld paprika
1 tk mogyoró olaj
reszelt mozzarella sajt
pirított napraforgómag
egy csipetnyi só
frissen őrölt bors


öntet...

2 ek natúr joghurt
csipetnyi fokhagyma por
(ami opcionális, de a spenóthoz 
nagyon is passzol :)







Elkészítés...


Bébi spenótokat megmossuk, lecsepegtetjük
 és kézzel tálkába tépkedjük. Csípős zöld paprika 
karikákat szelünk rá...majd magozott
 ropogós édes cseresznyével és pirított 
napraforgó maggal dúsítjuk. Mogyoró olajat
 csorgatunk rá-sózzuk, borsozzuk és az egészet
 alaposan átforgatjuk. Végül a joghurt
öntetből pöttyentünk néhányat a saláta kupacra
 és mozzarella forgáccsal koronázzuk meg 
illatos-ropogós saláta halmunkat :D
Ropogós kenyeret tördelünk mellé és már 
kész is a tökéletes tízóraink!
Jó étvágyat!



























2014-06-19








Máktorta
  vanília krémmel...
















Dina világa blog háziasszonya, Edina folytatja a sort 
immáron 4."szakácsmustra" játékban. Közkedvelt 
 séfek, háziasszonyok receptjeit kell életre
 kelteni, azok receptúráiból válogatva. 
Rachel Allen számomra egy rég óta figyelemmel
 kísért egyéniség, aki azon túl, hogy profi 
a konyhában, igazán széles ötlet repertoárt
 vonultat fel könyveiben és tv műsoraiban is 
egyaránt. Választásom random módon, ahol nyílik 
a virtuális szakácskönyv,az lesz a befutó...
 alapon történt :D Az eredeti receptet itt találjátok.







Hozzávalók...

tortalaphoz...
(18 cm-es formához)


150 g puha vaj
100 g liszt
3 db tojás
75 g darált mák
100 g porcukor
csipet só
1 tk sütőpor



krémhez...

75 g puha vaj
125 g porcukor
0,5 tk vanília kivonat
savanykás lekvár(opcionális)



díszítéshez...

 kissé fanyar idény gyümölcs
vagy levendula virágzata
darált mák

  






Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tortaforma 
alját sütőpapírral béleljük, oldalát vékonyan
 vajjal kenjük.
Szoba hőmérsékletű vajjal habosra keverjük
 a porcukrot, majd a felvert tojásokat
 is hozzá csorgatva tovább mixeljük.
Átszitált sütőporos lisztet hozzá adagolva 
simára keverjük és az előkészített formába
 simítva kb 35 perc alatt készre sütjük
(sütő válogatja az egyéni idő intervallumot :D
Az a biztos,ha fogpiszkálóval ellenőrizzük,
hogy kellőképpen átsült-e a tésztánk! :D
Sütés után pár percet pihentetjük a formában,
 majd rácsra téve hűtjük.
A krémhez, puha, szoba-hőmérsékletű vajat
kihabosítjuk a porcukorral és vanília
 kivonattal ízesítjük...ha túl lágy lenne
 a krém, érdemes egy kis időre hűtőbe tenni
felhasználásig.
Torta formát félbe vágjuk és az alsó lapot
savanykás lekvárral kenjük(opcionális...
nálam gyerkőc külön kérése volt, ami ugye...:D
majd a felső tortalap belső oldalára,
 vaníliás vajkrémet kenve, mintegy szendvicset,
össze borítjuk. Oldalát darál cukros 
mákkal paníroztam. Így betöltve pár órára
hűs helyre tesszük. Tálalás előtt friss idény 
gyümölccsel, levendula virággal hintve vagy 
fagylalttal "társítva" kínálhatjuk :D 
Ajánlom szeretettel az elkészítését,mert
azon túl, hogy nagyon egyszerű, a tésztában lévő
vaj,kidomborítja a pirult mákszemek ízét, valamint 
a frissen szedett levendula virág, igazán
 pikánssá teszi kicsi tortácskánkat :D
Mákrajongóknál tuti sikered lesz !!!








-villanysütő- 180°C
-légkeverés
-középső rácson
 -18 cm átmérőjű tortaformában
-sütési idő: 35 perc 
-6 személy részére
 










2014-06-14







Rizsgolyók mákos-fahéjas burokban...
citromfüves cseresznye szósszal










Üde nyári csemege, amihez csak minimális, tűzhely
 melletti tartózkodás szükséges :D
...desszertnek szántam, de komplett "Édes"
vacsora kerekedett belőle :D











Hozzávalók...
(25 db golyó)

golyókhoz...

2 dl (darált) rizs
4 dl tej
1 ek cukor
1 tk vanília aroma
1 narancs reszelt héja
csipet só


mák burokhoz...

100 g mák
100 g porcukor
1 mk őrölt fahéj
1 ek vaj


cseresznye szósz...

500 g magozott cseresznye
2 ek cukor(opcionális)
1 ek citromlé
3 dl natúr joghurt
1 mk őrölt szegfűszeg
2 tk kukorica keményítő
5-6 citromfű levélke







Elkészítés...


Mákot és cukrot ledaráljuk, fahéjjal ízesítjük,
majd serpenyőben olvasztott vajon, pár perc
 alatt megpirítjuk. Folyamatos kevergetés szükséges, 
nehogy megégjen a mák :)-félre tesszük.
.
.
.

Kávé darálón megőröljük a rizs szemeket.
Fűszerezve és tejjel felöntve sűrű péppé főzzük,
lehűtjük. A lehűlt rizspépből vizes kézzel,
zöld diónyi gombócokat gömbölyítünk, amiket
 az előzőleg elkészített vajas-fűszeres
 mákba forgatjuk. 
.
.
.

Gyümölcs szószhoz a cseresznyét kimagozzuk, 
lábosba téve ízesítjük, pár perc alatt
puhára pároljuk. Joghurtban elkeverjük
 a keményítőt és az apróra vágott citromfű levélkéket
majd  besűrítjük vele a cseresznye szószt. 
Langyosan vagy jól behűtve tálaljuk 
a mákos burokban pompázó rizsgolyók mellé.
Kötényeket felkötni! Golyózzunk egyet! :D









































2014-06-11









Kókuszos pite
ananászos dzsemmel...










Sütemény evés iránti vágyakozás szüleménye, 
az egzotikus ízvilágot idéző kókuszos pite.
Kakaós pite tésztájának állaga és finomsága
volt a kiinduló pont...a töltelék pedig 
az általunk nagyon kedvelt kókusz lett.
Ananászos házi trópusi dzsem is került bele,
 ami még különlegesebbé tette az összhatást :D
Természetesen bármilyen finom savanykás 
lekvárral bátran helyettesíthető!
Nagyon gyorsan elkapkodták a mancsocskák
a tálcáról...így abszolút siker sütiként 
megőrizve és lejegyezve a recept! :D
Pihe-puha, zamatos..és veszélyesen eteti magát!







Hozzávalók...
(20 X 30 cm-es tepsi)


tészta...

220 g liszt
180 g vaj
csipet só
3-4 ek tej


töltelék...

150 g kristály cukor
150 g kókuszreszelék
5 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
(csipetnyi só)
lekvár(ízlés szerint-nálam
trópusi dzsem )








Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit
 sütőpapírral béleljük.
Tészta hozzávalóiból, jól formázható, 
 tésztát kell kapjunk, amit felhasználásig 
félre téve pihentetünk. Elkészítjük a 
tölteléket, amihez a tojásokat szétválasztjuk.
Fehérjékhez adjuk a kétféle cukor felét és 
egy csipetnyi sót, majd félkemény habbá verjük.
 Nem érdemes keményre "túlverni" a habot, 
mert csak töredezni fog a töltelékünk és 
nem lesz könnyed, laza szerkezetű.
Másik tálban a maradék cukrot és tojások sárgáját
fehéredésig habosítjuk(amíg el nem olvadnak
benne a cukorszemcsék)Óvatosan bele forgatjuk a 
felvert tojás fehérjét és apránként adagolva 
hozzá a kókusz reszeléket. 
A tésztát 2 részre vágjuk és egyenként 
tepsi méretűre nyújtjuk. Az alsó tészta réteget 
tetszés szerinti mennyiségben lekenjük lekvárral, 
majd a kókuszos tölteléket simítjuk el rajta. 
Az egészet befedjük a kinyújtott másik 
tészta réteggel, villával több helyen 
megszurkáljuk hogy ne púposodjon fel
 a sütemény teteje.
Forró sütőbe tolva 20 perc alatt zsemleszínűre sütjük.
Sütőpapírral együtt kiemelve a tepsiből,
rácsra tesszük hűlni...
Hasábokra vágva, porcukorral hintve kínáltam.
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D