2014-05-16








Sajtos kenyér roló...









Egy videó megosztó oldalon botlottam bele,
 két brazil fiú bohóckodásába. Éppen reggelit 
készítettek, ami a sok sületlenség mellet,
 határozottan szimpatikusnak tűnt!
Nem receptezek...csak ötletelek :D
Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik :D
Próbáljátok ki! 









Hozzávalók...

szeletelt (toast) kenyér
vaj
szeletelt sajt

olvasztott vaj a sütéshez







Elkészítés...

Kenyerek héját levágjuk, szeleteket  vajjal vékonyan
 megkenjük. Sajtszelettel borítjuk és szorosan feltekerjük.
 Serpenyőben, olvasztott vajon, felületüket ropogósra pirítjuk.
Joghurtos-ketchupos mártogatóssal és 
zöldségekkel ettük... 
Sietős reggeleken is bevállalható!
Kicsiknek nagyon tetszett hogy pont elfért 
a kezecskéjükben. Csípős szósszal, akár party 
kajának is szuper lehet!
 Variáljatok vele!
Jó étvágyat!































Fordított 
banán-karamell 
torta/tortácska...











Banán dömping a kamrában...S.O.S recept keresés után
egy szimpatikus ötletre bukkantam itt -> Taste Buddies 
Egy burleszk jelenetbe illő konyhai bakizás után, mikor is a sütőformából kiszivárgó cukor, csepegett a sütő aljába, 
ahol is óriási füstfelhő kíséretében próbált "elillanni"
Gomolygó fehér ködfátyol mindenhol...gyors szellőztetés...
csak nem dobom ki a sütit?!, tepsi alá és folytassuk...
Tadammmm kisült a sütemény! és semmi kivetnivaló nem 
találtam rajta! Éppen a "felfordításával" foglalkoztam 
mikor is párom telefonált...lenne-e kallódóban 
egy kis sütemény, mert kollégája felénk jár és szívesen bevállalná a postás szerepét! Hűha!
 Ijedten néztem körbe a lakásban, van valahol egy
 kandi kamera??? Igaz hogy, finom illatok(IS :SS) 
terjengtek, na de... :S Egy szó mint száz, a süti, kóstolás nélkül munkahelyre elvándorolt :( (egy gyors fotó please!)
Most akkor mi hoppon maradunk? No azt már nem!
Újratervezés-kavarás-keverés---muffin formában 
 prezentálás :D Valami nagyon finomságos végeredmény! 
Ajánlom szíves figyelmetekbe!
















Hozzávalók...
22 cm-s formához/vagy 12 db muffinhoz


tészta...

1 nagy banán
3 ek tejföl/vagy joghurt
120 g puha vaj
120 g porcukor
1 tk vanília kivonat
2 db tojás
220 g liszt
0,5 csomag sütőpor(7 g)
0,5 tk őrölt fahéj
1 kk frissen reszelt szerecsen dió
csipet só


töltelék/borítás...

60 g vaj
100 g barna cukor
2 ek méz/vagy juharszirup
3-4 db banán szeletelve





Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, sütő formát kivajazzuk.
A tésztához, a banán villával pépesítjük és 
a tejföllel elkeverve félre tesszük. 
Lisztet sütőporral és a fűszerekkel elkeverjük,
félre tesszük. Porcukrot a puha vajjal kihabosítjuk
 a tojásokat hozzá adva tovább mixeljük.
Banános péppel és a lisztes keverékkel együtt,
alaposan össze keverjük-félre tesszük.
Egy lábasban barna cukrot-mézet-vajat hevítünk,
 egészen addig amíg habot vet. A kivajazott formánk
 aljába öntjük a forró szirupot és sűrűn rakva,
 banán szeletekkel borítjuk. Erre öntjük a kikevert
 tésztánkat és forró sütőbe tolva torta formában 
sütve 40-45 perc, muffin formába pedig 30 perc 
elegendő volt. Javaslom tegyetek a sütőforma alá 
pluszban egy tepsit, nehogy úgy járjatok mint én...
azon kaptam magam,hogy a lakást sűrű fehér 
cukorfüst borítja, a formából kiolvadó, 
lecsepegő cukortól! 
...hááát az ellenségemnek sem kívánom 
az ez után következő sütő takarítást :DDD
Ez a malőr természetesen semmit sem vont el 
a süti finomságából! Ellenkezőleg!
A megsült süteményt pár percnyi pihenő után,
 egy határozott mozdulattal fejre állítjuk, 
 Azaz az eddigi "alja" lesz "mindennek a teteje":D 
A karamellízalt banán selymes krémessége,
 a tészta szaftos omlóssága, a sütemény szélen
 megdermedt cukor ropógóssága minden takarítás utáni
negatívumot feledtetett!
Tejszínhabbal és joghurtban elkevert 
Bourbon vaníliás cukorral ettük :D
Egy gombócnyi fahéj fagyi sem lett volna utolsó!
No de majd legközelebb, mert bizony lesz legközelebb!!!
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat!






































Zöld spárga - tojás...








Tudom van akinek már lerágott csont ez az
 ízletes zöldség tojással kombinálva,
de az én kisebb gyerekeim, még csak most ismerkednek
 az ízével... számomra pedig megunhatatlan :D
Nagy örömömre Dorka szívesen falta, 
Domi egyenlőre csak a kóstolásig jutott el.
Lesz ennek még pozitív irányú folytatása...érzem :D






Hozzávalók...
1 személyre



4-5 szál zöld spárga
1 ek vaj
tengeri só, frissen őrölt bors
0,5 citrom reszelt héja
2 db tojás
koktélparadicsom 
reszelt sajt
friss petrezselyem 







Elkészítés...


Serpenyőben vajat hevítünk, amire rádobáljuk 
a megmosott, lecsepegtetett, kemény végégtől megszabadított
 zöld spárgát-népies nevén "csirágot" 
(Tudtátok, hogy májusban a legfinomabb?! Ilyenkor
 koncentrálódnak a vitaminok és ízanyagok a leginkább
...és hogy Magyarország a spárga termesztés 
egyik fő székhelye?!
... nem is értem akkor miért ilyen drága???)
Szóval a vajon megpirítjuk a spárgát, sózzuk, 
borsozzuk, citrom héjat reszelünk rá és a 
felvert tojást ráöntjük. Ízlésünknek megfelelő
 állagúra sütjük, majd szeletelt paradicsomot,
 reszelt sajttal hintjük és petrezselyem 
levélkéket tépkedünk rá. Azon melegében tálaljuk :D
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat :D



















2014-05-14






Diós-kiflifelfújt...















Kissé viseltes kiflik felhasználásával
 "kavartam" ki, egy szerintem ízében
 és állagában is megfelelő reggeli csemegét.
Az elkészítés első mozzanatai valójában
 a mákos gubára hajaznak, ami ezúttal 
inkább, Gerbeaud érzést közvetít :D
Kísérletező kedvűek vágjanak bele, mert megéri!








Hozzávalók...
6 db-hoz


töltelék...

2 db "szikkadt" kifli
3 dl tej
1 ek rum/rumaroma
50 g barna cukor
20 g vaj
1 kk őrölt fahéj
150 g darált dió
1/2 narancs reszelt héja


"kötőanyag"...

3 db tojás
50 g barna cukor
csipet só
3 ek olaj


tetejére...

sárgabarack lekvár
100 g csokoládé
4 ek tejszín







Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra,
 muffin sütő formát előkészítjük, kivajazzuk
(nálam szilikon - nem kellett vajazni:)
Kifliket karikákra vágjuk és a meleg tejben 
elkevert vajas-fahéjas-cukros folyadékot ráöntjük.
Narancs héjat reszelünk rá és darált dióval hintve
felhasználásig félre tesszük. 
Tojásokat szétválasztjuk és a cukrot ketté osztva,
külön-külön kihabosítjuk.A habos sárga részbe 
olajat csorgatunk, majd a két masszát
 egybe telepítjük, majd óvatosan(habot nem törve)
a diós kiflihez forgatjuk. Muffin formákba kanalazzuk 
a diós masszát és forró sütőbe tolva, 
20-25 perc alatt készre sütjük. 
Még forrón lekenjük lekvárral a sütik tetejét
és rácsra téve hűlni hagyjuk. Tejszínt a csokoládéval
vízgőz felett, vagy mikróban megolvasztjuk és 
a sütemények tetejére csorgatjuk.
Kötényeket felkötni! Jó alkotást!























2014-05-12







"Ratatouille" ...
A Franciák-lecsója









Ez egy olyan egyszerű és finom étel,
 hogy recept sem kell hozzá! Csupán csak kedvelt 
zöldségeidet dobáld egy forró serpenyőben
 gőzölgő, hagymás alapra...ízesítsd kedvedre...
és pár perc leforgása alatt ízorgia gyanús 
ételt tálalsz szeretteid elé :D
Éljen a tavasz <3 i="">






Hozzávalók...
4 személyre


1 db padlizsán
1 kisebb cukkini
1 db nagy paprika
1 fej vöröshagyma
2 db paradicsom
3 ek olíva olaj
1 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors
2 ek paradicsom püré
1 kis ág rozmaring
friss kakukkfű levélkék







Elkészítés...


Olíva olajon a nagyobb kockára vágott hagymát
 megpirítjuk és a közben szintén kockákra aprított
 többi zöldséget hozzá adva, tovább pároljuk. 
Fűszerezzük ízlés szerint, majd a paradicsom 
pürét is hozzá keverve pár perc alatt roppanósra 
"főzzük" a zöldségeket.
 Szerintem akkor a legfinomabb, ha nincsenek 
túlfőzve a zöldségek :D Pár karika erős paprikát
 is csempésztem bele, olyan kis "sziszegős" lett :D
Természetesen ez opcionális művelet :D
Vajas-sajtos pirítóst készítettem mellé, 
azzal tunkoltuk ki a csípős szaftot a tálból.
Jó étvágyat!




















2014-05-11







Sült csirkemell-
laska gombás-tejszínes rizottóval...









Ebéd...vacsora...cirka 30 perc alatt 
Szaftos rizottóval és idény salátával körítve.
...amit mindenki elégedett mosollyal fog jutalmazni :D 









Hozzávalók...
6 főre


6 db csirkemell filé
2 ek mediterrán fűszerkeverék
(oregáno, bazsalikom, kakukkfű)
1 gerezd zúzott fokhagyma
só, őrölt fehér bors
2 ek olíva olaj



körethez...

30 dkg rizottó rizs
1/2 fej vöröshagyma
1 ek olíva olaj
1 ek vaj
só, őrölt fehér bors
1 l (meleg) zöldség alaplé
1,5 dl száraz fehérbor
1 dl tejszín
15 dkg laska gomba
parmezán(ízlés szerint)
frissen vágott petrezselyem



saláta...

6 db paradicsom
1 fej lila hagyma
friss bazsalikom levelek
2 kk fokhagyma por
citromlé
só 
bors










Elkészítés...


Csirke melleket bepácoljuk a fűszerekkel,
 pár órára hűtőszekrénybe tesszük.
Majd 190 fokos sütőbe tolva kb 15 percig alufólia
 alatt, majd 15 percig, fólia nélkül, grill alatt
 sütöttem amíg szép piros színt nem kapott :D
Salátához a paradicsomot és lila hagymát cikkekre 
vágjuk, bazsalikom leveleket tépkedünk rá
 és a citromlében elkevert öntettel meglocsolva,
 óvatosan átforgatjuk,tálalásig hűtőbe tesszük.
Eközben a körethez... serpenyőben, olaj/vaj
pároson, kis kockákra vágott vöröshagymát pirítunk,
apróra vágott gombával dúsítjuk és a 
rizottó rizst is hozzá adva, nyakon öntjük a fehér borral.
Pár pillanatig össze forraljuk őket, ízlés szerint
 fűszerezzük és merőkanalanként fokozatosan adagolva 
hozzá merjük a meleg zöldség alaplét. 
(amikor elforr az alaplé, újból merünk hozzá)
 Gyakorta ismétlődő kevergetés után a "fog kemény" 
rizshez tejszínt öntünk és reszelt 
parmezánnal szórjuk... maximum 16 perc és kész :)
Azon melegében tálaljuk az étkeket :D 
Jó étvágyat hozzá!


















2014-05-07







Almás-epres 
réteskosárkák...













Igazából ez a rétes kosárka, maradék 
felhasználás célzattal született.
Ugyanis a csomag réteslapból kimaradt 2
amit azonnal fel kellett használnom...
a gyümölcsök szintén adottak voltak, így 
elkészültek "ŐK" Legközelebb rebarbarával 
és más gyümölccsel kombinálva is el fog készülni :)
Nagyon egyszerű és szerintem látványos is...
Vegyétek, vigyétek!














Hozzávalók...
9 db-hoz


2 levélnyi réteslap
50 g olvasztott vaj
2 db zöld alma
150 g eper
1 ek zsemlemorzsa
1 ek kókusz reszelék
1 kk fahéj
1 ek barna cukor




díszítéshez...

eper 
200 ml görög joghurt
1 cs vaníliás cukor









Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, muffin
 sütőformát vagy kosárka formákat előkészítjük, 
olvasztott vajjal vékonyan kikenjük őket.
Egy kis serpenyőben kókuszreszeléket a 
zsemlemorzsával együtt megpirítjuk.
Hozzá keverjük az őrölt fahéjat és cukrot is.
Almákat meghámozzuk és kis kockákra vágjuk, 
 a szintén feldarabolt eperrel együtt 
az elkészített kókuszos morzsába forgatjuk.
Réteslapokat nedves konyharuhára tesszük 
és 9 négyzetre vágjuk. 
Vajjal vékonyan lekenjük és a két lapot össze 
fogva,sütőformákba igazítjuk. Közepükbe halmozzuk 
az almás tölteléket és forró sütőbe tolva
10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Joghurtot a vaníliás cukorral elkeverjük 
és mindegyik kosárka tetejére csorgatunk 
belőle, eperszeletekkel díszíthetjük.
Jó étvágyat!