2013-10-02






Ropogós Tésztakéregben Sült Zöldbab . . .











Zöldséges étel tésztába burkolva,azaz ízek koncentrációja bezárva ,
 hm... egy próbát megér :)
Fűszeres, magyaros, másnap is ízletes
 akár hidegen fogyasztva is .







Hozzávalók . . . 4 személyre



500 g fagyasztott leveles tészta 
500 g zöldbab
2-3 ek olaj
1 kis fej vöröshagyma
só,bors, őrölt pirospaprika
majoránna, friss paradicsom ,paprika
1 gerezd  zúzott fokhagyma
3 közepes tojás
2-3 ek burgonyapehely(vagy zsemlemorzsa)
2 dl zöldség alaplé


tetejére . . .

1 felvert tojás(kenéshez)
szezámmag,lenmag(szóráshoz)










Elkészítés . . .



Leveles tésztát szobahőre teszem kiolvadni.Sütőt előmelegítem 200 fokra.
Elkészítek egy pörkölt alapot, amire teszem a zöldbabot,
ízlésünknek megfelelően fűszerezve, puhára párolom. 
Amikor teljesen megpuhult a zöldbab, 3 tojást villával  felverek
 és a zöldséges ételhez keverem. 21 X 26 cm-es kerámia edény alját 
kibéleltem a kinyújtott leveles tészta felével, úgy hogy
 a tál oldalát is fedje, majd megszórtam burgonya pehellyel
 ( vagy zsemlemorzsával) és rá kanalaztam a zöldséges  tölteléket. 
Beborítottam a szintén kinyújtott tészta másik felével, amit most
 tojással kentem és villával több helyen megszurkáltam , 
hogy a gőzöknek legyen hol távozni sütés közben. 
A tészta másik feléből egy keveset elcsentem, díszítés gyanánt
 kis masnikat formázva belőle. Szezámaggal és lenmaggal szórtam.
 200 fokra előmelegített sütőbe tolva, aranybarnára sütöttem .
(kb 15-20 perc)Amikor elkészült az egytálételünk pár percet
 érdemes várni, hogy szépen tudjuk szeletelni.
Friss zöld salátával és savanyúsággal kínáltam.


























2013-10-01






 Csiga - Futam . . .






Csupa-csupa A-vitaminos, őszi  almás-répás csigák várnak arra a konyhapulton, 
hogy a gyerkőcök jól megegyék őket . Igaz Dorkám egy darabig még eltologatta őket, 
hátha elindulnak és édesen énekelt is nekik biztatás - képpen :) S mivel nem voltak
 hajlandók mozdulni, maradt az üres pocakba való landolás egy bögre 
hideg tej kíséretében...


  Hozzávalók . . . 8 db csigához

tésztához . . . 

50 dkg liszt
1 dl langyos tej
1 tk cukor
1 mk só
15 dkg sütőtök püré( sült tök turmixolt húsa)
10 dkg olvasztott vaj
1 dkg friss élesztő

kenéshez . . . 

1 egész tojás, vagy tej

díszítésnek . . . 

 3 szál spagetti (száraztészta )
16 szem mazsola


töltelékhez . . .

3 db közepes savanykás alma
1 db sárgarépa
1 ek méz( vagy cukor)
1 tk őrölt fahéj
1 mk őrölt szegfűszeg
5 dkg vaj
fél citrom leve
1 ek búzadara












Elkészítés . . . 


Langyos cukros-sós tejben felfuttatom az élesztőt, lisztben elkeverem a sütőtök pürét
 és az olvasztott vajat. Beleütöm a tojást és az élesztős tejjel együtt simára dolgozom,
 meleg helyen, letakarva, duplájára kelesztem (kb 20 perc)
Közben elkészítem a tölteléket.Meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem a
 sárgarépát + almákat,citromlével meglocsolom, ezután vajat hevítek lábasban 
és fedő alatt puhára párolom -mézzel (vagy cukorral, agy édesítővel ),
szegfűszeggel és -fahéjjal ízesítem. Amikor megpuhult, leveszem a tűzről,
 1 ek búzadarát keverek a masszához,amit hagyok megdagadni a gőzben.
(felszívja a gyümölcs  nedvességét)Sütőt előmelegítem 180 fokra, 
tepsit sütőpapírral bélelek.









Kelt tésztát 8 cipóra vágom és egyenként téglalap alakúra nyújtom.
Hosszabbik szélére 2 teáskanálnyi tölteléket kanalazok, majd
 szorosan feltekerem a tésztát. 









Mindkét végét boríték szerűen kicsit visszahajtom (ne jöjjön ki a töltelék) 
ezután csiga alakban 
2/3 -ad  részig feltekerem, a lelógó 1/3 részbe szúrom a szemeket
 ( kb 4 cm-es spagetti darabra 1-1 szem mazsolát teszek )
Lekenem csigákat tojással vagy tejjel. 










10 perc tészta  pihentetés, majd az előmelegített sütőben 180 fokon, középső rácson, 
15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Jó étvágyat :)






























2013-09-29





Pillangó fánk . . . 




 . . . 10 perces fánk kategóriának variációi kimeríthetetlen  de miért ne próbálnánk ki a legtöbbjét ? Ugye? Fánkrajongóknak jó tipp, mert nem kell hosszú perceket várni arra hogy megkeljen a tésztánk! Összekever, átgyúr ,kiszúr és Süt :) Egy fenséges házi lekvár, dzsem, vagy amit csak  szeretnél és egy kis porcukorfelhő koronának . . . 




Hozzávalók . . . kb 16 db-hoz


1 közepes nagyságú tojás
1,5 dl tejföl vagy joghurt
~35 dkg liszt
2 csapott ek porcukor
0,5 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
1 tk rumaroma
0,5 citrom reszelt héja
csipet só


Olaj a sütéshez



Elkészítés . . . 



Egy tálba lisztet szitálunk, kétféle cukorral, sütőporral sóval és citrom héjával elkeverjük. Hozzá ütjük a tojást, lazítjuk a tejföllel (joghurttal) rumaromával ízesítjük és alaposan átgyúrjuk. 
Kevés lisztet adhatunk még hozzá ,ha túl ragacsos lenne a massza :)
Lisztezett felületen kinyújtjuk kb 1 cm vastagságúra,egy általunk kedvelt kiszúróval megformázzuk fánkjainkat és forró, bő olajban közepes lángon, aranybarnára sütjük mindkét oldalukat. 
Sütést ne nagy lángon végezzük, mert a fánkok közepe nyers maradhat :) 
Papírtörlőre szedjük őket lecsepegtetve a felesleges zsiradékot.



Tipp . . .


Porcukorral hinthetjük a fánkocskákat, de  bármilyen lekvár, dzsem, friss gyümölcs, csokikrém . . . jól illik hozzá. A gyerekek vidám, elégedett mosolyát pedig zsebeljük be magunknak !












2013-09-27






Sütőtökös Császárzsemle . . .










Nem lehet megunni a sütő tökös recepteket , ezekből egy újabb  példa . . .  ;)



Hozzávalók . . . 8 db-hoz


30 dkg  liszt
5 dkg kukoricaliszt
1 mk aszkorbin(por alapú C-vitamin)
1 dl langyos tej
1-1 csapott tk só és cukor
3 dkg puha vaj
1 dkg friss élesztő
12  dkg sütőtök püré
(sült sütőtök belseje kikaparva és turmixolva)








Elkészítés . . . 

Langyos tejben elkeverem a cukrot és sót, majd belemorzsolom az élesztőt, felfuttatom.
Egy tálba összekeverem a kétféle lisztet, az aszkorbint, és elmorzsolom a vajjal és a sütőtök pürével együtt. Hozzáadom a lisztes keverékhez a felfuttatott élesztős tejet. Puha lágy tésztát kapunk, amit ha túl lágynak érzel tegyél hozzá még egy kevés lisztet. Jól átdolgozzuk a tésztát és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amikor szépen "megnőtt" a tésztánk 8 kis gombócot formálunk belőle és kedvünk szerint formázzuk.
Kétféle formázási technikát alkalmaztam, ha van kedved próbáld ki te is :)

Elsőnél a gombócokat éles késsel 8 cikkben kissé bevagdossuk, majd tenyerünk élét az asztalnak támasztva , újból gömb alakúra. sodorjuk




Másodiknál, hosszú kígyót sodrunk, majd laza csomót kötünk rá. A felülről kilógó részt a csomó alá középre benyomjuk. Az egészet megfordítjuk és a most kiálló részt szintén aláhajtjuk középre a másik oldalra. Kisujjal egy kissé benyomtam középen, ide került a tök szára.
Kifogyott a titkos ropi állomány is idehaza, így száraz tésztával oldottam meg a "tök szárát" :)






Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Addig a zsemlék még kelnek egy kicsit (kb 10 perc)
lekenegetjük őket tejjel és 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Rácsra téve hűtjük  sárga kis tököcskéket.






Tipp . . . 

Nagyon finom lekvárral , vajjal , felvágottal ... másnap uzsira a suliba is csomagolhatjuk szendvicsnek :)














2013-09-25





Sütőtökpüré . . . 






Az ősz egyik remek zöldsége a tök, amelyből számtalan finomság
 elkészíthető a konyhában. A tök nem csak változatos, de egészséges is,
 hiszen számtalan vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.



Natúr változat . . .





Az egész sütőtököt megmostam és hosszába félbe vágtam, 
magjait kikapartam.

Két fél tököt tepsibe fektettem és pici olvasztott vajjal megkentem ,
 kevés nádcukorral szórtam, csipet fahéjjal ízesítettem és sütőbe puhára sütöttem. 
A puha sütőtök húst a benne felgyülemlett lével együtt tálba kanalaztam és
 botmixerrel pürésítettem.
Semmi mással nem kell ízesíteni, mehet kis dobozolva a
fagyasztóba későbbiekre.
Felhasználható sokféle -képpen, például, leves-, étel-, ital-, alapjának,
 -édesen-sósan- fűszerezve -ahogyan  csak szeretnéd! :)






Tökös - Kókuszos puszedlik . . .








Sütőtök szezon ide vagy oda, attól még nem biztos, hogy csemetéink is megeszik :)
Érdemes ezt a tuti süti cselt bevetnünk,mert nagyon finom! Uzsonna csomagba téve is sikerünk lesz!


Hozzávalók . . . 

(kb 40 darabhoz)
10 dkg puha vaj
20 dkg barna cukor
25 dkg sült sütőtökbél
2 ek olíva olaj
2 kisebb tojás
1 tk vanília esszencia
35 dkg síma liszt
5 dkg kókusz reszelék
1 - 1 kk őrölt fahéj , őrölt szegfűszeg
1 tk reszelt gyömbér (vagy gyömbérpor)
csipet só
1-1 tk sütőpor és szódabikarbóna

Díszítésnek . . .

5 dkg kókusz forgács, vagy mandula forgács, durvára vágott dió...







Elkészítés . . . 


Sütőt előmelegítjük 180 fokra.Egy nagyobb tepsit sütőpapírral bélelünk.
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és félre tesszük.
Vajat cukorral habosra keverjük, majd beleütjük a tojásokat és a sütőtök pürét.
A tökös masszához kis adagokban hozzá keverjük a lisztes elegyet. simára dolgozzuk és két teáskanál segítségével egymástól pár centi távolságra, kis gömb- szerű halmokat képezünk. 
Ízlésünk szerinti feltéttel megszórjuk és 15-17 perc alatt készre sütjük. Puha és omlós puszedliket kapunk aranyló narancsos színben :)





















Sütőtök 
gyömbér-fahéj-méz pácban sütve  . . .









A sütőtök  megérdemel egy külön bejegyzést, nagyon kedvező tulajdonságai miatt. 
 A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban és folsavban( B9 vitamin) gazdag.
 Ásványi anyagok közül mangán, foszfor, kálium és vas található benne nagyobb
 mennyiségben.
 Magas káliumtartalom miatt jótékonyan hat a magas vérnyomásra. 
A benne található antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, 
erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek megelőzéséhez
 és csökkentik a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.
 E vitamin segít a szabad gyökök megkötésében, antioxidáns hatású.
 A levét fogyasztva meghűlés ellen jó hatású. 










Hozzávalók . . .


1 db sütőtök
2 ek méz
1 kk őrölt fahéj
1 kk frissen reszelt gyömbér




Elkészítés . . . 


Sütőtököt  megmossuk, hosszában félbe vágjuk, magját kikaparjuk, nagyobb darabokra 
szeleteljük. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe sorakoztatjuk 
Sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Kis lábasban megolvasztjuk a mézet, hogy folyós állagú legyen.Hozzáadjuk 
a reszelt gyömbért és fahéjat, alaposan elkeverjük. Kenőecset segítségével 
bekenjük a tök darabok felületét. Alufóliával borítjuk az egészet és kb 1 óra 
alatt puhára sütjük.Sütés közben többször is átkenjük a mézes páccal.
Fóliát mindig tegyük vissza, nehogy a méz miatt megégjen a tökünk :)
Amikor jól átsült a zöldségünk finom krémes állagú lesz. A megpuhult tököt 
átkenjük még egyszer a mézes páccal, ezzel szép fényt adva az aranylón színének :) 
Melegen vagy hidegen fogyasztva ízletes őszi csemege.


Tipp . . .

A megmaradt sült tököt mixerrel pürésítsük, mert nagyon sokféle ételhez tudjuk 
majd felhasználni...
Sőt, a fagyasztást is remekül bírja bedobozolva!



















2013-09-24







Sütőtökleves - körtével . . . 









A sütőtök gazdag téli vitaminforrásunk.A sütés-fõzés során C - vitamin tartalmát sajnos
 elveszti, de bõven marad benne B1- és B2 - vitamin, nikotinsav. Különösen gazdag
 karotinban, ami fõleg szemünk egészségének megõrzése szempontjából hasznos. 
Nem utolsó szempont az sem, hogy olcsón megvásárolható és a termesztése sem
 igényel magas szintû mezõgazdasági ismereteket.Kerüljön tehát minél többször az
 asztalunkra, ne csak sült tök formájában, de levesnek, befõttnek, süteménynek, 
esetleg tortának is díszítve. Az asztalunkra kerülhet még leves, befõtt, ivólé, 
sütemény formájában is. (Forrás: Nagydobos község honlapja)









Hozzávalók . . .
 (2 főre)


30 dkg sütőben sült sütőtök 
2 db érett puha körte
1,5 dl tejszín
1 kk vanília esszencia
méz(opcionális)

Tálaláshoz adhatunk . . . 

pirított napraforgót, esetleg diót, szeletelt mandulát
Parmezán sajtot , kék sajtot, ízlésünknek megfelelően




Elkészítés . . . 


Az előzőleg már puhára sütött tökből és tisztított puha körtéből botmixer 
segítségével pürét készítünk, amit vaníliával és mézzel ízesítünk, 
valamint tetszőleges mértékben tejszínnel hígítunk.
Az ízesített pürét újból krémesre turmixoljuk, olajos magvakkal, 
sült sütőtök darabokkal tálaljuk. 
Jó étvágyat!