2013-09-17





Cukros Gomb keksz . . . 









Cukros-omlós falatnyi  teasüti ... kávé süti ... kínálós ... vagy aminek szeretnéd :)



Hozzávalók  ~30 db-hoz


20 dkg finomliszt
5 dkg kukorica liszt
1 ek cukor
1 tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
csipet só
1/2 citrom leve
18 dkg margarin








Elkészítés . . . 

A kétféle lisztet sütőporral és csipet sóval elkeverem. A tojást sárgáját a puha margarinnal és cukorral habosra kavarom, majd hozzá gyúrom a lisztes keveréket. Jól formázható masszát kapunk, amit folpack fóliába csomagolva hűtőbe teszünk pihenni fél órára. Erősen lisztezett deszkán 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk tésztákat és 4 cm-es kör kiszúróval köröket szaggatunk. Egy kisebb átmérőjű pogácsa szaggatóval lenyomatot képezünk vigyázva nehogy teljesen átnyomjuk a tésztát, és fogpiszkálóval gomblyukakat szúrunk  a körök közepébe ;)
Citrom levével lekenjük a gombokat és óvatosan vaníliás cukorba mártjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt világosra sütjük. Ne szárítsuk ki, mert nem lesz omlós :)

















Almás tortapite 








Gyerekeim rajonganak az almás süteményekért és ősz révén most elég gyakran el is készülhet .
Párom a sütemény szélét részesíti előnyben ... hát itt akad egy egész karikára való belőle ;)



Hozzávalók . . .24 cm-es piteformához


tésztához . . .

50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tojás sárgája
csipet só
2 ek porcukor
1/2 kk fahéj
1/2 citrom reszelt héja

töltelékhez . . .

5 db közepes savanykás alma 
2 ek cukor
1/2 citrom leve
1/2 kk gyömbér
1/2 kk fahéj
1/2 kk őrölt szegfűszeg
1 ek puha vaj
2 cs vaníliás cukor
csipet só

sütéshez . . .

2 ek zsemlemorzsa









Elkészítés . . . 


Először a tésztát gyúrjuk össze a megadott hozzávalókból. Amennyiben túl morzsalékos lenne az állaga egy kis tejföl hozzáadásával javíthatunk rajta. A kész tésztát folpackba csomagoljuk és kis időre a hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk és kis vékony szeletkékre vágjuk, a fél citrom levével meglocsoljuk. Kis lábasban a tűzhelyen vajat melegítünk és a szeletelt alma darabkákat hozzá tesszük.Cukorral és a fűszerekkel ízesítve puhára pároljuk, majd félre rakjuk.
Sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Pite formát vékonyan kivajazzuk és a tészta kétharmad részét kezünkkel egyenletesen belenyomkodjuk.
Villával több helyen megszurkáljuk és 6 perc alatt  középső rácson világosra  elősütjük. Kivesszük a sütőből és meghintjük két evőkanálnyi zsemlemorzsával, erre kanalazzuk az almás- fűszeres illatozó tölteléket. 
A tészta megmaradt  egyharmadával tetszőlegesen díszítjük a pite tetejét.  A tészta darabokat lekenjük  tojás fehérjével. Sütőbe visszatéve középső rácson ~20 perc alatt aranybarnára sütjük. 


Tipp . . .

Langyosan de inkább hidegen szépen szelhető. ( Megnézném ki bírja addig :)))
Tálalásnál egyszerűen porcukorral hintjük. Akár tejszínhabbal, fagylalttal is kínálhatjuk .
1 kis pohár natúr joghurtba elkeverünk 1 cs vaníliás cukrot és 1 mk őrölt fahéjat- remek savanykás öntetet kapunk . . .










2013-09-16




Bundázott csirkemáj, 
csíkos mediterrán krumplival . . . 






A belsőségek nem valami nagy népszerűségnek örvendenek nálunk, de azért próbálkozom más-más ízű elkészítésükkel...hátha...egyszer rajtam kívül más is megszereti a családban ;)



Hozzávalók . . . 4 személyre 


500 g csirkemáj
1-2 gerezd frissen préselt fokhagyma
majoránna, só, bors

 a bundázáshoz . . . 


6 ek kukoricaliszt
2 ek síma liszt
1 ek étkezési keményítő
késhegynyi szódabikarbóna 
víz, csipet só

 olaj a sütéshez . . .



Elkészítés . . . 

A májakat szépen megtisztítom, nagyobb ereket kivágom és óvatosan megmosom.frissen zúzott fokhagymába borsot és majoránnát keverek, ezzel bedörzsölöm a májakat. Mindkét oldalukat vékonyan meghintem étkezési keményítővel.
Elkészítjük a bundázó mázat... ehhez a kétféle lisztet és a szódaport összekeverjük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy palacsinta sűrűségű masszát kapjunk. Csipet sóval ízesítjük.
Olajat felhevítjük és a májakat a masszába mártjuk, majd mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. 
 Vigyázat a máj hajlamos a fröcskölésre, nehogy megégessük magunkat!
Papírtörlőre szedve leitatjuk a felesleges zsiradékot. Mediterrán csíkos krumplival tálaltam...és a májat csak ekkor sóztam ;)

Jó étvágyat!














"Csíkos" burgonya 
mediterrán ízekkel . . . 








"Krumplifalók csapatát" erősítjük továbbra is a családban :)
 Sokféle verzió kering nálunk, ám ez a belül omlós és puha,
 kívül ropogós és sós változat igazán nyerő. . .és az illata . . .hm . . .


Hozzávalók . . . 
4 személyre

8 db közepes burgonya
1 db kisebb cukkini
olívaolaj
paradicsom, zöldhagyma
1 -1 ág rozmaring és bazsalikom
barbecue fűszerkeverék
durva tengeri só








Elkészítés . . .



Sütőt előmelegítem 200 fokra.
Burgonyákat megtisztítom és egy éles késsel sűrűn beirdalom kb a feléig,
 vigyázva, ne vágjam át teljesen ;) sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom , 
majd karikákra vágott cukkinit csúsztatok  közéjük. Paradicsomot, 
zöld hagymát negyedelve helyezek rájuk. Az egészet meglocsolom ízlés szerint 
olíva olajjal és a fűszerkeverékkel. Bazsalikom és rozmaring levélkéket tépdelek rá. 
Durva szemű tengeri sóval sózom.
 Sütőben középső rácson fólia takarás nélkül, aranybarnára sütöm. 
Köretként is tálalhatjuk, vagy akár 
vegetáriánusoknak önálló ételként is kiváló egy idény salátával szervírozva.
Jó étvágyat!



















2013-09-13






Paradicsomos Sült húsgombócok . . .
spagettivel










 Olaszos ízek kedvelőinek jó választás, gyors,ízletes és laktató! Gyerekeimnek bármikor és bármilyen napszakban adhatnám, annyira szeretik ;) Amíg a húsgombócok pirulnak a sütőben, elkészül a mártás és a tészta is , azonnal tálalható . . . cirka 30 perc alatt!










Hozzávalók . . .

húsgombóchoz . . 

50 dkg darált pulyka hús
1 egész tojás
só, őrölt bors
1 gerezd  zúzott fokhagyma 
zsemlemorzsa 
1 tk olívaolaj

szószhoz . . .

2 ek olívaolaj
1 doboz darabolt paradicsom
1 közepes sárgarépa(reszelve)
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 zellerszár(angol)
1 ág friss bazsalikom levél
1 kis ág friss oreganó és kakukkfű
só,bors

500 g spagetti(vagy bármilyen olasz tészta)






Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 180 fokra.Tepsit sütőpapírral bélelünk, hogy ne kelljen maszatos kézzel babrálnunk ... A darált húst , -zúzott fokhagymával, -tojással, -fűszerekkel jól átgyúrjuk és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól gombócólható legyen :) Olívaolaj szerepe a masszában, hogy szaftosabb állagú legyen a húsunk, ne száradjon ki.A gombócokat célszerű vizes kézzel formázni,így nem ragad az összes massza a kezünkhöz. Kb  diónyi gombócokat gyúrunk, és a sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
 kb 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek . Nem kell forgatni! De figyeljünk rájuk , mert hamar meg tudnak pirulni!
Tésztát kifőzzük a csomagoláson feltüntetett idő alatt lobogó sós vízben ... Leszűrjük, kevés olajjal locsoljuk és melegen tartjuk.
Elkészítjük a mártást ... sárgarépát, vöröshagymát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és az olíva olajon előzőleg megfuttatott zúzott fokhagymához adjuk.Zellerszárat apró kockákra vágva szintén a mártás alaphoz tesszük. Sózzuk, borsozzuk és a friss fűszerek leveleit összeaprítva feltúrbózzuk az ízeket, saját szájízünk szerint. Puhára pároljuk a zöldségeket. (Ez csak pár percet vesz igénybe) Paradicsom konzervet beleöntjük a zöldséges alapba,újból  felforraljuk, és kézi mixerrel durvára turmixoljuk.
 Úgy gusztusos,ha rusztikus a látvány és minden összetevő színe szépen tud érvényesülni ;)
 Jó étvágyat!!!



















 Csokis- Gyömbéres keksz . . .







Keksz rajongók, ezt szeretni fogjátok! Ropogós, tölthető... egy igazi túlélő csomagba is remek választás, pld utazáskor, kiránduláskor. Az iskolai uzsi csomagban pedig tuti meglepetés!!!



Hozzávalók . . . ~ 34 db-hoz


10 ek liszt
8 csapott ek. Holland kakaópor(cukrozatlan)
20 dkg margarin
2 tojás
20 dkg porcukor
csipet só
2 csapott kk. sütőpor
2 kk gyömbérpor 
(friss gyömbér a legtutibb:)
csipet só







Elkészítés . . . 


Sütőt előmelegítjük 200 fokra. A hozzávalókból jól formázható ,selymes tésztát gyúrunk.
3-4 mm.re nyújtjuk és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. 6 centi átmérőjű kiszúróval dolgoztam.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatva, 6-8 perc alatt kisütjük.
Azonnal fogyasztható ropogós keksz, de akár zárható dobozba téve, több hétig is eláll  :)
Persze, csak  ha jól eldugod !!!
















Tejszínes - Cukkinis spagetti,
 szárított paradicsommal . . .








Lassan lecseng a cukkini szezon is,de azért még lehet szép példányokat kapni a piacon.
 Nagy sikere volt ennek a rakott tésztának, így  már többedszerre készítettem el.








Hozzávalók . . . 4-6 főre


1 kisebb cukkini(reszelve)
2 ek olaj
1 ek vaj
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 natúr tömlős sajt
15 dkg felvágott vagy virsli ...
só, fehér bors
3-4 db aszalt paradicsom(a friss is kiváló)1 dl tejszín
egy marék friss kapor
1 tk keményítő
1 egész tojás
 500 g spagetti

Tetejére ... 
 reszelt sajt, szalonnapörc, tejföl



Elkészítés . . . 


Lobogó sós vízben kifőzzük a spagettit, zacskón található utasítás szerint. Roppanósra főzzük,hiszen még megy rá a szaftos zöldség!
Eközben a cukkinit meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, enyhén sózzuk.
 Olaj és vaj keveréken megpirítjuk a kétféle hagymát, hozzá adjuk a kicsavart cukkinit és a fűszereket.
Amikor megpárolódott a zöldségünk, a csíkokra vágott felvágottal és tömlős sajttal dúsítjuk.
Lecsepegtetett roppanós tésztához keverjük sajtos zöldséges masszát az apróra vágott kaprot és aszalt paradicsomot.
A tejszínben elkeverjük a keményítőt a tojást és hozzákeverjük a tésztához.
Kivajazott tálba öntjük, tetejét reszelt sajttal szórjuk és előmelegített pirosra sütjük.









Tipp . . . 


Elkészült tésztaételt tejföllel pirított szalonnapörccel és friss petrezselyemmel kínálhatjuk. . . 








2013-09-11




Zöldborsós - tejszínes - csirkecombok . . .
pennével







 Gyors ,ízletes, tetszetős és laktató...nálunk ezek a főbb szempontok egy-egy hétköznapi ételnél.
Csirke husi mindig jöhet gyerekeimnél, na meg persze a tészta is adu ász ;)




Hozzávalók . . . 4 személyre

1 kg csirkecomb(bőr nélkül)
20 dkg zsenge zöldborsó(mirelitet használtam)
2 ek olaj
2 dl főzőtejszín
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
frissen reszelt szerecsendió (1 kk)
só, fehér bors
3 dl alaplé
1 tk étkezési keményítő

Körethez  . . .

50 dkg penne tészta
1 ek olaj,só






Elkészítés . . .

A csirke combokról a bőrt eltávolítjuk, alaposan megmossuk, és a csont mellet mindkét oldalt bevagdaljuk.
Felhevített olajon a vöröshagymát és fokhagymát megfuttatjuk, rátesszük a combokat. Mindkét oldalukat fehéredésig pirítjuk és hozzá adagoljuk a mirelit borsót. Felöntjük alaplével és fűszerezzük ízlésünk szerint. 
Tésztánkat lobogó sós vízben 1 ek olaj társaságában az előírt ideig kifőzzük. Ügyeljünk rá hogy ne  puhuljon meg túlságosan, mert a borsós ragunak nem lesz hová tapadnia !
Amikor a húsok már jól átpuhultak, tejszínbe belekeverjük az étkezési keményítőt, ezzel sűrítjük a borsós szaftunkat.Pár percig forraljuk és elkészült laktató könnyed ételünk :)














Coleslaw . . .

Amerikai káposztasaláta








Amerikában annyira népszerű saláta, hogy állítólag egy átlagos amerikai legalább hetente egyszer eszik ilyet. Itthon sem teljesen ismeretlen. "Ahány ház annyi szokás" alapon készül őshazájában is :) Én a majonézes verzióra voksoltam ... jól tettem ! Bőséges és kiadós !
Maga a coleslaw név a holland “koolsla” szóból származik, ami az eredeti “koolsalade” – káposztasaláta – szó rövidülése. Ez egy viszonylag könnyű, finom saláta. Az amerikaiak általában sült krumpli vagy grillezett ételek mellé eszik, de bármilyen, nem szószos fogás  mellé jó.







Hozzávalók . . . 8-10 főre


1 db kisebb fej fehér káposzta
2 db közepes vörös hagyma
2 db közepes sárgarépa
3 dl majonéz
3 dl tejföl
1 tk só
1 kk fehérbors
1 púpos ek cukor
1 ek tárkonyos ecet



Elkészítése . . . 


Zöldségeket megtisztítom és lereszelem.Hozzáadom a fent megadott hozzávalókat, alaposan összekeverem és jól záródó edényben legalább 3-4 órát pihentetem hűtőben.


Tipp . . .

Kiváló partykaja! Piknikhez és sütögetésekhez natúr húsokhoz, grill zöldségekhez, egyaránt jóízű köret. 
Akár önmagában is nagyon finom:)
Nálunk uzsonnára készült grillezett virsi, grillezett camembert és pirítós társaságában , gyümölcsös sörrel öblítve ;)












Répás kiflik . . .







Ezek a kis lekváros kiflik, egyike azoknak az apró édes sütiknek amik nagy kedvencei gyerekeimnek.
 Tojás nélkül készül így már elég korán adható babáknak is, és nem utolsó sorban a takarékos konyha finom eleme is lehet.
Ami nem szokványos hozzávaló, az a répa. Higgyétek el megéri kipróbálni !
Ez alkalommal gyerekkori barátnőm és kislánya érkezésére készítettem el :)


Hozzávalók . . . 32 db-hoz

30 dkg liszt
20 dkg margarin
15 dkg reszelt sárgarépa (kis lyukú reszelőn)
1 kk őrölt gyömbér
csipet só
lekvár a töltéshez (ízlésünknek megfelelően)

vaníliás porcukor a hempergetéshez




Elkészítés . . .

Sárgarépát megtisztítjuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük.
A lisztben elkeverjük a gyömbérport és a csipet sót.
 Nem , nem tévedés a tésztában nincs cukor, sem sütőpor!!!
A lisztet puha vajjal összegyúrjuk.
 Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, egy jól gyúrható vajas tésztát kapunk.
20 percet hűtőben pihentetjük. Csodaszép színt ad a sárgarépa  a tésztának .






Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Szobahőn kiengedve kétfelé vágjuk a tésztát és lisztezett alapon "kör alakúra" nyújtjuk. 
Pizzavágó segítségével 16 cikkre vágjuk.
Külső felében kevés lekvárt kanalazunk, feltekerjük kis kifli formává.
A maradék tésztánkkal ugyan így járunk el :)
A lekvár ízét tekintve, a savanykásabb ízvilágúakat ajánlanám...






Sütőpapíros lemezen 15-20 perc alatt "világosra" sütjük. Még forrón egyesével vaníliás porcukorba hempergetjük, rácsra téve hűtjük.
Jól záródó fém dobozban akár több hétig is friss marad ...(ha marad)
Dupla adag készítésénél alább már nem is adom :)))











Tejfölös- tejszínes 
Kaporleves . . .




A tavasz és nyár ízvilága, illatos üdesége köszön vissza ebben az egyszerű levesben. Kell ennél több a jó kedvhez?
 Jaaa és pillanatok alatt elkészül:)






Hozzávalók . . . 4 személyre

1 nagy csokor kapor(nálam a fagyasztóban is csücsül mindig egy jó pár adaggal)
1,5 l zöldség vagy húsleves alaplé
2 ek olíva olaj
1 ek liszt
só, fehér bors
1 dl tejszín

tetejére . . . 
 tejföl

feltétnek ...
2 db kifli
1 ek vaj
1 ek szezám mag
kevés fokhagyma só




Elkészítés . . .

Olajon megfuttatjuk a lisztet és rádobjuk a finomra vágott kaprot. Gyors mozdulatokkal elkeverjük és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk és tejszínnel dúsítjuk.
Felforraljuk és elkészültünk :)
Feltéthez a szikkadt kiflit karikákra vágjuk és a felolvasztott vajon, serpenyőben megpirítjuk, fokhagymás sóval és  szezámmaggal hintjük. Az aranybarna kiflikarikákat  levesünk tetejére rakosgatjuk és tejföllel locsoljuk.... Forrón fogyasztva a legfinomabb :)


Tipp . . . 

Érdemes kaporból bespájzolnunk télire, sokszor vesszük hasznát télen amikor friss ízre vagyunk kiéhezve. Apróra vágva és szárastól is rakok a fagyasztóba. Kivéve olyan , mint friss  állapotában :)
A feltétből nagyobb adagot szoktam készíteni,mert a finom ropogtatni való csak úgy elillan nálunk láthatatlanul  :)))









2013-09-09





Magyaros burgonyaleves 
- füstölt kolbásszal . . .








Ősz van :(  Ilyenkor a hűvös és csapadékos időjárás miatt, különösen j
ól esnek a forró és tartalmas levesek! Főleg ha csupa hungarikum 
van benne ...nemde ?








Hozzávalók . . . 4  személyre


60 dkg burgonya
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 ek olaj
2 kk édes nemes őrölt fűszerpaprika
2-3 babérlevél
só,bors
1 kk erős paprikakrém
1 kk szárított tárkony (persze a friss zamatosabb :)
1 szál füstölt száraz kolbász
1 ek. étkezési keményítő(vagy liszt)
1 dl tejföl



Elkészítése . . .


Burgonyát és vöröshagymát megtisztítjuk és kockára vágjuk.
Mélyebb fazékban olajat hevítünk és az apróra vágott hagymát megfuttatjuk rajta.
Megszórjuk fűszerpaprikával és felöntjük az alaplével.
 Beletesszük a burgonya kockákat és a fűszereket, ízlésünk szerint.
Kis lángon főzzük. Füstölt kolbász bőrét lehúzzuk, karikákra vágva levesbe tesszük.
Folytatjuk a főzést egészen addig, amíg a burgonya kockák megpuhulnak. 
Tejfölben elkeverjük a keményítőt és kevés leves merünk hozzá, újból keverjük és besűrítjük vele tartalmas magyaros levesünket.
Kíméletesen főzzük forrásig és készen vagyunk.
Keményítővel szeretek dolgozni, mert sokkal selymesebb állagú tőle az étel :)
Tálaláskor a tetejére tejfölt csorgatunk.  
Friss ropogós héjú kenyérrel  kínálva még tökéletesebb a vidéki összhang :)

Jó étvágyat!