2014-07-05





Liebster Award Díj
stafétája az OlajBogyón...









A "vándor díj" hozzám is elérkezett.
Köszönöm a bizalmat a két szívemnek nagyon
 kedves bloggerinának - Reginának a HahóPihe blog
 írójának(akivel szinte földik vagyunk)egy dinamikus
és ötletekből kifogyhatatlan hölgyemény,
csupa-csupa izgalmas recepttel.
Valamint Kristinának, azaz Cheffeleségnek, aki egy 
Olasz mentalitással fűszerezett, izgalmas blogot vezet.
Mediterrán ízek és életvitel nagy rajongója vagyok
így bukkantam rá szuper ötleteket tartalmazó blogjára,
ugyanis Kristinke nemhogy a "talján világ" szerencsés
 lakója, de még ráadásul egy profi séf szerető
 társa is :D Igaz csak virtuálisan,
de annál nagyobb szeretettel követem nyomon 
ténykedésüket :D
Ez a díj egy egyfajta staféta, ami végig söpör
szinte mindenkinél aki gastro blogot vezet... 
amivel nincs is semmi gond...sőőőőt, 
csak egyszerűen rövid időn belül
 megszakad a lánc. Ezért akinek és tovább adom
a "stafétát" az nézze el nekem, ha már más
 is gondolt rá kérdéseivel rajtam kívül :D

Egyik kérés, többek között, hogy kérdéseket kiötölve
arra választ reméljünk és kapjunk is...Hú!...na itt voltam 
bajban igazán, hiszen akiknél rendszeres "virtuális"
vendég vagyok, merőben eltérő személyiségek, 
különféle főzési praktikákat-technikákat-irányzatokat alkalmaznak, ami ugye örökös kíváncsiságot 
szül a kis buksinkban. Többek között, 
ettől is érdekes a gasztro-blogot írók
 színes-ízes világa :D mindenkitől más és más dolgot
 kérdeznék, ám maradjunk a feladatnál :D
.
.
.

1- Mi az ami megmozgatja a fantáziád? Mi inspirál a
receptek megvalósításához vezető "ízes" úton?

2-ha lehetőséged adódna, mely ország ételeivel 
ismerkednél meg behatóban? Hol lennél kukta 
a nagy világban?

3-Van kedvenc fűszered, fűszer-növényed, amit 
semmiképp sem hagynál ki, szinte egy ételből sem? :D

4- Előfordult már veled az a gondolat, hogy feladod
a blog írást?...ha igen mi/ki volt a mozgató
 rugó,hogy semmiképp sem tedd meg? :D

5-Hétköznapi vagy inkább a multi kulturális 
irányvonalat képviseled ételeiddel,süteményeiddel?

6- ha...tartanánk egy össznépi blogger workshopot, te
mivel/miben tudnál hozzá tenni a többiek
sikeres,élménydús blogolásához?

7-Szívesen veszel részt játékokban, vagy csak 
inkább a háttérből drukkolsz a többieknek?


akiknek pedig tovább vándoroltatnám a "díjat",
természetesen a teljesség igénye nélkül! :D



Ági - Boldog Kukta
Helga - Hekvanc
Edina - Dina világa
Ildi - IldiKokki

Reménykedem benne,hogy kérdéseimre legalább itt
 a blogon választ kapok, ha nem, az is teljesen érthető
és elfogadható lesz :D

.
.
.
...a másik feladat pedig a válaszadás...


Regina kérdései sorrendben...

Sütni vagy főzni?

Mindkettő verzió a szívem csücske, nem tudnék
választani közülük :D A főzés után, heti rendszerességgel
minimum 3 alkalommal is készül valamilyen sütemény...

Adni vagy kapni?

Lehet,hogy közhely, de inkább adni :D 
Amikor édesanyává válik egy nő, 
onnantól kezdve mindennek felülírhatatlanul 
más és más értékrendje lesz :D Ejnye no, 
azért csak nőci vagyok a kisördög bennem
 is bujkál...ki ne szeretne piciny meglepkéket 
kapni néha??? :D

Hotel vagy sátor?

Hihihihi ... beletrafáltál-régen, az ősidőkben
vízi túrázó révén, számtalanszor állítottam sátrat
egy külön világ volt az, ami örökre szívem csücske marad!
Dunai lány révén, párommal is sokáig sátort húztunk,
egészen a gyerkőcök érkezéséig, ma már kényelmes vagyok
és szálloda párti lettem!
(megmozgattad a fantáziám bevallom...sátort
állítok a kertben...kell a feeling ;)

Tenger vagy tó?

Teljesen mindegy, csak vízpart legyen!!!!!

Kedvenc blogbejegyzésed?

Ilyen nincs...mindig a legújabb a nagy "szerelem"

Mi késztetett a blogolásra?

Itthon a skacokkal kellett valami hobbi,
ami csak az enyém, ami kikapcsol, feltölt :D
 meg hát a sok-sok cetli
amire jegyzeteltem, folyton elkallódtak :(
A családi és baráti biztatására össze foglaltam
a röpke facebok bejegyzéseket egy "élhetőbb"
albumba, amit a gyerkőcök is bármikor elő hívhatnak
a virtuális világ hasábjairól :D Külön öröm
no meg persze doppingszer, ha mást
 is érdekel amit csinálok !!!

Miért ez lett a blogod neve?

ÓÓÓ ez egyszerű! Mert imádom ezeknek a bogyóknak
minden fajtáját...amolyan "Gombóc Artúr"
effektus... no meg a mediterrán
mentalitás! Valamelyik tenger partján 
élve szeretnék megöregedni ! :D

 Nézed a foci VB-t? Kinek drukkolsz?

Nem igazán köt le a futball nézése, 
az inkább a fiúkáim reszortja :D


Kristina kérdéseire a válaszok...


1. Miért kezdtél blogot írni?
Erre a válasz, föntebb megtalálható! :D

2. Mi a specialitásod, amit bármilyen vendég fut is be, előkapsz?

Specialitásom nincs :D A spontán dolgokat
szeretem, szinte sosem tervezek előre!
A stressz pedig kimondottan doppingol,
abszolút új helyzeteket,ízvilágot teremt :D

3. Recept után vagy kreativitásodból táplálkozva készíted az ételeket?

A kedvenc "lazítós" elfoglaltságom,hogy külföldi
oldalak gasztro fotóit nézegetem,
onnan gyűjtve inspirációkat. Az izgalmasabb
szép képeknél a receptbe is bele-bele olvasok.
Előfordul,hogy jegyzetelek, de úgyis meg
 fogom változtatni, saját szájízre igazítani...
így vicces teret nyer a jegyzetelés maga :D
Kreatív lennék? ezt döntsék el akik olvassák
 a blogom...inkább spontánnak titulálnám magam :D

4. Szereted-e, ha más főz neked, kritizálod-e (magadban) az ételt és aztán otthon nekifutsz-e, hogy tökéletesítsd?

SZERETEM más főztjét élvezni :D Sosem kritizálok,
hiszen attól különleges, hogy ő maga készítette,
 szeretetből és rákészüléssel! A jó barátok 
társasága még a kevésbé ízletes étel is 
profivá varázsolja :D
Az éttermi ételeknél, már kritikusabb vagyok,
ha nem ízlik, egyszerűen ott hagyom!
...de sosem jutott még eszembe, hogy
tökéletesítsem azok hiányosságait :DDD


Köszönöm lányok a díjat,azaz a bizalmi stafétát!
Igazán jól esett a lelkemnek, hogy gondoltatok rám(is)!



Puszi Ani















2014-07-04








Levendulás kajszi turmix...
















Kissé túlérett kajszi barackok birtokába jutottam,
 így mihamarabb cselekedni kellett mielőtt
 az enyészeté lennének ezek az aranysárga
 zamatos gyümölcsök. Tízóraihoz közeledve, kézen
 fekvő volt a megoldás...turmixoljunk!
Kajszi a levendulával szerintem páratlan párost
alkotnak, így belőle is csempésztem
néhány virágmorzsányit hűsítő italunkba...






Hozzávalók...
(2 személyre)


6 db kajszi barack
150 ml natúr joghurt
1 tk levendula virágmorzsa
1 ek virágméz
pár csepp citromlé
ásványvíz









Elkészítés...


Barackok gyümölcs húsát egy magas falú 
edénybe kanalazzuk, kevés citromlét csorgatunk rá.
Levendula virággal és mézzel ízesítve, a 
joghurttal és némi ásványvízzel együtt,
selymes állagúra mixeljük...ha túlságosan
sűrűnek ítéljük a turmix állagát,
ásványvízzel tovább hígíthatunk rajta.
Jól behűtve kínáljuk :D

























Tejszínes-kajszis pite...




 











Az örök szlogen...egyszerű és nagyszerű :D
És valóban az! Kovács Lázár, egy az újságban 
látott szilvás pite receptjét adoptáltam át
 a mi szánk ízére...(azaz teljesen átreformáltam :)
Izgultam, mert nagyon finomat szerettem volna 
kihozni a kombinációból. Nagy -nagy örömömre 
olyan jól sikeredett, hogy a két kicsi gyerkőcöm,
a fél pitét befalta, mire a két munkás legényünk
 délután hazaért :D ...jaaa és a levendulás porcukrot
is el kellett oroznom előlük, mert különben,
abból sem maradt volna egy porszem sem :D








Hozzávalók...
(28 cm-s piteformához)


pite tészta...

4 ek búzaliszt
2 ek kukoricaliszt
300 ml főzőtejszín
4 tojás
4 ek cukor
1 tk sütőpor
egy csipet só



feltét...

8-10 szem kajszibarack gyümölcshúsa
egy nagy maréknyi magozott cseresznye
2 ek virágméz
2 tk kukorica keményítő








Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, piteformát 
vékonyan kivajazzuk,lisztezzük.
A kétféle lisztet sütőporral átszitáljuk,
 félre tesszük.
Barackok gyümölcshúsát mézzel ízesítve 
botmixerrel pürésítjük.Csomómentesen hozzá
keverjük a kukorica keményítőt.Egy erős
műanyag zacskóba töltjük,aminek végét bekötjük
és felhasználásig félre tesszük.
Tojásokat csipet sóval és a cukorral kihabosítjuk,
 tejszínt csorgatunk hozzá, majd a
 liszt keverékkel együtt simára mixeljük.
A folyós tészta alapot piteformába öntjük,
barackos pürét tartalmazó zacskó egyik végén
kis lyukat vágunk és spirál alakban aranyló
sárga mintát rajzolunk a tészta tetejére.
Cseresznye darabokkal díszítjük és forró 
sütőbe tolva, 35-40 perc alatt készre sütjük.
Az utolsó 10 percben sütőpapírral fedtem 
a pite tetejét, nehogy megégjen.
A formában hagytam kihűlni, amikor már 
langyos volt,levendulás porcukorral 
hintettem a tetejét.
Nagyon kellemes zamatos sütemény, 
amivel a levendula íze tökéletes harmóniában van.
No és a kétféle aranysárga szín találkozása,
látványnak sem utolsó!
Kötényeket felkötni...süssetek finomakat!




































Levendulás porcukor...








Nem recept,csak egy egyszerű ötlet... üvegbe zárt 
cseppnyi nyárelő, annak egyik legősibb 
virágával fűszerezve...Elkészítésében 
bizonyosan nem vagyok úttörő,
de az biztos, hogy ezentúl minden
 évben elkészítek majd egy üvegre valót belőle!
Levendula-vanília-porcukor csodás találkája ez.
Hozzávalók aránya...amit én 
alkalmaztam az a 200 g kristálycukorhoz
1 szál levendula virágmorzsája. 100 g -hoz
adagolva is kipróbáltam, de túlzottan illatos,
már-már szappanos jelleget öltött, így maradtam 
a dupla cukor 1 szál virág aránynál :D
Elkészítése...nagyon egyszerű.
A kimért kristálycukorban elkeverjük a levendula
 virágmorzsát és egy-két cseppnyi vanília esszenciát.
Kávédarálóba adagolva porrá őröljük, és már kész is!
Jól záródó üvegbe töltjük, rabul ejtve az aromákat.
Sütemények, kekszek tetejére hintve, valami felséges
kulináris pluszt tud nyújtani!
Gyerekeimnek oly annyira tetszett ez az édes 
kombináció, hogy a kajszis pite mellé
kiskanállal ették volna,
ha az a volna, pont ott nem volna :D
Kellemessen-illatos kísérletezést !


































 Karfiol lepénykék...
olaszos ízvilággal


















Egyik nagy kedvencem a karfiol- sokféle formában 
elkészítettem már, de így tényleg ütős lett :D
Mi is lehetne rossz benne? ...hiszen 
közkedvelt, friss fűszernövényeket és 
a paradicsomot hívtam segítségül.
Mindezt, simulékonyságáról híres mozzarella 
sajttal fogtam össze...nos érdekel? Olvass tovább!







Hozzávalók...
4 személyre



lepénykékhez...


1 közepes fej karfiol
friss oregánó levélkék
(a szárított is megteszi :)
1 tojás
nagy csipetnyi só
frissen őrölt bors
50 g reszelt mozzarella sajt



töltelék...

6-8 db friss bazsalikom levélke
2 evőkanálnyi paradicsom püré/vagy ketchup
50 g reszelt mozzarella sajt








Elkészítés...


Karfiolt rózsáira szétszedve, sós forró vízben 
puhára pároljuk, majd szűrőbe téve lecsepegtetjük.
Sütőt előmelegít 220 fokra,tepsit sütőfóliával bélelünk.
Egy villával szétnyomkodjuk a puhára főtt zöldséget
 és a benne maradt nedvességet a lehető 
legalaposabban kinyomkodjuk.
Az így kapott karfiol pépet sózzuk és fűszerezzük,
tojás és reszelt mozzarella sajtot keverünk hozzá.
Egy kanál segítségével 4 db lepényként 
alakítunk ki a sütőpapírozott tepsin.












10 percre az előmelegített sütőbe tolva elősütjük,
kivesszük és tetejüket megkenjük
paradicsom pürével/ketchuppel, reszelt sajttal hintjük
és vékonyra metélt bazsalikomot szórunk rájuk.











Újbóli 6-8 perces sütés következik.
Sütőből kivéve egy húslapáttal félbe hajtjuk 
és azon melegében friss kevert salátával
kínáljuk. Akár köretként is el tudom képzelni...
Kissé macerásnak tűnik az elkészítés(pedig nem az ! :)
Bátran fogjatok hozzá, mert megéri!


























2014-07-03








    Csokoládé torta
     cappuccino habbal...









Megtisztelő felkérésnek tettem eleget ezzel 
a csokis tortával, ami egy kamasz leányzónak
 készült. Ízben az igazán klasszikus
sémát kellett követnem,mert bánatomra
 a hölgyemény, nem szereti a gyümölcsös
 süteményeket, hiába tobzódunk az évszak 
által bennük :( A csokoládés torta számomra
konzervatív és nem túldíszített formációra
utal, így lett minimalista és semmi "csicsa"
a díszítés. Ez a krém igazán markánsan csokoládés
amit szerettem volna egy picit finomítani...
szerencsére Luca a kávé ízt is szereti,
 így a torta közepére csempésztem belőle
 "meglepetésként"








Hozzávalók...
(24 cm-s torta karikához)


tortalap...


8 db tojás
180 g liszt
160 g kristálycukor
csipet só




csokoládé(párizsi)krém...


500 g kristály cukor
180 g Holland kakaópor
300 ml habtejszín




cappucino krém...

300 ml (növényi)habtejszín
1 ek cappucino por
porcukor ízlés szerint



torta oldalára...


egyéni ízlésednek megfelelően, csoki reszelék...
darált olajos magvak...mandula forgács...
pirított kókusz reszelék...
amire éppen gusztusod támad :D











Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tortakarika
alját sütőpaparral béleljük,oldalát
enyhén vajazzuk-félre tesszük.
Tojásokat szétválasztjuk, fehérjét csipet sóval
és a fele cukor mennyiséggel, nem túl 
kemény habbá verjük. Sárgáját a cukor másik 
felével, fehéredésig habosítjuk. A két masszát
óvatos mozdulatokkal egybe telepítjük, 
majd apránként, vigyázva,hogy a habot ne törjük
hozzá szitáljuk a lisztet és elkeverjük 
a tojásos masszában. Formába töltjük és
 20-25 perc alatt készre sütjük. 
Párizsi krém(csokoládé krém) készítése...
Keverő tálba kimérjük a krémmargarin 1/3-d részét
és a kakaóport, félre tesszük.
Egy edénybe öntjük a kristálycukrot
amit elkeverünk 3 dl tejszínnel. 
Gázlángon,folytonos keverés mellett melegítjük,
 amíg a cukorszemcsék teljesen el nem olvadnak,
 és két ujjunk közé téve a szirupból, vékony
 cukorszál nem húzódik(ez a szálpróba)








Ezt a forró szirupot ráöntjük a kakaós alapra
és egy habverő segítségével simára keverjük.
A kapott kakaós masszát lehűtjük, majd a 
krémmargarin 2/3-t hozzá adagolva 
robotgép segítségével, légiesen könnyű
krémmé dolgozzuk ki. 3-4 evőkanálnyi
mennyiséget nyomózsákba félre tehetünk
 a torta tetejének dekorálásához(opcionális:)

A tortalapot 3 részre vágtam. A középső
és legfelső lap közepét egy nagyobbacska,
 kör alakú kiszúróval kivágtam félre tettem.
 A nagy lapokat megtöltöttem a párizsi 
krémmel és a torta külső felszínét 
is beborítottam vele.










 Tejszínhab, cappuccino és kevéske
 porcukorból, kemény habot vertem 
amit a torta közepében maradt mélyedésbe
 halmoztam. Egy (az előzőleg kivágott részből)
 vékony piskóta réteggel fedtem 
a habot amit, párizsi krémmel "álcázva" 
lekentem. A torta oldalát, sütőben enyhén
 megpirított kókusz reszelékkel "paníroztam"
tetejét recés habkártyával "fésültem" és 
a félretett csoki krémből-csillagcsővel
 mintát nyomva koronáztam meg...





















Mivel nem saját részre készült a torta így a 
belsejéről nem készült kép :D
Az ünnepelt azonban szemfüles volt és küldött
nekem pár fotót kedves sorokkal fűszerezve! 
Köszönöm csajok!(a már többszöri bizalmat is :D