2014-06-20






Cseresznyés saláta...










Tavasz és nyár... szín és ízkavalkád!
Gyümölcsök és zöldségek sora érik 
szépen egymás után. Lehet velük betelni?
Kicsinyke piacunkon egy idős néni árulta
szép és zsenge spenótját,amit látszólag
hajnalban szedett a kertjében...kis sámliján 
ücsörögve, kosárkájában árválkodó egy zacskónyi
portékával...ellen áthalatlan nemde ?
Másik termelőnél ropogós, nagy szemű,
 bordópiros cseresznye ... 
Miért ne párosíthatnánk őket?
végkifejlet
.
.
.
Édes-sós-savanyú-keserű-csípős 5 az 1-ben :D










Hozzávalók...
(1 személyre)


1 maréknyi zsenge bébi spenót
1 maréknyi magozott ropogós cseresznye
pár karika zöld paprika
1 tk mogyoró olaj
reszelt mozzarella sajt
pirított napraforgómag
egy csipetnyi só
frissen őrölt bors


öntet...

2 ek natúr joghurt
csipetnyi fokhagyma por
(ami opcionális, de a spenóthoz 
nagyon is passzol :)







Elkészítés...


Bébi spenótokat megmossuk, lecsepegtetjük
 és kézzel tálkába tépkedjük. Csípős zöld paprika 
karikákat szelünk rá...majd magozott
 ropogós édes cseresznyével és pirított 
napraforgó maggal dúsítjuk. Mogyoró olajat
 csorgatunk rá-sózzuk, borsozzuk és az egészet
 alaposan átforgatjuk. Végül a joghurt
öntetből pöttyentünk néhányat a saláta kupacra
 és mozzarella forgáccsal koronázzuk meg 
illatos-ropogós saláta halmunkat :D
Ropogós kenyeret tördelünk mellé és már 
kész is a tökéletes tízóraink!
Jó étvágyat!



























2014-06-19








Máktorta
  vanília krémmel...
















Dina világa blog háziasszonya, Edina folytatja a sort 
immáron 4."szakácsmustra" játékban. Közkedvelt 
 séfek, háziasszonyok receptjeit kell életre
 kelteni, azok receptúráiból válogatva. 
Rachel Allen számomra egy rég óta figyelemmel
 kísért egyéniség, aki azon túl, hogy profi 
a konyhában, igazán széles ötlet repertoárt
 vonultat fel könyveiben és tv műsoraiban is 
egyaránt. Választásom random módon, ahol nyílik 
a virtuális szakácskönyv,az lesz a befutó...
 alapon történt :D Az eredeti receptet itt találjátok.







Hozzávalók...

tortalaphoz...
(18 cm-es formához)


150 g puha vaj
100 g liszt
3 db tojás
75 g darált mák
100 g porcukor
csipet só
1 tk sütőpor



krémhez...

75 g puha vaj
125 g porcukor
0,5 tk vanília kivonat
savanykás lekvár(opcionális)



díszítéshez...

 kissé fanyar idény gyümölcs
vagy levendula virágzata
darált mák

  






Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tortaforma 
alját sütőpapírral béleljük, oldalát vékonyan
 vajjal kenjük.
Szoba hőmérsékletű vajjal habosra keverjük
 a porcukrot, majd a felvert tojásokat
 is hozzá csorgatva tovább mixeljük.
Átszitált sütőporos lisztet hozzá adagolva 
simára keverjük és az előkészített formába
 simítva kb 35 perc alatt készre sütjük
(sütő válogatja az egyéni idő intervallumot :D
Az a biztos,ha fogpiszkálóval ellenőrizzük,
hogy kellőképpen átsült-e a tésztánk! :D
Sütés után pár percet pihentetjük a formában,
 majd rácsra téve hűtjük.
A krémhez, puha, szoba-hőmérsékletű vajat
kihabosítjuk a porcukorral és vanília
 kivonattal ízesítjük...ha túl lágy lenne
 a krém, érdemes egy kis időre hűtőbe tenni
felhasználásig.
Torta formát félbe vágjuk és az alsó lapot
savanykás lekvárral kenjük(opcionális...
nálam gyerkőc külön kérése volt, ami ugye...:D
majd a felső tortalap belső oldalára,
 vaníliás vajkrémet kenve, mintegy szendvicset,
össze borítjuk. Oldalát darál cukros 
mákkal paníroztam. Így betöltve pár órára
hűs helyre tesszük. Tálalás előtt friss idény 
gyümölccsel, levendula virággal hintve vagy 
fagylalttal "társítva" kínálhatjuk :D 
Ajánlom szeretettel az elkészítését,mert
azon túl, hogy nagyon egyszerű, a tésztában lévő
vaj,kidomborítja a pirult mákszemek ízét, valamint 
a frissen szedett levendula virág, igazán
 pikánssá teszi kicsi tortácskánkat :D
Mákrajongóknál tuti sikered lesz !!!








-villanysütő- 180°C
-légkeverés
-középső rácson
 -18 cm átmérőjű tortaformában
-sütési idő: 35 perc 
-6 személy részére
 










2014-06-14







Rizsgolyók mákos-fahéjas burokban...
citromfüves cseresznye szósszal










Üde nyári csemege, amihez csak minimális, tűzhely
 melletti tartózkodás szükséges :D
...desszertnek szántam, de komplett "Édes"
vacsora kerekedett belőle :D











Hozzávalók...
(25 db golyó)

golyókhoz...

2 dl (darált) rizs
4 dl tej
1 ek cukor
1 tk vanília aroma
1 narancs reszelt héja
csipet só


mák burokhoz...

100 g mák
100 g porcukor
1 mk őrölt fahéj
1 ek vaj


cseresznye szósz...

500 g magozott cseresznye
2 ek cukor(opcionális)
1 ek citromlé
3 dl natúr joghurt
1 mk őrölt szegfűszeg
2 tk kukorica keményítő
5-6 citromfű levélke







Elkészítés...


Mákot és cukrot ledaráljuk, fahéjjal ízesítjük,
majd serpenyőben olvasztott vajon, pár perc
 alatt megpirítjuk. Folyamatos kevergetés szükséges, 
nehogy megégjen a mák :)-félre tesszük.
.
.
.

Kávé darálón megőröljük a rizs szemeket.
Fűszerezve és tejjel felöntve sűrű péppé főzzük,
lehűtjük. A lehűlt rizspépből vizes kézzel,
zöld diónyi gombócokat gömbölyítünk, amiket
 az előzőleg elkészített vajas-fűszeres
 mákba forgatjuk. 
.
.
.

Gyümölcs szószhoz a cseresznyét kimagozzuk, 
lábosba téve ízesítjük, pár perc alatt
puhára pároljuk. Joghurtban elkeverjük
 a keményítőt és az apróra vágott citromfű levélkéket
majd  besűrítjük vele a cseresznye szószt. 
Langyosan vagy jól behűtve tálaljuk 
a mákos burokban pompázó rizsgolyók mellé.
Kötényeket felkötni! Golyózzunk egyet! :D









































2014-06-11









Kókuszos pite
ananászos dzsemmel...










Sütemény evés iránti vágyakozás szüleménye, 
az egzotikus ízvilágot idéző kókuszos pite.
Kakaós pite tésztájának állaga és finomsága
volt a kiinduló pont...a töltelék pedig 
az általunk nagyon kedvelt kókusz lett.
Ananászos házi trópusi dzsem is került bele,
 ami még különlegesebbé tette az összhatást :D
Természetesen bármilyen finom savanykás 
lekvárral bátran helyettesíthető!
Nagyon gyorsan elkapkodták a mancsocskák
a tálcáról...így abszolút siker sütiként 
megőrizve és lejegyezve a recept! :D
Pihe-puha, zamatos..és veszélyesen eteti magát!







Hozzávalók...
(20 X 30 cm-es tepsi)


tészta...

220 g liszt
180 g vaj
csipet só
3-4 ek tej


töltelék...

150 g kristály cukor
150 g kókuszreszelék
5 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
(csipetnyi só)
lekvár(ízlés szerint-nálam
trópusi dzsem )








Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit
 sütőpapírral béleljük.
Tészta hozzávalóiból, jól formázható, 
 tésztát kell kapjunk, amit felhasználásig 
félre téve pihentetünk. Elkészítjük a 
tölteléket, amihez a tojásokat szétválasztjuk.
Fehérjékhez adjuk a kétféle cukor felét és 
egy csipetnyi sót, majd félkemény habbá verjük.
 Nem érdemes keményre "túlverni" a habot, 
mert csak töredezni fog a töltelékünk és 
nem lesz könnyed, laza szerkezetű.
Másik tálban a maradék cukrot és tojások sárgáját
fehéredésig habosítjuk(amíg el nem olvadnak
benne a cukorszemcsék)Óvatosan bele forgatjuk a 
felvert tojás fehérjét és apránként adagolva 
hozzá a kókusz reszeléket. 
A tésztát 2 részre vágjuk és egyenként 
tepsi méretűre nyújtjuk. Az alsó tészta réteget 
tetszés szerinti mennyiségben lekenjük lekvárral, 
majd a kókuszos tölteléket simítjuk el rajta. 
Az egészet befedjük a kinyújtott másik 
tészta réteggel, villával több helyen 
megszurkáljuk hogy ne púposodjon fel
 a sütemény teteje.
Forró sütőbe tolva 20 perc alatt zsemleszínűre sütjük.
Sütőpapírral együtt kiemelve a tepsiből,
rácsra tesszük hűlni...
Hasábokra vágva, porcukorral hintve kínáltam.
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D



































Káposztás-sárgarépa 
saláta
fűszeres joghurt öntettel...














Ebben a nyári nagy melegben nem igazán szeretek 
sok időt eltölteni a tűzhely mellett főzőcskézve...
ilyenkor előnyt élveznek a friss saláták és 
grillezett húsok, zöldségek...
Csípős salátát ajánlanék figyelmetekbe, amit
friss menta levél íze tesz különlegessé...
üdítő ízvilág, ami cseppet sem hajaz a 
fogkrémre a mentától! :D








Hozzávalók...
4 személyre


1/2 új fejes káposzta
2 db sárgarépa


öntethez...

2 dl natúr joghurt
1 ek apróra vágott snidling
1 tk chili paprika pehely
3-4 friss menta levél
1 ek almaecet
1 tk cukor
egy nagy csipet tengeri só
1/2 kk őrölt kömény
1/2 kk füstölt-őrölt-
 piros paprika


burgonyához...

8 db nagy burgonya 
2 ek mogyoró olaj
1 ek szója szósz
frissen őrölt bors







Elkészítés...


A káposztát legyaluljuk, sárgarépát lereszeljük
 egy tálba. Az öntet hozzávalóit egy tálkában 
villával össze keverjük és a reszelt zöldségekhez
 adva, alaposan bele forgatjuk. 
Pár órányi hűtőben való pihenő után 
füstölt paprika őrleménnyel hintve tálaljuk...
Grillezett húsok, burgonya kísérőjeként 
nagyon ízletes, hűsítő, friss idény saláta.
Önálló fogásként sült fűszeres burgonyával 
fogyasztottuk.
.
.
.
Burgonyákat körömkefével megsikáljuk,
 héjával együtt puhára főzzük. Megtisztítjuk,
negyedekre vágjuk és serpenyőben hevített 
mogyoró olajon pirosra sütjük. Ízlésünknek 
megfelelően sózzuk, borsozzuk és azon melegében 
tálaljuk a jól behűtött salátával :D
Jó étvágyat!