2014-06-11









Káposztás-sárgarépa 
saláta
fűszeres joghurt öntettel...














Ebben a nyári nagy melegben nem igazán szeretek 
sok időt eltölteni a tűzhely mellett főzőcskézve...
ilyenkor előnyt élveznek a friss saláták és 
grillezett húsok, zöldségek...
Csípős salátát ajánlanék figyelmetekbe, amit
friss menta levél íze tesz különlegessé...
üdítő ízvilág, ami cseppet sem hajaz a 
fogkrémre a mentától! :D








Hozzávalók...
4 személyre


1/2 új fejes káposzta
2 db sárgarépa


öntethez...

2 dl natúr joghurt
1 ek apróra vágott snidling
1 tk chili paprika pehely
3-4 friss menta levél
1 ek almaecet
1 tk cukor
egy nagy csipet tengeri só
1/2 kk őrölt kömény
1/2 kk füstölt-őrölt-
 piros paprika


burgonyához...

8 db nagy burgonya 
2 ek mogyoró olaj
1 ek szója szósz
frissen őrölt bors







Elkészítés...


A káposztát legyaluljuk, sárgarépát lereszeljük
 egy tálba. Az öntet hozzávalóit egy tálkában 
villával össze keverjük és a reszelt zöldségekhez
 adva, alaposan bele forgatjuk. 
Pár órányi hűtőben való pihenő után 
füstölt paprika őrleménnyel hintve tálaljuk...
Grillezett húsok, burgonya kísérőjeként 
nagyon ízletes, hűsítő, friss idény saláta.
Önálló fogásként sült fűszeres burgonyával 
fogyasztottuk.
.
.
.
Burgonyákat körömkefével megsikáljuk,
 héjával együtt puhára főzzük. Megtisztítjuk,
negyedekre vágjuk és serpenyőben hevített 
mogyoró olajon pirosra sütjük. Ízlésünknek 
megfelelően sózzuk, borsozzuk és azon melegében 
tálaljuk a jól behűtött salátával :D
Jó étvágyat!




















2014-06-10







Citromos rombusz...










Citrus íz rajongásom megrendíthetetlen :D 
Egy régi "Cukrász Mester" újságban bukkantam rá,
 erre a sütemény receptre.
Első látásra "szerelem" volt ... így már csak 
az alkalom váratott magára, hogy elkészítsem :D
.
.
.
Kedvesem neve napja szolgáltatta ezt a remek alkalmat...
Savanykás krém -édes burok alatt -omlós tésztakéreg
 közé fogva ... "régi idők ízvilága"
csak ajánlani tudom elkészítését :D







Hozzávalók...
30 X 20 cm-es tepsihez


tészta...

600 g liszt
200 g zsír
100 g porcukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 üveg savanykás lekvár
(nálam szilva)
3-4 ek tej


krém...

250 g vaj
250 g porcukor
2 citrom leve
1/2 citrom reszelt héja


máz...

80 g porcukor
pici citromlé


díszítéshez...

reszelt citrus héj









Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 db tepsit 
sütőpapírral bélelünk-félre tesszük.
A kimért alapanyagokból, gyors mozdulatokkal
 tésztát gyúrunk. Kevés tej hozzáadásával lazíthatunk
 az állagán. Nejlonba csomagolva, 1 óra hosszat
 hűtőbe pihentetjük, majd 4 egyenlő részre vágjuk,
amit egyenként 3 mm vastagságúra nyújtunk. Megkenjük
az egyik lapot lekvár egyik felével, rátesszük 
a másik kinyújtott lapot. A másik két tésztával
 ugyan így járunk el. Villával több helyen 
megszurkáljuk és előmelegített sütőben 
10-12 perc alatt  zsemle színűre sütjük.
Citromkrémhez a szoba-hőmérsékletű vajhoz
 szitálom a porcukrot és a citromok levével 
együtt kihabosítom. Ezzel a citrom krémmel 
ragasztjuk össze a lekváros tészta lapokat.
A máz elkészítéséhez... porcukorhoz annyi citromlét 
csavarunk,hogy könnyen kenhető mázat kapjunk. 
 Citrus héjjal, de akár darált dióval is hinthetjük 
citromos mázat. Dermedésig hűtőben tároljuk,
 éles késsel rombusz alakúra szeleteljük.
Kötényeket felkötni! Kellemes sütögetést :D








































2014-06-04








Sajtos-borsós marhahús- 
pirított burgonya nudlival...













Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert szomszédaim
kertészkedő emberek, akik gyakorta megosztják
 velünk "többlet" termésük egy részét. 
Hol egy kis eper, hol egy kis zöldség, friss hagyma...
Frissen szedett zsenge borsó is így került az ételbe :D
Amit kicsi fiam, kedveskedésből önállóan fejtett 
ki nekem, hogy "főzzek belőle finomat"
Együtt készítettük el ezt az ételt, így 
dupla boldogság járta át a szívem :D










Hozzávalók...
4 főre


500 g darált marhahús
2 ek olaj
150 g sajtkrém
150 g zöldborsó
1 db pritamin vagy kápia paprika
1 fej lila hagyma
só, őrölt fekete bors
1 tk kakukkfű

burgonya nudlihoz...

4 db közepes burgonya
kb 100-150 g liszt
frissen reszelt szerecsendió

150 g reszelt sajt
(tetejére olvasztani, de enélkül
 is finom ropogós lesz)








Elkészítés...


A megmosott burgonyákat, héjastól, sós vízben
 megfőzzük és megtisztítva krumplinyomón áttörjük.
Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük 
és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy ne 
ragadjon a kezünkhöz a tészta.
! felé vágjuk és egyenként hengerrés sodorjuk, 
majd kis nudlikat vágva, tenyerünk között
 kissé megsodorjuk-lisztezett tálcára félre tesszük.
Sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A raguhoz kevéske olajon az apró kockákra
 vágott hagymát üvegesre pároljuk.
Marha húst hozzá téve tovább pároljuk, 
ízlés szerint fűszerezzük. Frissen fejtett
 zsenge borsóval, kockára vágott pritamin paprikával
 és sajtkrémmel dúsítjuk.
A ragut egy tűzálló tálba öntjük,
tetejére rárakosgatjuk a nudlikat.
Forró sütőbe tolva, addig sütjük amíg
 aranybarna színt nem kapnak(kb 20 perc), ekkor 
reszelt sajttal szórjuk és pár percre még
visszatoljuk a sütőbe, hogy a sajt is 
rápiruljon az ételünkre.
Leírni a receptet, sokkal tovább tartott,
 mint elkészíteni az ételt :D
Mindent összevetve kb 50 perc alatt 
laktató és látványos egytálételt varázsolhatunk 
az asztalra szeretteink elé :D
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!









































Túrócsigák...





















Szinte nincs is olyan blogger az "ismeretségemben", 
akinél ne fordultak volna meg ezek a kelesztés nélküli,
 pihe-puha csigácskák :D ...ezen ok miatt,
 bocsánatot kérek a kitalálótól,
 hogy nem tudom megnevezni,
 de ami bizonyos, a recept az SZUPER JÓ ! :D 
... Éva, Gizi-receptjei blogjáról jegyzeteltem 
ki az összetevőket . 
 Egyedüli különbség, csak az ízesítésekben tér el. 
Maradtam a klasszikus kakaós vonalnál :D
Hipp-hopp kész valóban! 
Tekercseljetek ti is!







Hozzávalók...
(20 db csigához)

250 g túró
250 g liszt
csipet só
100 g cukor
1 tk vanília esszencia
5 ek vaj/vagy olaj
1 tk sütőpor


töltelékhez...

50 g olvasztott vaj + cukrozott kakaópor
vagy amit csak szeretnél...














...nálam meggy lekvárral is tekeredett pár darab :D











Elkészítés...


Igazából úgy gondoltam,hogy ha ilyen sokan 
elkészítették és csak dicsérő szavakkal illeti 
mindenki...nosza indítsunk egyből dupla adaggal...
Az egyik adag kakaósan, a másik pedig jó sűrű meggy 
lekvárral készült, pici fahéjjal fűszerezve :D
Mindkét verzió maximális pontszámmal végzett nálunk!
.
.
.

Sütőt előmelegítjük 180 fokra(villany sütő)
tepsit sütőpapírral fedjük.
Egy tálba lisztet szitálunk a sütőporral együtt.
...másik tálban  -túró -cukor -só -vanília mixerrel 
összekever, majd olajat is hozzá csorgatjuk. A lisztet 
a túrós masszába szórva, kézzel alaposan átgyúrjuk.
Enyhén lisztezett felületen 2-3 mm vastagságú téglalap
alakra nyújtjuk, olvasztott vajjal vékonyan lekenjük 
és kakaóporral beszórjuk...hosszabb oldalától
kezdve, szorosan feltekerjük és éles késsel 1,5 cm 
széles korongokat vágunk. 
Sütőpapíros lemezre fektetve, forró sütőben 
20-25 perc alatt készre sütjük.
Rácsra téve hűtjük és porcukorral hintve tálaljuk.
Nagyon eteti magát ... én szóltam! :D
































2014-06-01







Kakaós-diós lepény...








A receptre Web Cukrászda oldalán találtam rá, 
amit Andi az oldal háziasszonya, nagy szeretettel 
ajánlott. Egyszerű süti, kevés hozzávalóból.
A végeredmény...hmmm...valóban kihagyhatatlan!
Igazi "nagymamás" sütemény!(mondta párom tele
 tömött szájjal)
 A régies, nem túlcicomázott ízvilág...
puha, omlós tésztába zárva :D 









Hozzávalók...
(20 X 30 cm-s tepsihez)

tészta...

220 g liszt
180 g vaj
csipet só
3-4 ek tej


töltelék...

5 db tojás
150 g cukor
150 g darált dió
3 ek Holland kakaópor
2 tk rum/rumaroma
3 ek savanykás lekvár






Elkészítés...


A tészta hozzávalóiból, nagyon könnyen gyúrható,
 rugalmas tésztát kapunk, amit 2 részre vágunk.
Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Töltelékhez a tojásokat külön választjuk, ahol 
is a sárgájához keverjük a cukor felét, kihabosítjuk.
Darált diót, kakaóport és rumot keverünk hozzá,
 majd a megmaradt cukorral habbá vert fehérjét,
 apránként adagolva, hozzá forgatjuk.
A tészta egyik felét, enyhén lisztezett sütőpapíron 
vékonyra nyújtjuk, majd lekvárral lekenjük.
 Erre halmozzuk a diós-habos masszát. Mindezt
a szintén vékonyra kinyújtott tészta másik felével 
befedjük és több helyen megszurkáljuk, majd 
a forró sütőbe tolva, 20-22 perc alatt 
készre sütjük. Porcukorral hintve tálaljuk.
...nálunk az elfogyasztása is,
 pont ennyi időbe tellett...über finom!
Szívből ajánlom elkészítését!