Tormás "rösti"...
Nagy hagyománya, azaz inkább "múltja" van 
ennek a finom és egyszerű ételnek. 
Sokféle névvel és jelzővel illetik a 
különféle tájegységek és népek "konyhájában" :D
Egy azonban bizonyos, laktató-olcsó és gyorsan elkészül!
Sosem lesz divatja múlt, hiszen csak a háziasszony 
találékonyságán múlik, milyen plusz fűszerekkel
 ízesíti és hogyan tálalja... Köretként is, de akár 
egy finom salátával, főételként is
 megállja a helyét bárki családi asztalán :D
Nosza...reszeljünk! Ötleteljünk!
A teljesség igénye nélkül...
Wikipédiáról kölcsönözve...
"berét, berhe, bodag, bramborák, cicedli, cicege,
Wikipédiáról kölcsönözve...
"berét, berhe, bodag, bramborák, cicedli, cicege,
enge,menge, görhöny, harula, kremzli, krumplibaba
 krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya,
 lapotyka, lepcsánka,lepkepotyi, mackó, macok,
matutka, pacsni, placki, recsege, röstiburgonya,
 rösztike, tócsi, toksa) reszelt nyers krumplival 
és liszttel készült, zsírban, vagy olajban 
sült nemzetközi népi étel. A legvalószínűbb 
feltételezés szerint a tótlángos névből 
alakulhatott ki a tócsni név, ami Magyarországon 
a lapcsánka név után a legelterjedtebb. 
Az alaprecept a legszegényesebb időket 
idézi, de a népi találékonyság mindig azzal
 egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni."
Hozzávalók...
(5 db röstihez:)
1 nagyobb burgonya
2 ek reszelt mozzarella sajt
1 tk reszelt torma
1 tojás
1 szál újhagyma
só, frissen őrölt bors
 frissen reszelt szerecsendió
petrezselyem
2 ek kukoricaliszt
olíva olaj a sütéshez
joghurt öntet...
2 ek natúr joghurt
1 kk magos Dijoni mustár
1 kk virágméz
csipet só
saláta...
fejes saláta és alma szeletek
(joghurtos öntettel)
Elkészítés...
Megtisztított burgonyát nagy lyukú reszelőn 
lereszeljük, enyhén sózzuk. 
Újhagymát vékony karikákra vágjuk.
A tojást, tormát, fűszereket
 villával elkeverjük, majd a reszelt burgonya 
levét kicsavarva a keverékbe tesszük a hagymával együtt.
Hozzá adunk még kukorica lisztet és ízlésünknek 
megfelelően reszelt sajtot, apróra 
vágott petrezselymet. Alaposan elkeverjük
 a masszát és forró, olajozott serpenyőbe, 
  egy evőkanál segítségével adagolva 
a krumpli masszánkból, mindkét oldalát 
"pirosra" sütjük. Azon melegében tálaljuk :D 
Mustáros-mézes joghurt öntettel 
és friss salátával fogyasztottuk.
Aki még nem próbálta, javaslom pótolja be 
a rösti készítését! 
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése