2014-11-12






Túrós-meggyes korongok...














Ezen recept pontosan 1 éve lapul a gépemen...hogy miért 
nem tettem közkinccsé(?) az számomra is nagy talány, 
ugyanis nagyon finom és egyszerű receptről van szó :D
Tulajdonképpen egy omlós-élesztős tésztába töltjük
a verhetetlen klasszikus párost "túró & meggy"
mindezt porcukor felhővel borítva, szívmelengető 
látványt biztosít, akár az ünnepi asztalon is :D



Hozzávalók...
(~ 18 db-hoz)

tésztához...

500 g liszt
230 g margarin
50 g porcukor
csipet só
15 g élesztő
1 tojás sárgája
130 ml tej(szobahő)


töltelékhez...

250 g túró
2 csapott ek búzadara
1 cs vaníliás cukor
meggy lekvár
1 tojás a lekenéshez
porcukor a hintéshez








Elkészítés...

Túrót villával áttörjük, vaníliás cukorral 
ízesítjük és búzadarát forgatunk bele,
-félre tesszük.
A élesztős-omlós tésztához-átszitáljuk a lisztet. 
Az élesztőt kevés, hideg tejben csomómentesre 
keverjük, porcukor és tojás sárgája társaságában.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint és a sót,
majd hozzá öntjük az élesztős tej keveréket,
és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
(A megmaradt tejet, fokozatosan adagoljuk gyúrás
közben a tésztánkhoz!) Becsomagoljuk és 30 percig 
hűtőben pihentetjük,majd 2-3 mm vastagságúra 
nyújtjuk és 6 cm-es köröket szúrunk.
(Ügyeljünk rá, hogy párban legyenek!)










Kör közepére teáskanálnyi vaníliás túrót, majd kevés 
meggy lekvárt halmozunk. Mindezt óvatosan lefedjük, 
egy közepén bemetszett másik körrel és egy villa 
segítségével össze dolgozzuk a széleket. 
Tojással lekenjük, amit hagyunk rá száradni hűvös helyen, 
majd újból lekenjük és előmelegített 180 fokos sütőben
 15-17 perc alatt aranybarnára sütjük. Így érjük el,
hogy szép márványozott felületet kapjunk.
Rácsra téve hűtjük, ízlés szerint
porcukorral hintve tálaljuk.












































Nincsenek megjegyzések: