2013-11-15





Bacon szalonnás rudacskák . . .





Web cukraszda háziasszonya, Andi ihlette ezt a finom és omlós sós ropogtatni valót. Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik! Változtattam kissé a felálláson, de a végeredmény nagyon is szerethetőre sikeredett! 





Hozzávalók . . .

40 dkg finom liszt
15 dkg margarin
1 tk só
1 db tojás(+1 a kenéshez)
1 cs sütőpor
20 dkg bacon szalonna
2 ek tejföl






Elkészítés . . . 

Bacon szalonnát apró darabokra vágom és zsírjára lepirítom, félre teszem.
A lisztben elkeverem a sót és a sütőport, majd a vajat és a tojást elmorzsolom benne. A langyos szalonna darabkákat hozzá öntöm zsírjával együtt a lisztes keverékhez és annyi tejfölt adok hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Ne legyen ragadós és szépen váljon el az edény falától. Lisztezett felületen vékonyra nyújtom és szimplán hajtogatom, majd 15 perc pihentetés és ismét kinyújtom, hajtogatom, pihentetem...
Az utolsó nyújtásnál, lisztezett felületen, kb 1 cm vastag tésztát simára hengerelem és egy pizzavágó/éles kés segítségével rudakra vágom ( kb 2 x 10 cm )-ilyen méretnél nekem 40 db rudacskám lett :)
Előmelegített 180 fokos sütőbe tolom az előzőleg, felvert tojással lekent és szezámaggal megszórt(opcionális) hasábokat, ahol 10-15 perc alatt aranybarnára pirulnak. Az illat ami sütés közben árad...az nem semmi ;)
Javasolnám a dupla adag készítését nagyobb társaság vendégül látásánál!







Nincsenek megjegyzések: